📢 Největší akce roku je tady! Nakupte kávy a dárkové balíčky se slevou až 36 % 😍

4 vyzkoušené recepty na vánoční cukroví pro kávomily

Cappuccino k vanocum

Vánoce miluji snad nejvíc kvůli cukroví s hrnkem dobré kávy. Poslední roky stále více vyhledávám cukroví s kávou přímo uvnitř. Napadlo mě, že to možná máte podobně, a hledáte opravdu prověřené recepty na kávové cukroví. A tak jsem to vzal jako předvánoční výzvu. Byla to opravdu sladká práce, však uvidíte sami.

Jak se z Cornelise stal cukrář

Sám uměním cukrářským zrovna nevládnu, radši jím, než peču. Zastavil jsem se proto u naší tetičky Lídy za Hradcem pro radu. To ona platí v naší rodině za pekařského mistra – každoročně peče asi 30 druhů cukroví a celá rodina se k ní na něj o svátcích zdaleka sjíždí.

Posilněný půlkou plechu tetiččina švestkového koláče jsem odjížděl se 4 recepty, na které Lída přísahala, že se musí povést. I když u plotny si připadám jako slon v porcelánu, nedalo mi to a recepty jsem otestoval. Měla pravdu, ačkoli moje cukroví nevypadalo tak krásně, chutnalo výtečně a okamžitě nám v pražírně navodilo vánoční atmosféru. 

A tak se stalo, že letos mám za úkol péct na Vánoce já. Jestli stojíte před stejným úkolem a zároveň milujete kávu ve všech podobách, vyzkoušejte naše rodinné recepty na vlastní kůži.

4 vyzkoušené recepty na vánoční cukroví pro kávomily

Mocca kolečka: extra kávové retro cukroví 

Nebo oválky či jiné tvary, jak se vám jen líbí. Receptů na toto retro cukroví prý existuje víc, nevím, nepátral jsem, protože ty od Lídy mi chutnají. 

Jejich kouzlo spočívá v tom, že křehké těsto i máslový krém uvnitř obsahují kávu. A to já rád.

Ingredience

Těsto

    • 140 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g jemně rozmixovaných oříšků (vlašské, lískové nebo klidně mandle – záleží, co máte v cukroví nejraději a také pozor na alergie)
    • 300 g hladké mouky
    • 6 lžic espressa nebo jiné silné kávy

#produkty#/nejoblibenejsi/

Krém

  • 250 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžička jemně mleté čerstvé zrnkové kávy
  • 4 lžíce espressa nebo jiné silné kávy

Poleva

  • trocha smetany
  • kvalitní hořká čokoláda (nebo když není, alespoň čokoláda na vaření)

Moka kolecko

Jak upéct mocca kolečka

  1. Všechny suroviny na těsto smíchejte a propracujte. Když moc lepí, přidejte trochu mouky, ale jen po troškách.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici. Pokud ho vypracujete ráno, večer s ním už můžete pracovat. 
  3. Těsto nechte při pokojové teplotě nejméně 30 minut předem, než se pustíte do pečení, aby trochu povolilo a dalo se s ním pracovat. 
  4. Vyválejte zhruba 3–4 mm silný plát a vykrajujte kolečka. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. 
  5. Kolečka pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Hlídejte je, protože každá trouba peče jinak. Jakmile začnou růžovět, vyndejte je. 

Jednoduchý krém do mocca koleček

  1. Máslo vyndejte předem z lednice, aby změklo. 
  2. Všechny ingredience na krém vyšlehejte v míse do jemna. 

Kompletace koleček

Kolečka spojte krémem. Pokud máte cukrářský sáček se zubatým okrajem a nanesete krém do středu kolečka s jeho pomocí, bude cukroví vypadat o něco elegantněji. Když to uděláte jako já (lžičkou), získáte kulantně řečeno kolečka rustikálního vzhledu. Chutnat budou pořád skvěle.

Nezapomeňte na čokoládu

Ochutnal jsem kolečko samostatně i s čokoládou a jednoznačně se přikláním k čokoládové verzi. Stačí v kastrůlku ohřát smetanu a než se začne vařit, roztopit v ní kousky hořké čokolády. Nanášel jsem navrch opět lžičkou. Občasná kapka vedle na chuti neubrala. Potom nechte čokoládu ztuhnout. 

Tetička Lída radí: 

„Když upečete mocca kolečka asi dva týdny před Vánoci, spojíte krémem a uskladníte v uzavřené plastové dóze, těsto nasákne vlhkost krému a krásně změkne v pravý čas.“

Sladký polibek od sněhových kávových pusinek 

Pro sněhové pečivo mám slabost, i když vím, že se v něm schovává opravdu velká hromada cukru. Ale na to se o Vánocích nikdo neptá. 

Jestliže se do pusinek pouštíte poprvé, nebuďte smutní, když se nepovedou – na šlehání dokonalého sněhu a správné pomalé pečení potřebujete nabrat zkušenosti. Ale nenechte se odradit, jednou to vyjde!

Snehove kavove pusinky

Ingredience

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžička čerstvě mleté kávy

Jak upéct kávové pusinky

  1. Bílky vyšlehejte v hrnci se špetkou soli do tuhého sněhu
  2. Na sporák postavte větší hrnec s trochou vody a na něj posaďte hrnec se sněhem. Zahřívejte a jakmile začne voda vřít, nad párou do sněhu postupně, klidně na 5×, zašlehejte krupicový cukr. Hmotu ještě chvíli nechte zahřát a pak odstavte.
  3. Vmíchejte moučkový cukr a mletou kávu. 
  4. Pusinky zdobícím cukrářským sáčkem (nebo opět jako já obyčejnou lžičkou) nastříkejte na plech s pečicím papírem.
  5. Troubu si předehřejte na 90–110 °C a nechte v ní pusinky sušit 60–90 minut. Kdyby náhodou začaly růžovět, teplotu snižte. 
  6. Nechte vychladnout na plechu v pootevřené troubě.

