Natur Decaf bezkofeinová zrnková káva
☕️ výrazně sladká chuť, podtóny medu, cukrové třtiny a pomeranče
✔️ káva vhodná do kávovaru , do moka konvičky
, na filtr
i na french press



O bezkofeinové kávě Natur Decaf
Tato bezkofeinová káva pochází z farem rozprostírajících se po svazích Kolumbijského masivu a k její dekofeinizaci bylo použito té nejšetrnější metody dekofeinizace využívající pouze studniční vodu a přírodní rozpouštědlo z cukrové třtiny.
V chuti výrazně sladká, má šťavnaté tělo a ucítíte v ní podtóny cukrové třtiny, pomeranče a medu. Chuťový zážitek i pro ty, kteří by po bezkofeinové kávě jinak nikdy nesáhli.
- Země: Kolumbijská káva
- Region: Tolima
- Farma: společenství malých farmářů
- Chuť: výrazně sladká chuť, podtóny medu, cukrové třtiny a pomeranče
- Příprava: vhodná na jakoukoli přípravu: na espresso z kávovaru, do moka konvičky, i pro filtrovanou kávu
- Profil pražení: střední
*na první pohled zrnka vypadají tmavěji, to je však dáno procesem dekofeinizace, nikoli pražením*
Bezkofeinová zrnková káva Natur Decaf dosáhla vynikajících výsledků v rozsáhlém testování bezkofeinových káv nezávislou firmou dTest. Naše káva se díky tomu pyšní značkou kvality od dTestu!
~ ~ ~
Příprava ~ Dekofeinizace ~ Původ ~ Pražení a balení
~ ~ ~
Příprava bezkofeinové kávy Natur Decaf
Díky střednímu profilu pražení si můžete tuto kávu vychutnat při přípravě jakoukoli metodou.
Bezkofeinová zrnková káva Natur Decaf
vhodná na espresso, lungo i cappuccino ~ kávu si vychutnáte jak v kvalitním pákovém kávovaru, tak v klasickém kávovaru na doma či v kanceláři
- výborná i v moka konvičce
~ domácí klasika, jemně namlít kávu, pár minut vaření, a je hotovo
- vychutnáte si ji ale i při dalších metodách přípravy kávy ~ filtr
, french press
, a další
Kávu si nejlépe vychutnáte když zrnka namelete až těsně před přípravou kávy.
Pokud si nejste v přípravě kávy úplně jistí, připravili jsme pro vás *recepty* pro přípravu kávy různými metodami:
~ ~ ~
Dekofeinizace kávy Natur Decaf
Kofein lze z kávy dostat mnoha způsoby a i v rámci různých procesů jsou to mnohdy detaily, které rozhodují o kvalitě výsledné chuti.
O různých metodách dekofeinizace kávy jsme pro vás sepsali článek zde: Jak se vyrábí bezkofeinová káva.
Jak ale probíhá dekofeinizace v případě naší bezkofeinové kávy Natur Decaf?
- k procesu dekofeinizace dochází ještě v zemi původu kávy před exportem kávy do Evropy, tedy v době kdy je kávové zrno zelené, nepražené
- pro členské státy EU je stanoveno, že bezkofeinová káva je taková káva, která byla zbavena kofeinu do té míry, že zůstatková hodnota kofeinu v zrnu kávy je maximálně 0,1% (z původních hodnot 1,3 až 1,4 % kofeinu v zrnu v případě arabiky)
- voda použitá při procesu dekofeinizace je studniční z horského pramene, díky čemuž neobsahuje žádnou chemii, která by negativně ovlivňovala kvalitu kávového zrna
- rozpouštědlo používané při dekofeinizaci je z cukrové třtiny, získané pomocí kontrolované fermentace melasy
Proces dekofeinizace
- zelená zrna jsou za účelem postupného změkčení zvlhčovaná pomocí vodní páry
- zvlhčená zrna jsou ponořena do vodní lázně (85 °C) do níž je vpouštěno přírodní rozpouštědlo z melasy z cukrové třtiny uvolňující kofein v kávových zrnech
- voda je v průběhu 11 hodin trvající vodní lázně několikrát recyklována, dokud není dosaženo požadované minimální hodnoty kofeinu v zrnu
- kávová zrna zbavená kofeinu jsou pomocí vodní páry po vytažení z vodní lázně po dobu 3 hodin pomalu očišťována od zbytků přírodního rozpouštědla z melasy
- po očištění jsou kávová zrna po dobu 6 hodin postupně vysušována na požadovanou vlhkost zrna 11,5 %
~ ~ ~
Původ bezkofeinové kávy Natur Decaf
Zrnka Natur Decaf pochází od skupiny farmářů v hornatém regionu Tolima, který je jedním z hlavních zdrojů výběrové kolumbijské kávy pro gurmány po celém světě. Pěstuje se na úrodných svazích Kolumbijského masivu a zbavuje se kofeinu ještě v zemi původu, tedy v Kolumbii. K dekofeinizaci dochází ve speciální vodní lázni, do které se přidává přírodní rozpouštědlo z cukrové třtiny.
