Káva na filtr
Na espresso vás neužije a dáváte přednost filtrované kávě? Ať už si ji připravujete v aeropressu, v Chemexu nebo třeba ve V60, základ je vždy stejný – kvalitní a čerstvě pražená káva. A přesně takovou tu najdete. Co při výběru kávy na filtr ještě zohlednit?
Nejprodávanější
Při výběru kávy na filtr záleží zejména na vašich chuťových preferencích. Preferujete ovocné kávy, nebo oceníte minimální aciditu? Kávy z vyšších nadmořských výšek bývají kyselejší než ty pěstované v nižších výškách. V chuti výsledného nápoje se však promítne více proměnných než jen původ kávy.
Profil pražení kávy
Čím je káva tmavěji pražená, tím méně kyselosti a více hořkých tónů v ní ucítíte. Na filtr se hodí středně pražené nebo světlejší kávy, které si vychutnáte bez nepříjemné hořkosti. Kávy pražené na střední profil jsou chuťově nejvyváženější, světleji pražené kávy nabízí pak výraznější ovocnou chuť, kterou ocení opravdoví kávoznalci.
Odrůdy kávovníku a metoda zpracování zrn
Zapomeňte na klasické rozdělení arabica /robusta a pojďte více do hloubky – na filtru si vychutnáte zejména arabiku, a ta samotná se dělí na spoustu odrůd, které v popisu jednotlivých káv najdete.
Stejně tak uvádíme metodu zpracování zrn. Mokrá metoda podporuje kyselejší tóny, metoda natural a honey zase v kávě zvýrazňují její sladší tóny.