Rostlinná mléka do kávy – jak vybrat pro sebe to pravé?

Rostlina mleka do kavy

Rostlinné náhražky mléka v kávě se těší stále větší popularitě. Jejich nabídku rozšiřují jak kavárny, tak obchodní řetězce. Stávají se tak dostupnější. Proč je používat? Jak vybrat to správné do své kávy? Které je nejpodobnější kravskému mléku chutí a strukturou? Podívejte se s námi na ta nejběžnější, ukážeme některé rarity a dáme pár tipů, jak z nich dostat to nejlepší.

Co to vlastně je a proč to lidé chtějí?

Pro začátek nutno říct, že rostlinná mléka nejsou skutečná mléka. Mlékem lze nazývat pouze produkt mléčných žláz samic. Rostlinná mléka naproti tomu vznikají namáčením, mixováním a následnou filtrací a další úpravou ořechů, luštěnin a obilovin. Pro zjednodušení se nicméně vžilo označení mléko i pro tyto produkty. 

Kava mleko

Proč jsou stále oblíbenější, ačkoli jejich cena je vyšší, než u klasického kravského mléka?

Důvody jsou různé:

  • potravinová intolerance laktózy a dalších bílkovin obsažených v kravském mléce
  • veganství a celkový přístup ke stravě, ať už z jakýchkoli pohnutek
  • ekologie  

Jaké máme možnosti?

Veliké. Jak je zmíněno v úvodu, nabídka rostlinných nápojů se stále rozšiřuje. Už je nemusíte pracně hledat v obchodech se zdravou výživou a speciálních prodejnách. Jednoduše je koupíte v každém supermarketu

S velkou nabídkou přirozeně přichází také nutnost vybírat to nejvhodnější. Ne každé rostlinné mléko se hodí ke všem účelům a ne každé každému sedí. Mimo chuťové preference pozor také na alergie. Sója a ořechy patří mezi časté alergeny a zrovna tyto suroviny se k výrobě rostlinných nápojů používají velmi běžně. Pozor také na lepek, který se může objevit nejen v obilných variantách.

Cappuccino_m

Říkáte si, že na to vyzrajete rýžovým mlékem, které je alergenní minimálně? Skvělá volba, ale rozhodně ne do kávy. Rýžové mléko je vodnaté, téměř bez tuků. Kávu tím pádem nezjemní, ale spíše naředí a výsledný efekt pravděpodobně nebude to, po čem toužíte.

Sójová tradice

Jakkoli se může zdát, že rostlinné produkty jsou výdobytkem moderní doby, není tomu úplně tak. Sójové mléko se v jihovýchodní Asii konzumuje již po staletí. Buď přímo nebo se z něj vyrábí například tofu. 

Do kávy se hodí výborně a také se často používá. Sója je luštěnina, obsahuje mnoho bílkovin a tuků. Mléko je jemně nasládlé s krémovou strukturou. Jeho mírně specifickou chuť možná v kávě poznáte, ale jde o zvyk. 

Díky obsaženému tuku dobře tvoří pěnu, ideálně při teplotě mezi 55 a 65 ℃.

Sója je ale také silný alergen, nemáte-li s ní zkušenosti, buďte opatrní.

Kávomil Cornelis radí....

Já si naštěstí bohatě vystačím s klasickým kravským mlékem. Ale v pražírně se nám z těch alternativních nejlépe pracovalo s mlékem ovesným. Třeba cappuccino z Fuerte Espresso v kombinaci s ovesným mlékem bylo ještě o poznání sladší a na chuti to mléko kávě pomohlo.  

Král oves

Ovesné mléko je mimořádně nutričně hodnotné. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Při výrobě bývá obohacováno vitamínem A, D a vápníkem

Mimo tyto benefity nás při přípravě kávy zajímá především chuť a struktura. Ty jsou ideální. Baristy je považováno za nejlepší náhradu kravkého mléka, je mu nejpodobnější vlastnostmi a hlavně chutí. Kdyby vám nikdo neřekl, že pijete kávu s ovesným mlékem, pravděpodobně rozdíl od kravského nepoznáte. Je mírně nasládlé.

Vyhýbáte-li se lepku, při nákupu ovesného mléka kontrolujte etiketu. Přirozeně bezlepkový oves může být kontaminován během pěstování, sklizně nebo zpracování.

#produkty#/espresso-smesi/

Je libo cappuccino nebo latté z ovesného mléka?

Žádný problém. Pěnu z něj našleháte, jen je třeba šlehat déle a teplota by neměla překročit 65 ℃

Spolu se sójovým představuje výroba ovesného mléka nejmenší zátěž pro životní prostředí z hlediska produkce emisí, náročnosti na osetou plochu a spotřebu vody.

Mandlová vitamínová bomba

Mandlove mlekoMilujete marcipán? Pak budete milovat mandlové mléko. S jeho použitím si ho vychutnáte doslova v každém doušku, protože svůj mandlový původ nezapře. Ne nadarmo se mandle řadí mezi superpotraviny, jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály, zejména vápník, draslík, hořčík, železo, zinek. Pomáhají také při hubnutí. 

S pěněním je to trochu horší. Snese maximálně teplotu 55 ℃ a netvoří ideální pěnu

Pokud toto mléko použijete jen pro zjemnění kávy bez šlehání, dejte pozor, abyste ho nenalili do horkého nápoje příliš vychlazené. V takovém případě se sráží, což nevadí chuťově, ale estetika je ta tam.

Pokud například ještě navíc krom laktózy neholdujete ani kofeinu, zkuste kombinaci mandlového mléka a některé z našich bezkofeinových káv. Z nějakého důvodu si naše bezkofeiny nejlépe chuťově rozumí právě s mandlovým mlékem.  

Kokosová sladkost

Kokosové mléko se hojně používá v kuchyni nejen u veganů. Různé druhy omáček na indický způsob si bez něj lze jen těžko představit. 

Kokos

Kokosová chuť je natolik specifická, že si ji rozhodně s ničím nesplete a při použití do kávy s tím počítejte. 

Nešlehá se příliš dobře, snese maximálně 60 ℃, nicméně kokosové cappuccino je lahodné. Nebo zkuste v létě ledovou kávu s kokosovým mlékem a těžko budete hledat konkurenci. 

Pozor, než si dáte svou obvyklou lžičku cukru do šálku, raději kávu ochutnejte, abyste ji nepřesladili. Ačkoli je sladké, jeho cukr má nízký glykemický index a mohou si ho tak užít i diabetici.

Méně časté alternativy

Když řekneme, že oves je nejlepší náhradou kravského mléka, je to možná hlavně proto, že je dostupnější než hrachové. Ano, čtete správně. Hrachové mléko rozhodně po hrášku nechutná a jeho vlastnosti jsou pro přípravu kávy perfektní. Možná se časem dočkáme i jeho většího rozšíření. 

Rostlinne hrachove mleko

Vedle mandlí se vyrábí mléko i z kešu nebo lískových oříšků. Nejedná se ale o mohutně rozšířené druhy.

Možná jste slyšeli o mléku z máku. Jeho chuť je opět specifická a v nabídce obchodů jej většinou nenajdete. 

Setkáte se také s nápoji vyrobenými z quinoi, konopí, makadamových ořechů, sezamu nebo špaldy. S nadsázkou se dá říci, že rostlinná mléka jsou jako pálenka, dají se vyrobit téměř z čehokoli.

Jak na pěnu?

Teploty vhodné pro jednotlivé druhy mlék jsme již prozradili. Jaké jsou další fíglle, pro vytvoření krémové pěny?

  • teplota maximálně 65 ℃, případně nižší
  • delší doba pěnění
  • pracujte s dobře vychlazeným mlékem
  • dopřejte jim více vzduchu
  • pozor, rychleji se zahřívají
  • používejte nápoje s označením „barista“, které jsou pro přípravu kávy nejideálnější (najdete například v nabídce DM a také od značky Alpro)

Jdete do toho? Rostlinná mléka vám dodají živiny i energii!

Možná nemáte pro konzumaci rostlinných náhražek žádné důvody a rádi zůstanete u svého klasického plnotučného nebo smetany. Anebo si kávu vychutnáte nejraději jen s cukrem. Anebo ideálně úplně bez ničeho. Vše je tak v pořádku, jak se říká: sto lidí, sto chutí.  To, že se něco šíří, neznamená, že to musíme dělat všichni. Kdybyste ale přeci jen dostali chuť experimentovat, teď už víte, co od jakého druhu alternativy čekat.