Odrůdy Arabiky

Členění kávy nekončí u arabiky a robusty.

Káva se dá dále členit na jednotlivé odrůdy.

Jak se člení káva arabica, to se dozvíte v tomto čláku.

~ ~ ~

Původ kávy ~ Vývoj odrůdy Typica  Vývoj odrůdy Bourbon ~ Další odrůdy Arabica

~ ~ ~

 

Odrůdy arabiky se vyvíjely ruku v ruce s rozšiřováním pěstitelství kávovníku po světe.

Vývoj odrůd kávovníku arabika se tedy výrazně překrývá s historií toho, jak se kávovník postupně rozšiřoval po světě.

Původ kávy

Prapůvodní rostlina kávovníku pochází z lesů na jihozápadě Etiopie.

Odtud byl kávovník dovezen do Jemenu, kde byl dále kultivován.

První dvě odrůdy kávovníku arabského (neboli arabiky) byly Bourbon a TypicaTyto dvě odrůdy pokračovaly dále do světa a tvoří tak základ všech dalších odrůd arabiky. 

S kávami odrůdy bourbon se dnes stále setkáváme. Z produkce naší pražírny se lze s touto odrůdou setkat například u káv z Kolumbie, či u káv z Brazílie

Ke konci 17. století se kávovník, jak Bourbon tak Typica, dostal z Jemenu do Indie a začal se zde pěstovat v regionu Mysore.

V roce 1699 Nizozemci poslali sazenice kávovníku odrůdy Typica z Indie dále do Indonésie.

Nizozemci dovezli do Indonésie kávu Typica již v roce 1690 přímo z Jemenu, nicméně během zemětřesení v roce 1699 rostliny uvadly.

Víte že Indonésie je k dnešnímu dni jedním z hlavních producentů kávy? Podívejte se na největší producenty kávy z uplynulý rok zde.

Káva odrůdy Typica, která se pak odtud šířila dále do světa, tudíž prošla již plantážemi v Indii.

Tímto se vyčlenila samostatná odrůda Typica, neboť do té doby byla Typica a Bourbon pěstována dohromady bez rozlišení. 

Vývoj odrůdy Typica

Kávovník odrůdy Typica byl pak v roce 1706 dovezen z Indonésie do botanických zahrad v Amsterdamu.

Po uzavření Utrechtského míru v roce 1714 zaslal starosta města Utrecht kávovníkové sazenice jako dar francouzskému králi Ludvíku XIV.

Z Nizozemska pak putoval kávovník v 18 století do zbytku světa: v roce 1719 do dnešního Surinamu, v roce 1722 do Francouské Guyany a konečně roku 1727 se kávovník dostal také poprvé do Brazílie. 

Vynikající čerstvě upražené brazilské kávy z naší pražírny naleznete zde

Kávovník, který se dostal do Francie, putoval z Paříže dále roku 1723 na ostrov Martinik. Z Martiniku kávovník pokračoval pomocí Britů na Jamajku (1730) a do Santo Domingo (1735). Ze Santo Domingo putoval kávovník dále na Kubu (1748), do Kostariky (1779) a z Kuby dále do El Salvadoru.

Z Brazílie se kávovník odrůdy Typica rozšířil během 18. století nejprve do Peru a Paraguaye. Později pak dále do Kolumbie, Mexika a zbytku Střední Ameriky.

Až do roku 1940 byla většina kávovníků pěstovaná ve Střední Americe odrůdy Typica. Tato odrůda je ale velmi náchylná na nemoci a má malou výnosnost.

Po roce 1940 postupně i ve Střední Americe začíná převládat odrůda Bourbon. Typica nicméně dodnes převládá v Peru, v Dominikánské republice a na Jamajce. 

Cesta odrůdy Bourbon 

Francouzi se pokoušeli dovézt kávovník odrůdy Bourbon z Jemenu na ostrov Réunion (tou dobou ostrov Bourbon) několikrát - v letech 1708, 1715 a 1718. Káva se zde uchytila pouze v malých objemech a proto se odsud dále nešířila až do poloviny 19. století. 

Klíčovou roli v rozšiřování odrůdy Bourbon sehráli francouzští misionáři. V roce 1859 se díky nim káva dostala z ostrova Bourbon / Réunion na ostrov Zanzibar, v roce 1892 do Tanzánie, v roce 1893 pak do Keni. 

Keňská káva patří k těm nejvyhlášenějším. Rozhodně doporučujeme ochutnat naší chuťově bohatou kávu z této proslulé oblasti Kenya Karibuni.

Bourbon byl v roce 1860 dovezen do Brazílie, odkud se dále rozšířil na sever až do Střední Ameriky. 

Další odrůdy arabiky

Všechny další odrůdy arabiky vznikly přírodní mutací buďto jedné z těchto odrůd, odrůd druhé generace, či hybridizací člověkem.

Odrůda Blue Mountain

Odrůda vznikla jako přírodní mutace Typicy na ostrově Jamajka, kde se káva pěstovala na pohoří Blue Mountains. Jedná se o velmi ceněnou kávu.

Odrůda Caturra

Odrůda vznikla mutací Bourbonu v Brazíli v první polovině 20. století poblíž města Caturra. Tato odrůda zraje rychleji než Bourbon a produkuju více kávy.. Dnes se káva pěstuje v  Jižní a Střední Americe.

Odrůda Castillo

Odrůda vznikla jako hybrid odrůdy Caturra v Kolumbii v 70. letech 20. století. Castillo vzniklo kvůli častým výkyvům v produkci kávy kvůli rzím které napadaly listy kávovníku odrůdy Caturra. Odrůda Castillo byla vytvořena aby byla vůči těmto rzím odolná. Dnes se kávovníky této odrůdy pěstují po boku Caturra a dalších odrůd, díky čemuž není třeba tyto kávové plantáže do značné míry jakkoli chemicky ošetřovat.

S odrůdami Caturra a Castillo se setkáváme dnes a každým dnem u našich čerstvých káv z Kolumbie

Odrůda Geisha

Tato odrůda pocházející původně z Etiopie, byla dovezena do Panamy ve 30. letech 20. století. V rámci  V roce 2000 byla odrůdy "znovu objevena" v regionu Boquete v Panamě. Káva se dnes pěstuje mimo Panamu také v Etiopii, v Tanzánii, v Kostarice, v Kolumbii a v Peru.

Odrůda Maragogype

Odrůda vzniklá mutací odrůdy Typica v Brazílii. Tato odrůda se vyznačuje velkými zrny a pěstuje se převážně v Brazílii. 

Odrůda Yellow Bourbon

Odrůda původního Bourbonu (Red Bourbon) u které ale kávové třešně měly žluté zabarvení. Není jasné zda se jedná o samovolnou muatci, anebo jde o kříženec odrůdy Bourbon a udrůdy žlutého Botucatu. Káva se dnes pěstuje především v Brazílii, z menší části pak i ve Střední Americe.

Odrůda Pacamara

Pacamará je hybrid vyšlechtěný v Salvadoru, který vznikl jako kříženec odrůdy Meragogype a jedné z odrůd Bourbonu - Pacas. Tato odrůda se vyznačuje velkým výnosem a velkými zrny.

Tento článek se týkal odrůd kávy arabika. Znáte ale všechny rozdíly mezi kávou arabica a robusta? Shrnuli jsme je pro vás v tomto článku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení