Cold brew: Příprava a recept na doma
Dnes odložte stopky stranou. Na přípravu cold brew, letní kávové speciality, která nadchne i skutečné znalce, je nebudete potřebovat. Extrakce se nepočítá na vteřiny. Výsledek ale stojí za to. V parných dnech uvítáte chladivé osvěžení v podobě studeného nápoje i fakt, že k horké vodě se vy ani káva tentokrát vůbec nepřiblížíte.
Co je to cold brew
Cold brew je kávový nápoj připravený extrakcí mleté kávy ve studené vodě, přičemž extrakce trvá minimálně 16 hodin.
Zapomeňte na ledovou kávu vzniklou zchlazením horkého espressa. Příprava cold brew je úplně jiná disciplína. Sice musíte začít den předem, zato je to ale proces nenáročný a, sám o sobě, krátký.
V čem se liší od ledové kávy?
Zásadní rozdíly spočívají v teplotě vody a době extrakce.
- Zatímco ledová káva se připravuje ochlazením horké kávy, cold brew se horké vody ani nedotkne.
- Zatímco espresso na ledovou kávu připravíte standardně několikavteřinovou extrakcí, mletá káva při přípravě cold brew bude ve sklenici odpočívat několik hodin.
Jak chutná cold brew?
Kávová zrna obsahují například aromatické oleje, kyseliny nebo cukry. Když je při klasické přípravě spaříte horkou vodou, do výsledné chuti dostanete všechny složky. Ne tak u cold brew. Zalitím kávy studenou vodou se nerozpustí oleje ani kyseliny.
Výsledná chuť bude výrazně sladká, jemná, bez kyseliny a hořké složky, nechá vyniknout ovocné a jemné tóny. Stejná odrůda kávy bude chutnat úplně jinak, když z ní místo espressa vyrobíte cold brew.
Proč zkusit cold brew?
Ani ti největší fajnšmekři, kteří nad různými ‚‚ajskafíčky‘‘ jen nevěřícně kroutí hlavou, si nebudou u pití cold brew připadat nepatřičně. Ti, kdo nechtějí kávu ničit sirupy a zmrzlinou, si vychutnají její skvělou, novou chuť.
Cold brew má navíc i další vlastnosti, pro které mu stojí za to dát šanci. Obsahuje více kofeinu – i když je tak jemné, že to nepoznáte, opravdu vás nakopne.
TIP: Kdybyste si tenhle efekt chtěli odpustit, zkuste nápoj ve variantě bez kofeinu.
Protože se při extrakci za studena do kávy nedostanou oleje a kyseliny, lépe svědčí zažívání. Ale jako u všeho platí: Musíte to vyzkoušet sami na sobě.
Prostor pro experimenty
S přípravou cold brew si lze velmi zeširoka pohrát, a nabízí se různé kávové experimenty. A ty my máme rádi :) Protože je skvělé vytvořit něco nového a objevit dosud nepoznané.
Jaká káva je na cold brew nejlepší
Základním předpokladem dobré kávy jsou vždy kvalitní zrna, čerstvě pražená a před přípravou namletá. Jaká odrůda to bude, záleží na vaší preferenci. Protože v cold brew vyniknou rozmanité ovocné chutě, vyberte si raději takovou, která slibuje zajímavý profil.
Do letního svěžího drinku se skvěle hodí kávy světle až středně pražené, zpravidla kávy které jsou vhodné také na filtr.
Naše tipy:
- Káva Filtrádo – laděná s láskou a péčí přímo pro filtr. V cold brew zvlášť oceníte jeho lehkost, jemnou sladkost cukrové třtiny a šťavnatost malin a pomerančů.
- Honduras Cocafelo – příjemné ovocné, čokoládové a oříškové tóny při extrakci za studena dokonale vyniknou. Kyselost nečekejte, jen skvělý mix sušených fíků, jemné čokolády a oříšků. Na léto přímo ideální.
- Letní káva La Playa – pečlivě vyladěná směs kávových zrn zpracovaných metodou honey je určená přímo na přípravu letních drinků za studena. Skvěle si rozumí s mlékem, nejlépe farmářským, i ledem.
Hrubost mletí
Zrna namelte nahrubo. Louhují se dlouho, takže na potřebnou extrakci bude času dost, netřeba ji dohánět jemným mletím. Navíc při hrubém mletí dosáhnete při filtraci čirého výsledku bez kalu.
S hrubostí můžete zkusit i experimentovat. Jen pozor – příliš jemné mletí ale vede k nechtěné hořkosti, protože by došlo k přeextrahování.
TIP: Přečtěte si, jak umlít kávu podle zvoleného způsobu přípravy.
Recept na cold brew
Potřebujete:
- Kávu - na koncentrát 100 g, na nápoj k přímé spotřebě 80 g.
