Moka Konvička
Moka konvička je malé zařízení které vám umožní vychutnat si skvělou kávu v pohodlí domova.
Moka konvičky jsou drobné kávovary které funguje ve spojení s varnou deskou. Moka konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti, firmu dnes stále funkční a známou již jen jako Bialetti.
Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná kávě espresso v té době, kdy se používal větší poměr vody vůči
množství kávy - jednalo se tedy prakticky dnešní Lungo (blíže o jednotlivých typech káv vycházejících z espressa jsme psali zde).
Během padesátých let byla moka konvička velmi zpopularizována a firma Bieletti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe a na trhy Blízkého východu.
Dnes existuje spousta výrobců moka konviček, nicméně původní firma Alfonsa Bialettiho stále patří mezi nejprodávanější.
Konstrukce Moka Konvičky
Tělo moka konvičky je původně z hliníku (například Bialetti Moka Express), ale vyrábí se i z nerezové oceli (např. Bialetti Venus). Tělo je navržené tak, aby odolalo žáru horkých kamen a taktéž poškození rzí.
Ocelové moka konvičky fungují i na indukci. Hliníkové moka konvičky jsou ještě původní modely moka konviček, ale výslednou chuť kávy byste podle materiálu moka konvičky nepoznali.
Spodní část moka konvičky - vodní komora - je určena pro nalití vody.
Nad vodní komorou je umístěn kávový koš, který má v sobě malé dírky umožňující aby pára z horké vody ve vodní komory stoupala vzhůru a extrahovala namletou kávu v kávovém koši.
Nad kávovým koešm je pak umístěno filtrační síto, které umožňuje aby se hotová káva dostala tlakem hubicí do horní komory konvičky.
Proces Vzniku Kávy v Moka Konvičce
Tím, že se voda ve vodní komoře ohřívá v uzavřeném prostředí, dochází ke vzniku velkého tlaku který dovede vodu k varu a dochází k průchodu vodní páry skrze kávový koš.
Tlak z vodní komory pak dále tlačí již tekutou kávu přes nálevku, která pomocí hubice ústí v horní komoru konvičky, která se tím naplní.
Káva z moka konvičky je díky tomuto způsobu extrakce (tlak je 1 - 2 bary) a silnému poměru vody vůči kávě (u moka konvičky je poměr vody vůči kávě zhruba 1 ku 7) velmi silná. Pro srovnání, v espresso kávovaru dochází k extrakci pod tlakem 8 - 10 barů. Díky tomu nedochází u kávy z moka konvičky oproti espressu k vytvoření cremy.
Klady a Zápory Moka Konvičky
Příprava kávy v moka konvičce je poměrně snadnou záležitostí. Moka konvička umožňuje připravit bohatou a intenzivní kávu a její robustní konstrukce zajišťuje velkou odolnost a umožňuje snadnou údržbu.
Přípravu kávy v moka konvičce je však nutné, jako u kterékoli jiné přípravy kávy, do jisté míry odladit formou pokusu / omylu. Při špatné přípravě vám může z moka konvičky vyjít nápoj až příliš hořký.
Kávu z moka konvičky je možné pít tak jak je, anebo si ji dolít horkou vodou pro menší intenzitu či dochutit dle vlastních chuťových preferencí pomocí mléka a cukru.