Jak správně skladovat kávu

Aby vám čerstvá káva vydržela čerstvou co nejdéle, aby chuť kvalitní kávy nedegradovala rychleji než je nutno, je třeba ji správně skladovat. Jak toho docílit? Ve zkratce lze dobrého skladování kávy docílit dobrým uzavřením obalu kávy, skladování kávy mimo sluneční paprsky, v pokojové teplotě a při zamezeném přístupu vzduchu ke kávě. 

Zrnkova_kava_Eno_Nuno

~ ~ ~

Kvalitní obal ~ Ideální teplota ~ Světlo a káva ~ Mletí kávy

~ ~ ~

Kávové zrno se nemůže jen tak lehce zkazit, myšleno aby z něj již nebylo možné bezpečně připravit kávu. Co se ale může změnit, a rozhodně se změní, je jeho chuť.

Aby vám investice do kvalitní kávy nedegradovala špatným skladováním rychleji než je nutné, pojďme si blíže vysvětlit pravidla správného skladování pražené kávy.  

Zkuste čerstvě praženou kvalitní kávu z naší aktuální nabídky. Kávu pro vás pražíme každý den v Hradci Králové.

Kvalitní obal

Aby si káva zachovala co nejdéle svou nezaměnitelnou chuť a aroma je důležité dávat pozor, aby byla káva pečlivě zabalená. 

Ideální uskladnění kávy je ve vzduchotěsné nádobě, aby se co nejvíce zamezilo přístupu vzduchu. 

Pokud kávu teprve kupujete, určitě dbejte na to, aby káva měla jednosměrně propustný ventil ~ tedy aby vzduch mohl od kávy odcházet ale nikoli ke kávě vcházet, neboť káva po upražení ještě nějakou dobu "vydechuje" oxid uhličitý. Pokud by ventil nebyl jednosměrný, káva by rychle na kvalitě degradovala. 

Například kávy z naší produkce balíme do speciálních třívrstvých obalů opatřených kvalitním jednosměrným ventilem. 

Ideální teplota 

Káva by se měla skladována při pokojové teplotě.

Je také vhodné aby se káva neuchovávala v blízkosti trouby, sporáku, rychlovarné konvice či topení kvůli čemuž by mohlo docházet k výkyvům teploty pro kávu. Káva je sice již jednou upražená a zřejmě by se Vám již znovu neupražila, ale na zrnka kávy tyto výkyvy mají neblahý vliv.  

Panuje mýtus že kávu je vhodné skladovat v lednici či dokonce v mražáku. Tento mýtus zde však musíme vyvrátit. Tento způsob skladování kávy určitě není ideální, neboť káva může jednak načichnout jinými potravinami, druhak pak při jejím rozmrazování může dojít k uvolňování vlhkosti. Tím se může nenávratně zničit její chuť.

Světlo a káva

Kávovým zrnkům nesvědčí nejen vzduch, ale také světlo a v neposlední řadě vlhkost. Pokud tedy nemáte neprůhlednou dózu pro uskladnění kávy, doporučujeme kávu skladovat někde ve skřínce, spíži, či jakémkoli jiném temném místě u vás doma. 

Mletí kávy

Po umletí káva rychleji ztrácí své výrazné aroma. Třebaže u nás naleznete také vynikající mleté kávy, pro nejlepší kávový zážitek rozhodně doporučujeme si kávu vždy umlít ze zrn a to až těsně před přípravou kávového nápoje. Lahodná chuť výsledné kávy vám pak bude zaručenou odměnou. 

Jak lze takovou kávu připravovat se můžete dočíst v naší sérii článků o přípravě kávy zde

Nevíte si rady s výběrem té správné kávy do kávovaru? Rozhodně pročtěte naši krátkou příručku k výběru kávy do kávovaru zde