Bio káva: Co o ní potřebujete vědět

Bio kava

Pečujete o své zdraví a zároveň preferujete šetrný přístup k životnímu prostředí? Pak zřejmě nakupujete některé BIO potraviny. Trend BIO se nevyhnul ani pěstování kávy a my vám vysvětlíme, proč je to v kávovém světě velké téma. Dozvíte se vše, co potřebujete o bio kávě vědět, abyste se mohli rozhodnout, jestli ji vyzkoušíte. 

Co je bio káva

Bio káva nebo také organická káva jsou dva termíny pro totéž. Jde o kávu pěstovanou bez použití chemických látek, jako hnojiva či postřiky, s ohledem na místní ekosystém a životní prostředí

Vzhledem k tomu, že poptávka po kávě celosvětově roste, nároky na vypěstované množství tlačí pěstitele k praktikám, které se podobají zemědělství na našich polích. Znáte to sami. Velké lány s řepkou nebo kukuřicí, na kterých se prohání několikrát za sezónu postřikovače a traktory s průmyslovými hnojivy. 

V kávovnících sice neřádí obří technika, ale aby farmář vyprodukoval dostatečnou sklizeň pro uspokojení poptávky, musí se opravdu snažit. Káva je tak jednou z nejvíce chemicky ošetřovaných plodin. Proč je tak těžké ji pěstovat ekologicky?

Bio_piktogramy

Překážky při pěstování kávy

Prostor

Pro velkou produkci je třeba hodně místa. Odrůdy, ze kterých se káva běžně vyrábí, vyžadují pro svůj růst slunce. Aby pěstitelé zajistili jeho dostatečný přísun, musí občas kácet stromy. A někdy opravdu hodně stromů. V globálním měřítku kácení lesů představuje velký problém, protože o své přirozené prostředí tak přichází mnoho druhů rostlin i zvířat

Škůdci, nemoci

Na velkých nezastíněných plochách bez původního ekosystému, nemají kávové rostliny možnost bránit se škůdcům a nemocem přirozenou cestou. Nastupují herbicidy, insekticidy, fungicidy, pesticidy a další chemikálie, které udržují rostliny v kondici. Ty působí nejen na samotné kávovníky, ale také na lidi, kteří s postřiky pracují, na okolí plantáží a dostávají se do spodních vod. 

Kávomil Cornelis radí....

Bio nebio, mně osobně jde hlavně o chuť. A ke vstupu do bio světa nás dovedla káva Bio Selecto. Tu jsme ochutnali na espressu, a věděli jsme že ji musíme mít. Chuťově vyvážená, bohatá a přesto s naprosto minimální aciditou. Jestli máte rádi kvalitní jemnou kávu, určitě vyzkoušejte.  

Množství

Káva je druhou nejobchodovanější komoditou světa po ropě. Ročně se jí na světě vyprodukuje přes 9 miliard tun. To už zavání pořádným tlakem na výkon. Vedle chemické ochrany tak kávovník dostane další dávku chemie v podobě průmyslových hnojiv, aby výnosy uspokojily vzrůstající poptávku.

Sklizeň

Musí být rychlá a masová. Na řadu přichází stroje, které netřídí nezralé nebo nevhodné bobule a berou vše najednou. To se pak samozřejmě odráží na výsledné kvalitě. 

Zajímavost: Například u brazilských káv je strojové zpracování prakticky normou. Oproti tomu u kolumbijských káv dochází snad ve všech případech k ručnímu sběru. Není to ale dáno pohodlností brazilců a pracovitostí kolumbijců, jako spíš přístupností terénu. Zatímco v Brazílii se káva pěstuje na rovinách které využití strojů umožňují, v Kolumbii se s kávou setkáme prakticky pouze v těžko dostupném terénu svahů místních hor.

Byrokracie

Někteří farmáři pěstují kávu prakticky v bio kvalitě, ale poplatky spojené se získáním certifikátu jsou pro ně natolik vysoké, že si svůj šetrný přístup nemohou dovolit nechat potvrdit oficiálně.

Jak se pěstuje BIO káva

Neroste jen poptávka po kávě, ale také po udržitelném rozvoji. A spotřebitelé si za kvalitní a šetrné produkty rádi připlatí. U kávy to platí také. Pokud pěstitel usiluje o úřední potvrzení, že jeho káva je opravdu bio, musí splnit poměrně přísné podmínky.  

Bez kácení

Odrůdy, ze kterých se vyrábí BIO káva, rostou přirozeně ve stínu stromů deštného pralesa. Kolem létají ptáci, hubí škůdce a svým trusem zajišťují přírodní hnojivo. Razítko o přístupu k pěstování s ohledem na životní prostředí tak nedostane žádný zemědělec, který kvůli své plantáži kácí stromy. 

#produkty#/bio-kava/

Bez chemie

Použití jakýchkoliv chemických látek je v případě organické kávy tabu

  • Místo pesticidů se využívají chilli papričky, tabák, česnek nebo sůl
  • Místo průmyslových hnojiv zase kávová buničina, slepičí trus nebo kompost
  • Ani v celém následném procesu sklizně a zpracování se nesmí objevit chemické látky. 

Dokonce ani stromy, pod kterými kávovník roste, nesmí pěstitel chemicky ošetřovat. Celý pozemek pak musí splňovat podmínku, že se něm 3 roky před vysazením kávovníku nepoužila chemie. 

Bio farma

Sklizeň kávy se provádí ručně, nikoli strojově jako u konvenčního způsobu pěstování. Jen ruční sběr zaručí výběr správně zralých třešní. 

Bez geneticky modifikovaných organismů (GMO)

Při pěstování nesmí být použity žádné geneticky upravené organismy ani odrůdy.

Kdo do bio nejvíc šlape?

Nejvíce kávy s přívlastkem bio se vyveze z latinské Ameriky, konkrétně z Peru. Peru se umisťuje mezi top 10 největšími světovými producenty kávy a většina z ní je organická. Z Peru pochází také bio káva v naší nabídce. Ochutnejte klasickou i bezkofeinovou kávu v bio kvalitě s certifikátem Biokont. Každý rok probíhají audity kontroly, jestli splňujeme přísné podmínky pro pražení i skladování bio kávy.

V produkci bio kávy následují Honduras, Brazílie, Salvador a Guatemala, Keňa nebo Etiopie. 

Jak chutná organická káva?

Možná čekáte, že káva vypěstovaná bez chemie zaručuje lepší chuť než káva konvenční. 

organic_znacka

Velmi však záleží na způsobu zpracování, pražení, mletí a přípravě kávy. Nejde proto říct, že bio je automaticky lahodnější. Obecně platí, že její chuť je plnější. Peruánské kávy se například vyznačují jemností, nasládlostí, poznáte v nich tóny vanilky či oříšků.  

TIP: Přečtěte si, jak ovlivňuje chuť kávy způsob jejího pražení

Nesporně bio káva lépe prospívá našemu tělu. Obsahuje více antioxidantů a žádnou chemii, což samo o sobě při váhání, zda ji vyzkoušet, přikloní jazýček vah na její stranu. 

Milovníky robusty zklameme. V bio kvalitě se produkuje pouze arabica. Vzhledem k tomu, že robusta je obecně považována za méně kvalitní a spotřebnější zboží, certifikovat ji jako bio by se zatím nevyplatilo.

Bio certifikáty – značí nejlepší kvalitu kávy?

bio zebraPěstitelé kávy musí splnit přísné podmínky, z nichž některé jsme již zmínili, aby mohli svou kávu prodávat jako bio. Certifikace se pojí s vysokými poplatky, které mnohým farmářům nevyváží ani následná vyšší výkupní cena jejich zboží. 

Stává se tak, že si koupíte kávu, která tak sice není označená, ale podmínky bio kvality splňuje. Zjistíte to jedině tím, že sledujete původ zrn až k pěstitelům. 

Naše kávy bez certifikátu

V Café Montaňa pečlivě vybíráme dodavatele a dbáme na to, aby naše káva byla kvalitní bez ohledu na to, jestli má nebo nemá bio certifikát. Především u našich kolumbijských káv si můžete být jisti, že jsou vypěstovány v ekologicky příznivém prostředí, ačkoli nálepku bio nemají. Podobně to máme také u kávy z Keni.

Naše bio kávy s certifikací bio

V naší nabídce nově najdete bio kávy, které splňují veškeré náročné podmínky certifikace při pěstování, sklízení i zpracování ve svých zemích původu. I my musíme při pražení a skladování této kávy splnit přísné podmínky.

Etikety jako záruka

Každá potravina prodávaná jako bio, musí být řádně označena: 

  • zelenou nálepkou (biozebra) 
  • kódovým označením organizace, která kontrolu kvality provedla

Naše pražírna spolupracuje s organizací Biokont CZ, která každoročně provádí audit správného zpracování. Sleduje zejména, jestli nedošlo k míchání konvenčně pěstované kávy s bio kávou, nebo zda jsme schopni sledovat každou várku pražení od začátku do konce.

bio_eu

Bio kávu pražíme odděleně, v samostatné pražičce. Jiné pražírny volí možnost čištění pražičky při výměně kávy a oba přístupy jsou možné a uznatelné. Z každého pražení také pořizujeme a ukládáme zápis, aby bylo dohledatelné pro kontrolu. 

Bio nebio, to je oč tu běží

Právě jste se dozvěděli, že běžný šálek kávy ze supermarketu je chemický koktejl a možná jste z toho trochu v šoku. Pijete přece kávu pro její povzbudivé účinky a těší vás i fakt, že je plná antioxidantů. 

Jestli chcete svému tělu prospět ještě více, doporučujeme nakupovat u prodejců, kteří si prověřují původ svého zboží a věnují se kávě s vášní a zápalem. Třeba jako my :)

Zajímá nás vaše zkušenost s bio kávou. Máte nějakou? Chutná vám víc? Napište nám