FINCA SAMARIA

31.03.2019

Původ

Tato káva pochází z farmy Finca Samaria, kterou založili v roce 1934 Geraldo Escobar Mesa a Enriqueta Ceballos z města Belén de Umbria, ležící v oblasti Západních Kordiller v regionu Risaralda. V tomto regionu patří pěstování kávy mezi hlavní zdroje příjmu obyvatel především díky zdejší velmi úrodné půdě a optimálním klimatickým podmínkám pro pěstování kávy. Káva se na této farmě pěstuje již 80 let a dnes se pěstováním zabývá se již čtvrtá generace původní rodiny farmářů. 

Nadmořská výška okolo 1500 metrů nad mořem, vysoká vlhkost vzduchu a minimální výkyvy teplot v průběhu roku zaručují jednu z nejvyváženějších káv ke kterým jsme se dostali. 

Proces

Při sklízení se sbírají zvlášť červené a zvlášť žluté třešně. Kávové třešně jsou poté váženy a umístěny do vodní nádrže pro vytřídění zrn s lepší zralostí. Zrna jsou poté zpracována mokrou metodou při použití studniční vody z farmy. Káva se poté suší na slunci s pohyblivou střechou pro zajištění maximální kontroly teploty během celého dne. Celý proces trvá dva až tři dny v závislosti na počasí.

Na této farmě se během celého procesu nepoužívá žádná chemie a nákazám kávovníku se předchází pomocí sběru spadaných třešní ze země po každé ze sklizní. 

Káva se zde sklízí dvakrát do roka

Káva má SCAA hodnocení 85,5 bodů a skládá se z odrůd Caturra 40%, Castillo 40% a Bourbon 20%