Káva dle kyselosti
Acidita neboli kyselost je jedním z faktorů, který rozhoduje o tom, jak vám bude káva chutnat. Zatímco někdo ovocité tóny miluje, jiný má rád svůj šálek energie jemnější. Proto jsme pro vás kávy rozdělili do čtyř kategorií podle kyselosti, abyste šli na jistotu. A co vlastně kyselost kávy ovlivňuje?
Nejprodávanější
Setkali jste se s tvrzením, že arabica je obecně kyselejší než robusta? Ano i ne, na chuti kávy se podílí více proměnných. Pojďte zjistit, co všechno za její kyselostí stojí.
Co způsobuje kyselost kávy?
Na kyselosti kávy se podílí řada faktorů. V první řadě záleží na odrůdě kávovníku, na způsobu pěstování a zpracování, stejně jako na stylu pražení. Tohle vše můžete ovlivnit maximálně výběrem kávy. Dále pak ale záleží i na způsobu přípravy (například při kratší extrakci budou kyselé tóny výraznější), kde si s chutěmi můžete pohrát už sami.
Obecně by se dalo říct, že káva z vyšších nadmořských výšek bývá kyselejší – její pomalejší růst způsobuje totiž vyšší hladinu organických kyselin v plodech. Ověřit si to můžete na naší kolumbijské kávě Buendía, která pochází z nadmořské výšky až 2 100 m n. m.
Ovocitost ale podporuje i metoda zpracování – mokrá metoda zachovává nejvyšší úroveň kyselosti, naturální zpracování a metoda honey naopak zvyšují sladkost výsledného šálku.
A pak tu máme ještě pražení, kterým dokážeme ovlivnit chuť u nás v pražírně. Čím světleji kávu upražíme, tím více dominují ovocné tóny, u tmavšího pražení zase vystupují spíše hořké tóny. Proto většinu káv pražíme na střední profil, který je chuťově nejvyváženější.
Rozdělení kávy podle kyselosti
Bez kyselosti
Velké procento kávomilců dává přednost nekyselé kávě. Ta bývá chuťově méně výrazná a těžší na jazyku. Často mívá podtóny oříšků, kakaa nebo třeba karamelu. Pokud patříte mezi milovníky kávy s nulovou kyselostí, určitě ochutnejte naši směs výběrových káv Fuerte Espresso.
Jemná káva s lehce ovocnými tóny
V kávách s nízkou kyselostí je acidita stále minimální, ale může být trochu cítit v pozadí, což dodává kávě svěžest. Přesně tak chutná naše káva Brazil Fazenda Sertão ze zrn 100% arabiky zpracovaných metodou honey.
Mírně ovocná káva
Středně kyselá káva je často vyváženým mixem chutí. Kyselost zde není tak nápadná jako u ovocných káv, ale stále dodává osvěžující prvek do celkového chuťového profilu. Z našich mírně ovocných káv je jasným favoritem směs Eño Ñuño s plným tělem a bohatou chutí.
A že byste si chtěli šálek jemné kávy vychutnat i odpoledne? Přihoďte do košíku bezkofeinovou kávu Natur Decaf z Kolumbie.
Ovocná káva
Kávy s vysokou aciditou rozpoznáte díky svěžím a jasným chutím, které mohou být intenzivně ovocné a květinové. Rozhodně to nejsou kávy pro začátečníky. Jestli oceňujete ovocnější chutě, určitě ochutnejte kávu Asotbilbao s ovocným tělem a podtóny cukrové třtiny a pomeranče.