Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Jak připravit kávu v džezvě ~ Recept

V tomto článku se podíváme jak připravit vynikající kávu v džezvě. Probereme například jakou kávu pro přípravu použít, jak kávu správně namlít či jakou vodu použít pro přípravu kávy. 

~ ~ ~

O džezvě ~ Jak připravit kávu v džezvě ~ Rady na závěr

~ ~ ~

Jak připravit kávu v džezvě

O džezvě

V Česku velké množství lidí připravuje kávu klasickým způsobem ~ zalitím namleté kávy horkou vodou ~ tzv. turek. Pravá turecká káva je ovšem káva z džezvy.

Původní název cezva (džezva) vznikl podle kuželovité konvičky s dlouhou rukojetí z mědi, ve které se nápoj tradičně připravoval.

Káva z džezvy je populární především v zemích blízkého východu. Zrnka se pro tento způsob přípravy melou velice jemně. Káva z džezvy se podává v malých šálcích jakmile se namletá káva úplně usadí.

Tradiční turecká džezva

Jak připravit kávu v džezvě: krok po kroku

Tradiční příprava kávy v džezvě probíhá v horkém písku či na ohni. Při přípravě v písku se písek rozehřeje ke 180 stupňům celsia. Abyste ale kvůli přípravě kávy nemuseli rušit děti na pískovišti, doporučujeme využít druhou možnost ~ přípravu kávy na ohni, anebo, při přivřeném oku, i na běžném kuchyňském sporáku.

K přípravě této kávy používáme velice jemně namletou kávu a dávkujeme přibližně 50ml vody na 6g kávy.

  1. Do džezvy nalijeme vodu a přisypeme jemně namletou kávu. Teprve poté pak začneme konvičku nahřívat.
  2. Konvičku nahříváme tak dlouho, až nám vystoupí horká káva na vrchol konvičky.
  3. Následně je třeba konvičku odstranit z ohně. Čekáme až káva sestoupí na dno konvičky.
  4. Opakujeme postup nahřátí kávy.
  5. Opět konvičku odstraníme z ohně ~ toto můžeme provádět až celkem třikrát.
  6. Při posledním výstupu kávy necháme kávu usadit a přejdeme k závěrečnému nalévání kávy.
  7. Kávu naléváme do malých šálků. Podle tradičního tureckého rituálu za pohybu ruky nahoru a dolů. 

Příprava káva v džezvě

Pár rad na závěr

Pokud máte rádi sladší kávu můžete kávu osladit způsobem, že před přípravou vložíte na dno konvičky lžičku cukru a zahřejeme jí tak, aby se cukr na dně zkaramelizoval.

Na blízkém východě je běžnou praxí přidávat do kávy ještě koření. Pro dokonalý chuťový zážitek doporučujeme lehce dochutit kardamomem či skořicí.