Espresso, Lungo, Ristretto či Cappuccino: v čem se liší?

Druhů káv je mnoho a kupodivu nadále vznikají nové a novější. Pokud nejste zrovna kavárníkem z povolání, sepsali jsme u nás v pražírně tento přehled káv. Vše stručně, jasně a ještě navíc s vysvětlujícím obrázkem!  

Než se pustíme do jednotlivých kávových nápojů, je vhodné si ujasnit jednu věc. Naprostá většina káv vychází z espressa. salek_Toto *espresso* se podává jak samostatně ☕️, tak je používáno jako základ do ostatních káv. Z níže vyčtených nápojů se proto setkáme s espressem prakticky u každého z nich. Pokud totiž k espressu přidáme trošku napěněného mléka, je z espressa nově Macchiato. A nebo pokud espresso dolijeme horkou vodou, najednou se jedná o Lungo. A tak to pokračuje dále a podobně.  

~ ~ ~

Espresso ~ Espresso doppio ~ Espresso macchiato ~ Lungo ~ Cappuccino ~ Caffe latte Flat white Latte machiato ~ Americano ~ Ristretto

~ ~ ~

Espresso ☕️

Espresso tvoří základ většiny káv se kterými se dnes v kavárně setkáte. Pravé espresso je jen jedno a nedělí se na velké nebo malé. Příprava espressa má jasně dané principy, detaily se ale již liší podle preferencí každého. Co je dané jasně je tlak pod kterým prochází voda namletou kávou, tedy 9 barů, a objem vody který kávou projde - tedy 25 až 35ml, a teplota vody při extrakci - ta by měla být okolo 90°C.

Co se liší podle preferencí každého je množství kávy. Dlouhou dobu bylo za standard považováno 7g, dnes se ale oněch 7g bere spíš jako minimum, a běžně se používá množství kávy v rozmezí 7 až 12 gramů. 

Espresso

Způsob a intenzita pražení kávy má klíčovou roli na chuť espressa. Jak?  

  • Pokud je káva pražená na světlý profil (tedy zrnka jsou na první pohled světlá), pak je káva zpravidla vhodná na přípravu filtrované kávy než na espresso. Kdybyste se přeci jen rozhodli připravit espresso ze světle pražené kávy, můžete očekávat vyšší kyselost a ovocitost v chuti. 
  • Pokud je káva pražená na tmavý profil, při přípravě espressa (ale i při jakékoli jiné metodě přípravy) budete v chuti cítit především hořkost. Tmavě pražená káva kvůli vyššímu stupni pražení ztrácí své unikátní chuťové vlastnosti které ji odlišují od jiných káv. 
  • Káva pražená na střední profil je pro nás v pražírně *ideální* pro espresso. Káva si při tomto způsobu pražení zachovává svůj unikátní chuťový profil vyplývající z původu kávy, z metody zpracování, z nadmořské výšky farmy atd. Acidita je v chuti cítit pouze lehce, a přitom zároveň v chuti nepřevládá hořkost. 

I u středně pražených káv se lze ale setkat s velkým rozpětím chutí. Zrnka z farem ve větších nadmořských výškách, například kolumbijské kávy, mají tendenci být výraznější a mít mírnou aciditu. Naopak kávy z níže položených farem, například brazilské kávy, jsou jemnější, méně výrazné, a téměř bez acidity.  

Espresso doppio 

V angličtině  tuto kávu najdeme pod výrazem double shot. Jedná se v podstatě o nápoj ze dvou espress: dvojité množství kávy, dvojité množství vody. 

Espresso doppio či doubleshot

Espresso macchiato 

Zde se lze setkat se dvěma variantami

  • klasické espresso machiato je espresso s kapkou napěněného mléka nabraného lžičkou.
  • moderní verze espressa macchiata obsahuje mikropěnu a může mít objem až 90 ml.

Espresso macchiato

Lungo 

Lungo je espresso s dvojitým množstvím vody. Oproti espressu bude tedy lungo méně výrazné. Objemem je lungo stejně velké jako espresso doppio, nicméně množství kávy je zde použito jako na klasické espresso. 

Lungo by nicméně nemělo vzniknout tak, že kávou projde během extrakce dvakrát více vody než v případě espressa. Horká voda by měla být v hrnku buďto již připravena a do ní připraveno espresso (tím nedojde k porušení cremy), anebo by se již hotové espresso mělo nastavit horkou vodou (zde již se porušení cremy nevyhnete). 

