Jak připravit pravou tureckou kávu ~ Recept

Dzezva

V tomto článku se podíváme jak připravit tu pravou tureckou kávu kávu v džezvě. Vysvětlíme jak kávu správně namlít, jakou vodu použít či jakou kávu pro přípravu turecké kávy vybrat. 

Jak připravit tureckou kávu v džezvě

Tradiční příprava kávy v džezvě probíhá v horkém písku či na ohni. 

Při přípravě v písku se písek rozehřeje ke 180 stupňům celsia. Abyste ale kvůli přípravě kávy nemuseli rušit děti na pískovišti, doporučujeme využít druhou možnost ~ přípravu kávy na ohni, anebo, při přivřeném oku, i na běžném kuchyňském sporáku.

K přípravě této kávy používáme velice jemně namletou kávu a dávkujeme přibližně 50ml vody na 6g kávy.

Dzezva_2

  1. Do džezvy nalijeme vodu a přisypeme jemně namletou kávu. Teprve poté začneme konvičku nahřívat.
  2. Konvičku nahříváme tak dlouho, až nám vystoupí horká káva na vrchol konvičky.
  3. Následně je třeba konvičku odstranit z ohně. 
  4. Čekáme až káva sestoupí na dno konvičky.
  5. Opakujeme postup nahřátí kávy.Dzezva_1
  6. Opět konvičku odstraníme z ohně ~ toto můžeme provádět až celkem třikrát.
  7. Při posledním výstupu kávy necháme kávu usadit a přejdeme k závěrečnému nalévání kávy.
  8. Kávu naléváme do malých šálků. Podle tradičního tureckého rituálu za stálého pohybu nahoru a dolů. 

Kávomil Cornelis radí....

Abych pravdu řekl tak džezvu zas tak často nepoužívám. Občas ale jo. A z jakých zrn z ní připravuju kávu nejradši? Za mě rozhodně vede kolumbijská káva, třeba San Agustín s oceněním Great Taste Great_taste_60. Chybu ale neuděláte ani s kávou z Brazílie či z Hondurasu.

O džezvě

V Česku velké množství lidí připravuje tureckou kávu svým vlastním způsobem ~ zalitím namleté kávy horkou vodou. Pravá turecká káva je ovšem pouze káva z džezvy.

Původní název cezva (džezva) vznikl podle kuželovité konvičky s dlouhou rukojetí z mědi, ve které se nápoj tradičně připravoval.

Dzezva_3

Káva z džezvy je populární především v zemích blízkého východu. 

Zrnka se pro tento způsob přípravy melou velice jemně. 

Káva z džezvy se podává v malých šálcích jakmile se namletá káva úplně usadí.

Pár rad na závěr

Pokud máte rádi sladší kávu můžete kávu osladit způsobem, že před přípravou vložíte na dno konvičky lžičku cukru a zahřejeme jí tak, aby se cukr na dně zkaramelizoval.

Příprava káva v džezvě

Na blízkém východě je běžnou praxí přidávat do kávy ještě koření. 

Pro dokonalý chuťový zážitek doporučujeme lehce dochutit kardamomem či skořicí.