Espresso, Lungo, Ristretto či Cappuccino: v čem se liší?

Některé z těchto slov již určitě v životě slyšel každý. Ne každý však již zná rozdíly mezi nimi. Nejznámější nápoj z kávy se nazývá espresso, lidově také jen "presso".

Espresso je i základem mnoha dalších kávových nápojů - lungo, cappuccino, latte, atd.

V tomto článku si rozebereme rozdíly mezi kávovými nápoji se kterými se běžně setkáte při návštěvě kavárny. 

~ ~ ~

Espresso ~ Espresso doppio ~ Espresso macchiato ~ Lungo ~ Cappuccino ~ Caffe latte Flat white Latte machiato ~ Americano ~ Ristretto

~ ~ ~

Espresso

Espresso tvoří základ většiny káv se kterými se dnes v kavárně setkáte. Pravé espresso je jen jedno a nedělí se na velké a malé. Právě na, příprava espressa má přesný postup: ze sedmi až dvanácti gramu kávy stlačené na 9 barů necháme přibližně 20-30 s protékat horkou vodu o objemu 25 až 35 ml a teplotě kolem 90 °C. 

Na přípravu kávy espresso se hodí především kávy pražené na střední profil pražení. Káva takto upražená na espressu není příliš hořká a, po správném upražení, ani kyselá.

Espresso

V naší pražírně na espresso pražíme speciálně namíchané espresso směsí. Tyto kávy jsou vždy pražené na střední profil a mají dokonale vybalancovanou chuť.

Espresso lze samozřejmě připravit i ze světleji či tmavěji pražených káv. U světleji pražených káv bude ale espresso chutnat kysele a naopak u káv pražených na tmavší profil bude káva chuťově podstatně více hořká. Nám nejvíce chutnají kávy pražené na střední profil, které dokonale balancují bohatost chuti z výběrové kávy arabika, a minimální aciditu.

Pokud hledáte kávu bez jakékoli kyselosti, rozhodně doporučujeme kávu Fuerte Espresso. Pro chuťově výraznější a bohatší espresso pak doporučujeme naše jednodruhové brazilské kávy, či kolumbijské kávy.  

Espresso doppio 

V angličtině  tuto kávu najdeme pod výrazem double shot. Jedná se v podstatě o nápoj ze dvou espress.

Espresso doppio či doubleshot

Dvojité množství kávy, dvojité množství vody, avšak jedna a ta samá teplota vody, a stejně tak shodný čas extrakce. 

Espresso macchiato

Klasické Espresso Machiato je espresso s kapkou napěněného mléka nabraného lžičkou.

Espresso macchiato

Moderní verze espressa macchiata obsahuje mikropěnu. Moderní verze espresso machiato pak může mít objem až 90 ml.

Lungo

Lungo je espresso s dvojitým množstvím vody, takže na 7 až 12g kávy se použije 50 až 70 ml vody. Objemem je tedy lungo stejně velké jako doppio, nalezneme v něm však poloviční podíl kávy a kofeinu. 

Lungo

Jako lungo nejraději připravujeme kávy z Kolumbie a kávy z Keni. Tyto kávy jsou totiž chuťově velice výrazné a větší množství použité vody kávu příjemně zjemňuje, ale přitom ponechává k vychutnání všechny podtóny bohaté chuti kávy z těchto oblastí.  

Lungo lze připravit třemi způsoby: hrubším mletím zrn a tedy větším průtokem při extrakci, delším průtokem vody skrze namletou kávu, či správný postup dolitím espressa vodou o shodné teplotě.

Pokud je na vás klasické espresso příliš silné a výrazné, lungo bude nejspíš tak akorát. Větší podíl vody vůči kávě totiž nápoj příjemně zjemní.

Cappuccino

Cappucino můžeme rozdělit na klasické a moderní. Obě kávy mají objem 150 až 180 ml.

V klasické verzi cappuccina najdeme tři složky: espresso, ohřáté mléko a navrchu mléčnou pěnu. Tyto tři složky pak tvoří tři oddělené vrstvy.

Cappuccino

Pro přípravu cappuccina doporučujeme využít našich čerstvých espresso směsíSilné bohaté tělo těchto káv tvoří s našlehanou mléčnou pěnou dokonalou kombinaci.

Moderní verze  cappuccina má vrstvy již jen dvě: jednu tvoří espresso a tu druhou mikropěna (mléčná pěna vytvořena horkou párou, která by ale neměla přesáhnout 65 °C). Mikropěna je lépe provázaná s mlékem a celkově zjemňuje chuť nápoje

Přemýšlíte jakou kávu použít pro přípravu kávy v kávovaru? Usnadnili jsme vám rozhodování v tomto stručném článku: Jak vybrat kávu do kávovaru.

Caffe latte

Výraz latte v italštině znamená mléko, což již dost napovídá o obsahu nápoje. Při přípravě kávy caffe latte se espresso se smíchá s 210 ml mléka vyšlehaného do podoby mikropěny.

Caffe latte

V Itálii patří caffe latte mezi méně oblíbené a je považováno za nápoj pro holky.

Flat white

Nápoj obdobný cappuccinu, s tím rozdílem že namísto espressa se užije výše popsané espresso doppio a smíchá se s mikropěnou.

Flat white

Nápoj má objem přibližně 160 ml.

Latte macchiato

Abychom připravili latte machiato, vyšleháme minimálně 210 ml mléka do mikropěny. Vyšlehané mléko necháme minimálně půl minuty odstát - v tomto čase se oddělí pěna od mléka a vytvoří 2 vrstvy. Následně nalijeme espresso.

Bývá doporučováno v Itálii nevynechávat slovo caffe nebo macchiato v případě objednávání těchto nápojů, mohli by jste totiž také skončit se sklenicí mléka.

Americano 

O vzniku americana se traduje že za ním stojí nechuť amerických vojáků klasického espressa za druhé světové války. Ti si ho ředili ve velkém množství vodou. Občané Itálie poté po nich tento nápoj pojmenovali: americano.

Americano

Abychom si americano připravili, přilijeme do espressa horkou vodu až do poměru 1:5. Nedoporučujeme prolévat celé množství vody skrze kávu.

Ristretto 

Ristretto má množství gramáže kávy stejné jako espresso, ovšem objem vody je menší: maximálně 20 ml. 

Ristretto

Na pákovém kávovaru se připravuje dvěma způsoby. Buďto se zastavíme extrakci dříve než u klasického espressa, nebo nameleme kávu jemněji a kávovarem proteče menší množství vody.

Ristretto je oproti espressu méně hořké a jsou více cítit sladkost a acidita. Káva ristretto pochází ze Sicílie, kde se pije v horkých letních dnech, aby nedocházelo ke zvyšování teploty organismu.

Ristretto má v sobě největší množství kofeinu na množství vody. O kofeinu, jeho účincích i obsahu v různých druzích kávy jsme vám psali v tomto článku: Káva a Kofein.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení