Jak vybrat kávu do kávovaru
Preferujete jemnější kávy s minimální aciditou? Anebo máte raději ovocnější kávy s jemnou kyselinkou? Pokud vybíráte zrnkovou kávu do vašeho kávovaru, máme pro vás krátký průvodce pro výběr té správné kávy pro vás.
~ ~ ~
Profil pražení ~ Původ kávy ~ Příprava kávy ~ Arabika x Robusta
~ ~ ~
Při výběru zrnkové kávy je třeba za každých okolností vzít v úvahu dobu, která uplynula mezi dnem upražení, a dnem kdy si z ní budete doma připravovat kávový nápoj.
To však nutně neznamená, že ta nejčerstvější káva bude tou nejlepší kávou. Chuť kávy ovlivňuje velké množství proměnných.
Mimo to, upražená zrnková káva vždy potřebuje nějaký čas (tj. pár dní), aby se "vydýchala". Díky tomu pak káva dosáhne ve vašem hrnku svého nejlepšího potenciálu.
Zcela jistě se však dočkáte čerstvější kávy při nákupu zrnkové kávy u některé z Českých pražíren spíše než při nákupu kávy v klasickém obchodě.
Profil pražení kávy
Klíčovou roli pro výslednou chuť kávy hraje profil na který je káva pražená.
Obecně řečeno, čím světleji je káva pražená, tím spíše bude kyselejší a zároveň v ní ucítíte více ovocných podtónů.
Naopak čím tmavěji bude zrnková káva pražená, tím bude její chuť více hořká.
Káva připravovaná v kávovaru má svá specifika díky vysokému tlaku pod kterým voda prochází namletou kávou. Pokud ale budete kávu připravovat jinými způsoby, docílíte odlišných chuťových vlastností. Proto se na různé přípravy kávy hodí odlišné stupně pražení kávy. (například pro přípravu filtrované kávy vyniká káva světleji upražená)
Pro přípravu kávy v kávovaru doporučujeme používat kávová zrna upražená na střední profil pražení, na kterém káva dosahuje svého chuťového potenciálu co se týče bohatosti chuti, a zároveň ještě není přepražená do stupně kdy je nepříjemně hořká. U kvalitních káv by proto měla být informace o profilu pražení kávy uvedena na obalu.
Pohledový profil pražení však neprozradí vše. Káva z té samé země může při prvním pohledu působit světleji pražená než jiná. Odstín zrn přitom může být dán pouze jejím zpracováním, nikoli jiným profilem pražení.
Například zrnka naší kávy San Agustín strávila v pražícím bubnu podobnou dobu jako zrnka bezkofeinové kávy Natur Decaf. Obě kávy přitom na první pohled mají znatelně odlišný odstín profilu pražení. V tomto případě je to dáno přírodní metodou dekofinizace zrnek kávy bez kofeinu Natur Decaf.
Původ kávy
Původ kávy je pro její výslednou kvalitu stejně tak určující jako kvalita následného procesu pražení.
Pokud vás zajímá které regiony patří mezi největší producenty kávy, nepřehlédněte náš přehled největších producentů kávy na světě za minulý rok.
Bez pochyb lze očekávat vyšší kvalitu u káv, u kterých je znám jejich původ. Kávy které mají bodové ohodnocení SCAA nad 80 bodů a je znám jejich přesný původ jsou označovány jakožto výběrové kávy.
Kávy z jistých regionů mají predispozice k vyšší aciditě, kávy z jiných regionů naopak méně. Například u afrických káv lze očekávat více ovocité chuťové profily kávy s mírnou kyselinkou. U kolumbijských káv se lze zpravidla dočkat bohatého těla a naopak pouze jemné acidity.
Nicméně i u kolumbijských káv se lze setkat s velkými chuťovími rozdíly s kávami z různých oblastí. Například dvě Kolumbijské kávy z naší produkce mají podstatně odlišný chuťový profil, třebaže jsou obě původem z horských oblastí v Kolumbii.
U brazilských káv lze pak pravidelně očekávat chuť méně výraznou a minimální aciditu. Naše brazilská káva Fazenda Sertao je toho důkazem, třebaže v její chuti lze nalézt i zajímavé chuťové podtóny oříšků a mléčné čokolády.
Příprava kávy
Příprava kávy v automatickém kávovaru pro většinu lidí znamená zmáčknutí čudlíku, nicméně i při mačkání čudlíku je třeba užívat rozum. Pokud vám chutná spíše jemnější či lehčí káva, určitě nebudete chtít espresso kde je silný poměr kávy vůči vodě.
Čím slabší použijete poměr kávy vůči vodě, tím se jakékoli chuťové vlastnosti té dané kávy zvolní a zjemní. Ta samá káva která vám při přípravě silného espressa přišla kyselá - ta samá káva vám může při přípravě slabšího lunga přijít naprosto bez kyselosti. Poměr kávy vůči vodě je pro chuť výsledné kávy nesmírně podstatný.
Jak se navzájem odlišují typy káv z kávovaru, tedy kávy vycházející z espressa - o tom píšeme přehledně zde. Určitě doporučujeme článek alespoň v rychlosti prolétnout!
Arabika nebo robusta
Zda zvolit arabiku či robustu již záleží jen a pouze na vašich chuťových preferencích ~ hledáte v kávě chuťový zážitek a ovocité podtóny, anebo od kávy máte mírnější požadavky - například aby nebyla kyselá a hořká?
Hlavní rozdíl v chuti se týká acidity, neboli kyselosti kávy (v kávových kruzích často popisované také jako ovocitost kávy).
Při přípravě kávy z robusty, či směsi robusty a arabiky, docílíte chuti kávy která bude mít nižší či žádnou aciditu. Na druhou stranu bude tato káva ale také méně chuťově bohatá a rozmanitá.
Naopak při přípravě kávy ze 100% arabiky dosáhnete zajímavějších ovocitých tónů kávy, která bude se sebou nést zpravidla i vyšší kyselinku. Podle regionu a chuťových profilů dané kávy pak může být arabika méně či více acidní. Téměř vždy však bude acidnější než káva robusta, či směs arabica / robusta.
Obecně lze tvrdit, že káva arabika je kvalitnější než káva robusta, nicméně existuje i řada velice kvalitních káv robusta.
Co se týče dalších rozdílů mezi arabikou a robustou:
- arabika má nižší podíl kofeinu oproti robustě
- arabika je chuťově bohatší a má v sobě více cukru
- robusta je snažší na pěstování a je proto levnější
Rozdíly mezi kávami arabika a robusta jsou však na delší povídání. V tomto článku se šířeji rozepisujeme o rozdílných vlastnostech těchto káv po upražení.