Jak správně připravit kávu ve french pressu ~ Recept

Příprava kávy ve french pressu se řadí mezi ty nejméně náročné způsoby přípravy kávy. Navíc z jedné várky vykouzlíte kávy více než dost. Budete si tak kávu moc vychutnávat klidně několik hodin.

K přípravě kávy ve french pressu nepotřebujete žádné zvláštní náčiní a můžete si ji připravit bez problémů doma. Ukážeme vám jak na to.


Postup přípravy ~ Tipy a triky ~ O French Pressu ~ Výhody a nevýhody


Příprava kávy ve french pressu

Co budete k přípravě potřebovat? 

  • dobrou kávu,
  • mlýnek na kávu,
  • french press, a 
  • vodu.

jak_pripravit_kavu_ve_french_pressu

Ukážeme si jak vytvořit skvělou kávu ve french pressu krok za krokem.

Podle velikosti vašeho french pressu si připravte množství kávy.

Poměr by měl být zhruba 1:13. Tedy na 1l nádobu použít cca 75g kávy, na 300ml nádobu pak zhruba 25g kávy.

Pokud ale máte rádi silnější kávu, kávy klidně použijte více. 

French_press

Postup krok za krokem

  1. Kávu si namelte na hrubší hrubost mletí. Namletá káva by měla být velikostí podobná krystalovému cukru.
  2. Uvařte si vodu a nechte ji chvilku odstát tak aby nebyla vroucí, ale o teplotě 94 až 95 stupňů Celsia. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu 30 vteřin odstát a teplota dostatečně poklesne.
  3. Nasypte namletou kávu na dno nádoby french pressu.
  4. Nejprve zalijte množstvím vody odpovídající poměru 1:3 (na 25g kávy 75ml vody).
  5. Nechte kávu extrahovat po dobu 45 vteřin.
  6. Dolijte kávu zbytkem vody a nechte kávu v klidu extrahovat další 3 minuty. 
  7. Kávu lehce promíchejte a nechte v klidu odstát ještě 30 vteřin.
  8. Nasaďte na nádobu píst a jemně pístem stlačte lógr na dno nádoby.
  9. Káva je připravena k servírování.
  10. Doporučujeme kávu přelít do konvičky aby se zamezilo další extrakci která již není žádoucí.   

French_press_servirovani

Tipy a triky

Recept na přípravu je jasný, ještě doplníme nějaké tipy a triky.

„Na french press mám nejraději kávy z vyšších nadmořských výšek, třeba Kolumbii či Keňu.“ - náš pražič HonzaPrazic   

Chuťový profil káv pro french press

Káva ve french pressu má oproti jiným běžným způsobům přípravy kávy poměrně velký poměr vody vůči kávě. My doporučujeme 1:13, setkáte se ale často i s ještě většími čísly.

Aby káva pořád měla trochu výraznější projev, doporučujeme spíše kávy z výše položených farem. Takové kávy mají výraznější chuť která bude díky vyššímu poměru vody příjemně uhlazená.

Profil pražení káv pro french press

Co se týče profilu pražení, nám se nejlépe osvědčily kávy pražené na střední profil. Chybu ale neuděláte ani u světleji pražených káv pokud jste v kávě starší a pokročilý. 

U tmavěji pražených káv bychom nicméně volili jinou metodu přípravy kávy, na french pressu by u takové kávy totiž převládala především hořkost. 

French_press_1

Hrubost mletí

Změnou hrubosti mletí si lze vykouzlit jinou chuť kávy.

Pokud vám káva připadá v chuti příliš hořká, zkuste namelte kávu příště o něco hruběji. 

Pokud je káva naopak chuťově nevýrazná, namelte příště kávu jemněji a zkuste použít menší poměr vody vůči kávě. 

O French pressu

French press je nádoba, buďto skleněná či kovová, ve které dochází k extrakci kávy do vody, a následnému oddělení lógru od nápoje.

 French_press_nalevani

Touto metodou přípravy získáme z kávy maximum chuti díky delší extrakci (zhruba 4 minuty). Zároveň zamezíme tomu, aby se do nápoje extrahovaly látky které již v kávě nechceme - tak jak se tomu děje třeba u české verze turecké kávy.

Historie french pressu sahá do 19tého století. Zda bylo zařízení poprvé použito ve Francii či jinde, to už se nedozvíme. Největšího boomu nicméně french press dosáhl právě ve Francii a díky tomu byl pofrancouzštěn. Lze se také často setkat s názvem Coffee press.  

Výhody a nevýhody

V čem jsou hlavní výhody a nevýhody french pressu? 

Výhody

Káva z french pressu chutná skvěle mimo jiné díky tomu, že k extrakci dochází v horké vodě a nikoli ve vařící vodě. Vařící voda má totiž negativní vliv na oleje v kávě a v důsledku toho káva přichází u vroucí vody o své bohaté chutě.Naopak u horké vody k tomuto nedochází a z kávy je tak možné dostat chuťové maximum.

French_press_rozebrany

Velkou výhodou je také snadná údržba. French press po každém použití opláchněte a zbavte lógru a je připravený opět k použití. Nemusíte se obávat že vám dojdou papírové filtry a podobně.

Pozitivem je taktéž nízká pořizovací cena. Toto zařízení seženete již za pár set korun a vydrží vám věky.

A v neposlední řadě je velkou výhodou rychlá a snadná příprava nápoje.

Nevýhody

Nevýhodou french pressu je že finální nápoj bude mít lehké sedliny. Jedná se o druhou stranu mince snadné údržby.

Tím že pro separaci lógru od nápoje dochází pouze skrze sítko a ne skrze papírový filtr, spousta drobných částí sedliny se dostane i do nápoje.