Jak připravit tu nejlepší kávu v moka konvičce ~ Recept
Příprava kávy může být někdy věda. Špatně lze udělat mnoho - od hrubosti mletí, přes nekvalitní vodu, až po špatné čištění moka konvičky.
Abyste jste se všem nástrahám vyhnuli a kávu si vychutnali v té nejlepší podobě, sepsali jsme pár tipů a triků jak si doma připravit skvělou kávu z moka konvičky.
~ ~ ~
Jak vybrat kávu ~ Zásady přípravy ~ Příprava ~ Správná údržba ~ Historie
~ ~ ~
Jak vybrat kávu do moka konvičky
V moka konvičce probíhá extrakce kávy pod zvýšeným tlakem (1 až 2 bary).
Káva která je světleji pražená pak může kvůli silnější extrakci v moka konvičce chutnat nakysle. Naopak kávy pražené na tmavší profil budou mít tendenci být chuťově až přespříliš hořké.
Pro přípravu kávy v moka konvičce uděláte nejlépe pokud budete vybírat ze středně pražených káv, u kterých se vám při silnější extrakci v moka konvičce bude snoubit chuťová bohatost kávy spolu se lehčí hořkostí a prakticky nulovou kyselostí.
Zásady přípravy kávy v moka konvičce
Na co si dát při přípravě kávy v moka konvičce pozor?
Kvalita vody
Finální nápoj tvoří prakticky jen voda a extrakt z kávy. Kvalita vody má proto pochopitelně nesmírný význam pro kvalitu finální kávy. Pro přípravu kávy v moka konvičce, a prakticky i pro kteroukoli metodu přípravu kávy, je ideální filtrovaná voda.
Hrubost mletí
Různé přípravy kávy vyžadují různé hrubosti mletí. Pokud připravujete kávu v moka konvičce, káva by měla být namletá na středně jemnou hrubost, což lze prakticky přirovnat k hrubosti hrubě namleté mouky.
Pokud byste kávu namleli příliš hrubě, byla káva podextrahovaná a chutnala by nakysle. Naopak pokud byste namleli příliš jemně káva by mohla chutnat příliš hořce.
Množství kávy
Káva by se rozhodně neměla do košíku nijak pěchovat. Kávu do košíku pouze nasypte a lehce sklepejte tak aby byla zarovnána k okraji.
Množství vody
Voda by měla dosahovat ve spodní části moka konvičky po úroveň rysky. Pokud konvička rysku nemá, dolejte vodu po úroveň ventilu.
Příprava kávy v moka konvičce: krok po kroku
1. namelte si čerstvou kávu
2. naplňte košík namletou kávou až po okraj košíku; kávu nepěchujte a dejte pozor aby nezůstala po krajích kvůli těsnění
3. naplňte spodní část moka konvičky vodou; na teplotě vody příliš nezáleží - a zda je správnější použít vodu studenou či vodu vlažnou, to není kávovou obcí dosud rozhodnuto
4. opatrně sešroubujte spodní a vrchní díl moka konvičky dohromady;
5. kávu dejte vařit na středním ohni; káva postupně začne procházet filtrem s namletou kávou do horní části moka konvičky
6. po naplnění horní části konvičky vařič vypněte aby se dno konvičky nespálilo
7. a káva je hotová!
Správná údržba moka konvičky
Nesprávnou údržbou moka konvičky můžete konvičku lehce znehodnotit. Pro čištění starších hliníkových moka konviček rozhodně nepoužívejte žádných saponátů či jiných chemických přípravků. V případě nerezových moka konviček by již neměly uškodit.
Rozhodně vždy po použití moka konvičku rozeberte a všechny části propláchněte. Doporučujeme čistit i sítko, které je utěsněno v horní části konvičky, neboť některé jemněji namleté kávy se mohou usadit i tam.
Historie moka konvičky
Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti, firmu dnes stále funkční a známou již jen jako Bialetti.
Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná kávě espresso v té době, kdy se používal větší poměr vody vůči množství kávy - jednalo se tedy prakticky dnešní Lungo (blíže o jednotlivých typech káv vycházejících z espressa jsme psali zde).
Během padesátých let byla moka konvička velmi zpopularizována a firma Bieletti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe a na trhy Blízkého východu.
Dnes existuje spousta výrobců moka konviček, nicméně původní firma Alfonsa Bialettiho stále patří mezi nejprodávanější. Pokud vás moka konvička zajímá více, napsali jsme o moka konvičce a její historií celý článek zde.