Kolumbijská káva
Kolumbijská káva patří mezi ty nejkvalitnější kávy na světě. Aby ne, káva se tam pěstuje už od 18. století, takže bylo spoustu času na zdokonalení pěstitelských technik. Věděli jste, že je Kolumbie jedním z největších producentů kávy současnosti? Zjistěte, čím si kolumbijská káva získává svůj věhlas.
Nejprodávanější
Chuť kolumbijských káv
Káva z Kolumbie se vyznačuje plným výrazným tělem a lahodnou bohatou chutí. Chuť kolumbijských káv je natolik výrazná, že je pro spoustu zákazníků přijatelná pouze na přípravu kávy s větším poměrem vody vůči kávě ~ ať již přípravou lunga namísto silného espressa (to si naopak vychutnáte díky perfektně vyváženým espresso směsím), anebo vychutnáním si kávy alternativní metodou přípravy na filtru.
Jednotlivé kávy se liší od oblasti či dokonce od farmy, ze které pochází. Zpravidla ale v kolumbijských kávách ucítíte oříšky, čokoládu a sladké ovocité podtóny s lehkou aciditou.
Produkce kolumbijské kávy
V Kolumbii se pěstováním kávy živí téměř 5 % populace, a to zpravidla v těžko přístupných horských podmínkách. Kolumbie díky práci milionů farmářů ročně vyprodukuje přes 800 000 tun kávy.
Zdejší farmáři se zaměřují na kultivaci pouze kávovníku arabica. Bohaté minerální podloží, vysoké standardy a kvalitní zpracování kávy pak zaručuje úspěch těchto vyhlášených zrn po celém světě. Není tedy náhodou, že je káva největším zemědělským exportním artiklem Kolumbie.
Káva se v Kolumbii díky přívětivým přírodním podmínkám zpracovává nejčastěji mokrou metodou a setkat se tu můžete nejčastěji s odrůdami kávovníku Castillo, Caturra a Bourbon. Kolumbie je nyní 4. největším exportérem kávy na světě a hlavní pěstitelské regiony jsou Antioquia (správní město Medellin), Caldas, Tolima, Risaralda, Cauca a Huila.
Členění kolumbijských káv
Základní rozdělení kolumbijských káv rozlišuje excelso a supremo, přičemž se tyto dva druhy liší velikostí zrna. Při tomto členění je jediným rozlišovacím prvkem té které kávy to, jestli při třídění zrno propadne síťkou s okem o velikosti 16/64 palce (excelso) nebo zda propadne síťkou s okem o velikosti 18/64 palce (supremo).
U kvalitnějších kolumbijských káv se v názvu setkáte spíše s názvem odkazujícím na mikrooblast odkud káva pochází, popř. přímo s názvem farmy. U těchto káv pak nedochází k třídění na supremo/excelso na základě velikosti zrna, ale káva se prodává dohromady jako mikrolot z dané oblasti, farmy či asociace farem
V jaké formě je kolumbijská káva dostupná
Kolumbijskou kávu nabízíme v následujících variantách. Jako
Obě varianty chutnají skvěle!
Časté dotazy ohledně kolumbijské kávy
Kolumbijská káva má výraznou chuť, lehkou aciditu a bohaté ovocné tělo.
To je dáno především podloží bohatému na minerály, vysoké nadmořské výšce, stálé vlhkosti vzduchu a teplotě v průběhu roku, a především pak obrovskému úsilí drobných farmářů.
V Kolumbii je káva velice důležitým vývozním artiklem a jeho kultivaci je věnována velká pozornost a farmáři se těší silné podpoře ze strany státu.
To vše má za příčinu že kolumbijská káva patří mezi ty nejvyhlášenější kávy na světě.
Ano. My například pražíme vynikající kolumbijskou kávu bez kofeinu Natur Decaf. která uspěla v nezávislém srovnání u organizace dTest a získala díky tomu prestižní ocenění Značka kvality.
Tato bezkofeinová káva je dostupná jak jako zrnková bezkofeinová káva, tak i jako mletá bezkofeiniová káva.
Kávu pražíme v Hradci Králové každý den, pro zajištění maximální čerstvosti. Po upražení ji necháváme jeden až dva dny takzvaně vydechnout. Garantujeme, že od nás neodejde káva starší než 7 dní od upražení.