Bio káva
Pražení bio zrnkové kávy není jen tak. Vyžaduje certifikaci k práci s bio surovinami. Ale co bychom pro vás neudělali. S dobrým pocitem si tak vychutnáte čerstvou zrnkovou kávu z ekologického zemědělství.
Nejprodávanější
Co je to bio káva
Káva splňující kritéria pěstování a zpracování v tzv. bio kvalitě. Říká se jí také organická káva, nebo 100% organická káva. Ročně světoví producenti vypěstují přes 9 miliard kilogramů kávy, z nichž pouze část tyto přísné podmínky splňuje.
Rozdíly bio káva versus klasická káva
Důležitým kritériem je tu udržitelnost zelené planety. Jakmile se musí pro pěstování kávy kácet stromy nebo jakkoli upravovat prostředí, tento produkt už nespadá do ekologicky udržitelného zemědělství. Stejně tak sklízení a následné zpracování musí být co nejšetrnější.
Pěstování a sklizeň klasické kávy
Většina výnosnějších odrůd kávovníku miluje přímé sluneční světlo. Rostou na velkých polích, kde místní vymýtili většinu původních lesů. Na takových polích nelze počítat s přirozenou obranou rostlin proti škůdcům a objevují se tu i různé choroby, proti kterým pěstitelé bojují chemickou ochranou: Třeba pesticidy, herbicidy nebo insekticidy. Větší výnosy si zase pojišťují umělými hnojivy.
Nic z toho ale pěstování bio kávy neumožňuje.
Pěstování a sklizeň bio kávy
Organická káva pochází z odrůd kávovníků rostoucích ve stínu stromů, takže nevzniká potřeba zbytečného kácení. Pěstitelé nesmí používat umělá hnojiva a ošetřovat stromy chemickými postřiky. I na postupy sklizně se přísně dohlíží, aby nedocházelo k poškozování prostředí ani stromů samotných. Pěstování bio kávy je tím pádem daleko náročnější i dražší.
Přísně střežené je i zpracování bio kávy
Abychom pěstitelům jejich snahy nezhatili, museli jsme získat řadu oprávnění a certifikací k nakládání s bio potravinami. Můžete si tak být jistí, že i pražení kávy probíhá šetrně podle příslušných standardů. Platí to pro klasickou i bio kávu bez kofeinu.
Vyplatí se investovat do bio kávy?
Rozhodně. Prospíváte tak zelené planetě i svému zdraví. Bio káva totiž podle všeho obsahuje více cenných antioxidantů, které naše tělo také lépe využije.