Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Odrůdy Arabiky

Členění kávy nekončí u arabiky a robusty.

Káva se dá dále členit na jednotlivé odrůdy.

Jak se člení káva arabica, to se dozvíte v tomto čláku.

~ ~ ~

Původ kávy ~ Vývoj odrůdy Typica  Vývoj odrůdy Bourbon ~ Další odrůdy Arabica

~ ~ ~

 

Odrůdy arabiky se vyvíjely ruku v ruce s rozšiřováním pěstitelství kávovníku po světe.

Vývoj odrůd kávovníku arabika se tedy výrazně překrývá s historií toho, jak se kávovník postupně rozšiřoval po světě.

Původ kávy

Prapůvodní rostlina kávovníku pochází z lesů na jihozápadě Etiopie.

Odtud byl kávovník dovezen do Jemenu, kde byl dále kultivován.

První dvě odrůdy kávovníku arabského (neboli arabiky) byly Bourbon a TypicaTyto dvě odrůdy pokračovaly dále do světa a tvoří tak základ všech dalších odrůd arabiky. 

S kávami odrůdy bourbon se dnes stále setkáváme. Z produkce naší pražírny se lze s touto odrůdou setkat například u káv z Kolumbie, či u káv z Brazílie

Ke konci 17. století se kávovník, jak Bourbon tak Typica, dostal z Jemenu do Indie a začal se zde pěstovat v regionu Mysore.

V roce 1699 Nizozemci poslali sazenice kávovníku odrůdy Typica z Indie dále do Indonésie.

Nizozemci dovezli do Indonésie kávu Typica již v roce 1690 přímo z Jemenu, nicméně během zemětřesení v roce 1699 rostliny uvadly.

Víte že Indonésie je k dnešnímu dni jedním z hlavních producentů kávy? Podívejte se na největší producenty kávy z uplynulý rok zde.

Káva odrůdy Typica, která se pak odtud šířila dále do světa, tudíž prošla již plantážemi v Indii.

Tímto se vyčlenila samostatná odrůda Typica, neboť do té doby byla Typica a Bourbon pěstována dohromady bez rozlišení. 

Vývoj odrůdy Typica

Kávovník odrůdy Typica byl pak v roce 1706 dovezen z Indonésie do botanických zahrad v Amsterdamu.

Po uzavření Utrechtského míru v roce 1714 zaslal starosta města Utrecht kávovníkové sazenice jako dar francouzskému králi Ludvíku XIV.

Z Nizozemska pak putoval kávovník v 18 století do zbytku světa: v roce 1719 do dnešního Surinamu, v roce 1722 do Francouské Guyany a konečně roku 1727 se kávovník dostal také poprvé do Brazílie. 

Vynikající čerstvě upražené brazilské kávy z naší pražírny naleznete zde

Kávovník, který se dostal do Francie, putoval z Paříže dále roku 1723 na ostrov Martinik. Z Martiniku kávovník pokračoval pomocí Britů na Jamajku (1730) a do Santo Domingo (1735). Ze Santo Domingo putoval kávovník dále na Kubu (1748), do Kostariky (1779) a z Kuby dále do El Salvadoru.

Z Brazílie se kávovník odrůdy Typica rozšířil během 18. století nejprve do Peru a Paraguaye. Později pak dále do Kolumbie, Mexika a zbytku Střední Ameriky.

Až do roku 1940 byla většina kávovníků pěstovaná ve Střední Americe odrůdy Typica. Tato odrůda je ale velmi náchylná na nemoci a má malou výnosnost.

Po roce 1940 postupně i ve Střední Americe začíná převládat odrůda Bourbon. Typica nicméně dodnes převládá v Peru, v Dominikánské republice a na Jamajce. 

Cesta odrůdy Bourbon 

Francouzi se pokoušeli dovézt kávovník odrůdy Bourbon z Jemenu na ostrov Réunion (tou dobou ostrov Bourbon) několikrát - v letech 1708, 1715 a 1718. Káva se zde uchytila pouze v malých objemech a proto se odsud dále nešířila až do poloviny 19. století. 

Klíčovou roli v rozšiřování odrůdy Bourbon sehráli francouzští misionáři. V roce 1859 se díky nim káva dostala z ostrova Bourbon / Réunion na ostrov Zanzibar, v roce 1892 do Tanzánie, v roce 1893 pak do Keni. 

Keňská káva patří k těm nejvyhlášenějším. Rozhodně doporučujeme ochutnat naší chuťově bohatou kávu z této proslulé oblasti Kenya Karibuni.

Bourbon byl v roce 1860 dovezen do Brazílie, odkud se dále rozšířil na sever až do Střední Ameriky. 

Další odrůdy arabiky

Všechny další odrůdy arabiky vznikly přírodní mutací buďto jedné z těchto odrůd, odrůd druhé generace, či hybridizací člověkem.

Odrůda Blue Mountain

Odrůda vznikla jako přírodní mutace Typicy na ostrově Jamajka, kde se káva pěstovala na pohoří Blue Mountains. Jedná se o velmi ceněnou kávu.

Odrůda Caturra

Odrůda vznikla mutací Bourbonu v Brazíli v první polovině 20. století poblíž města Caturra. Tato odrůda zraje rychleji než Bourbon a produkuju více kávy.. Dnes se káva pěstuje v  Jižní a Střední Americe.

Odrůda Castillo

Odrůda vznikla jako hybrid odrůdy Caturra v Kolumbii v 70. letech 20. století. Castillo vzniklo kvůli častým výkyvům v produkci kávy kvůli rzím které napadaly listy kávovníku odrůdy Caturra. Odrůda Castillo byla vytvořena aby byla vůči těmto rzím odolná. Dnes se kávovníky této odrůdy pěstují po boku Caturra a dalších odrůd, díky čemuž není třeba tyto kávové plantáže do značné míry jakkoli chemicky ošetřovat.

S odrůdami Caturra a Castillo se setkáváme dnes a každým dnem u našich čerstvých káv z Kolumbie

Odrůda Geisha

Tato odrůda pocházející původně z Etiopie, byla dovezena do Panamy ve 30. letech 20. století. V rámci  V roce 2000 byla odrůdy "znovu objevena" v regionu Boquete v Panamě. Káva se dnes pěstuje mimo Panamu také v Etiopii, v Tanzánii, v Kostarice, v Kolumbii a v Peru.

Odrůda Maragogype

Odrůda vzniklá mutací odrůdy Typica v Brazílii. Tato odrůda se vyznačuje velkými zrny a pěstuje se převážně v Brazílii. 

Odrůda Yellow Bourbon

Odrůda původního Bourbonu (Red Bourbon) u které ale kávové třešně měly žluté zabarvení. Není jasné zda se jedná o samovolnou muatci, anebo jde o kříženec odrůdy Bourbon a udrůdy žlutého Botucatu. Káva se dnes pěstuje především v Brazílii, z menší části pak i ve Střední Americe.

Odrůda Pacamara

Pacamará je hybrid vyšlechtěný v Salvadoru, který vznikl jako kříženec odrůdy Meragogype a jedné z odrůd Bourbonu - Pacas. Tato odrůda se vyznačuje velkým výnosem a velkými zrny.

Tento článek se týkal odrůd kávy arabika. Znáte ale všechny rozdíly mezi kávou arabica a robusta? Shrnuli jsme je pro vás v tomto článku.