Káva bez Kofeinu
Nesvědčí vám kofein a chcete si i přesto vychutnat lahodnou kávu? Nebo si rádi dopřejete šálek odpoledne či navečer, ale nemůžete pak usnout? Ochutnejte naši čerstvě praženou kávu bez kofeinu Natur Decaf, zbavenou kofeinu přírodní cestou. U nás si vyberete jak zrnkovou, tak i mletou decaf kávu. Jak ale vlastně vzniká a je stejně dobrá jako ta klasická?
Nejprodávanější
Kávu máme obvykle spojenou s kofeinem. Většina z nás ji začne pít právě díky jeho účinkům. Stejně návyková je ale její chuť. A byla by škoda, kdyby se o ni museli ochudit ti, kteří kofein nechtějí nebo nemůžou. Dobrá zpráva je, že šetrné odstranění kofeinu z kávy se na její chuti nepodepíše. A naše kávy jsou dekofeinizované tak šetrně, jak to jen jde.
Proč pít kávu bez kofeinu
Důvodů, proč pít bezkofeinovou kávu, je několik, většina má zdravotní příčinu.
- Nespavost ~ dát si kávu navečer pro někoho znamená probdělou noc. Káva ale chutná skvěle a ochudit se o tento požitek by byla škoda. Vše tedy řeší káva bez kofeinu, kterou si bez obav vychutnáte i před spaním.
- Těhotenství ~ kofein umí prostoupit placentární bariérou a dostat se do krevního oběhu plodu. Nedoporučuje se proto vypít více než šálek kávy za den (tj. cca 300 mg kofeinu). Káva zbavená kofeinu celou věc elegantně vyřeší. Přečtěte si více o pití bezkofeinové kávy v těhotenství zde.
- Neklid a rozjívenost ~ někteří lidé jsou po standardní dávce kofeinu příliš nabuzení. Káva bez kofeinu zde může být ideálním řešením, jak do sebe dostat jen naprosté minimum kofeinu a vyhnout se nežádoucím účinkům.
- Žaludeční potíže ~ kofein může v některých případech způsobovat nadýmání či trávicí potíže. A právě to vyřeší bezkofeinová káva.
- Problémy s krevním tlakem ~ pokud vám doktor důrazně nedoporučuje pít kávu, důvodem je kofein. Když si dáte decaf kávu, máte po problému.
- Léčení závislosti na kofeinu ~ léčení závislosti na alkoholu či na drogách má podporu široké veřejnosti a léčebny stojí na každém rohu. Léčeben specializujících se na závislost na kofeinu je ale jako perského šafránu. Než abyste ale kandidovali do politiky a sáhodlouze přeorientovávali naše zdravotnictví, nabízíme lepší řešení ~ léčit závislost na kofeinu naší bezkofeinovou kávou Natur Decaf.
Definice bezkofeinové kávy
Můžete se setkat se dvěma hlavními definicemi bezkofeinové kávy, které se liší se podle místa prodeje kávy.
Definice bezkofeinové kávy v USA
V USA je bezkofeinová káva definována jako taková káva, která je zbavena alespoň 97 % své původní hodnoty kofeinu v zrnu.
Kolik kofeinu je běžně v kávovém zrnu? To záleží na odrůdě. U káv arabica je to 1,2 až 1,5 %. U káv robusta je to pak 2,2 až 2,7 %. Z toho nám vychází, že v USA má káva arabica zbavená kofeinu maximálně 0,04 % kofeinu v zrnu a robusta maximálně 0,07 %.
Definice bezkofeinové kávy v EU
Evropská unie má pro definici kávy bez kofeinu mírnější pravidla. Káva je v Evropské unii považována za zbavenou kofeinu, pokud je podíl kofeinu v zrnu menší než 0,1 %. V tomto případě se nerozlišuje káva arabica a robusta. Pravidla platí pro obě hlavní odrůdy kávovníku shodně.
Pokud tedy dochází v zemi původu kávy k procesu dekofeinizace kávových zrn, je již dopředu nutné znát místo určení kávy tak, aby byla zrna zbavená kofeinu na adekvátní úroveň.
Jak probíhá dekofeinizace kávy
Způsobů dekofeinizace je mnoho. Některé jsou více šetrné, jiné méně. Bez ohledu na další členění se rozlišují dva hlavní způsoby zbavení kávových zrn kofeinu:
- Proces dekofeinizace kávy na bázi rozpouštědla
- Proces dekofeinizace kávy bez použití rozpouštědla
Procesy samotné jsou poměrně obsáhlé a na delší povídání. Více se o nich dozvíte v našem článku Jak se vyrábí bezkofeinová káva.
Proces dekofeinizace kávy Natur Decaf
Zde si popíšeme pouze proces dekofeinizace kávy v případě naší kávy Natur Decaf, která získala v nezávislém testu značku kvality dTest.
- Zelená zrna jsou za účelem postupného změkčení zvlhčovaná pomocí vodní páry.
- Zvlhčená zrna se ponoří do vodní lázně (85 °C), do níž se vpouští přírodní rozpouštědlo z melasy z cukrové třtiny, které uvolňuje kofein v kávových zrnech.
- Voda se v průběhu 11hodinové vodní lázně několikrát recykluje, dokud není dosaženo požadované minimální hodnoty kofeinu v zrnu.
- Kávová zrna zbavená kofeinu se po vytažení z vodní lázně po dobu 3 hodin pomalu očišťují pomocí vodní páry od zbytků přírodního rozpouštědla z melasy.
- Po očištění se kávová zrna po dobu 6 hodin postupně vysušují na požadovanou vlhkost zrna 11,5 %.
V jaké formě je bezkofeinová káva dostupná
Bezkofeinová káva se vyrábí ve všech standardních provedeních jako zrnková káva bez kofeinu, mletá káva bez kofeinu, rozpustná káva bez kofeinu či kávové kapsle bez kofeinu.
My v pražírně Café Montaña nabízíme čerstvou bezkofeinovou kávu Natur Decaf v následujících variantách jako:
Časté dotazy ohledně bezkofeinové kávy
Důvodů, proč pít bezkofeinovou kávu, je několik, většina má ale zdravotní příčinu. Jedná se zpravidla o problémy se žaludkem, nespavost, nesoustředěnost, problémy s krevním tlakem či těhotenství.
Bezkofeinová káva vzniká několika různými metodami. Některé jsou méně šetrné, jiné pak více. Některé jsou dokonce tak šetrné, že ve výsledné chuti ani nepoznáte rozdíl oproti klasické kávě s kofeinem. Příkladem je naše káva Natur Decaf oceněná značkou kvality dTest. Blíže jsme se tématu věnovali v článku Jak se vyrábí káva bez kofeinu.
Ano, z definice pro evropský trh vyplývá, že bezkofeinová káva je zbavená kofeinu do té míry, že zbývající množství kofeinu v zrnu je menší než 0,1 %.
V případě naší bezkofeinové kávy Natur Decaf oceněné dTestem je podíl kofeinu v zrnu dokonce pouze 0,03 %, tedy hluboko pod limitní hodnotou standardu EU.
Bezkofeinová káva se vyrábí ve všech standardních provedeních: zrnková káva bez kofeinu, mletá káva bez kofeinu, rozpustná káva bez kofeinu či kávové kapsle bez kofeinu.
My v pražírně Café Montaña nabízíme čerstvou bezkofeinovou kávu Natur Decaf jako zrnkovou bezkofeinovou kávu a mletou bezkofeinovou kávu.