Zrnka se během procesu dekofeinizace nikdy nezbaví kofeinu na 100%, naopak vždy zůstává jisté zbytkové minimum kofeinu. Norma maximálního množství kofeinu v bezkofeinové kávy pro státy Evropské Unie je stanovena na úroveň 0,1% kofeinu v zrnu. V případě klasické kofeinové kávy je přitom u arabiky původní podíl kofeinu v zrnu v rozmezí 1,1 až 1,5%, a v případě robusty 2,2 až 2,7%. Káva Natur Decaf je zbavena kofeinu do té míry, že z původní hodnoty 1,4% kofeinu v kávovém zrnku činí zbytková hodnota pouze 0,03% kofeinu v zrnku.
Zrnka se pěstují v nadmořské výšce v rozmezí 1.800 až 2.100 m.n.m. na svazích pohoří Kolumbijského masivu. Díky strmým svahům, podloží bohatému na minerály, stálé teplotě a vysoké vlhkosti vzduchu zde má káva perfektní podmínky pro pěstování. Sklízí se dvakrát do roka. Složení odrůd kávovníku arabica v této kávě: Castillo, Caturra a Bourbon. Je ručně sbíraná, zpracovaná mokrou metodou a dosáhla bodového ohodnocení 84,5 bodů.
~ ~ ~
Pražení a balení
"Ke každému zrnku kávy přistupujeme s respektem který si zaslouží. Kávová zrna pražíme s ohledem na jejich chuťové predispozice a vlastnosti. Naším cílem je dostat z kávového zrna vždy jen to nejlepší, co v sobě skrývá."
Všechna zrnka vyžadují speciální přístup s ohledem na svůj původ, na nadmořskou výšku ve které byla vypěstovaná, na odrůdu kávovníku či na podloží farem. My známe každé kávové zrno v naší pražírně dokonale, a díky tomu mu dopřáváme při pražení tu nejlepší péči.
Kávu pražíme a balíme každý den, tak aby se k vám dostala vždy čerstvá.
Po upražení kávu balíme do speciálních třívrstvých obalů, které zajišťují zachování plné kvality. Balení je navíc opatřeno speciálním jednosměrným ventilem. Ten zajišťuje, že se vzduch nedostane dovnitř a káva nedegraduje na kvalitě.
Jednosměrný ventil naopak umožňuje, aby se oxid uhličitý, který káva po upražení přirozeně produkuje, mohl odcházet skrze ventil ven.
"Kvalitní balení kávy zajišťuje, že se káva dostane v perfektní kvalitě až k vám."
Po otevření zamezte přístupu vzduchu. Kávu skladujte v suchých podmínkách.
Kategorie: | Káva bez Kofeinu |
---|---|
Dle metody přípravy: | Espresso, Do Kávovaru, Moka Konvička, French Press, Filtrovaná Káva |
Původ: | Kolumbijská káva |
Farma: | drobní farmíři z regionu Tolima |
Cupping skóre: | 84,5 bodů |
Metoda zpracování: | Mokrá metoda; přírodní dekofeinizace |
Nadmořská výška: | 1.800 až 2.100 m.n.m. |
Odrůdy kávovníku arabica: | Castillo, Caturra a Bourbon |