🎉Tento týden slavíme 5 let od první dodávky kolumbijské kávy do naší pražírny. Zadejte v košíku slevový kód "kolumbie10" a sleva 10% na veškerou kolumbijskou kávu bude vaše

Moka konvička: Kde se vzala, jak funguje a jaká káva se do ní hodí?

Moka konvička na kávu je malé zařízení, které dopřát si chuťově příjemné osvěžení v pohodlí domova. Chcete vědět něco o její historii, principu fungování i o tom, jaká káva z ní bude chutnat nejlépe? Čtěte dál.


Historie ~ Konstrukce ~ Princip ~ Klady a zápory ~ Ideální káva


Bialetti_c

Stručná historie moka konvičky

Moka konvičky jsou drobné kávovary, k jejichž použití potřebujete varnou desku. Konvičku vynalezl v roce 1933 Luigi De Ponto pro firmu Alfonso Bialetti, firmu dnes stále funkční a známou již jen jako Bialetti. I proto často najdete moka konvičku pod názvem bialetka nebo Bialetti konvička, přestože ji dnes vyrábí i řada dalších firem.

Nový způsob přípravy kávy se velmi rychle uchytil po celé Itálii, neboť chuť kávy z moka konvičky byla podobná espressu, když se používal větší poměr vody vůči množství kávy – jednalo se tedy prakticky dnešní lungo. Blíže o jednotlivých typech káv vycházejících z espressa se dozvíte v článku Espresso, lungo, ristretto či cappuccino: V čem se liší základní druhy káv?.

Během 50. let si moka konvička vydobyla značnou popularitu a firma Bialetti ji dostala na další trhy v Evropě, Severní Americe, Severní Africe i na Blízký východ. Dnes existuje spousta výrobců moka konviček, nicméně původní firma Alfonsa Bialettiho stále patří mezi ty nejprodávanější.

Konstrukce Moka Konvičky

Původní moka konvičky byly z hliníku, ale dnes najdete i varianty z nerezové oceli i dalších materiálů. Nerezová ocel představuje populární volbu, protože dobře odolává korozi a snadno ji udržíte v čistotě. Odolnost proti žáru a korozi je u volby materiálu naprosto klíčová.

Existují i moka konvičky na indukci. Není potřeba žádný speciální materiál, skvěle poslouží právě ocelové konvičky. Co se týká chuti výsledné kávy, použitý materiál by se vůbec neměl projevit.

Samotná konstrukce je poměrně jednoduchá. Ve spodní části moka konvičky najdete vodní komoru určenou pro nalití vody. Nad vodní komorou je kávový koš, který má malé dírky, aby pára z vodní komory stoupala vzhůru a extrahovala namletou kávu v kávovém koši. 

Moka_konvicka_rozkres_c

Nad kávovým košem je pak filtrační síto. Umožňuje, aby se hotová káva dostala tlakem do horní komory konvičky, odkud si ji pak nalijete do šálku. Konvička také obsahuje těsnicí gumový kroužek a ventily pro regulaci tlaku.

Princip moka konvičky

Moka konvička funguje na principu generování tlaku a páry v dolní části, čímž vytlačuje horkou vodu přes namletou kávu do horní komory. Tím dojde k extrakci kávy a vznikne silnější a koncentrovanější kávový nápoj.

Káva z moka konvičky je díky tomuto způsobu extrakce (tlak je 1–2 bary) a silnému poměru vody vůči kávě (poměr vody vůči kávě zhruba 1:7) velmi silná. Pro srovnání, v espresso kávovaru dochází k extrakci pod tlakem 8–10 barů. Kvůli tomu u kávy z moka konvičky nevzniká crema.

Klady a zápory moka konvičky

Jako všechno, i moka konvička má své výhody i nevýhody. Výhodou je, že příprava kávy v moka konvičce představuje poměrně snadnou záležitost. Konvička umožňuje připravit bohatou a intenzivní kávu a její robustní konstrukce zajišťuje velkou odolnost a umožňuje snadnou údržbu.

Přípravu kávy v moka konvičce je však nutné do jisté míry odladit formou pokusu/omylu. To platí i pro ostatní postupy přípravy kávy. Při špatné přípravě může být nápoj až příliš hořký. Abyste těch omylů měli co nejméně, doporučujeme kouknout na recept přípravy kávy v moka konvičce, který jsme pro vás z dlouhé chvíle sepsali.

Kávu z moka konvičky si vychutnáte tak, jak je, anebo ji můžete dolít horkou vodou pro menší intenzitu či dochutit dle vlastních chuťových preferencí pomocí mléka a cukru.

Jakou kávu do moka konvičky zvolit?

Tím, že v moka konvičce dochází k přípravě nápoje pod zvýšeným tlakem, bude výsledná chuť odlišná například od filtrované kávy. Nejlépe uděláte, když sáhnete po výběrové kávě pražené na střední profil. Tmavěji pražené kávy budou příliš hořké, světleji pražené kávy pak naopak příliš nakyslé. Kávy pražené na střední profil se postarají o plnou chuť s lehčí hořkostí a nulovou kyselostí.

Great_taste_60

Z naší nabídky doporučujeme pro přípravu kávy v moka konvičce například kávu oceněnou až v anglické gurmánské soutěži Great Taste San Agustín, nebo směs Eño Ñuño, ve které najdete výborná zrna z Kolumbie, z Keni a z Brazílie.