Původ naší kávy
Rádi objevujete svět? Pojďte si u nás vybrat kávy, které pochází z různých koutů zeměkoule. Každá totiž vždy chutná naprosto unikátně. V naší pražírně najdete kávy z vyhlášených pěstitelských oblastí Kolumbie, Brazílie, Kuby i dalších. Jak se od sebe liší kávy podle země původu?
Kolumbijská káva
Káva z Kolumbie právem platí za jednu z nejlepších na světě. Místní ročně v horských oblastech vyprodukují na 800 000 tun kávy. Kolumbijská káva vyniká plným tělem a bohatou chutí. Ucítíte v ní oříšky, čokoládu a sladké ovocité podtóny s lehkou aciditou.
Dobře se hodí do káv s větším poměrem vody vůči kávě, třeba lunga. Vychutnáte si ji i při přípravě alternativní metodou na filtru.
Vybrat kolumbiskou kávuBrazilská káva
Brazílie drží s produkcí téměř 3 milionů tun kávy 1. místo žebříčku největších exportérů kávy na světě. Místní ji pěstují na rozlehlých rovinách, v nízkých nadmořských výškách. Káva z Brazílie proslula jemnou chutí, méně výrazným tělem a minimální kyselostí.
Chutě jednotlivých káv závisí na řadě faktorů. Od metody zpracování před odrůdu kávovníku až po konkrétní farmu, odkud pochází. V chuťovém profilu čekejte většinou chuť oříšků a čokolády.
Vybrat brazilskou kávuKubánská káva
Káva z Kuby vyniká jemnou a zároveň bohatou zemitou chutí. Kyselost téměř neucítíte. Na ostrově pěstují kávu jen v několika málo vyhlášených oblastech. Zaměřují se výhradně na kávu arabica, odrůdu Typica. Poznáte v ní podtóny kakaa a karamelu.
Historie pěstování kávy tu ale sahá až 300 let zpátky, tedy téměř k počátkům produkce kávy vůbec. Ačkoli Kuba produkci kávy v posledních letech snižuje, na kvalitě to nepoznáte.
Vybrat kubánskou kávuKeňská káva
Káva z Keni patří mezi světovou špičku. Podnebí místních horských oblastí nahrává pěstování lahodné kávy arabica. Za tajemstvím úspěchu stojí vulkanická minerální půda, stálé teploty a především neustávající práce místních drobných farmářů.
Kávové třešně v Keni sklízejí ručně a ke zpracování používají nejčastěji mokrou metodu. Výsledkem je čistší a bohatší chuť kávy.
Vybrat keňskou kávuMexická káva
Káva z Mexika proslula intenzivní, plnou chutí. Proto se také těší oblibě po celém světě. Do pěstování se tu více opřeli až ve 2. polovině 20. století. Mezi hlavní pěstitelské regiony patří Chiapas a Oaxaca.
Mexická káva je z valné většiny typu arabica. Milují ji hlavně fanoušci čokoládových podtónů s kořením na pozadí. Mívá nižší aciditu.
Vybrat mexickou kávuHonduraská káva
Káva z Hondurasu osloví milovníky hořkosladkých chutí. Vyniká výrazným silným tělem. Naopak aciditu skoro neucítíte. V Hondurasu pěstují různé odrůdy kávy arabica. Hodí se skoro na všechny druhy příprav, včetně alternativních.
Honduras je sice malý geograficky, ale v kávovém světě patří s 300 000 vypěstovanými tunami kávy do první desítky producentů.
Vybrat honduraskou kávu