Pražení kávy a chuť: Jaký profil zvolit pro espresso a který na filtr?

Pražení kávy a vliv na chuť

Asi všichni to známe: Přinesete si z obchodu kávu praženou podle obalu na střední profil v domnění, že jde o nejlepší zrnkovou kávu do kávovaru. Po otevření je ale hodně tmavá a ve vůni nic moc necítíte. Na vině může být špatně zvolený profil pražení. Pojďte se na to s námi podívat trochu blíže.

Označení pro stupně pražení se různí

V naší pražírně Café Montaña používáme při označování jednotlivých káv 5 stupňů: 1 je světlé pražení, 2 a více střední. Silnější směsi, třeba na vydatné Fuerte espresso, už mají stupeň 4 z 5. To je ale naše vlastní hodnocení.

Budete-li nakupovat jinde, možná objevíte vícestupňové pražení a sami musíte postupně vyzkoušet, co pro daného výrobce znamená světlé, střední a co už silné pražení. Například káva Starbucks pražená podle obalu na střední stupeň je po rozbalení poměrně tmavá. Hodí se tak spíš na espresso než na filtr, ale o tom až za chvilku.

Základní rozdíly: Světlé versus tmavé pražení

Zjednodušeně můžeme rozlišit 3 stupně pražení kávy:

  1. Světlý
  2. Střední
  3. Tmavý

Fuerte

Vlastnosti světle pražené kávy

Taková káva je ovocnější a v chuti také o něco kyselejší.

espresso_priprava

Na druhou stranu si káva světle pražená ze všech tří variant zachovává největší část svého unikátního chuťového profilu.

Vlastnosti tmavě pražené kávy

Tady je to naopak: Tmavší pražení nahrává spíš hořké chuti. Čím víc je káva pražená, tím bude více hořká. Má také menší kyselost.

Negativem je nicméně to, že káva tmavě pražená ztrácí své unikátní chuťové vlastnosti a čím tmavěji je pražená, tím méně je znát rozdílů mezi jednotlivými kávami.

Vlastnosti středně pražené kávy

Středně pražená káva má z obojího něco: Není ani moc hořká, ani moc kyselá. Ovocitost v ní ale také příliš nečekejte. Pokud je tato káva pražená správně, užijete si její chuť při libovolném způsobu přípravy.

Na který druh přípravy se hodí světlé a kdy tmavé pražení?

Tady do hry vstupuje i to, kolik vody na přípravu kávy používáte. Při větším poměru vody se totiž chuťové profily zjemňují. 

  1. Světlejší kávy se proto hodí spíše na filtr. Užijete si tak jejich jemnou, ovocnější až někdy i kyselejší chuť.
  2. Středně pražené kávy si vychutnáte na všechny způsoby. Chutnají dobře připravené v kávovaru, moka konvičce, na filtru i jako espresso. 
  3. Tmavě pražené kávy si vychutnáte především pro silné espresso. Káva bude spíše hořká, s minimem acidity. Pokud je káva pražená až příliš tmavě, může chuť přecházet až v trpkou.

Kávomil Cornelis radí....

Nechtěl bych ale svádět hořkost či kyselost v chuti jenom na profil pražení. Hraje v tom roli daleko více prvků. Z pohledu kyselosti je nejpodstatnější to, zda se jedná o čistou arabiku, anebo o směs arabiky s robustou. Jakmile do kávy totiž přimícháte robustu, zbavujete se kyselosti.

Tím pádem, jestli v kávě nemáte rádi kyselost, spíš než přepraženou kávu zvolte směs arabiky a robusty. Třeba pod takové Fuerte Espresso se můžu podepsat, v něm nebude po kyselosti ani náznak.          

Najít tu nejlepší zrnkovou kávu zkrátka není jen tak. Počítejte s tím, že bude potřeba chvilka zkoušení a zjišťování, co vám vyhovuje nejlépe. O to lépe si ale svou vysněnou kávu potom vychutnáte.

Staré dobré pravidlo: Více vody = méně chuti, méně vody = více chuti

Poměr vody a kávy při přípravě je tu totiž zásadní.

  • Více vody: méně kyselosti a méně výrazná chuť.
  • Méně vody: výraznější chuť, pokud je káva kyselá, ucítíte více kyselosti, pokud je tmavěji pražená, bude více hořká a tak dále.

#produkty#/kava/

Jak pražíme kávu v Café Montaña?

Pokud u nás kupujete směs a ne jednodruhovou kávu, možná si všimnete, že má každé zrnko trochu jinou barvu i vůni. To je v pořádku. Vždy, když objednáváme nová zrnka, vychytáme, jaký stupeň pražení pro ně bude nejlepší s ohledem na lokalitu, odkud pochází, odrůdu i plánované využití směsi (espresso, na filtr, na turka…).

Ve směsi se tak můžete setkat s několika mírně odlišnými stupni pražení, abyste si každou z káv vychutnali co nejlépe podle jejích individuálních vlastností.