🎉Tento týden slavíme 5 let od první dodávky kolumbijské kávy do naší pražírny. Zadejte v košíku slevový kód "kolumbie10" a sleva 10% na veškerou kolumbijskou kávu bude vaše

Jak připravit tu nejlepší kávu v moka konvičce ~ Recept

Příprava kávy může být někdy věda. Špatně lze udělat mnoho - od hrubosti mletí, přes nekvalitní vodu, až po špatné čištění moka konvičky.

Abyste jste se všem nástrahám vyhnuli a kávu si vychutnali v té nejlepší podobě, sepsali jsme pár tipů a triků jak si doma připravit skvělou kávu z moka konvičky


Příprava kávy ~ Zásady ~ Výběr kávy ~ Údržba moka konvičky ~ Historie


Priprava_kavy_v_moka_konvicce_

Příprava kávy v moka konvičce

Pro přípravu perfektní kávy z moka konvičky postupujte podle návodu níže:

  1. Namelte si čerstvou kávu na střední hrubost.Priprava_kavy
  2. Naplňte násypku namletou kávou až po okraj košíku. Kávu nijak nepěchujte a dejte pozor aby nezůstala po krajích košíku kvůli těsnění.
  3. Naplňte spodní část moka konvičky vlažnou vodou. 
  4. Opatrně sešroubujte spodní a vrchní díl moka konvičky dohromady. 
  5. Moka konvičku místěte na sporák a vařte na středním ohni.Vareni_kavy
  6. Káva díky vysokému tlaku postupně začne procházet košíkem s namletou kávou do horní části moka konvičky.
  7. V košíku, kterým voda prochází, dochází k extrakci chuti a vzniku finální kávy. Kava_v_moka_konvicce
  8. Po naplnění horní části konvičky vařič vypněte aby se dno konvičky nespálilo.
  9. Dno konvičky by nemělo zůstat po uvaření prázdné. Pokud bylo množství vody ve spodní části moka konvičky dostatečné, zbude vám na dně trocha vody. 

A tím je káva hotová a připravená k servírování.

Přejeme dobrou chuť.

Hotova_kava

Zásady přípravy kávy v moka konvičce

Na co si dát při přípravě kávy v moka konvičce pozor? Jedná se zejména o 

  • kvalitu vody,
  • hrubost mletí kávy,
  • množství kávy, a
  • množství vody.

​Kvalita vody

Finální nápoj tvoří prakticky jen voda a extrakt z kávy. 

Kvalita vody má proto pochopitelně nesmírný význam pro kvalitu finální kávy.

Pro přípravu kávy v moka konvičce, a prakticky i pro kteroukoli metodu přípravu kávy, je ideální filtrovaná voda.

Hrubost mletí

Různé přípravy kávy vyžadují různé hrubosti mletí.

Zrnka_kavy

Pokud připravujete kávu v moka konvičce, káva by měla být namletá na středně jemnou hrubost. To lze prakticky přirovnat k hrubosti hrubě namleté mouky. 

Pokud byste kávu namleli příliš hrubě, byla by káva podextrahovaná a chutnala by nakysle. Naopak pokud byste namleli příliš jemně káva by mohla chutnat příliš hořce.

Množství kávy

Káva by se rozhodně neměla do košíku nijak pěchovat. Kávu do košíku pouze nasypte a lehce sklepejte tak aby byla zarovnána k okraji.

Množství vody

Voda by měla dosahovat ve spodní části moka konvičky po úroveň rysky. Pokud konvička rysku nemá, dolejte vodu po úroveň ventilu. 

Zda jste použili příliš málo vody lze zjistit také na konci přípravy. Pokud ve spodní části moka konvičky ještě nějaká voda zbyla, vody jste použili dostatečně. Pokud nikoli, pro příští přípravu použijte více vody.

Jak vybrat kávu do moka konvičky

V moka konvičce probíhá extrakce kávy pod zvýšeným tlakem 1 až 2 barů.

Káva která je světleji pražená pak může kvůli silnější extrakci v moka konvičce chutnat nakysle. Naopak kávy pražené na tmavší profil budou mít tendenci být chuťově až přespříliš hořké.

Pro přípravu kávy v moka konvičce uděláte nejlépe pokud budete vybírat ze středně pražených káv. U těch se vám při silnější extrakci v moka konvičce bude snoubit chuťová bohatost kávy spolu se lehčí hořkostí a prakticky nulovou kyselostí. 

Pro přípravu v moka konvičce máme nejlepší zpětnou vazbu na kávu San Agustín oceněnou od Great Taste Great_taste_60.

Vybírat lze ale z podstatně většího množství káv. Zrnkové kávy vhodné pro přípravu v moka konvičce jsme pro vás dali dohromady zde ~ káva do moka konvičky. Pokud hledáte již namleté kávy, pak můžete vybírat z těchto naší nabídky mletých káv do moka konvičky

Správná údržba moka konvičky

Cisteni_moka

Nesprávnou údržbou moka konvičky můžete konvičku lehce znehodnotit. 

Pro čištění starších hliníkových moka konviček rozhodně nepoužívejte žádných saponátů či jiných chemických přípravků. V případě nerezových moka konviček by již neměly uškodit.

Rozhodně vždy po použití moka konvičku rozeberte a všechny části propláchněte. Doporučujeme čistit i sítko, které je utěsněno v horní části konvičky, neboť některé jemněji namleté kávy se mohou usadit i tam. 

Historie moka konvičky

Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti, firmu dnes stále funkční a známou již jen jako Bialetti.

Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná kávě espresso v té době, kdy se používal větší poměr vody vůči množství kávy - jednalo se tedy prakticky dnešní Lungo.

TIP: Jak se od sebe liší espresso a lungo, cappuccino a latté, a tak dále a podobně - o tom všem jsme psali zajímavý článek zde.

Bialetti

Během padesátých let byla moka konvička velmi zpopularizována a firma Bieletti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe a na trhy Blízkého východu. 

Dnes existuje spousta výrobců moka konviček, nicméně původní firma Alfonsa Bialettiho stále patří mezi nejprodávanější.

Pokud vás moka konvička zajímá více, napsali jsme o moka konvičce a její historií celý článek zde