Lungo

 

Pokud milujete kávu ale chuť espressa je na vás příliš výrazná, lungo je pro vás tím nejlepším řešením. Větší poměr vody kávu dokonale zjemní a káva která by pro vás na espressu mohla být příliš acidní bude mít při přípravě lunga nově nulovou kyselost. Poměr vody vůči kávě se zvýší, a extrémy v chuti, které se vám v espressu nelíbily, se tím vyhladí a zmizí. 

Kterou kávu doporučit na lungo? Za nás vyhrává kolumbijská káva San Agustín a káva Karibuni z Keni. Obě dvě jsou chuťově velice výrazné a větší množství vody kávu velice příjemně zjemní. Při přípravě těchto káv na espresso by měly v chuti lehkou aciditu. Ta ale při přípravě lunga dokonale odpadá a zůstává jen bohaté tělo s jeho chuťovými podtóny.  

PS: o lungu jsme se rozepsali v zajímavém článku zde: Espresso Lungo: příprava, výhody a množství kofeinu

 

Cappuccino 

Cappucino můžeme rozdělit na klasické a moderní. Obě kávy mají objem v rozmezí 150 až 180 ml. U klasické verze cappuccina najdeme tři složky: espresso, ohřáté mléko a navrchu mléčnou pěnu. Tyto tři složky tvoří tři oddělené vrstvy. 

Moderní verze  cappuccina má vrstvy již jen dvě: jednu tvoří espresso a tu druhou mikropěna (mléčná pěna vytvořena horkou párou, která by ale neměla přesáhnout 65 °C). Mikropěna je lépe provázaná s mlékem a celkově zjemňuje chuť nápoje

Cappuccino

Setkáváme se s názory že cappuccino pijí jenom holky. Tak to ale není! Je tomu snad téměř až naopak! U nás v pražírně například pro cappuccino doporučujeme vždy volit některou z našich výrazných espresso směsí. Ty jsou totiž složené tak, aby výsledný nápoj měl silné a bohaté tělo. Spolu s jemnou mléčnou pěnou pak dojde k velice příjemnému zjemnění kávy, a cappuccino je tím posunuto ještě o úroveň výš

Caffe latte 

Výraz latte v italštině znamená mléko, což nám o nápoji dost napovídá: caffe latte se totiž skládá z kávy a mléka. Při přípravě kávy se espresso prolije 210ml mléka vyšlehaného do mikropěny. Káva je díky velkému poměru mléka velice jemná, a snad i proto oblíbená především mezi děvčaty.

Caffe latte

Flat white 

Nápoj obdobný cappuccinu, s tím rozdílem že namísto espressa se užije výše popsané espresso doppio, tedy dvojité espresso, a smíchá se s mikropěnou. Flat white má objem přibližně 160 ml.

Flat white

Latte macchiato

Abychom připravili latte machiato, vyšleháme minimálně 210 ml mléka do mikropěny. Vyšlehané mléko necháme minimálně půl minuty odstát - v tomto čase se oddělí pěna od mléka a vytvoří 2 vrstvy. Následně jím prolijeme espresso.

Bývá doporučováno v Itálii nevynechávat slovo caffe nebo macchiato v případě objednávání těchto nápojů - mohli by jste totiž také skončit se sklenicí mléka. Latté totiž znamená práv mléko.

Americano 

O vzniku americana se traduje že za ním stojí nechuť amerických vojáků klasického espressa za druhé světové války. V americe se totiž těší větší oblibě překapávaná káva, u které je podstatně větší poměr vody vůči kávě. Občané Itálie poté po amerických vojácích tento nápoj pojmenovali americano.

Abychom si americano připravili, přilijeme do espressa horkou vodu až do poměru 1:5. 

Americano

Ristretto 

Ristretto má množství gramáže kávy stejné jako espresso, ovšem objem vody je menší: maximálně 20 ml. 

Na pákovém kávovaru se ristretto připravuje jednoduše tak, že zastavíme extrakci dříve. Tím pádem se do hrnku vyextrahuje ta nejhustější část z počátku extrakce a káva se dále nezjemňuje slabší částí extrakce. Ristretto je oproti espressu méně hořké a je v něm více cítit sladkost a acidita. Káva ristretto pochází ze Sicílie, kde se pije v horkých letních dnech. Díky menšímu objemu tak nedochází ke zvyšování teploty Sicilanů.

Ristretto má v sobě největší poměr kofeinu na množství vody. Mimochodem! o kofeinu, o jeho účincích i obsahu v různých druzích kávy jsme psali zajímavý článek - Káva a kofein.

Ristretto