Co ještě můžete dělat s pusinkami

Pusinky k sobě můžete slepit svým oblíbeným krémem nebo je namočit do rozpuštěné čokolády. Anebo je sníst jen tak. 

Tetička Lída radí:

„Při šlehání sněhu se vyhněte jakékoli mastnotě, to znamená metličku i mísu nebo hrnec, ve kterém sníh připravujete, velmi dobře odmastěte – mytím v myčce nebo teplou vodou s jarem.“ 

Legendární kávová zrna patří i na vánoční stůl

Pečení už bylo dost. Jestli chcete na vánoční stůl něco, co má grády, nestojí to moc práce a ještě to dobře vypadá, vyrobte kávová zrna. Je to jednodušší, než si možná myslíte, dělal jsem je poprvé a opravdu se povedla. 

Sladke kavove zrnko

Jen prosím nedělejte stejnou chybu jako já: než čokoláda navrchu ztuhne, nepřikrývejte zrna igelitovým sáčkem, protože když se na ně nalepí, na čokoládě zůstane neestetický pytlíkový reliéf. 

Ingredience

  • 120 g dětských piškotů
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 1 vrchovatá lžička mleté kávy
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 4 lžíce mletých ořechů podle vaší osobní preference  (já použil lískové a za mě paráda)
  • 3 lžíce rumu nebo asi 10 kapek rumového aroma (záleží, jaké aroma máte)
  • 2 lžíce espressa nebo jiné silné kávy

Poleva

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla

Jak vyrobit kávová zrna

  1. Máslo si vyndejte dostatečně předem, aby změklo. Piškoty rozdrťte nebo rozmixujte najemno. Kávu namelte asi jako na turka, tedy extra jemně.
  2. Všechny ingredience dejte do jedné mísy a ideálně rukama vypracujte kompaktní těsto. 
  3. Vytvarujte zrna: nejprve vyrobte podlouhlý ovál, který zploštíte a doprostřed udělejte rýhu. (Rukojetí vidličky, slámkou, špejlí nebo čímkoli, co uznáte za vhodné. Důležité je dosáhnout tvaru zrna.)
  4. Nechte v lednici alespoň hodinu vychladit. 
  5. Ve vodní lázni roztavte nalámanou čokoládu a přidejte máslo. 
  6. Zrna namáčejte do čokolády a nechte ztuhnout.  

Tetička Lída radí

„Ořechy, piškoty i kávu namelte opravdu velmi jemně, abyste dosáhli hladké struktury.“

Luxusní až hříšné nepečené čokoládovo-kávové lanýže

Nechal jsem je nakonec, ale věřte, že tohle cukroví zmizí ze slavnostních stolů rychlostí blesku. Lanýže se nepečou a dokáže je připravit opravdu úplně každý. Samotná příprava je superrychlá, jen si musíte počkat, než směs vychladne, ale to se děje přes noc. 

Lahodne lanyze

Ingredience

  • 50 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 250 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
  • 3 lžíce espressa
  • 50 g másla
  • 1 lžička jemně mleté čerstvé kávy

Jak vyrobit dokonalé čokoládovo-kávové lanýže

  1. Smetanu ve vodní lázni zahřejte, ale nevařte. 
  2. Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do horké smetany. 
  3. Chvíli počkejte a pak rozmíchejte do hladka. 
  4. Přidejte máslo, espresso, mletou kávu a znovu metličkou prošlehejte do hladké textury. 
  5. Nechte vychladnout přes noc v lednici.
  6. Rukama tvarujte malé kuličky nebo oválky a obalte v kakau, kokosu nebo mletých ořechách. 

Lanyze priprava

Můj osobní tip

Do kakaa na obalení jsem přidal trochu skořice, a pak jsme si lanýže s klukama v pražírně vychutnali s vánočním skořicovým cappuccinem

Tetička Lída radí

„Z řídké směsi lanýže nevytvarujete. Kdyby vám přece jen se smetanou ujela ruka, směs znovu zahřejte a rozpusťte ještě jednu tabulku čokolády. Když ani to nepomůže a čokoláda vám dojde, použijte směs jako luxusní čokoládovou polevu na jiné cukroví.“

Jakou kávu do cukroví

V cukroví má káva hlavně hezky vonět, proto berte nejlépe čerstvě praženou kávu, třeba tu z naší pražírny. Ideální je káva pražená na střední nebo tmavší profil s hlubší chutí, ale jestli vyberete espresso směs, brazilskou kávu, kávu do kávovaru, nebo jinou, na tom zase až tak nesejde. 

#produkty#/kava-bez-kyselosti/

Cukroví s kávou pro děti? Jde to!

Ačkoli děti většinou po kávové chuti příliš neprahnou, najdou se výjimky. Pro malé kávomily doporučujeme vyrobit veškeré cukroví z kávy bez kofeinu. Kofein je totiž super stimulant pro dospělé, ale dětem se jeho konzumace nedoporučuje.

Dobrou sváteční chuť

Tak co říkáte? Pustíte se do některého receptu? Napište mi, který vás oslovil nejvíc, jestli se povedl a případně co mám vyřídit Lídě. 

Věřím, že dobré cukroví dělá nejméně polovinu té pravé vánoční atmosféry. Přeji vám, abyste si užili krásné Vánoce podle svého gusta a chuti.