Espresso, lungo, ristretto či cappuccino: V čem se liší základní druhy káv?

Druhů káv je mnoho a nové stále vznikají. Pokud nejste zrovna kavárníkem z povolání, je trochu oříšek se v nich vyznat. Projděte si stručný přehled káv, ať v tom máte jasno.salek_

Než se pustíme do jednotlivých kávových nápojů, chceme ujasnit jednu věc: Naprostá většina káv vychází z espressa. Espresso se tedy podává nejen samostatně ☕️, ale slouží jako základ i do ostatních káv. 

  • Pokud k espressu přidáme trošku napěněného mléka, je z něho najednou macchiato. 
  • Když espresso dolijeme horkou vodou, jedná se najednou o lungo. 

Pojďte se mrknout i na další rozdíly mezi nejznámějšími druhy káv.

~ ~ ~

Espresso ~ Espresso doppio ~ Espresso macchiato ~ Lungo ~ Cappuccino ~ Caffe latte Flat white Latte machiato ~ Americano ~ Ristretto

~ ~ ~

Espresso ☕️ Espresso

Espresso tvoří základ většiny káv, se kterými se dnes v kavárně nebo restauraci setkáte. Pravé espresso je jen jedno a nedělí se na velké nebo malé. Příprava espressa má jasně dané principy, detaily se ale již liší podle preferencí každého.

Jasně daný je tlak, pod kterým prochází voda mletou kávou (9 barů), objem vody který kávou projde (25 až 35 ml) a teplota vody při extrakci (okolo 90 °C).

Množství kávy pak závisí na preferenci jednotlivce. Dlouhou dobu se za standard považovalo 7 g. Dnes se ale oněch 7 g bere spíš jako minimum. Běžně se používá množství kávy v rozmezí 7 až 12 g.

Způsob a intenzita pražení kávy má klíčový vliv na chuť espressa. Jaký?  

  • Pokud je káva pražená na světlý profil (tedy zrnka jsou na první pohled světlá), je zpravidla vhodnější na přípravu filtrované kávy než na espresso. Kdybyste se přeci jen rozhodli připravit espresso ze světle pražené kávy, můžete očekávat vyšší kyselost a ovocitost v chuti
  • Pokud je káva pražená na tmavý profil, ucítíte při přípravě espressa (ale i při jakékoli jiné metodě přípravy) v chuti především hořkost. Tmavě pražená káva totiž ztrácí kvůli vyššímu stupni pražení své unikátní chuťové vlastnosti. 
  • Káva pražená na střední profil je pro nás v pražírně Café Montaňa ideální pro espresso. Káva si při tomto způsobu pražení zachovává svůj unikátní chuťový profil vyplývající z původu zrn, z metody zpracování, z nadmořské výšky pěstování atd. Acidita je v chuti cítit pouze lehce a zároveň v chuti nepřevládá hořkost

I u středně pražených káv se ale setkáte s velkým rozpětím chutí. Zrnka z farem položených ve větších nadmořských výškách, například kolumbijské kávy, bývají výraznější a mají mírnou aciditu. Naopak druhy z níže položených farem, například brazilské kávy, jsou jemnější, méně výrazné a téměř bez acidity.  

Espresso doppio 

V angličtině tuto kávu najdeme pod výrazem double shot. Jedná se v podstatě o nápoj ze dvou espress – dvojité množství kávy, dvojité množství vody.

Espresso doppio či doubleshot

Espresso macchiato 

Zde se lze setkat se dvěma variantami:

  1. Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou napěněného mléka nabraného lžičkou.
  2. Moderní verze espressa macchiata obsahuje mikropěnu a může mít objem až 90 ml.

Espresso macchiato

Lungo Lungo

Lungo je espresso s dvojitým množstvím vody. Je tedy méně výrazné. Objemem je lungo stejně velké jako espresso doppio, ovšem množství kávy obsahuje jako klasické espresso. 

Lungo by nicméně nemělo vzniknout tak, že kávou projde během extrakce 2× více vody než v případě espressa. Lungo se připravuje do již připravené horké vody (nedojde k porušení cremy), případně se již hotové espresso horkou vodou nastaví (zde se porušení cremy nevyhnete).

Pokud milujete kávu, ale chuť espressa je na vás příliš výrazná, lungo je pro vás tím nejlepším řešením. Větší poměr vody nápoj zjemní a káva, která by pro vás na espressu byla příliš acidní, bude mít při přípravě lunga nově nulovou kyselost. Poměr vody vůči kávě se zvýší, a extrémy v chuti, které se vám v espressu nelíbily, se tím vyhladí a zmizí. 

