Káva do moka konvičky
Kávu do moka konvičky pro vás pražíme každý den v Hradci Králové. Jedině díky tomu vám můžeme nabídnout kávu vždy čerstvou, maximálně 7 dní od upražení. Pražíme kávová zrna z různých koutů světa, takže má každá káva z naší pražírny své unikátní chuťové vlastnosti. Jak tedy vybrat tu správnou kávu do moka konvičky?
Nejprodávanější
Chuťový profil kávy
Kávu byste měli vybírat především podle hledané chuti. Pokud preferujete mírnou hořkost a minimální kyselost v kávě, doporučujeme sáhnout po kávách pěstovaných v nižších nadmořských výškách, například brazilské kávy s chuťovým profilem oříšků a čokolády.
Pokud vám v kávě nevadí mírná acidita, sáhněte po ovocitějších chuťových profilech. A pokud byste hledali něco chuťově tak akorát mezi tím, rozhodně vám doporučujeme zkusit naši směs Eño Ñuño, která perfektně kombinuje to nejlepší z obou chuťových protipólů.
Káva arabica vs robusta
Oproti klasickému espressu má káva připravená v moka konvičce vyšší podíl vody vůči kávě. Díky tomu jsou i jinak příliš výrazné kávy zjemněné. Do moka konvičky doporučujeme volit kávu 100% arabica, ze které si vychutnáte více bohatých chutí. Rozhodně ale neuděláte chybu ani při přípravě kávy ze směsi arabiky a robusty. U takové kávy ale počítejte s poněkud vyšší hořkostí v chuti.
TIP: Pokud by vás zajímalo podrobnější srovnání obou druhů káv, doporučujeme přečíst článek Arabica versus robusta.
Příprava kávy v moka konvičce
Příprava kávy v moka konvičce je poměrně jednoduchá a pro chyby není příliš prostoru. Postup přípravy je následující:
- Namelte si čerstvou kávu.
- Naplňte košík namletou kávou až po okraj; kávu nepěchujte a dejte pozor, aby nezůstala po krajích kvůli těsnění.
- Naplňte spodní část moka konvičky vodou; na teplotě vody příliš nezáleží. Jestli je lepší použít studenou či vlažnou vodu není kávovou obcí dosud rozhodnuto.
- Opatrně sešroubujte spodní a vrchní díl moka konvičky dohromady.
- Kávu dejte vařit na středním plameni; voda postupně začne procházet filtrem s namletou kávou do horní části moka konvičky.
- Po naplnění horní části konvičky vařič vypněte, aby se dno konvičky nespálilo.
A káva je hotová!
TIP: Zásady přípravy kávy v moka konvičce i další tipy pro přípravu kávy najdete v našem článku Jak připravit tu nejlepší kávu v moka konvičce.
Historie moka konvičky
Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Ital Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti. I proto ji někdy najdete pod názvem bialetka.
Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná kávě espresso. Mluvíme tedy o době, kdy se používal větší poměr vody vůči množství kávy ~ jednalo se tedy prakticky dnešní lungo (blíže o jednotlivých typech káv vycházejících z espressa si můžete přečíst také v našem článku Espresso, lungo, ristretto či cappuccino: V čem se liší základní druhy káv?).
Během 50. let byla moka konvička velmi zpopularizována a firma Bialetti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe a na trhy Blízkého východu. Dodnes patří tento styl přípravy kávy mezi ty nejoblíbenější.
Varianty kávy do moka konvičky
Kávu do moka konvičky v pražírně Café Montaña nabízíme buďto jako
- zrnkovou kávu do moka konvičky , a nebo jako
- mletou kávu do moka konvičky
Záleží tedy na vás, jestli si raději melete kávu těsně před přípravou, nebo dáváte přednost už namleté kávě.
Časté dotazy ohledně kávy do moka konvičky
Pro přípravu v moka konvičce doporučujeme kávu 100% arabica, čerstvě namletou až těsně před samotnou přípravou.
Arabica má bohatší chuťový profil a při přípravě kávy arabica v moka konvičce budete mít větší chuťový zážitek.
Pokud ale vyhledáváte více hořkosti v kávě, chybu rozhodně neuděláte ani při použití směsi arabiky a robusty.
Rozhodně ano. Bezkofeinovou kávu lze připravovat jakýmkoli způsobem, včetně moka konvičky.
Doporučujeme v moka konvičce vyzkoušet naší bezkofeinovou kávu Natur Decaf ~ ať již jako mletou bezkofeinovou kávu, či zrnkovou bezkofeinovou kávu.
Nejlépe si v moka konvičce vychutnáte kávu upraženou na střední profil pražení. Káva upražená tímto způsobem nebude příliš hořká a projeví se v ní všechny její chutě.
Kávu pražíme v Hradci Králové každý den, pro zajištění maximální čerstvosti. Po upražení necháváme kávu jeden až dva dny takzvaně vydechnout. Garantujeme, že od nás neodejde káva starší než 7 dní od upražení.