Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Jak připravit tu nejlepší kávu v moka konvičce ~ Recept

Příprava kávy může být někdy věda. Špatně lze udělat mnoho - od hrubosti mletí, přes nekvalitní vodu, až po špatné čištění moka konvičky.

Abyste jste se všem nástrahám vyhnuli a kávu si vychutnali v té nejlepší podobě, sepsali jsme pár tipů a triků jak si doma připravit skvělou kávu z moka konvičky

~ ~ ~

Jak vybrat kávu ~ Zásady přípravy ~ Příprava ~ Správná údržba Historie

~ ~ ~

Moka konvička

Jak vybrat kávu do moka konvičky

V moka konvičce probíhá extrakce kávy pod zvýšeným tlakem (1 až 2 bary).

Káva která je světleji pražená pak může kvůli silnější extrakci v moka konvičce chutnat nakysle. Naopak kávy pražené na tmavší profil budou mít tendenci být chuťově až přespříliš hořké.

Pro přípravu kávy v moka konvičce uděláte nejlépe pokud budete vybírat ze středně pražených káv, u kterých se vám při silnější extrakci v moka konvičce bude snoubit chuťová bohatost kávy spolu se lehčí hořkostí a prakticky nulovou kyselostí. 

 

Pro přípravu v moka konvičce máme od zákazníků nejlepší zpětnou vazbu na kávu z horských oblastí Kolumbie San Agustín, a směs Eño Ñuño, která spojuje bohatou chuť kávy z Kolumbie, z Keni a z Brazílie.

Vybírat lze ale z podstatně většího množství káv. Zrnkové kávy vhodné pro přípravu v moka konvičce jsme pro vás dali dohromady zde ~ káva do moka konvičky. Pokud hledáte již namleté kávy, pak můžete vybírat z těchto našich mletých káv 100% arabica.

Zásady přípravy kávy v moka konvičce

Na co si dát při přípravě kávy v moka konvičce pozor? 

​Kvalita vody

Finální nápoj tvoří prakticky jen voda a extrakt z kávy. Kvalita vody má proto pochopitelně nesmírný význam pro kvalitu finální kávy. Pro přípravu kávy v moka konvičce, a prakticky i pro kteroukoli metodu přípravu kávy, je ideální filtrovaná voda.

Hrubost mletí

Různé přípravy kávy vyžadují různé hrubosti mletí. Pokud připravujete kávu v moka konvičce, káva by měla být namletá na středně jemnou hrubost, což lze prakticky přirovnat k hrubosti hrubě namleté mouky. 

Pokud byste kávu namleli příliš hrubě, byla káva podextrahovaná a chutnala by nakysle. Naopak pokud byste namleli příliš jemně káva by mohla chutnat příliš hořce.

Jak umlít kávu do moka konvičky

Množství kávy

Káva by se rozhodně neměla do košíku nijak pěchovat. Kávu do košíku pouze nasypte a lehce sklepejte tak aby byla zarovnána k okraji.

Množství vody

Voda by měla dosahovat ve spodní části moka konvičky po úroveň rysky. Pokud konvička rysku nemá, dolejte vodu po úroveň ventilu.

Příprava kávy v moka konvičce: krok po kroku

1. namelte si čerstvou kávu 

2. naplňte košík namletou kávou až po okraj košíku; kávu nepěchujte a dejte pozor aby nezůstala po krajích kvůli těsnění

3. naplňte spodní část moka konvičky vodou; na teplotě vody příliš nezáleží - a zda je správnější použít vodu studenou či vodu vlažnou, to není kávovou obcí dosud rozhodnuto 

4. opatrně sešroubujte spodní a vrchní díl moka konvičky dohromady; 

5. kávu dejte vařit na středním ohni; káva postupně začne procházet filtrem s namletou kávou do horní části moka konvičky

6. po naplnění horní části konvičky vařič vypněte aby se dno konvičky nespálilo

7. a káva je hotová!

Káva v moka konvičce

Správná údržba moka konvičky

Nesprávnou údržbou moka konvičky můžete konvičku lehce znehodnotit. Pro čištění starších hliníkových moka konviček rozhodně nepoužívejte žádných saponátů či jiných chemických přípravků. V případě nerezových moka konviček by již neměly uškodit.

Rozhodně vždy po použití moka konvičku rozeberte a všechny části propláchněte. Doporučujeme čistit i sítko, které je utěsněno v horní části konvičky, neboť některé jemněji namleté kávy se mohou usadit i tam. 

Historie moka konvičky

Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti, firmu dnes stále funkční a známou již jen jako Bialetti.

Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná kávě espresso v té době, kdy se používal větší poměr vody vůči množství kávy - jednalo se tedy prakticky dnešní Lungo (blíže o jednotlivých typech káv vycházejících z espressa jsme psali zde).

Bialetti

Během padesátých let byla moka konvička velmi zpopularizována a firma Bieletti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe a na trhy Blízkého východu. 

Dnes existuje spousta výrobců moka konviček, nicméně původní firma Alfonsa Bialettiho stále patří mezi nejprodávanější. Pokud vás moka konvička zajímá více, napsali jsme o moka konvičce a její historií celý článek zde