Mletá káva
Milujete kvalitní kávu, ale nechcete si ji doma mlít? Vyberte si u nás výběrovou kávu již namletou. Kávu meleme vždy až těsně před expedicí, takže ji vždy dostanete maximálně čerstvou. Hrubost mletí závisí na metodě přípravy kávy, my vám kávu nameleme přesně podle vaší potřeby.
Nejprodávanější
Výběr kávy podle původu a profilu pražení
Podstatnou vlastností pro určení chuti kávy je její původ. Například kávy z oblastí vyšších nadmořských výšek bývají chuťově výraznější a ovocitější, při některých metodách přípravy kávy i kyselejší.
Dalším důležitým faktorem je profil pražení kávy. Káva pražená na střední profil je vhodná prakticky na kteroukoli přípravu kávy od moka konvičky až po french press. Pokud je káva pražená na světlý profil, užijete si ji více připravenou na filtru. Naopak káva pražená na tmavší profil má především hořkou chuť a ztrácí svou chuťovou bohatost a zajímavost. Svoje využití má v například v přípravě nápojů na bázi espressa.
TIP: Chcete se o pražení v naší pražírně dozvědět více? Mrkněte na náš článek o pražení.
Stručná historie kávy arabica
Rostlina kávovníku má původ v lesích na jihozápadě Etiopie. Odtud kávovník putoval do Jemenu, kde se dále kultivoval. Káva byla vnímána jako velmi cenné tajemství, které se nemělo dostat mezi zbytek světa.
Kávovník se sice dařilo držet v tajnosti dlouhou dobu, ale nakonec se přeci jen dostal i do Evropy. Jako první si dovezli sazenici kávovníku arabica do svých botanických zahrad v roce 1706 Holanďané a káva se díky nim postupně dostává do Indie, do Brazílie, a postupně dále do Kolumbie, Peru či zpět do pevninské Afriky.
Jak se liší káva arabica a robusta
Arabica a robusta se od sebe odlišuje mnoha věcmi. Mezi nejpodstatnější rozdíly patří následující:
- arabica má bohatší na chuť,
- zrnka robusty obsahují více kofeinu,
- káva arabica má větší obsah cukru,
- robusta je více odolná a méně náročná.
Pokud byste se o rozdílech chtěli dozvědět více podrobností, přečtěte si náš článek Arabica versus robusta.
Časté dotazy
Káva arabica a robusta se od sebe liší mnohým. Hlavní rozdíly jsou následující
- arabica má bohatší chuťové profily ~ chuť arabiky je velmi rozmanitá a jazyk gurmána v ní rozpozná podtóny od čokolády až po grapefruit,
- robusta má více kofeinu ~ a sice podstatně více kofeinu ~ oproti 1,2 až 1,5 % kofeinu v zrnu u arabiky má v sobě robusta 2,2 až 2,7 % kofeinu na zrnko kávy,
- arabica obsahuje více cukru ~ pokud ale držíte dietu, nemusíte se děsit, vyšší podíl cukru se projevuje především ve vyšší chuťové rozmanitosti,
- robusta je méně náročná na pěstování ~ robusta roste rychleji (první sklizeň již po 2 až 3 letech), více plodí a rostliny lépe odolávají škůdcům.
Kávu pražíme v Hradci Králové každý den, pro zajištění maximální čerstvosti. Po upražení necháváme kávu jeden až dva dny takzvaně vydechnout. Garantujeme, že od nás neodejde káva starší než 7 dní od upražení.
Ano, pražíme vynikající kávu bez kofeinu Natur Decaf, která uspěla v nezávislém srovnání u organizace dTest a získala díky tomu prestižní ocenění Značka kvality.
Tato bezkofeinová káva je dostupná jako zrnková bezkofeinová káva i jako mletá bezkofeinová káva.
Takhle jednoduché to není. Robusta má poněkud pošramocenou pověst, jelikož většina levných káv je robusta. To ale neznamená, že každá robusta je špatné kvality.
V naší pražírně se věnujeme především pražení káv arabica, nicméně do směsi Fuerte Espresso používáme i kvalitní robustu, která kávu zbaví jakékoli kyselosti. Pokud tedy v kávě hledáte především hořké tóny a minimální kyselost, doporučujeme sáhnout po směsi arabiky a robusty.
Pokud vám naopak ovocitost v kávě nevadí, určitě bychom doporučili zvolit některou z našich káv 100% arabica.