- Vodu - nejlépe filtrovanou, s pokojovou teplotou nebo studenější. Na koncentrát 600 ml, na nápoj k přímé spotřebě 1,2 l.
- Nádobu na louhování - postačí zavařovací sklenice. Pokud použijete nádobu od okurek, dejte pozor, aby byla zbavená všech pachů. Dobře poslouží i karafa nebo french press, ve kterém pak rovnou i elegantně oddělíte sedlinu.
- Plátýnko, dripper nebo french press na oddělení sedliny
- Lednici - není ale nezbytně nutná, viz níže.
Kávomil Cornelis radí....
K přípravě cold brew opravdu nutně nepotřebujete lednici. A ne, nemusíte kvůli tomu žít na severním pólu :)
Pokud by vás náhodou potkal výpadek elektřiny a vy jste se rozhodli černou hodinku využít produktivně - tedy k přípravě cold brew na později - lze to v našich klimatických podmínkách zvládnout i bez lednice. Extrakce bude dokonce kratší.
Můj tip k téhle metodě? Ujistěte se, že máte ruční mlýnek, a že jste si recept vytiskli předem. Kromě lednice by tou dobou totiž nefungovala i spousta dalších věcí.
Jak na to:
- Namelte kávu nahrubo.
- Nasypejte pomletou kávu do nádoby, ve které se bude louhovat.
- Pomalu zalijte vodou.
- Zavřete a nechte louhovat 16–24 hodin.
- Oddělte sedlinu pomocí filtrace přes dripper, chemex nebo ve french pressu. Případně si vezměte na pomoc jemné kuchyňské sítko.
Je to tak kouzelně jednoduché, že nevěříme, že to po přečtení nepůjdete rovnou zkusit. 🙂
Skladování:
Zde se už bez lednice neobejdete. Skladovat cold brew v ní lze až 14 dní. Z některých zkušeností prý vyplývá, že po 10 dnech se vytrácí jeho šmrnc. Z té naší jsme zjistili, že v lednici nevydrží ani 2 dny, protože ho chodíte pořád upíjet.
Jak dlouho na cold brew čekat
Na to neexistuje univerzální odpověď. Sami budete muset přijít na to, kdy vám cold brew nejvíc chutná. Záleží i na tom, jestli se rozhodnete nachat kávu extrahovat při pokojové teplotě nebo jestli ji schováte do lednice.
S nižší teplotou se prodlužuje doba potřebné extrakce. Shoda panuje na tom, že ani při pokojové teplotě by doba neměla klesnout pod 12 hodin. V lednici ji však nechte odpočívat alespoň 16 až 20 hodin. Ale klidně to zkuste i 24 hodin a déle. Jestli vás výsledek osloví, tím lépe.
#produkty#/mirne-ovocna-kava/
Jaký zvolit poměr vody a kávy
Cold brew si můžete připravit buď jako koncentrát vhodný k dalšímu zpracování, nebo rovnou k přímé spotřebě.
- Rozhodnete-li se připravit koncentrát, který uchováte v lednici a budete ho průběžně ředit, zvolte poměr 1:5 nebo 1:6 (100 g kávy na 600 ml vody).
- Jestli se vám nic ředit nechce a preferujete instantní osvěžení hned po nalití do sklenice, upravte poměr na 1:10 nebo 1:15 (například 90 g kávy na 1 l vody).
Cold brew jako základ pro letní drinky
Osvěžující cold brew je dobrý nápad pro všechny kávové znalce, pro které frappé nebo ledová káva s mlékem a zmrzlinou nejsou to pravé. Proces přípravy je totiž nanejvýš uctivý ke kvalitě zrn a konzumovat jej lze i bez jakýchkoliv dalších přísad a dochucování.
Čím si cold brew dochutit
Vytvoříte-li koncentrát, nařeďte ho 1:1 vodou. K naředění můžete použít i tonic, mléko, nebo rostlinné mléko. Pro milovníky sirupů jsou tu karamelové, oříškové nebo vanilkové příchutě. Nebo zkuste špetku kardamonu, preferujete-li hravé kořeněné chutě. Nebo do něj jednoduše hoďte led.
TIP: Vyzkoušejte i další skvělé letní drinky.
Nitro cold brew
Specialita, kterou doporučujeme ochutnat, pokud na ni v letních měsících v kavárně narazíte. Jde o klasické cold brew, do kterého pomocí přístroje barista vžene plynný dusík. Vytvoří tak krémový nápoj s jemnou chutí a texturou, ještě o něco sladší než samotné cold brew. Další cukr netřeba.
Kdybyste se do nitro coffee zamilovali natolik, že byste si ho stůj co stůj potřebovali připravit doma, můžete použít klasickou láhev na šlehačku s bombičkami s oxidem dusným.