Kubánská káva
Kubánská káva je vyhlášená po celém světě díky své dokonalé jemné a zároveň bohatě plné chuti s minimální kyselostí. A i když Kuba nepatří mezi největší světové producenty kávy, kvalitativně rozhodně patří mezi hlavní kávové hráče. Co stojí za kvalitou kubánské kávy?
Kubánská káva pochází z farem jen několika oblastí tohoto ostrova. Dodnes se tu pěstuje pouze káva arabica. V šálku této kávy se dočkáte jemně zemité chuti s podtóny kakaa a karamelu.
Historie kávy na Kubě
První sazenice kávovníků dovezli na Kubu Francouzi prchající před revolucí na Haiti v roce 1748. Zpočátku se káva pěstovala na pláních na západě ostrova, nicméně brzy se rozšířila i do horských pásů na východ.
Kubánský kávový průmysl postupně vzkvétal a kubánská káva se těšila oblibě po celém světě. Nejvíce kávy Kuba vyprodukovala v polovině 50. let minulého století. Trend navyšování produkce se obrátil spolu s revolucí a zestátněním kávové produkce. Káva se dnes pěstuje především v oblasti pohoří Sierra Maestra na východě ostrova, a všechny kávy která z Kuby proudí dále do světa, prochází národním podnikem Cubaexport.
Káva na Kubě
Káva a její produkce je na Kubě regulována státem. Nejenže jsou státem určovány podmínky pro export do zbytku světa, komunistický režim stanovuje také maximální množství kávy pro Kubánce samotné. Aby stát zajistil dostatek kávy k vývozu, je nařízeno, že Kubánci mohou spotřebovat nanejvýš libru kávy týdně ~ tedy cca 453 gramů kávy.
Na Kubě se dodnes pěstuje především káva arabica. Pro znalce pak doplňujeme, že se jedná o odrůdu Typica, jejíž bohatá historie sahá až k samým počátkům historie kávy. A i když se produkce kávy na Kubě snižuje, kvalita rozhodně neklesá.
Časté dotazy ohledně kubánské kávy
Kubánská káva se vyznačuje silným tělem, minimální aciditou a příjemně zemitou chutí s podtóny kakaa a karamelu.
S bezkofeinovými kávami původem z Kuby se lze setkat jen velice výjimečně.
My proto namísto toho pražíme vynikající kolumbijskou kávu bez kofeinu Natur Decaf, která uspěla v nezávislém srovnání u organizace dTest a získala díky tomu prestižní ocenění Značka kvality.
Tato bezkofeinová káva je dostupná jak jako zrnková bezkofeinová káva, tak i jako mletá bezkofeiniová káva.
Kávu pražíme v Hradci Králové každý den, pro zajištění maximální čerstvosti. Po upražení necháváme kávu jeden až dva dny takzvaně vydechnout. Garantujeme, že od nás neodejde káva starší než 7 dní od upražení.