Jak připravit pravou tureckou kávu ~ Recept

V tomto článku se podíváme jak připravit tu pravou tureckou kávu kávu v džezvě.

Vysvětlíme jak kávu správně namlít, jakou vodu použít či jakou kávu pro přípravu turecké kávy vybrat. 


Příprava kávy ~ Tipy a rady ~ O džezvě


Jak připravit tureckou kávu v džezvě

Dzezva

Tradiční příprava kávy v džezvě probíhá v horkém písku či na ohni. 

Při přípravě v písku se písek rozehřeje ke 180 stupňům celsia. Abyste ale kvůli přípravě kávy nemuseli rušit děti na pískovišti, doporučujeme využít druhou možnost ~ přípravu kávy na ohni, anebo, při přivřeném oku, i na běžném kuchyňském sporáku.

K přípravě této kávy používáme velice jemně namletou kávu a dávkujeme přibližně 50ml vody na 6g kávy.

Dzezva_2

  1. Do džezvy nalijeme vodu a přisypeme jemně namletou kávu. Teprve poté začneme konvičku nahřívat.
  2. Konvičku nahříváme tak dlouho, až nám vystoupí horká káva na vrchol konvičky.
  3. Následně je třeba konvičku odstranit z ohně. 
  4. Čekáme až káva sestoupí na dno konvičky.
  5. Opakujeme postup nahřátí kávy.Dzezva_1
  6. Opět konvičku odstraníme z ohně ~ toto můžeme provádět až celkem třikrát.
  7. Při posledním výstupu kávy necháme kávu usadit a přejdeme k závěrečnému nalévání kávy.
  8. Kávu naléváme do malých šálků. Podle tradičního tureckého rituálu za stálého pohybu nahoru a dolů. 

Příprava káva v džezvě

O džezvě

V Česku velké množství lidí připravuje tureckou kávu svým vlastním způsobem ~ zalitím namleté kávy horkou vodou. Pravá turecká káva je ovšem pouze káva z džezvy.

Původní název cezva (džezva) vznikl podle kuželovité konvičky s dlouhou rukojetí z mědi, ve které se nápoj tradičně připravoval.

Dzezva_3

Káva z džezvy je populární především v zemích blízkého východu. 

Zrnka se pro tento způsob přípravy melou velice jemně. 

Káva z džezvy se podává v malých šálcích jakmile se namletá káva úplně usadí.

Pár rad na závěr

Pokud máte rádi sladší kávu můžete kávu osladit způsobem, že před přípravou vložíte na dno konvičky lžičku cukru a zahřejeme jí tak, aby se cukr na dně zkaramelizoval.

Tradiční turecká džezva

Na blízkém východě je běžnou praxí přidávat do kávy ještě koření. 

Pro dokonalý chuťový zážitek doporučujeme lehce dochutit kardamomem či skořicí.