Největší producenti kávy [aktualizováno]
Největším producentem zelené kávy byla v minulém roce suverénně Brazílie s množstvím 2 874 000 tun vyprodukované kávy.
Druhým největším producentem zelené kávy byl Vietnam s 1 106 000 tunami kávy a třetím největším producentem zelené kávy byla Indonésie s 801 000 tunami vyprodukované zelené kávy.
Ještě v roce 2020 byla třetím největším producentem kávy Kolumbie.
~ ~ ~
Brazílie ~ Vietnam ~ Indonésie ~ Kolumbie ~ Seznam největších producentů
~ ~ ~
Brazílie
Brazílie je největším producentem zelené kávy již přes 150 let. Mezi hlavní pěstitelské oblasti patří region Minas Gerais, Sao Paulo a Parana na jihovýchodě země. Nejčastěji se kávy dále zpracovávají suchou metodou, tedy metodou kdy se kávové třešně po sklizni suší rovnou na slunci aniž by se předtím promývaly.
Brazilské kávy patří mezi nejprodávanější kávy arabika. To je dáno několika faktory, přičemž především jde o ten fakt, že obrovské rovinné plantáže na kterých se v Brazílii káva nejčastěji pěstuje umožňují sklízení kávových třešní pomocí strojů namísto ručního sběru. To s tím ale také přináší negativa v podobě celkově méně zajímavé a plošší chuti brazilských káv.
Nejčastěji narazíte na kávu z Brazílie pojmenovanou Santos. Je to dáno tím, že každá země má svá pravidla pro rozlišení a pojmenování káv, a kávy z Brazílie, nejedná li se o kvalitnější mikroloty kde se káva rozlišuje dále, nesou jméno přístavu ze kterého odcházejí dále do světa. Santos je hlavním přístavem v pěstitelské oblasti na JV země, naprostá většina Brazilských káv tak nese název Santos.
Je vhodné ještě poznamenat že káva se v Brazílie pěstuje v porovnání s ostatními státy v nížinných oblastech a naprostou většinu produkce tvoří arabika, třebaže se v Brazílii pěstuje i robusta, viz mapa níže.
Vietnam
Vietnam je největším producentem robusty. Třebaže díky kávové renesanci posledních let existuje čím dál tím více světlých výjimek (například velmi kvalitní vietnamskou kávu v České republice najdete u Dak Lak Coffee), většina kávové produkce z Vietnamu je velmi nízké kvality. Káva z Vietnamu zpravidla končí v levných směsích či jako instantní káva.
Indonésie
Káva z Indonésie se v nedávné době začala těšit čím dál tím větší oblibě. Třebaže káva se v Indonésii pěstovala mezi prvními (viz. první cesta kávovníků s Holanďany do Indie a Indonésie viz zde), po dlouhou dobu Indonésie nepatřila mezi přední producenty kávy.
V Indonésii se pěstuje více robusta než arabica, nicméně posledních několik let se lze čím dál častěji setkat i s kvalitními kávami arabica z Indonésie, především z ostrova Sumatra. Robusta vypěstovaná v Indonésii se však používá především do směsí komoditních káv či pro výrobu instantní kávy.
V souvislosti s kávou z Indonésie se nelze vyhnout ani kávě Kopi Luwak, čili cibetkové kávě. Káva Kopi Luwak má totiž původ právě v Indonésii: Oviječ skvrnitý z čeledi cibetkovitých šelem zde totiž opatřuje kávu několikasetprocentní cenovou přirážkou pomocí svých střev. Více jsme se o cibetkové kávě rozepisovali zde.
Kolumbie
Kolumbijské kávy jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších vůbec. Základní rozdělení kolumbijských káv rozlišuje Excelso a Supremo, přičemž tyto dva druhy se liší velikostí zrna. Při tomto členění je jediným rozlišovacím prvkem té které kávy zda při třídění zrno propadne síťkou s okem o velikosti 16/64 palce (pak se jedná o excelso) nebo zda propadne sítkou s okem o velikosti 18/64 palce. Takovéto třídění se ale používá spíš u nejlevněji vykoupených kávových zrn, u kterých není zřejmý přesný původ kávy a káva je vykoupena plošně z celého regionu za minimální ceny.
U kvalitnějších kolumbijských káv se v názvu setkáte spíše s názvem odkazujícím na mikrooblast odkud káva pochází, popř. přímo s názvem farmy. U těchto káv pak nedochází k třídění na Supremo / Excelso na základě velikosti zrna, ale káva se prodává dohromady jako mikrolot z dané oblasti, farmy či asociace farem.
Mezi hlavní pěstitelské oblasti v Kolumbii patří Antioquia (správní město Medellin), Caldas, Tolima, Risaralda, Cauca a Huila.
Které země produkují robustu a které arabiku
Káva arabika potřebuje pro pěstování jiné podmínky než robusta, je jinak náchylná na nemoci, potřebuje k pěstování jiné nadmořské výšky, a celkově je náročnější na pěstování. To, kde se pěstuje ta která káva, vychází primárně z přírodních podmínek dané oblasti a úrovni zemědělské vyspělosti.
tmavě zelená barva značí státy produkující pouze robustu,
světle zelená barva značí státy produkující jak arabiku tak robustu a
žlutá barva značí státy produkující pouze arabiku
Káva se pěstuje tropických a subtropických pásmech. Aby se kávovníku dařilo, potřebuje k tomu mít vhodné podmínky.
V roce 2020 patřilo mezi největších 10 producentů kávy následujících 10 států.
země | produkce [t] |
---|---|
Brazílie | 2 874 000 |
Vietnam | 1 106 000 |
Indonésie | 801 000 |
Kolumbie | 514 000 |
Indie | 290 000 |
Etiopie | 270 000 |
Peru | 265 000 |
Guatemala | 257 000 |
Mexiko | 254 000 |
Honduras | 229 000 |