🎉Tento týden slavíme 5 let od první dodávky kolumbijské kávy do naší pražírny. Zadejte v košíku slevový kód "kolumbie10" a sleva 10% na veškerou kolumbijskou kávu bude vaše

Káva a kofein: Kolik obsahuje káva kofeinu

Kofein_a_kava

Čím je dané množství kofeinu v kávě? A mají tmavší kávy více kofeinu? Pojďte zjistit, co jsou fakta, a co jsou naopak jen lidové povídačky. Kolik kofeinu má espresso a kolik filtrovaná káva? Na tuhle otázku nelze tak jednoznačně odpovědět. Ono totiž záleží na vstupní surovině i také množství, ze kterého si šálek připravíte. Nejpodstatnějším rozlišovacím faktorem pro výši kofeinu v kávě je pak rozlišení kávy na arabiku a robustu, a tomu se teď také budeme věnovat.

Množství kofeinu v kávě podle odrůdy

Rozdělení kávy na arabiku a robustu zná každý. Ale věděli jste, jak je s obsahem kofeinu v těchto odrůdách?

Obsah kofeinu v kávě arabica

Arabica se o robusty liší nejen chutí a náročností na pěstování, jedním z hlavních rozdílů je také podstatně menší obsah kofeinu v zrnu. V kávovníku odrůdy arabica nalezneme podíl kofeinu v rozmezí 1,2 až 1,5 % v kávovém zrnu.

Káva se ale nečlení pouze na arabiku a robustu, dále se člení na jednotlivé odrůdy jak ve větvi kávovníků arabiky, tak kávovníků robusty. Jednotlivé odrůdy se pak od sebe dále rozlišují chutí a také podílem kofeinu. Lze tedy nalézt odrůdy arabiky které budou vždy blíže nižší hraniční hodnotě podílu kofeinu v zrnu (1,2 %), i odrůdy arabiky které budou vždy mít spíše mírně vyšší podíl (1,5 %).

Mezi časté mýlky patří představa, že větší káva znamená větší množství kofeinu. Občas odběhneme od pražičky a věnujeme vyvracení mýtů na internetu. O jednom takovém mýtu ~ ohledně množství kofeinu v menší a větší kávě ~ jsme psali v článku Lungo a obsah kofeinu.

Obsah kofeinu v kávě robusta

Káva robusta se pěstuje snadněji než arabica. Kávovníky spadající pod větev robusty vyžadují nižší nadmořské výšky, plodí již po 2 až 3 letech a plodí podstatně více kávových třešní. Kávy robusta mají také podstatně vyšší podíl kofeinu v zrnu. V kávovníku robusty nalezneme 2,2 až 2,7 % podílu kofeinu v zrnu.

Kávomil Cornelis radí....

Směs arabiky a robusty umíme také ~ jedná se o směs Fuerte Espresso. Tím že má v sobě 50% robusty je navíc naprosto bez kyselosti. Pokud hledáte kávu italského typu, hledáte tuto.   

Opět, podobně jako v případě kávy arabica, také v případě robusty záleží i na jednotlivých odrůdách kávovníku. Některé odrůdy mají podílem kofeinu blíže vyšším hodnotám (2,7 %) a jiné odrůdy spíše k nižším (2,2 %).

Robusta má více kofeinu a nese s sebou také méně acidity oproti arabice. Kvalitní kávu robusta naleznete třeba v naší populární směsi Fuerte Espresso, která je zbavená jakékoli kyselosti.

Ovlivní pražení množství kofeinu?

Slyšeli jste, že tmavší káva má vyšší obsah kofeinu? Toto tvrzení se nicméně nezakládá na pravdě. Podíl kofeinu není na pražení kávy závislý vzhledem k teplotám, kterých lze při procesu pražení kávy v pražícím bubnu dosáhnout.

Teoreticky by šlo podíl kofeinu mírně snížit pražením kávy při extrémně vysokých teplotách (tj. teploty nad 230 °C), káva by pak byla nicméně vyloženě spálená a podíl kofeinu by klesl jen nepatrně.

TIP: Zajímá vás proces pražení kávy více do hloubky? Mrkněte na to, jak kávu pražíme u nás v Café Montaña.

Jak příprava kávy může ovlivnit množství kofeinu

Zajímá vás, jestli více kofeinu získáte při právě kávy v moka konvičce, nebo ho víc bude z páky? Jak jsme psali v úvodu, záleží hlavně na zvolené odrůdě kávy. Ale také na tom, z kolika gramů se výsledný nápoj připravuje – tomuto tématu jsme se podrobněji věnovali v článku Druhy kávy: Poznejte základní typy káv na první dobrou.

Kromě toho však výsledné množství kofeinu v šálku ovlivňuje i správná hrubost mletí kávy, díky kterému využijete kofeinový potenciál pro tu kterou přípravu.

Je bezkofeinová káva opravdu bez kofeinu?

Navzdory označení decaf kávy jakožto bezkofeinové, není pravdou ani to, že by neobsahovala žádný kofein. Bezkofeinová káva je totiž označení takové kávy, která byla zbavena kofeinu do té míry, že je zůstatková hodnota kofeinu v zrnu maximálně 0,1 %.

To znamená, že v 1 kg kávy je maximální množství kofeinu na úrovni 1 g. Oproti klasické kofeinové kávě arabica, kde je v 1 kg kávy množství kofeinu na úrovni 12–15 g se tedy u bezkofeinových káv jedná o výrazné snížení množství kofeinu. V případě naší bezkofeinové kávy Natur Decaf jsou zrnka zbavena kofeinu do té míry, že v 1 kg kávy je pouze 0,3 g kofeinu

Káva Natur Decaf z naší pražírny patří mezi nejpopulárnější kávy vůbec. Díky přírodnímu procesu dekofeinizace roztokem z cukrové třtiny je káva navíc příjemně sladká. A že byste chtěli vědět o procesu dekofeinizace více? Přečtěte si také náš článek Jak se vyrábí káva bez kofeinu a proč na zvoleném procesu záleží.

#produkty#/kava-bez-kofeinu/