Jak připravit to nejlepší Cold Brew ~ Recept
Cold brew je skvělé kávové osvěžení do horkých letních dní. Příprava cold brew je přitom unikátní tím, že probíhá za studena. Tento kávový nápoj si snadno připravíte i v domácích podmínkách, v tomto článku si povíme jak na to.
Co je to cold brew
Cold drew je vynikající studený nápoj připravovaný z kávy. Jak název napovídá, příprava cold brew se provádí za studena.
Příprava kávy metodou cold brew je otázka pár minut, louhování kávy nicméně potrvá minimálně 16 hodin.
Hlavní rozdíl oproti ostatním přípravám kávy je ten, že káva u metody cold brew nepřijde do styku s horkou vodou
Co budete potřebovat pro přípravu cold brew
Cold brew si připravíte snadno v domácích podmínkách. Pro přípravu budete potřebovat:
- Kvalitní kávu – na cold brew doporučujeme používat čerstvou kávu upraženou na světlý či střední profil
Kávomil Cornelis radí....
V pražírně nejradši připravujeme cold brew ze San Agustínu oceněného Great Tastem. Anebo ze středně pražené kávy Eño Ñuño. Výsledek je eño ñuño v obou případech.
- Vhodná nádoba – zavařovací sklenice, láhev s víčkem či jiná uzavíratelná nádoba, kterou budete mít po ruce; nápojem budete třepat, je proto nutné aby uzávěr dobře seděl
- Lednice – pokud ji nemáte, použijte lednici někoho jiného - v tomto bodě by se totiž celá příprava mohla podstatně prodražit; ideální teplota je kolem 5 °C.
- Zařízení na filtraci kávy – zní to složitěji než to je; může jít například o french press, clever dripper, či jiné překapávače kávy; budete potřebovat pro finální oddělení namleté kávy od nápoje
- Voda – kvalita vody je jeden z hlavních aspektů ovlivňující výslednou chuť produktu; ideální je filtrovaná voda.
#produkty#/mirne-ovocna-kava/
Příprava Cold Brew: krok po kroku
1. 90g až 100g kávy namelte nahrubo a přidejte do připravené nádoby s 1 litrem studené vody
2. nádobu uzavřete a pořádně protřepejte tak aby se obsah dokonale promíchal
3. nápoj uložte do lednice po dobu minimálně 16 hodin
4. kávu přefiltrujte aby se oddělila namletá vyextrahovaná káva od zbytku nápoje
5. vše je hotové a můžete podávat!
Cold brew můžeme následně skladovat v chladu až 2 týdny.
Tipy & triky na závěr
Doporučujeme mlít kávu až před přípravou nápoje pro jeho aromatičtější chuť.
Kávu můžeme louhovat i déle než 24 hodin, ovšem musíme počítat se silnější chutí.
V případě že je na vás výsledný produkt dost silný doporučujeme přidat pár kostek ledu, který jeho chuť ještě zjemní.
Cold brew skvěle osvěží během horkých letních dní.
Pro další osvěžující kávový recept koukněte také na Jak připravit osvěžující Frappé
Cold brew a ledová káva

Cold brew se rozhodně nepodobá ledové kávě, třebaže ta se také konzumuje za studena. Hlavní rozdíl je v již zmiňované přípravě:
U cold brew používá studená voda po celou dobu procesu. Ledová káva se připravuje za tepla a následně zchladí, smíchá s mlékem a popřípadě osladí.
Tento rozdíl v přípravě má obrovský vliv na výslednou chuť produktu. Cold brew má na rozdíl od klasické kávy jemnější chuť bez kyselosti a hořkosti, která je u běžně připravené kávy obvyklá. Přesto všechno má nápoj ovšem silnou kávovou chuť, kterou si jistě zamilujete i Vy.