Arabika vs robusta: zelená káva

Arabika a robusta jsou dva různé druhy kávovníku.

O chuťových rozdílech pražené kávy arabika / robusta již bylo napsáno mnoho. Zde se proto zaměříme především na rozdíl mezi arabikou a robustou z pohledu zelené kávy.

Dozvíte se kde který druh kávovníku roste, proč je robusta zpravidla podstatně levnější než arabika, jak se tyto dva kávovníky od sebe liší, a další.

~ ~ ~

Arabika ~ Robusta ~ Srovnání Arabica vs Robusta

~ ~ ~

Arabika vs Robusta: srovnání

O rozdílech mezi kávou arabica a kávou robusta se toho ví dost.

Zpravidla se však srovnává káva již upražená a tedy její vliv na chuť finálního nápoje. 

O rozdílech v chuti kávy arabica a robusta jsme psali podrobně zde.

Kávovníky arabica a robusta se však liší již v mnoha ohledech jakožto zelená káva. 

Arabika

Arabika (coffea arabica, kávovník arabský) potřebuje k pěstování vyšší nadmořskou výšku. Rostlina by měla růst ve výšce alespoň 600 m.n.m., přičemž, zjednodušeně řečeno, čím výše, tím lépe. Než je možné arabiku poprvé po zasazení začít sklízet, je třeba vyčkat 6 let. Keř, či strom, na kterém káva roste dosahuje výšky od 2,5 do 4,5 metrů.

Kávovník potřebuje ideální teplotu mezi 15 až 24 stupni. 

Kávová zrna z kávovníku arabského mají menší podíl kofeinu (1,2 až 1,5%) a jsou obecně považována za kvalitnější kávu oproti robustě. Zrna arabiky mají oválný tvar.

Zrna arabiky mají v sobě větší podíl cukru (až dvojnásobný oproti robustě) a z jednoho kávovníku arabského sklidíte podstatně menší množství kávy než z kávovníku robusty.

Z produkce naší pražírny odchází naprostá většina káv arabika. Všechny čerstvě upražené kávy 100% arabica naleznete zde.

Kávovník arabika je v porovnání s robustou daleko náchylnější k nemocem či vůči škůdcům.

Robusta

Robusta (coffea robusta, též coffea canephora, kávovník statný či kávovník robusta) se pěstuje v nižších nadmořských výškách.

Kávovník robusta roste vyvýškách do 600 m.n.m. a dorůstá výšky 4,5 až 6 metrů.

Robusta potřebuje k životu teplejší klima než arabika a je tak pěstován v teplotách mezi 24 až 29 stupni. První sklizeň u robusty lze očekávat již po 2 či 3 letech.

Kávová zrna z kávovníku robusta mají podstatně vyšší podíl kofeinu (2,2 až 2,8%) a zpravidla jsou tato kávová zrna podstatně levnější a méne kvalitní, než zrna arabiky.

Zrnka robusty mají zaoblenější tvar.

Zrna v sobě mají podstatně méně cukru než arabika (zhruba polovinu) a z jedné rostliny kávovníku robusta sklidíte daleko větší úrodu, než v případě arabiky.

U káv Café Montana se můžete setkat s kvalitní kávou robusta ve směsi Fuerte Espresso, kde 50% této směsi tvoří výběrová káva robusta z Vietnamu.

Kávovník robusta je také podstatně odolnější vůči škůdcům a je tak podstatně jednodušší na pěstování.

Arabica vs Robusta: srovnání

Arabika Robusta

nadmořská výška

650m.n.mm a více méně než 600m.n.m.
podíl kofeinu 1,2 až 1,5% 2,2 až 2,8%
podíl cukru vysoký nízký
náročnost na pěstování vysoká nízká
cena vysoká nízká
pěstitelské regiony

jižní amerika

střední afrika

západní afrika

jihovýchodní asie

střední afrika

východní afrika