Arabica versus robusta: Rozdíly v chuti, kyselosti a množství kofeinu
Asi jste si všimli, že se káva dělí na arabicu a robustu. V čem ale tkví hlavní rozdíly mezi těmito odrůdami? A která je lepší? Káva arabica a robusta se od sebe liší mnohým: například tvarem zrnka, rozdílnou chutí, obsahem kofeinu, ale i odlišnými podmínkami pro pěstování. V tomto článku objevíte ty nejzásadnější rozdíly, abyste příště měli jasno.
Opravdu existují jen dvě odrůdy?
Arabica a robusta jsou dvě hlavní větve členění káv, z nichž se pak odvíjejí další pododrůdy – Typica, Bourbon, Blue Mountain, Caturra a další. Jako kterékoli jiné členění, i rozdělení káv pouze na arabiku a robustu vyžaduje velkou míru zjednodušení. Aby se z článku nestala práce na 60 stran, nepůjdeme tak do hloubky. Detailnější členění si necháme třeba na příště.
Vypěstuje se na světě více arabiky, nebo robusty?
Na světových trzích má podstatný náskok v popularitě arabica. V současné době tvoří zhruba 65 % produkce kávy. Robusta oproti tomu tvoří jen okolo 35 %.
Mezi největší producenty arabiky patří suverénně Brazílie se svými rozsáhlými plantážemi v regionu Minas Gerais a roční produkcí přes 40 milionů žoků zelené kávy (1 žok = 60 kg). Hned za ní následuje Kolumbie: jakožto producent jedněch z nejkvalitnějších káv vůbec. V roce 2020 se v Kolumbii vypěstovalo necelých 14 milionů žoků kávy. Za Kolumbií následuje s mírným odstupem africká Etiopie a středoamerický Honduras.
Největším producentem robusty je s velkým náskokem Vietnam, kde vypěstují okolo 29 milionů žoků zelené kávy ročně. Za Vietnamem následuje Brazílie, Indonésie a Indie.
Arabica versus robusta – kvalitativní rozdíly
V čem se liší arabica od robusty? Hlavní rozdíly tkví v následujících vlastnostech:
Arabica má bohatší chuťové profily
Chuť arabiky je velmi rozmanitá. V kávě můžete na základě mnoha faktorů objevovat různé chuťové podtóny od čokolády až po podtóny grapefruitu. Rozmanitost chuti se dále odvíjí od odrůdy arabiky, země původu, nadmořské výšky, podloží, a dalších proměnných.
Arabica má méně kofeinu
Zrna kávovníku arabského, tedy zrna arabiky, mají podíl kofeinu v rozmezí 1,2 až 1,5 %. Oproti robustě je podíl zhruba poloviční. Kávová zrnka robusty totiž obsahují 2,2 až 2,7 % kofeinu. Pokud tedy hledáte v kávě především zdroj energie, sáhněte raději po směsi arabiky s robustou.
Arabica je náročnější na pěstování
Arabica je podstatně náročnější na vypěstování, což se odráží i v její ceně. Robusta je odolnější vůči škůdcům a plodí první kávové třešně již po 2 až 3 letech po zasazení. Nižší nadmořská výška potřebná pro pěstování robusty také lépe umožňuje strojové sklízení kávových třešní, které je oproti ručnímu sběru levnější.
Arabica obsahuje více cukru
Oblíbenější arabica má v sobě zhruba dvakrát tolik cukru co robusta. Vyšší podíl cukru pak poznáte především ve vyšší chuťové rozmanitosti.
Jak rozeznat kávové zrno arabiky od robusty
Jak naznačuje ilustrace, kávová zrnka arabiky lze od zrnek robusty odlišit již letmým pohledem. Zrnka arabiky mají protáhlejší tvar. Oproti tomu zrnka robusty bývají více zakulacená. Rýha uprostřed kávového zrnka u arabiky mívá zpravidla zakřivenější rýhu, zatímco zrna robusty mají středovou rýhu spíše rovnou.
Další kávové odrůdy
Možná jste se již setkali i s názvy dalších odrůd jako Geisha, Caturra či Yellow Bourbon. Zpravidla se jedná o různé pododrůdy arabiky, jelikož v různých zemích místní pěstují různé odrůdy arabiky vhodné pro tu kterou oblast. Jak se kávovník během posledních 300 let rozšiřoval po celém světě, v různých zemích docházelo k jeho přírodním mutacím.
Je lepší arabica nebo robusta?
Ani v kávě není nic černobílé a vítěze souboje arabica versus robusta se proto raději zdráháme vyhlásit. Někomu může chutnat více arabica, jinému zase robusta, další pak nedá dopustit na směs obou dvou. Mimo to, kromě odrůdy kávovníku má na chuť kávy podstatný vliv i její pražení: více zde.
Kávomil Cornelis radí....
U nás v pražírně pracujeme v naprosté většině s arabikou, máme ale i směsi s robustou.
Je totiž spousta milovníků kávy kteří v chuti nechtějí ani náznak kyselosti. A v tom případě musí vypomoct robusta. Máme proto v nabídce i kávu s robustou. Jestli taky patříte spíš mezi milovníky hořké chuti v kávě a nulové kyselosti, určitě zkuste kávu Fuerte Espresso s poměrem 50% arabica a 50% robusta. Mezi našimi zákazníky jedna z nejoblíbenějších káv.
Obecně má arabica zajímavější a bohatší chuť, má ale také větší kyselost. Káva robusta je naopak minimálně acidní, nese s sebou ale také méně chuťové rozmanitosti. A jak už bylo řečeno, robusta je bohatší na kofein, kvůli kterému kávu řada z nás pije. Jde také o levnější kávu.