Arabika vs Robusta: rozdíly v chuti, kyselosti a množství kofeinu
Káva arabica a robusta se od sebe liší mnohým.
Arabiku od robusty můžeme rozeznat například tvarem zrnka, rozdílnou chutí, obsahem kofeinu, ale i odlišnými podmínkami pro pěstování
V tomto článku jsme pro vás shrnuli vše, čím se od sebe kávy arabika a robusta liší.
~ ~ ~
Arabika x Robusta - Kvantita ~ Arabika x Robusta - Kvalita ~ Arabika x Robusta - Zrno ~ Další odrůdy ~ Arabika x Robusta - Vítěz?
~ ~ ~
Arabika a robusta jsou dvě hlavní větve členění káv, z nichž se pak odvíjejí další pododrůdy - Typica, Bourbon, Blue Mountain, Caturra, a další.
Jako kterékoli jiné členění, i rozdělení káv pouze na arabiku a robustu vyžaduje velkou míru zjednodušení.
Aby se z článku ale nestala práce na 60 stran, rozlišíme zde arabiku a robustu ze zjednodušeného pohledu, a další detailnější členění si necháme pro jinou příležitost.
Vypěstuje se více arabiky nebo robusty?
Na světových trzích má podstatný náskok v popularitě arabika: arabika v současné době tvoří zhruba 65% produkce kávy. Robusta oproti tomu tvoří zhruba 35% současné produkce kávy.
Mezi největší producenty arabiky patří suverénně Brazílie se svými rozsáhlými plantážemi v regionu Minas Gerais a roční produkcí přes 40 milionů žoků zelené kávy ~ 1 žok brazilské kávy má 60kg.
Za Brazílií pak v produkci arabiky následuje Kolumbie jakožto producent jedněch z nejkvalitnějších káv vůbec. V roce 2020 se v Kolumbii vypěstovali necelých 14 milionů žoků kávy.
Největšími producenty robusty je s velkým náskokem Vietnam, kde se vypěstuje okolo 29 milionů žoků zelené kávy ročně.
Za Vietnamem pak v produkci robusty následuje Brazílie (v Brazílii se pěstuje arabika i robusta), dále pak Indonésie a Indie.
Arabica x Robusta - kvalitativní rozdíly
V čem se liší arabika od robusty? Hlavní rozdíly nalezneme v následujících vlastnostech:
Arabika má bohatší chuťové profily
Chuť arabiky je velmi rozmanitá.
V kávě můžete na základě mnoha faktorů objevovat různé chuťové podtóny: od chuti čokolády, až po podtóny grapefruitu.
Rozmanitost chuti arabiky se pak dále odvíjí od odrůdy arabiky, země původu, nadmořské výšky, podloží, a další.
Arabika má méně kofeinu
Zrna kávovníku arabského, tedy zrna arabiky, mají v sobě podíl kofeinu v rozmezí 1,2% až 1,5%.
Oproti robustě je tento podíl kofeinu v kávě to zhruba poloviční podíl. Zrna robusty v sobě obsahují 2,2 až 2,7% kofeinu.
Arabika je náročnější na pěstování
Arabika je podstatně náročnější na vypěstování a to se odráží i v její ceně.
Robusta je odolnější vůči škůdcům a plodí již první kávové třešně již po 2 až 3 letech po zasazení.
Nižší nadmořská výška potřebná pro pěstování také lépe umožňuje strojové sklízení kávových třešní.
Arabika má v sobě více cukru
Arabika má v sobě zhruba dvakrát tolik cukru co robusta. Vyšší podíl cukru pak poznáte především ve vyšší chuťové rozmanitosti kávy arabika.
Jak rozeznat kávové zrno arabiky od robusty
Jak naznačuje ilustrace níže, kávová zrnka arabiky lze od zrnek robusty odlišit již letmým pohledem.
Zrna arabiky mají protáhlejší tvar. Oproti tomu zrna robusty bývají více zakulacené.
Také rýha uprostřed kávového zrnka u arabiky mívá také zpravidla zakřivenější rýhu, zatímco zrna robusty mají středovou rýhu spíše rovnou.
Další odrůdy
Možná jste se již setkali i s názvy dalších odrůd jako Geisha, Caturra či Yellow Bourbon.
Zpravidla se jedná o různé pododrůdy arabiky, jelikož v různých zemích se pěstují různé odrůdy arabiky vhodné pro tu kterou oblast.
Jak se totiž kávovník během posledních 300 let rozšiřoval po celém světě, v různých zemích docházelo k jeho přírodním mutacím.
Je lepší arabica nebo robusta?
Ani v kávě není nic černobílé a vítěze souboje arabika x robusta se proto raději zdráháme vyhlásit. Někomu může chutnat více arabica, někomu robusta, někomu směs obou dvou. Obecně má arabica zajímavější a bohatší chuť, zároveň jsou však kávy arabika také více acidní. Káva robusta je naopak minimálně acidní, nese s sebou ale také méně chuťové rozmanitosti.
Směs se skládá z prémiových káv z Vietnamu, Kolumbie a Brazílie. Káva si zachovává chuťovou bohatost arabiky, avšak díky podílu kvalitní robusty je zbavená jakékoli acidity.