Vánoční skořicové cappuccino: recept
Nejkrásnější svátky v roce – tak se mluví o Vánocích. Proč? Měly by být hlavně o pohodě, klidu a o tom být spolu. Sednout si do tepla, příjemně se uvelebit a jíst to voňavé cukroví, na které jste až do Štědrého dne nesměli ani pomyslet. A protože káva chutná nejlépe, když ji popíjíme s těmi, které máme rádi, skořicové cappuccino se k Vánocům hodí dokonale. Věříme, že když ho ochutnáte, stane se součástí vaší vánoční tradice, stejně, jako se zabydlelo u nás v pražírně.
Skořicové cappuccino podle Café Montaña
Ano, Cappuccino je skvělé samo o sobě a žádné doplňky nepotřebuje. Po většinu roku bychom s vámi souhlasili a nebylo by o čem diskutovat. Ale existuje jedno období, kdy prostě musíme nesouhlasit. Jedná se o období tak trochu speciální, období plné pohody a kouzelné atmosféry. Řeč je samozřejmě o období Vánoc. A během něj na skořicové cappuccino nedáme dopustit.
Tenhle náš recept na Vánoční skořicové cappuccino se nezrodil jen tak z nenadání. Poprvé jsme s tou myšlenkou začali koketovat již před pár lety, kdy se zrodila i naše první Vánoční káva. Jakmile jsme usedli do gauče k Vánočním pohádkám, a připravili si k tomu cappuccino z téhle kávy, kde se jemná chuť jihoamerických zrnek dokonale propojuje s křehkou mléčnou pěnou, tak v ten moment nám to došlo. Vánoční káva Navidad je zrozená pro cappuccino.
Cappuccino ale člověk může pít celý rok, kdežto Vánoce jsou jen jednou. A tak jsme začali hledat něco speciálního a začali jsme s hodně příjemným testováním: Jak cappuccino zdokonalit, aby ve spojení s lahodným cukrovím, teplem Vánoc a blízkými okolo sebe bylo perfektní. Tak, aby bylo k nerozeznání, zda se vám zdá nějaký krásný sen, anebo zda "jenom" držíte vanilkový rohlíček v jedné ruce, a hrnek s Vánočním skořicovým cappuccinem v ruce druhé.
Co budete potřebovat
Dlouho jsme hledali správné ingredience a ten správný postup. Přidávali jsme do receptu to, a odebírali ono, a vše zkoušeli znovu, jinak, a zase znovu. Byl to vývoj plný dramat, nečekaných zvratů, a mnoha kilogramů spotřebované kávy. Nakonec se ale vše podařilo doladit do posledního detailu.
Pražič Honza totiž přišel s nápadem, jak dotáhnout hlavní složku Vánočního cappuccina - skořicového sirupu - k dokonalosti. A my tak nyní můžeme s čistým svědomím a nejlepším vědomím ukázat tenhle Vánoční recept i vám, kolegům kávomilům.
Ingredience
- espresso z Vánoční kávy Navidad
- vychlazené čerstvé mléko - a ať už držíte štíhlou linii či nikoli, sáhněte po mléku plnotučném
- napěňovač mléka
- skořicový sirup - na ten budete potřebovat:
- hrnek vody
- hrnek třtinového cukru
- vanilkový extrakt, a
- 1 lžičku skořice
Kávomil Cornelis radí....
Kdybyste si připravili skořicové cappuccino klasickou cestou - jen mléčná pěna posypaná troškou namleté skořice - to byste o dost přišli. Ne že by káva nechutnala skvěle i tak, ale jedině s kvalitním skořicovým sirupem, a správnou přípravou dosáhnete chuťového zážitku který si k Vánoční pohodě zasloužíte.
Jak na to
Ze všeho nejdříve bude potřeba připravit skořicový sirup:
- Vodu přiveďte v menším rendlíku k varu
- Přidejte cukr a míchejte dokud se zcela nerozpustí
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte skořici a povařte přibližně 2 minuty
- Přidejte 4 kapky vanilkového extraktu a nechte sirup vychladnout
- Abyste se zbavili zrníček skořice, přeceďte sirup přes plátýnko
Sirup uchovejte v čisté zavíčkované sklenici v lednici. Jak dlouho vydrží ale nevíme. U nás vždy zmizel příliš rychle.
Jakmile máte sirup hotový, můžete se pustit do přípravy cappuccina.
- Do šálku nalijte přibližně 4 lžičky skořicového sirupu
- Připravte si espresso přímo do hrníčku se sirupem a promíchejte
- Mléko ohřejte na teplotu 55–65 °C
- Napěňte mléko a nalijte do kávy. Pomůže kávovar s tryskou, french press, případně ruční šlehač mléka
- Užijte si Vánoční skořicové cappuccino. Sladkou chuť skořicového cappuccina doplňte nejlépe křehkými vanilkovými rohlíčky.
Jestli milujete Vánoce a všechnu tu pohodu stejně jako my, tenhle recept u vás nesmí chybět.
Proč skořicové cappuccino
Skořice do české kuchyně a zimy od pradávna patří. Již v dobách, kdy si naši předci o nějakém cappuccinu mohli nechat jenom zdát, měla skořice v kuchyních pevné místo. Našli byste ji ve většině zimních čajových směsí, podzimních štrůdlech nebo svařáku.
A není tomu divu, skořice totiž prohřívá organismus, pomáhá prokrvení, působí jako antioxidant a ještě podporuje hubnutí. Ale především, a ruku na srdce - tenhle důvod u nás tak trochu převládal - skořice skvěle chutná. Zvlášť pak ve spojení s kávou.
Když si v kavárně koupíte cappuccino, je velká šance že vám ho posypou skořicí. Když si ho objednáte na cestu, nádobka se skořicí bude stát hned vedle dřevěných míchátek. Skořice prostě ke cappuccinu odjakživa patří.
Kdybyste si ale skořicí jenom posypali mléčnou pěnu, o dost byste se ochudili. Vánoční kávové dokonalosti dosáhnete pouze formou sirupu, kde se krásně propojí plná chuť pravé skořice s jemnou chutí Vánoční kávy.
V receptu doporučujeme domácí skořicový sirup. Chápeme že to je na první pohled trochu velká bariéra, která by se mnoha kávomilům nechtěla překračovat. Ale na druhou stranu - sirup si uděláte jednou, a vydrží vám do zásoby. A výroba nezabere déle než 5 minut. Oproti kupovaným sirupům je ten domácí nesrovnatelně lepší.
Přejeme vám veselé pohodové Vánoce
A to je vše. Teď i vy znáte tajemství našeho nejoblíbenějšího vánočního drinku. Jen upozorňujeme, že i členové rodiny a přátelé, kteří neholdují černé a neslazené kávě jako vy, se po něm zřejmě budou moci utlouct. Připravte si proto nejen zásoby sirupu, ale i kávy.
Nechce se vám čekat na skořicové cappuccino až do Štědrého dne? Naprosto chápeme. Nečekejte. Zpříjemněte si s ním už advent. A co si budeme povídat, docela dobře si ho lze užít i v listopadu :)
Skořice zahřeje a chladných dnů přibývá. A jestli k němu ještě nemáte cukroví, nevadí. Dejte si ho k čemukoli jinému nebo jen tak. A s cukrovím to pak teprve bude ta pravá vánoční atmosféra.