Milujete cappuccino? Připravujte ho jako barista

Cappuccino_2

Cappuccino patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům na světě. O popularitu, hlavně u žen, se přetahuje se svými mléčnými kolegy latté a flat white. Poznejte rozdíly mezi těmito kávovými specialitami a hlavně odpověď na zásadní otázku: Jak připravit to nejlepší cappuccino?

Původ a historie cappuccina vás možná překvapí

Mysleli jste si, že nejoblíbenější kávový nápoj s mlékem pochází z Itálie? Chyba lávky. Jako první jej vařili naši sousedé v Rakousku, konkrétně ve Vídni. Navíc je to pěkně dávno: Už kolem roku 1700 si na voňavé kávě pochutnávali dámy a gentlemani ve vídeňských kavárnách.

Název inspirovalo oblečení kapucínských mnichů

Řád menších bratří kapucínů lidé pojmenovali podle hábitu s kapucí hnědé barvy. Podobnou měl i nově vzniklý nápoj s mlékem. Lidé ocenili, že nebyl černý, ale díky mléku jemnější a světlejší. Pojmenovali tak nově objevenou delikatesu Kapuziner Kaffee, kapucínská káva.

První zaznamenaný recept pochází z roku 1790

V té době už cappuccino představovalo oblíbený a rozšířený nápoj. Odborníci se proto shodují, že tento recept nebyl ve své době jediný, spíš první písemně zaznamenaný. Jako autor je uveden Wilhelm Tissot. 

Postup vyžaduje smíchání uvařené kávy s cukrem, smetanou a trochou koření na dochucení. Celou směs pak tehdejší kavárníci znovu vařili, přidali vejce a navrch šlehačku. Tento zvyk zůstal zachovaný u vídeňské kávy dodnes.

Cappuccino_

Dnešní podoba přišla kolem roku 1930

Tady už se přesouváme do Itálie. Po vynálezu espressa lidé přemýšleli, jak jej zjemnit mlékem. Z původního receptu na kapucínskou kávu ubrali koření, vejce a šlehačku a nahradili je napěněným horkým mlékem. Tak vzniklo cappuccino, jak jej známe dnes.

Cappuccino ze staré školy versus mladší verze s mikropěnou

Na cappuccinu ze staré školy trůnila spousta mléčné pěny, často i posypané čokoládou. Textura kávy pod vrstvou hutné pěny ale nebyla tak sametová, jak si lidé přáli. Spíš získali horké mléko smíchané s kávou, to celé pod pěnou

Baristé proto vymysleli lehkou mikropěnu, která textuře výsledné kávy svědčí lépe. Fantazii domácí přípravy se ale meze nekladou. Klidně můžete vyzkoušet i kávu s vysokou vrstvou hutné pěny a oba výsledky porovnat.

Rozdíl cappuccino verus latté

Síla, respektive poměr mléka a kávy bývá obdobný, rozdíl spočívá ve vrstvě pěny a struktuře mléka. Cappuccino mívá více pěny. Latté se většinou podává ve vysoké sklenici, kdežto cappuccino spíše ve větším hrnku na espresso. 

Cappuccino_1

Rozdíl cappuccino versus flat white

Spočívá hlavně v intenzitě chuti a celkové textuře kávy. Flat white bývá silnější a mívá vyšší poměr kávy ku mléku. Obvykle obsahuje 2 espressa a 120 až 180 ml mléka.

Jak vybrat nejlepší kávu na cappuccino

Víc než drahé vybavení potřebujete opravdu kvalitní zrnkovou kávu, ideálně přímo z pražírny.

Volba konkrétního druhu záleží na vašich chuťových preferencích. Pro začínající ale doporučujeme zkoušet nejdříve z espresso směsí. Z naší produkce vždy doporučujeme kávu Eño Ñuño pro jemnější chuťový projev. Pro výraznější a celkově silnější cappuccino pak doporučujeme kávu Fuerte Espresso.

#produkty#/espresso-smesi/

Klíčová je však čerstvost kávy: Volte zrnka upražená několik dnů, maximálně týdnů před přípravou.

Jak připravit cappuccino

Pomocí espresso kávovaru

Tady je postup jednoduchý. Většina moderních kávovarů s napěňovačem mléka přímo nabízí přípravu cappuccina.

Pokud máte napěňovač mléka zvlášť, volte následující postup:

  1. Uvařte espresso
  2. Napěňte mléko
  3. Nalijte napěněné mléko do espressa

Kolik zvolíte kávy a mléka, záleží na vás. Standardně mívají kávovary přednastavenou střední sílu kávy, 40 ml kávy a 120 ml mléka. Sami ale můžete nastavit od 20 do 60 ml kávy a od 100 do 160 ml mléka podle toho, na jak velký nápoj máte chuť. Stejně tak můžete změnit i jeho sílu.

Pohrajte si s provzdušňováním mléka

Jestliže máte vhodnou techniku, třeba pákový kávovar, a chuť se v přípravě kávy zlepšovat, pohrajte si s provzdušňováním mléka. Většina baristů provzdušňuje nejméně flat white, o něco více latté a nejvíce cappuccino, ale vyzkoušejte a uvidíte, co vám bude vyhovovat nejlépe.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete klasické kravské mléko, rozhodně není všem dnům s cappuccinem konec. Koukněte na náš článek o rostlinných mlécích a vyberte to správné pro cappuccino. 

Bez espresso kávovaru

Vyzkoušet můžete i kávu z:

Nebo zvolte jinou alternativní formu přípravy kávy. Záleží na vašich preferencích.

K tomu budete potřebovat ještě ruční nebo elektrický napěňovač mléka.


Jak připravujete cappuccino vy? Jaký poměr kávy a mléka máte nejradši? Napište nám.