Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Metody Zpracování Kávy: washed, natural a honey

Mezi sklizením kávy a upražením kávy proběhne ještě spousta procesů.

V tomto článku se podíváme na základní metody zpracování kávy.

Jak se v článku dozvíte, v případě volby zpracování kávy jde především o vhodnost použití metod pro jisté pěstitelské oblasti odvíjející od vlhkosti vzduchu, dostupnosti vzduchu a průměrné teploty.

~ ~ ~

Mokrá metoda zpracování kávy ~ Suchá metoda zpracování kávy ~ Honey metody zpracování kávy 

~ ~ ~

Kávová zrna rostou na kávovníku uvnitř kávové třešně.

Jak úvodní nákres napovídá, počet kávových zrn v kávové třešni lze vypočítat pomocí rovnice 1 kávová třešeň = 2 kávová zrna. Výjimku tvoří pouze tzv. perlová zrna, neboli Peaberry, kdy v kávové třešni jedno zrno zakrní a druhé zrno tak zaplní celou třešeň.

V kávové kávové třešni je pak pouze jedno jediné kávové zrno které je zakulacené, a naši kávovou rovnici v tom případě lze upravit na 1 kávová třešeň = 1 perlové kávové zrno.

Kávová rovnice

Tento článek se pak zabývá právě oním "rovná se" v naší rovnici - tedy jak se dostat od 1ks kávové třešně ke 2ks kávových zrn.

Jinými slovy, článek se zabývá tím, jak dostat kávová zrna z kávové třešně a přitom zajistit, že nedojde k poškození či znehodnocení kvality kávových zrn.

Cílem všech metod zpracování je získání kávových zrn z kávových třešní a zajištění vysušení kávových zrn na správnou vlhkost.

Víte kdy se bezkofeinová káva zbavuje kofeinu? Je to před jejím zpracováním jednou z níže uvedených metod, anebo po ní? Přečtěte si o procesu dekofeinizace kávy zde a odpověď vám bude známa!

Mokrá metoda zpracování kávy

Mokrá metoda, neboli metoda washed, je ta nejčastěji používaná a obecně se používá na ta nejkvalitnější kávu. Káva zpracovaná mokrou metodou má podstatně čistější, a tím i bohatší, chuť.

  1. Celý proces mokrou metodou začíná po zbavení kávové třešně dužiny, v momentě kdy jsou kávová zrna obalena pouze pergamenem.

  2. Kávová zrna zbavená dužiny se ponoří do vodních lázní kde se nechají 18 až 48 hodin fermentovat, přičemž délka fermentace se odvíjí mimo jiné od kvality kávy a teploty vody. Díky fermentaci si mikroorganismy v kávovém zrnu vytvoří enzymy které postupně zbaví zrno pergamenu.

  3. Po fermentaci jsou kávová zrna předurčena k šetrnému sušení. U sušení kávových zrn lze lehce celou sklizeň znehodnotit a pro farmáře je to jedna z nejdůležitějších části procesu zpracování kávy. Sušení probíhá buďto na slunci anebo v případě větších producentů i pomocí mechanizovaných sušiček, kdy pomocí pohyblivé střechy dochází k hlídání dokonalého rovnoměrného vysušení sklizně v průběhu celého dne. 

      Proces sušení kávy

  4. Po vysušení kávových zrn na optimální vlhkost, tj cca 11,5%, která zajistí že kávová zrna přežijí bez jakékoli újmy další transport do zemí určení a následné uskladnění, putují kávová zrna dále do světa.
Se zpracováním kávy mokrou metodou se lze setkat často u kvalitních kolumbijských káv. Kávy z tohoto regionu mají výraznou chuť a bohaté tělo. Určitě doporučujeme ochutnat některé kolumbijské kávy z naší pražírny. Pražíme je pro vás každý den v Hradci Králové a dostanou se k vám díky tomu zaručeně čerstvé.

Suchá metoda zpracování kávy

Se suchou metodou, neboli metodou natural, se setkáte nejčastěji u káv z Etiopie a Brazílie. Jedná se o nejstarší metodu. Suchá metoda se používá především v suchých oblastech, kde je špatný přístup k vodě. Taktéž, dáno délkou celého procesu, je ideální aby v daných lokalitách příliš nepršelo, neboť to vyžaduje další bezpečností mechanismy aby zrna v průběhu sušení nenavlhla. V případě suché metody zpracování kávy záleží v hodně velké míře na detailech při sušení, neboť při tomto procesu se snadno znehodnotí celá sklizeň.

  1. U suché metody se kávová třešeň nezbavuje dužiny, ale proces sušení začíná s celou třešní tak jak je sklizena. Kávové třešně jsou položeny na sušící stoly či terasy.

    Suchá metoda zpracování kávy

  2. Po dobu dvou až šesti týdnů (záleží na vlhkosti vzduchu, nadmořské výšce, míře srážek, teplotě vzduchu, atd), za stálého dohledu a pravidelného otáčení, se kávové třešně suší.

  3. Po dostatečném usušení dochází ke zbavení kávové třešně dužiny a následně i pergamenu.

  4. Po vysušení kávových zrn na optimální vlhkost, tj cca 11,5%, která zajistí že kávová zrna přežijí bez jakékoli újmy další transport do zemí určení a následné uskladnění, putují kávová zrna dále do světa.

Suchá metoda zpracování kávy

Honey metoda zpracování kávy

Honey metoda, taktéž zvaná semi-washed, kombinuje předchozí dvě metody: je méně náročná na spotřebu vody než mokrá metoda a zároveň není tak riskantní na proces sušení jako suchá metoda.

V naší pražírně se setkáte s metodou honey například u naší výběrové kávy z Brazilské farmy Fazenda Sertão. Příjemně lahodná a jemná chuť z ní dělá jednu z nejoblíbenějších káv naší produkce.
  1. Proces zpracování kávy u honey metody začíná zbavením vnější části dužiny z kávové třešně. Kávová zrna jsou tak stále obalena ve vnitřní, lepkavou částí dužiny.

  2. Kávová zrna zbavená části dužiny se nechají krátkou dobu fermentovat.

  3. Kávová zrna se suší na slunci. Proces sušení není oproti suché metodě tak riskantní, neboť díky odstranění vnější části dužiny je podstatně menší riziko vzniku plísní.

    Honey metoda zpracování kávy

  4. Po vysušení kávových zrn na optimální vlhkost, tj cca 11,5%, která zajistí že kávová zrna přežijí bez jakékoli újmy další transport do zemí určení a následné uskladnění, putují kávová zrna dále do světa.

Honey metoda zpracování kávy