Káva a Kofein: Kolik Obsahuje Káva Kofeinu

Čím je dané množství kofeinu v kávě? Mají tmavší kávy v sobě více kofeinu?

Co je hlavními faktory určujícími výši kofeinu v kávě? V tomto článku zodpovíme vše! 

~ ~ ~

Kofein a Arabica ~ Kofein a Robusta ~ Kofein a pražení kávy ~ Kofein a bezkofeinová káva

~ ~ ~

Kofein_a_kava

Nejpodstatnějším rozlišovacím faktorem pro výši kofeinu v kávě je rozlišení kávy na arabiku a robustu.

Třebaže rozdílů mezi těmito dvěma hlavními druhy kávovníků je mnoho a podrobněji se o nich rozepisujeme zde, z pohledu obsahu kofeinu je rozdíl nejvýraznější.

Věděli jste, že v naší pražírně pražíme jak kávu arabica tak kávu robusta? Naši nabídku káv 100% arabica naleznete zde.

Kofein a Arabica

Káva arabica je podstatně náročnější na pěstování, méně a pomaleji plodí, a má podstatně menší obsah kofeinu

V kávovníku odrůdy arabica nalezneme podíl kofeinu v rozmezí 1,2 až 1,5% v kávovém zrnu.

Káva se ale nečlení pouze na arabiku a robustu, káva se dále člení na jednotlivé odrůdy jak ve větvi kávovníků arabiky tak kávovníků robusty. Jednotlivé odrůdy se pak od sebe dále rozlišují chutí a také podílem kofeinu. Lze tedy nalézt odrůdy arabiky které budou vždy blíže nižší hraniční hodnotě podílu kofeinu v zrnu (1,2%), i odrůdy arabiky které budou vždy mít spíše mírně vyšší podíl kofeinu v zrnu (1,5%) 

Kofein a Robusta

Káva Robusta se pěstuje snadněji než arabica. Kávovníky spadající pod větvi robusty vyžadují nižší nadmořské výšky, plodí již po 2 až 3 letech a plodí podstatně více kávových třešní. Kávy robusta mají také podstatně vyšší podíl kofeinu v zrnu.

V kávovníku robusty tak nalezneme 2,2 až 2,7% podílu kofeinu v zrnu.

Opět, podobně jako v případě kávy arabica, také v případě robusty záleží i na jednotlivých odrůdách kávovníku. Některé odrůdy pak mají podílem kofeinu blíže vyšším hodnotám (2,7,%) a jiné odrůdy spíše nižším podílům (2,2%).

Robusta má více kofeinu a nese s sebou také méně acidity oproti arabice. Kvalitní kávu robusta naleznete třeba v naší populární směsi Fuerte Espresso, která je zbavená jakékoli kyselosti.

Kofein a Pražení Kávy

Lze se setkat i názory, že tmavší káva má vyšší obsah kofeinu. Tyto názory se nicméně nezakládají na pravdě. Podíl kofeinu není na pražení kávy závislý vzhledem k teplotám kterých lze při procesu pražení kávy v pražícím bubnu dosáhnout.

Teoreticky by šlo podíl kofeinu mírně snížit pražením kávy na extrémně vysokých teplotách (t.j. teploty nad 230°C), káva by pak byla nicméně vyloženě spálená a podíl kofeinu by klesl jen nepatrně.

Kofein a Bezkofeinová Káva

Navzdory označení kávy jakožto bezkofeinové, není pravdou ani to, že by bezkofeinová káva byla opravdu bezkofeinová. 

Káva Natur Decaf z naší pražírny patří mezi nejpopulárnější kávy vůbec. Díky přírodnímu procesu dekofeinizace roztokem z cukrové třtiny je káva navíc příjemně sladká.

Bezkofeinová káva je totiž označení takové kávy, která byla zbavena kofeinu do té míry, že zůstatková hodnota kofeinu v zrnu je maximálně 0,1% v kávovém zrnu. Tato hodnota je shodná pro kávy arabica i robusta, třebaže robusta má původní obsah kofeinu výrazně vyšší.

Pojem bezkofeinová káva mimo to není stejně definovaný všude po světě. Výše uvedená definice platí pouze pro země Evropské unie. V USA je například podmínka pro bezkofeinovou kávu taková, že káva musí být zbavena alespoň 97% původních hodnot kofeinu. 

O procesu dekofeinizace kávy a různých metodách dekofeiniazce kávy jsme psali podrobně v tomto článku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení