Espresso Lungo: jak jej správně připravit?
Lungo, espresso lungo, či snad lidověji velké espresso? V Česku se setkáte s řadou termínů, a se všemi byste se měli domluvit. O co se tedy jedná a jak si takové správné kávu lungo připravit?
Co je káva lungo
I když některým baristům z výrazu velké espresso tuhne krev v žilách, nejsou úplně v právu. Tento výraz totiž koneckonců není tak daleko od původního znění z italštiny. Espresso lungo ☕️ totiž znamená dlouhé espresso neboli espresso "prodloužené" horkou vodou. Podle Wikipedie je káva lungo varianta espressa, ve kterém je na stejné množství kávy jako v espressu použitý větší objem vody. Díky tomu je připravená káva jemnější. Pojďme si to ale vysvětlit podrobněji.
Některé kávy jsou přirozeně výraznější, například kolumbijské kávy, které rostou ve vyšších nadmořských výškách, kde je bohaté minerální podloží. V espressu je díky silnému poměru kávy vůči vodě cítit každá chuťová vlastnost velmi intenzivně. Espresso tak dává vyniknout všem chutím, včetně té hořké nebo kyselé. A to ne každému sedne. Pokud tedy máte radši jemnější chutě, nemusíte hned kupovat jinou kávu, stačí z ní připravit lungo, tedy espresso takzvaně „prodloužit“ a objevit u té stejné kávy úplně jinou chuť a projev.
Kávomil Cornelis radí....
Lungo vychází z espressa a na espresso směsi my jsme tak trochu experti. Jestli jste ještě nezkusili, zkuste třeba chuťově bohatou kávu Eño Ñuño anebo jemnější a o něco silnější kávu La Parada. Za mě jsou na lungo obě kávy super.
Výhody lunga
Jak už bylo řečeno, lungo je espresso s větším množstvím vody. Nejpodstatnější výhodou lunga je zjemnění chuti použité kávy. Klasické espresso má velice silný poměr kávy vůči vodě, u lunga na stejné množství kávy připadá dvakrát větší množství vody. Výsledkem je do velké míry obroušení "ostrých hran" výrazných projevů espressa. Pokud by na vás espresso bylo například příliš kyselé, lungo tento problém řeší. A to mnohdy do té míry, že předchozí kyselost neucítíte vůbec.
Nevýhody lunga
Nevýhodou lunga je pak druhá strana téhož. Pokud kávu takto zjemníme, přijdeme v ní o velkou část chuťových projevů. Na druhou stranu, jedná se v rámci zjemňování espressa o relativně jemný zásah. Dalšími alternativami zjemňování espressa jsou např. cappuccino či latté, kde z chuťových projevů vlastní kávy ucítíme ještě podstatně méně než v lungu.
TIP: Víte, v čem se od sebe liší cappuccino a latte a čím se odlišuje espresso od ristretta? Koukněte na náš článek Espresso, lungo, ristretto či cappuccino: V čem se liší základní druhy káv? s vysvětlujícím obrázky jednotlivých káv a doplňte si mezery!
Jak na správnou přípravu lunga
Dlouho bylo zvykem dostat při objednávce lunga prakticky větší espresso. Postup přípravy byl takový, a mnohdy nadále je, že se v páce kávovaru nechá namletá káva prolít dvojnásobným množstvím vody. Z namleté kávy je ale to nejlepší vyextrahované již v polovině tohoto procesu, a zbytek vody prochází již vyextrahovanou kávou. Takový postup tak rozhodně není ideální.
Abychom do kávy neextrahovali nežádoucí látky, existují dva způsoby, jak lungo správně připravit.
Nejdříve espresso, poté horká voda
Nejčastější způsob spočívá v přípravě lunga tímto způsobem. Postup je jednoduchý: připravíme klasické espresso a následně jej dolijeme cca 30 ml horké vody.
Výhody:
Velkou výhodou této metody je přizpůsobitelnost. Standardní lungo se udává s dvojitým množstvím vody, ale ne každému vyhovuje takový poměr. Při této metodě si lze poměr vody upravit jednoduše podle chuti a buďto si kávu dolít větším anebo menším poměrem vody. Stále se přitom bude jednat o lungo.
Nevýhody:
Nevýhodou této metody je porušení cremy. Pokud espresso doléváme horkou vodou, porušíme cremu a o něco si snížíme požitek z pití kávy.
#produkty#/kava-do-kavovaru/
Nejdříve horká voda, poté espresso
Lungo lze připravovat i opačným způsobem. Postup je následující: do hrnku pro lungo si nalijeme cca 30 ml horké vody a až následně do něho připravíme espresso. Ideálně tak, aby proud espressa stékal po hraně hrnku, a ne přímo do horké vody.
Výhody:
Výhodou této metody je zachování dokonalé cremy. Horká voda, která kávu prodlouží, v tomto případě neporuší cremu espressa, neboť je již připravená v hrnku.
Nevýhody:
Nevýhodou je jistá náročnost přípravy. Aby káva opravdu měla cremu, tedy hlavní argument této metody, je třeba dbát na to, aby espresso stékalo do hrnku po jeho hraně. Druhou nevýhodou je pak nepřizpůsobitelnost. Množství vody je jednou dané a již si jej nemůžete upravovat jako u první metody.
Lungo a obsah kofeinu
Lungo je sice větší než espresso, ale kávy jako takové je v něm stejné množství. Tím pádem je v něm i stejné množství kofeinu. Lungem se tedy z pohledu dávky kofeinu "nenakopnete" o nic méně ani o nic více než espressem.
A jaké množství kofeinu to je? To těžko říci. Každý připravuje espresso či lungo z jiné gramáže ~ zpravidla rozmezí 7 až 14 gramů ~ a z různých druhů kávy. Čistá 100% arabica má např. poměr kofeinu 1,2 až 1,5 %. Zrna robusty ale mají kofeinu podstatně více ~ cca 2,5 %. Pokud vás tedy jednou lungo nakoplo více než klasické espresso, bude to buďto tím, že se jednalo o lungo připravené z robusty, anebo barista použil větší gramáž kávy.
Problematika kofeinu v kávě je ale obsáhlejší. Kdybyste si rádi početli více, sepsali jsme pro vás zajímavý článek Káva a kofein.