Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Espresso Lungo: jak jej správně připravit?

Lungo, espresso lungo, či snad lidověji velké espresso? Setkat se lze v Česku se všemi termíny, a se všemi byste se měli domluvit. Za zmiňované velké espresso sice některým baristům asi ztuhne krev v žilách, ale to docela neprávem. Tento výraz totiž koneckonců není tak daleko od původního znění z italštiny. Espresso lungo ☕️ totiž znamená dlouhé espresso, neboli espresso "protáhnuté" horkou vodou. 

Ántré k článku máme tímto za sebou a nyní tedy k věci: jak lungo správně připravit, proč si ho vůbec objednat, a kolik má v sobě kofeinu.

~ ~ ~

Postup přípravy Lunga ~ Výhody lunga ~ Lungo a kofein

~ ~ ~

espresso_lungo

Příprava lunga

Dlouho bylo zvykem dostat při objednávce lunga prakticky větší espresso. Postup přípravy byl takový, a mnohdy nadále je, že se v páce kávovaru nechá namletá káva prolít dvojnásobným množstvím vody. Z namleté kávy je ale to nejlepší vyextrahované již v polovině takové extrakce, a zbytek vody prochází již vyextrahovanou kávou. Takový postup ale rozhodně není ideální. Abychom do kávy neextrahovaly látky které nechceme, existují dva způsoby jak lungo správně připravit. 

Nejdříve espresso, poté horká voda 

Nejčastější způsob spočívá v přípravě lunga tímto způsobem. Postup je jednoduchý: připravíme klasické espresso a následně jej dolijeme cca 30ml horké vody. 

Velkou výhodou této metody je přizpůsobitelnost. Standardní lungo se udává s dvojitým množstvím vody, ale ne každému vyhovuje takový poměr. Při této metodě si lze poměr vody upravit jednoduše podle chuti a buďto si kávu dolít větším anebo menším poměrem vody. Stále se přitom bude jednat o lungo.

Nevýhodou této metody je porušení cremy. Pokud espresso dolíváme horkou vodou, porušíme cremu a o něco si snížíme požitek z pití kávy. 

Nejdříve horká voda, poté espresso

Lungo lze připravovat i opačným způsobem a rozhodně neuděláte špatně. Postup je následující: do hrnku pro lungo si připravíte cca 30ml horké vody a až následně do hrnku připravíte espresso. Ideálně tak aby proud espressa stékal po hraně hrnku a ne přímo do horké vody.

Výhodou této metody je zachování dokonalé cremy. Horká voda která kávu protáhne v tomto případě neporuší cremu espressa, neboť je již předpřipravená v hrnku.

Nevýhodou je jistá náročnost přípravy. Aby káva opravdu měla cremu, hlavní argument této metody, je třeba dbát na to aby espresso stékalo do hrnku po jeho hraně. Druhou nevýhodou je pak nepřizpůsobitelnost. Množství vody je jednou dané a již si jej nemůžete upravovat jako u první metody.

Výhody lunga

Lungo je espresso s větším množstvím vody. To s sebou nese jisté výhody i nevýhody.

Nejpodstatnější výhodou lunga je zjemnění chuti. Klasické espresso má velice silný poměr kávy vůči vodě a ne každému to vyhovuje. U lunga na stejné množství kávy připadá dvakrát větší množství vody. Výsledkem je do velké míry obroušení "ostrých hran" výrazných projevů esprsesa. Pokud by na vás espresso bylo například příliš kyselé, lungo tento problém řeší. A to mnohdy do té míry, že předchozí kyselost neucítíte vůbec. 

Nevýhodou lunga je pak druhá strana téhož. Pokud kávu takto zjemníme, přijdeme v ní o velkou část chuťových projevů. Na druhou stranu, jedná se v rámci zjemňování espressa o relativně jemný zásah. Dalšími alternativami zjemňování espressa jsou např. cappuccino či latté, kde z chuťových projevů vlastní kávy ucítíme ještě podstatně méně než v lungu.

Víte v čem se od sebe liší cappuccino od latté? Čím se odlišuje espresso od ristretta? Koukněte na náš článek s vysvětlujícím obrázky jednotlivých káv a doplňte tím mezery ve vzdělání! Espresso, Lungo, Ristretto či Cappuccino: v čem se liší?

Lungo a kofein

Lungo je sice větší než espresso, ale kávy jako takové je v něm stejné množství. Tím pádem je v něm i stejném množství kofeinu.

Lungem se tedy z pohledu dávky kofeinu "nenakopnete" o nic méně ani o nic více než espressem. A jaké množství kofeinu to je? To těžko říci. Každý připravuje espresso či lungo z jiné gramáže ~ zpravidla rozmezí 7 až 14 gramů ~ a z různých druhů kávy. Čistá 100% arabica má např. poměr kofeinu 1,2 až 1,5%. Zrna robusty ale mají kofeinu podstatně více - cca 2,5%. Pokud vás tedy jednou lungo nakoplo více než klasické espresso, bude to buďto tím že se jednalo o lungo připravené z robusty, anebo barista použil větší gramáž kávy.  

Problematika kofeinu v kávě je ale obsáhlejší. Kdybyste si rádi početli více, v pražírně jsme sepsali zajímavý článek Káva a kofein