Zelená káva a její účinky: Opravdu pomáhá při hubnutí?

Zelená káva

Může být zelená káva k něčemu prospěšná? Funguje zelená káva jako pomůcka při hubnutí? Kyselina která se objevuje v nepražených kávových zrnkách *tedy v zelené kávě* funguje jako antioxidant a pomáhá tak se snižováním cholesterolu a urychlováním metabolických procesů.

Podporuje také činnost jater, ledvin, a trávícího traktu. Touto cestou tedy zelená káva může mít pozitivní vliv na vaše tělo a v konečném důsledku i lehce pomoct při procesu hubnutí. 

Co je to zelená káva a kde se vzala

Zelená káva nepochází ze žádného speciálního kávovníku. Je to ta samá arabica, která jinak končí ve vašem hrnku, pouze neprošla pražicím strojem a zůstala ve své původní podobě. Právě díky tomu, že neprošla pražením při vysokých teplotách, zachovala si řadu výhod, které pražená káva nemá.

Zajímavost: I tady existuje více druhů

Stejně jako pražená káva se i zelená káva člení na arabiku a robustu. My se v Pražírně Café Montaña zaměřujeme především na kávy arabica, nicméně můžete u nás ochutnat i vynikající směs s robustou, která vynikne především při přípravě kávy v kávovaru.

TIP: Přečtěte si, jak se od sebe liší arabica a robusta.

Účinky zelené kávy na naše tělo

V nepražených kávových zrnech jsou fenolické sloučeniny, mezi které patří například kyselina chlorogenová. Ta mimo jiné pomáhá při štěpení škrobů na cukry a zlepšuje naše spalování

Také funguje jako antioxidant, pomáhá se snižováním hladiny cholesterolu a podporuje činnost jater, ledvin a trávicího traktu.

Zelená káva na hubnutí?

Nejvíce skloňovaná je zelená káva díky svým pozitivním účinkům při hubnutí. Je tomu ale opravdu tak? Ano, je. Zelená káva opravdu může při hubnutí pomoct

Zázračná kyselina chlorogenová a další prospěšné složky

  • Na snižování hmotnosti má vliv výše zmiňovaná kyselina chlorogenová, která povzbuzuje metabolismus stejně jako kofein. 
  • Když už jsme u kofeinu, toho zelená káva obsahuje zhruba tolik jako káva pražená.
  • I další stimulační látky obsažené v kávových zrnech (i v těch pražených) mírně snižují chuť k jídlu.

Pokud zelenou kávu zařadíte do zdravého jídelníčku, určitě vám její konzumace přinese pozitivní výsledky. Ale samozřejmě jen samotné pití nestačí. Vždy je potřeba konzumovat pestrou stravu, hýbat se a jíst jen tolik, kolik tělo potřebuje.

Jak zpracovat zelenou kávu

Zelenou kávu klasickým mlýnkem rozhodně neumelete. Zelená zrna jsou dokonce tak tvrdá, že byste si o ně klidně mohli ulomit kus zubu. Zelená káva tedy vyžaduje namočení, aby změkla, a až poté jde přejít k mletí.

Pro užití v domácích podmínkách si rozhodně ušetříte spoustu práce, pokud si koupíte rovnou mletou zelenou kávu.

Jak připravit a konzumovat zelenou kávu

Příprava zelené kávy je snadná. 

  1. Budete potřebovat cca 5–10 g mleté kávy (existuje také instantní zelená káva). 
  2. Tu poté zalijte vroucí vodou a nechte odstát přibližně 5 minut. Nemusíte se bát, že by káva vroucí vodou přišla o zdraví prospěšné látky. O ty přichází až při pražení, při kterém teplota dosahuje až 200 °C.
  3. Po 5 minutách kávu buď sceďte, nebo pijte rovnou
  4. Výsledný nápoj můžete dochutit podle libosti. Pokud si ho ale osladíte, hubnoucí efekt raději nečekejte ????. 

Zelená káva a pražírna Café Montaña

Zelenou kávu si k nám do pražírny dovážíme přímo od farmářů v horských oblastech v Kolumbii.

Pokud jsme vás nepřesvědčili k ochutnání zelené kávy, vyzkoušejte alespoň naši čerstvě praženou kávu. Však i ta jednou byla zelená.