Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Cibetková káva – vše co potřebujete vědět o této kávové specialitě

Cibetková káva patří mezi nejdražší a nejžádanější druhy káv na světě.

Její cennost a unikátnost určuje specifický a složitý proces jejího získávání. Kávu totiž musí prvně pozřít živočich jménem Oviječ skvrnitý patřící do čeledi cibetkovitých, od nichž má také káva svůj název.

Kávu taky můžete najít pod názvem Kopi (káva) luwak (cibetka), civet coffe nebo již zmiňovaná cibetková káva.

~ ~ ~

Káva a cibetka ~ Cibetka  Kávové zrno v cibetce ~ Zpracování cibetkové kávy ~ Výběr cibetkové kávy ~ Příprava cibetkové kávy

~ ~ ~

Káva a cibetka

Kávu, tedy kávovou třešeň, musí nejdříve pozřít Oviječ skvrnitý. Tento živočich vybírá jenom zralé plody, neboť ty mají tu nejsladší chuť.

V žaludku cibetky poté zrna fermentují (kvasí), a poté je cibetka neporušené vytráví.

Zrna poté hledají sběrači a následně je zpracovávají. 

Cibetka

Oviječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus), je malá cibetkovitá šelma. Tento živočich váží mezi 2 až 5 kilogramy, a dosahuje délky těla až 53cm. 

Oviječ skrvnitý se vyskytuje v jižní a jihovýchodní Asii. Šelma žije v lesích různých typů, do nadmořské výšky až 2400 metrů. 

Víte které země produkují nejvíce kávy? Největší producenty kávy za minulý rok naleznete zde.

Tento živočich si ke konzumaci vybírá jenom zralé plody kvůli jejích sladké chuti, které požírá i se slupkou.

Kávové zrno v cibetce

V trávícím systému oviječe skrvnitého se poté zrna oddělí od vrchních slupek, a podstupují fermentaci. 

Zrna samotná jsou pro cibetku nestravitelná a vylučuje je proto „neporušené“. Zrna díky enzymu proteáza v trávícím systému získávají jemnější a méně hořkou chuť.

Trávení zrn trvá mezi 24 až 36 hodinami. Po vyloučení zrn přicházejí na řadu sběrači, kteří musí cibetky stopovat. Není to přitom jednoduchý úkol, často musí prolézat trnitými keři a těžko přístupnými místy.

Cibetkovou kávu začali pít domorodí místní, kteří měli od Holandských kolonialistů zakázáno pít kávu klasickou. Ta byla totiž velmi žádaným zbožím v Evropě.

Zpracování cibetkové kávy

Sběrači kávu následně opláchnou a očistí od zbytku fekálií. Následně kávová zrna nasuší na slunci.

Po usušení dají zrna do dřevěného nástroje podobného hmoždíři a omlacují ho paličkou. Tento proces neovlivní nijak zrna samotná, ovšem pomůže je zbavit dalších slupek, které zrna obsahují.

Následně ručně vytřídí poškozená zrna, která se mohou již upražit.

Znáte i způsoby zpracování běžně dostupných káv? Doporučujeme podívat se na náš článek ohledně metod zpracování kávy.

Káva cibetková, neboli kopi luwak, oproti ostatním druhům kávy, velmi ztrácí na své váze při procesu pražení. Z 10 kg syrového zrna nedostanete více než 2 kg upražené kávy.

Kávy se navíc nenasbírá velké množství. Za rok 2014 byla přibližná produkce méně než 127 kg. Cena takto získané kávy se maloobchodně pohybuje od 27 000 Kč za 1 Kg.

Další způsoby zpracování kávy

Výše popsaný způsob ale není jediný. Na světě existují ještě „farmy“, které drží Oviječe v klecích a nutí je jíst plody. Následně je zpracovávají a prodávají od podstatně levněji.

Některé společnosti se dnes také snaží samy fermentovat zrna bez přičinění cibetek. Toto se například provádí ve Vietnamu.

Na co si dávat pozor při výběru cibetkové kávy

Některé společnosti často designují svůj obal tak, že se na první pohled může jevit káva jako cibetková ačkoliv není.

Jiní výrobci smíchávají velmi malé množství cibetkové kávy s kávou klasickou, a výsledný produkt prodávají jako cibetkovou kávu.

Příprava cibetkové kávy

Cibetkovou kávu si můžete připravit stejným způsobem jako jiné kávyCibetková káva se liší chutí, nikoli specifiky přípravy kávy.

Jak na přípravu kávy? Projděte si návody na přípravu každé kávové speciality zde.

Další typy káv

Pokud vás zajímá výroba dalších druhů kávy, určitě  se přečtěte náš článek o výrobě bezkofeinové kávy.