Kterou kávu v naší pražírně doporučujeme na lungo? 

Za nás vyhrává kolumbijská káva San Agustín a káva Karibuni z Keni. Obě dvě jsou chuťově výrazné a větší množství vody je příjemně zjemní. Při přípravě těchto káv na espresso ucítíte v chuti lehkou aciditu. Ta ale při přípravě lunga odpadá a zůstává jen bohaté tělo s chuťovými podtóny.  

TIP: O lungu se dozvíte více v článku Espresso Lungo: příprava, výhody a množství kofeinu.

Cappuccino Cappuccino

Cappuccino můžeme rozdělit na klasické a moderní. Obě kávy mají objem v rozmezí 150 až 180 ml. U klasické verze najdeme tři složky: espresso, ohřáté mléko a navrchu mléčnou pěnu. Tyto složky tvoří tři oddělené vrstvy. 

Moderní verze cappuccina má vrstvy již jen dvě: jednu tvoří espresso, druhou mikropěna (mléčná pěna vytvořena horkou párou, která nepřesahuje 65 °C). Mikropěna je lépe provázaná s mlékem a celkově zjemňuje chuť nápoje.

Setkáváme se s názory, že cappuccino pijí jenom holky. Tak to ale není! Je tomu snad téměř až naopak. U nás v pražírně Café Montaňa například pro cappuccino doporučujeme vždy volit některou z espresso směsí. Ty jsou totiž složené tak, aby výslednému nápoji daly silné a bohaté tělo. Spolu s jemnou mléčnou pěnou pak dojde k příjemnému zjemnění kávy, a cappuccino se dostane ještě o úroveň výš.

Kterou kávu doporučuje náš pražič pro přípravu cappuccina? 

Za našeho pražiče Honzu vyhrává pro přípravu cappuccina jednoznačně směs Eño Ñuño:

"Tato jinak výrazná káva s chutí oříšků a čokolády se mlékem velice příjemně zjemní a vše do sebe chuťově dokonale zapadne." 

Caffè latte 

Výraz latte v italštině znamená mléko, což nám o nápoji dost napovídá – caffè latte se totiž skládá z kávy a mléka. Při přípravě se espresso prolije 210 ml mléka vyšlehaného do mikropěny. Káva je díky velkému poměru mléka velice jemná, a snad i proto oblíbená především mezi ženami.

Caffe latte

Flat white 

Nápoj obdobný cappuccinu, s tím rozdílem, že místo espressa se použije výše popsané espresso doppio, tedy dvojité espresso, a smíchá se s mikropěnou. Flat white má objem přibližně 160 ml.

Flat white

Latte macchiato

Abychom připravili latte macchiato, vyšleháme minimálně 210 ml mléka do mikropěny. Vyšlehané mléko necháme minimálně půl minuty odstát – v tomto čase se oddělí pěna od mléka a vytvoří dvě vrstvy. Následně jím prolijeme espresso.

TIP: V Itálii doporučujeme v případě objednávání těchto nápojů nevynechávat slovo caffe nebo macchiato – mohli byste totiž také skončit se sklenicí mléka. Latté totiž znamená právě mléko.

Americano 

O vzniku americana se traduje, že za ním stojí nechuť amerických vojáků za druhé světové války do klasického espressa. V Americe se totiž těší větší oblibě překapávaná káva, u které je podstatně větší poměr vody vůči kávě. Občané Itálie poté po amerických vojácích tento nápoj pojmenovali americano.

Chcete si připravit doma americano? Přilijte do espressa horkou vodu až do poměru 1:5.

Americano

Ristretto Ristretto

Káva ristretto pochází ze Sicílie, kde se pije v horkých letních dnech. Díky menšímu objemu tak nedochází ke zvyšování teploty Sicilanů.

Ristretto má množství gramáže kávy stejné jako espresso, ovšem objem vody je menší, maximálně 20 ml. 

Na pákovém kávovaru probíhá příprava ristretta tak, že jednoduše zastavíme extrakci dříve. Tím pádem se do hrnku vyextrahuje ta nejhustější část a káva se dále nezjemňuje slabší částí extrakce. Ristretto je oproti espressu méně hořké a je v něm více cítit sladkost a acidita. Ristretto má v sobě největší poměr kofeinu na množství vody.

O kofeinu, jeho účincích i obsahu v různých druzích kávy, se dočtete v našem dalším článku Káva a kofein.