Jak připravit kávu v džezvě ~ Recept

V tomto článku se podíváme jak připravit vynikající kávu v džezvě. Probereme například jakou kávu pro přípravu použít, jak kávu správně namlít či jakou vodu použít pro přípravu kávy. 

~ ~ ~

O džezvě ~ Jak připravit kávu v džezvě ~ Rady na závěr

~ ~ ~

Jak připravit kávu v džezvě

O džezvě

V Česku velké množství lidí připravuje kávu klasickým způsobem ~ zalitím namleté kávy horkou vodou ~ tzv. turek. Pravá turecká káva je ovšem káva z džezvy.

Původní název cezva (džezva) vznikl podle kuželovité konvičky s dlouhou rukojetí z mědi, ve které se nápoj tradičně připravoval.

Káva z džezvy je populární především v zemích blízkého východu. Zrnka se pro tento způsob přípravy melou velice jemně. Káva z džezvy se podává v malých šálcích jakmile se namletá káva úplně usadí.

Tradiční turecká džezva

Jak připravit kávu v džezvě: krok po kroku

Tradiční příprava kávy v džezvě probíhá v horkém písku či na ohni. Při přípravě v písku se písek rozehřeje ke 180 stupňům celsia. Abyste ale kvůli přípravě kávy nemuseli rušit děti na pískovišti, doporučujeme v našich využít druhou možnost ~ přípravu kávy na ohni, anebo, při přivřeném oku, i na běžném kuchyňském sporáku.

K přípravě této kávy používáme velice jemně namletou kávu a dávkujeme přibližně 50ml vody na 6g kávy.

  1. Do džezvy nalijeme vodu a přisypeme jemně namletou kávu. Teprve poté pak začneme konvičku nahřívat.
  2. Konvičku nahříváme tak dlouho, až nám vystoupí horká káva na vrchol konvičky.
  3. Následně je třeba konvičku odstranit z ohně. Čekáme až káva sestoupí na dno konvičky.
  4. Opakujeme postup nahřátí kávy.
  5. Opět konvičku odstraníme z ohně ~ toto můžeme provádět až celkem třikrát.
  6. Při posledním výstupu kávy necháme kávu usadit a přejdeme k závěrečnému nalévání kávy.
  7. Kávu naléváme do malých šálků. Podle tradičního tureckého rituálu za pohybu ruky nahoru a dolů. 

Příprava káva v džezvě

Pár rad na závěr

Pokud máte rádi sladší kávu můžete kávu osladit způsobem, že před přípravou vložíte na dno konvičky lžičku cukru a zahřejeme jí tak, aby se cukr na dně zkaramelizoval.

Na blízkém východě je běžnou praxí přidávat do kávy ještě koření. Pro dokonalý chuťový zážitek doporučujeme lehce dochutit kardamomem či skořicí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení