Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Druhy Kávy

Aby vám při příští objednávce kávy nějaký coffee nazi zase nechtěl utrhnout hlavu, přijde vhod vyznat se v druzích kávy.

Snad tím někomu zachráníme život, snad si zde jen rozšíříte či oprášite znalosti, každopádně v tomto článku naleznete základní přehled druhů kávy vycházejících z espressa.

~ ~ ~

Espresso ~ Ristretto ~ Espresso Lungo Espresso Macchiato ~ Doubleshot ~ Americano ~ Cappuccino ~ Caffé Latte

~ ~ ~

salek_

V kavárnách Česka se zpravidla setkáte především s kávovými nápoji vycházejících z espressa. Né že by káva nešla připravovat i jinak (viz metody přípravy kávy), ale takto je to prostě v kavárenském světě našich končin zavedené. Všechny nápoje tedy mají společný základ - espresso. Liší se pak prakticky pouze poměrem vody, kávy, a případně přítomností mléka či mléčné pěny.

Espresso, ze kterého všechny zde uvedené nápoje vychází, se připravuje ze 7 až 14g kávy v poměru k 30ml vody.

Zda k přípravě kávy použijete 7 gramů kávy či 14 gramů kávy má naprosto klíčový význam při výsledné chuti kávy. Některé kávy mají predispozice být výraznější a při použití vyšší gramáže pro přípravu espressa by káva mohla mít až nepříjemnou chuť. Naproti tomu jiné kávy mají podstatně slabší tělo (například brazilské kávy) a použití méně gramů kávy by pro přípravu espressa mohlo být málo.

Jaký vybrat správnou kávu na přípravu espressa? O tom jsme psali podrobněji v tomto článku.

Je proto vhodné si vždy ozkoušet kávu při různých gramážích, popř. si espresso nastavovat horkou vodou (tzv. prodlužovat espresso) dokud vám díky nově dosaženému poměru kávy a vody chuť kávy dokonale nesedne.

Espresso

Příprava espressa je sice poměrně rychlá záležitost, nicméně název kávy nevychází ze slova express související s rychlostí, ale z formy přípravy kávy během níž pod vysokým tlakem ("pressione) malé množství téměř vroucí vody prochází jemně namletou kávou

Správné espresso se připravuje ze 7 až 14g kávy, extrakce trvá zhruba 30 vteřin s teplotou vody kolem 90°C.

Káva se podává do šálku o velikosti 60-90ml a na povrchu je hustá crema. Crema může být světlejší či tmavší, může být slabší či silnější. Tyto parametry se odvíjí především od toho, zda je káva ze které je espresso připravováno arabika, robusta, či směs.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 60 až 90ml.

Na espressu si vychutnáte především středně pražené kávy.
Zkuste některé z našich středně pražených jednodruhových káv, či perfektně sladěné espresso směsiKávu posíláme vždy pouze čerstvě upraženou!

espresso

Ristretto

Ristretto je v podstatě silnější, menší espresso. Gramáž kávy zůstává stejná jako u espressa, nicméně je zde větší poměr kávy vůči vodě, neboť finální nápoj má pouze 20ml.

Na povrchu najdeme opět cremu, u které se její barva a síla odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty, či směsi.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 60 až 90ml.

ristretto

Espresso Lungo

Espresso Lungo, neboli prodloužené espresso, je espresso tzv. prodloužené horkou vodou takže na 7 až 14g kávy vychází 60ml výsledného nápoje. Uvedených 60ml finálního nápoje může být ale trochu zavádějící, neboť u lunga bývá zvykem, že si zákazník nápoj prodlužuje horkou vodou sám, dle svých preferencí.

Na povrchu najdeme opět cremu, u které se její barva a síla odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty, či směsi.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 60 až 90ml.

espresso_lungo

 

O správné přípravě lunga, o množství kofeinu v lungu a jeho výhodách a nevýhodách jsme se rozepsali v zajímavém článku zde: Espresso Lungo

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato je takové menší cappuccino. Jedná se o espresso připravované klasicky ze 7 až 14g kávy a 30ml vody, které má na povrchu navíc tenkou vrstvu mléčné pěny. V poslední době se můžete setkat ale i s espresso macchiatem, které bude mít pěnu až po okraj šálku.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 60 až 90ml.

 

espresso_machiato

Doubleshot / Espresso Doppio

Jestli je vám jedno espresso málo, objednejte si rovnou espresso doppio neboli doubleshot. Jedná se o nápoj připravovaný z dvojnásobného množství kávy a dvojnásobného množství vody. Pokud by vám bylo i doppio málo, bohužel espreso triplicare (neboli trojité espresso) se zatím v kavárnách neujalo.

Na povrchu najdeme opět cremu, u které se její barva a síla odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty, či směsi.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 60 až 90ml.

doubleshot_espresso_doppio

Americano

Americano je espresso ze 7 až 14g kávy a 30ml vody, dále prodloužené horkou vodou v poměru až 1 ku 5. Americano lze připravit jak dolitím horké vody do espressa, tak přípravou espressa přímo do horké kávy. Káva připravovaná v takovémto poměru kávy vůči vodě již cremu mít nebude.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 150 až 180ml.

americano

Cappuccino

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů. Cappuccino se skládá z espressa ze 7 až 14g kávy a 30ml vody, teplého mléka a vrstvy mléčné pěny. Setkat se můžete ale spíše s modernější metodou přípravy cappuccina, která se skládá z espressa a mléčné mikropěny.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 150 až 180ml.

cappuccino

Caffé Latte

Oproti cappuccinu je caffé latte větší nápoj, což je dáno především větším poměrem mléka a mléčné pěny.

Základem caffé latte je opět  espresso o 7 až 14g kávy a 30ml vody, nad ním je již ale silná vrstva mikropěny z mléka.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 280 až 330ml.

latte