Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Káva a Kofein: Kolik Obsahuje Káva Kofeinu

Čím je dané množství kofeinu v kávě? Mají tmavší kávy v sobě více kofeinu?

Co je hlavními faktory určujícími výši kofeinu v kávě? V tomto článku zodpovíme vše! 

~ ~ ~

Kofein a Arabica ~ Kofein a Robusta ~ Kofein a pražení kávy ~ Kofein a bezkofeinová káva

~ ~ ~

Kofein_a_kava

Nejpodstatnějším rozlišovacím faktorem pro výši kofeinu v kávě je rozlišení kávy na arabiku a robustu.

Třebaže rozdílů mezi těmito dvěma hlavními druhy kávovníků je mnoho a podrobněji se o nich rozepisujeme zde, z pohledu obsahu kofeinu je rozdíl nejvýraznější.

Věděli jste, že v naší pražírně pražíme jak kávu arabica tak kávu robusta? Naši nabídku káv 100% arabica naleznete zde.

Kofein a Arabica

Káva arabica je podstatně náročnější na pěstování, méně a pomaleji plodí, a má podstatně menší obsah kofeinu

V kávovníku odrůdy arabica nalezneme podíl kofeinu v rozmezí 1,2 až 1,5% v kávovém zrnu.

Káva se ale nečlení pouze na arabiku a robustu, káva se dále člení na jednotlivé odrůdy jak ve větvi kávovníků arabiky tak kávovníků robusty. Jednotlivé odrůdy se pak od sebe dále rozlišují chutí a také podílem kofeinu. Lze tedy nalézt odrůdy arabiky které budou vždy blíže nižší hraniční hodnotě podílu kofeinu v zrnu (1,2%), i odrůdy arabiky které budou vždy mít spíše mírně vyšší podíl kofeinu v zrnu (1,5%) 

Mezi časté mýlky patří představa, že větší káva znamená větší množství kofeinu. Občas odběhneme od pražičky a věnujeme vyvracení mýtů na internetu. O jednom takovém mýtu ~ ohledně množství kofeinu v menší a větší kávě ~ jsme psali zde: Espresso vs Lungo: v které kávě je více kofeinu

Kofein a Robusta

Káva Robusta se pěstuje snadněji než arabica. Kávovníky spadající pod větvi robusty vyžadují nižší nadmořské výšky, plodí již po 2 až 3 letech a plodí podstatně více kávových třešní. Kávy robusta mají také podstatně vyšší podíl kofeinu v zrnu.

V kávovníku robusty tak nalezneme 2,2 až 2,7% podílu kofeinu v zrnu.

Opět, podobně jako v případě kávy arabica, také v případě robusty záleží i na jednotlivých odrůdách kávovníku. Některé odrůdy pak mají podílem kofeinu blíže vyšším hodnotám (2,7,%) a jiné odrůdy spíše nižším podílům (2,2%).

Robusta má více kofeinu a nese s sebou také méně acidity oproti arabice. Kvalitní kávu robusta naleznete třeba v naší populární směsi Fuerte Espresso, která je zbavená jakékoli kyselosti.

Kofein a Pražení Kávy

Lze se setkat i názory, že tmavší káva má vyšší obsah kofeinu. Tyto názory se nicméně nezakládají na pravdě. Podíl kofeinu není na pražení kávy závislý vzhledem k teplotám kterých lze při procesu pražení kávy v pražícím bubnu dosáhnout.

Teoreticky by šlo podíl kofeinu mírně snížit pražením kávy na extrémně vysokých teplotách (t.j. teploty nad 230°C), káva by pak byla nicméně vyloženě spálená a podíl kofeinu by klesl jen nepatrně.

Kofein a Bezkofeinová Káva

Navzdory označení kávy jakožto bezkofeinové, není pravdou ani to, že by bezkofeinová káva byla opravdu bezkofeinová. 

Káva Natur Decaf z naší pražírny patří mezi nejpopulárnější kávy vůbec. Díky přírodnímu procesu dekofeinizace roztokem z cukrové třtiny je káva navíc příjemně sladká.

Bezkofeinová káva je totiž označení takové kávy, která byla zbavena kofeinu do té míry, že zůstatková hodnota kofeinu v zrnu je maximálně 0,1% v kávovém zrnu. Tato hodnota je shodná pro kávy arabica i robusta, třebaže robusta má původní obsah kofeinu výrazně vyšší.

Pojem bezkofeinová káva mimo to není stejně definovaný všude po světě. Výše uvedená definice platí pouze pro země Evropské unie. V USA je například podmínka pro bezkofeinovou kávu taková, že káva musí být zbavena alespoň 97% původních hodnot kofeinu. 

O procesu dekofeinizace kávy a různých metodách dekofeiniazce kávy jsme psali podrobně v tomto článku.