Druhy kávy: Poznejte základní typy káv na první dobrou

salek_

Jaký je rozdíl mezi cappuccinem a latéčkem? Jak se říká velkému espressu a co znamená doubleshot? Zorientujte se v jednotlivých druzích kávy vycházejících z espressa, ať si na vás žádný coffee nazi nepřijde.

V kavárnách Česka se zpravidla setkáte především s kávovými nápoji vycházejícími z espressa. Ne, že by káva nešla připravovat i jinak (viz metody přípravy kávy), ale tyto nápoje u nás vedou na plné čáře. Všechny tedy mají společný základ – espresso. Liší se pak prakticky pouze poměrem vody, množstvím kávy, a případně přítomností mléka či mléčné pěny. Pojďte si doplnit nebo oprášit své kávové znalosti s naším přehledem základních druhů káv a mějte jasno v tom, co si objednáváte.

Espresso

Espresso, ze kterého všechny zde uvedené nápoje vychází, se připravuje ze 7–14 g kávy v poměru k 30 ml vody. Extrakce trvá zhruba 30 vteřin a teplota vody by měla mít kolem 90 °C.

Zvolené množství kávy má naprosto klíčový význam při výsledné chuti kávy. Některé kávy mají predispozice být výraznější a při použití vyšší gramáže by výsledný nápoj mohl mít až nepříjemnou chuť. Naproti tomu jiné druhy mají podstatně slabší tělo (například brazilské kávy) a použití méně gramů kávy by pro přípravu espressa mohlo být málo.

I když je příprava espressa poměrně rychlá záležitost, nevychází název kávy ze slova express souvisejícím s rychlostí, ale z formy přípravy kávy. Během ní prochází pod vysokým tlakem (pressione) malé množství téměř vroucí vody jemně namletou kávou.

Kávomil Cornelis radí....

Espresso a filtr, to jsou moje nejoblíbenější přípravy. A z čeho si připravuju espresso nejradši? Za mě vede káva Eño Ñuño a hned za ní kolumbijský San Agustín s oceněním Great Taste Great_taste_60 

Na povrchu je hustá crema, která může být světlejší či tmavší, slabší i silnější. Tyto parametry se odvíjí především od toho, zda je nápoj z jednodruhových káv arabiky či robusty nebo z espresso směsi.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 60 až 90 ml.

TIP: Víte, jak vybrat správnou kávu na přípravu espressa? Přečtěte si náš článek Jak vybrat kávu do kávovaru.

espresso

Ristretto

Ristretto je v podstatě silnější a menší espresso. Gramáž kávy zůstává stejná jako u espressa, tedy 7–14 g, nicméně je zde větší poměr kávy vůči vodě, neboť finální nápoj má pouze 20 ml. Chuťově je tedy nejvýraznější a má nejsilnější tělo.

Na povrchu najdeme cremu, jejíž barva a síla se odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty či směsi.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 60 až 90 ml.

ristretto

Espresso Lungo

Espresso Lungo neboli prodloužené espresso také často najdete pod názvem velké espresso. Tato káva je tzv. prodloužená horkou vodou, takže na 7–14 g kávy vychází 60 ml výsledného nápoje

Uvedených 60 ml může být ale trochu zavádějící, neboť u lunga bývá zvykem, že si zákazník nápoj prodlužuje horkou vodou sám, dle svých preferencí. Nikdy však nesmí kávou projít dvojnásobné množství vody při extrakci, ale je potřeba espresso vodou nastavit, aby výsledná chuť byla lahodná.

#produkty#/mirne-ovocna-kava/

Na povrchu najdeme cremu, u které se její barva a síla odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty, či směsi.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 60 až 90 ml.

TIP: Zajímá vás správná příprava lunga, jeho výhody, nevýhody i třeba množství kofeinu? Přečtěte si náš článek Espresso Lungo: jak jej správně připravit?

espresso_lungo

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato je takové menší cappuccino. Jedná se o espresso připravované klasicky ze 7 až 14 g kávy a 30 ml vody, které má na povrchu navíc tenkou vrstvu mléčné pěny. V poslední době se můžete setkat ale i s espresso macchiatem, které bude mít pěnu až po okraj šálku.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 60 až 90 ml.

espresso_machiato

Doubleshot / Espresso Doppio / dvojité espresso

Jestli je vám jedno espresso málo, objednejte si rovnou espresso doppio neboli doubleshot. Jedná se o nápoj připravovaný z dvojnásobného množství kávy, tedy 14–28 g, a dvojnásobného množství vody než espresso. Výsledný nápoj má tak objem 60 ml. Pokud by vám bylo i doppio málo, bohužel espresso triplicate (neboli trojité espresso) se zatím v kavárnách neujalo.

I tady najdeme na povrchu cremu, u které se její barva a síla odvíjí od toho, zda byla káva připravovaná ze zrn arabiky, robusty, či směsi.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 60 až 90 ml.

doubleshot_espresso_doppio

Americano

Americano je espresso ze 7–14 g kávy a 30 ml vody, dále prodloužené horkou vodou v poměru až 1:5. Americano lze připravit jak dolitím horké vody do espressa, tak přípravou espressa přímo do horké kávy. Káva připravovaná v takovémto poměru kávy vůči vodě již cremu mít nebude.

Nápoj se podává do šálku o velikosti 150 až 180 ml.

americano

Cappuccino

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů na bázi espressa. Cappuccino se připravuje ze 7–14 g kávy a 30 ml vody, teplého mléka a vrstvy mléčné pěny. Setkat se můžete ale spíše s modernější metodou přípravy cappuccina, která se skládá z espressa a mléčné mikropěny.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 150 až 180 ml.

cappuccino

Caffè Latte

Oproti cappuccinu je caffè latte větší nápoj, což je dáno především větším poměrem mléka a mléčné pěny. Základem caffé latte je opět espresso o 7–14 g kávy a 30 ml vody, nad ním je již ale silná vrstva mikropěny z mléka.

Nápoj se podává v šálku o velikosti 280 až 330 ml.

latte

Pár slov závěrem

Jak vidíte, ten stejný typ kávy tak můžete ochutnat v celé paletě chutí, protože každý styl přípravy poodhalí jinou chuťovou rovinu. Je proto vhodné si vždy ozkoušet kávu při různých gramážích, popř. si espresso nastavovat horkou vodou (tzv. prodlužovat espresso) dokud vám díky nově dosaženému poměru kávy a vody chuť kávy dokonale nesedne.