Káva bez kofeinu: Patentovaná švýcarská metoda a další přírodní metody dekofeinizace

Swiss water decaf žok_01

Jeden z důvodů pro pití kávy, jsou její povzbudivé účinky. Jeden, ale ne jediný. Kávu si dopřáváme také pro její chuť, jako denní rituál nebo ji spojujeme se společenským životem. Co když přijde v životě situace, kdy vám začne vadit kofein? Musíte se svého milovaného šálku nadobro vzdát a přesedlat na jiné nápoje, které vás dost možná vůbec nelákají? A co takhle zkusit kávu bez kofeinu?

Co je to kofein?

Kofein je chemická sloučenina, přesněji alkaloid. Kdybyste ho viděli čistě chemicky oddělený, vypadá jako bílý jemný prášek. Obsahují ho nejen kávová zrna, ale také čajové lístky, kakaové boby nebo bobule guarany. Rostlinám slouží jako přirozený pesticid, hubí nežádoucí hmyz. 

Víte, že: Tabulka hořké 70% čokolády obsahuje cca 90 mg kofeinu a hrnek zeleného čaje (240 ml) cca 30 mg?

V lidském těle kofein stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Zlepšuje náladu, zahání únavu, rozšiřuje cévy a podporuje dýchání. Ne nadarmo je tak kofein nejoblíbenějším a nejrozšířenějším stimulantem na světě. Je bezpečný a žádná legislativa ho nijak neomezuje.

TIP: Zjistěte, kolik kofeinu obsahuje káva

Kofein_a_kava

Všeho s mírou

Ačkoli vám kofein v přiměřené dávce neublíží, zpozornět byste měli když:

  • vás trápí bolesti žaludku spojené s překyselením
  • se léčíte s vysokým krevním tlakem
  • jste těhotná nebo kojíte
  • vypijete více než 5 šálků kávy denně
  • trpíte úzkostmi a poruchami spánku
  • rádi si dopřejete kávu před spaním
  • po konzumaci kávy nebo čaje vám není dobře 
  • trpíte přecitlivělostí na kofein.

Kofein před spaním může znamenat část probdělé noci. Citlivé osoby po konzumaci kofeinu cítí ‚‚nervozitu‘‘, roztěkanost, třes nebo nevolnost.

TIP: Zjistěte, jestli je bezpečné pít kávu v těhotenství a v jakém množství.

Řešení nabízí bezkofeinová káva

Kávu milujeme a víme, že vy také. Nabízí se otázka, co s tím, když zjistíte, že vám kofein spíše škodí, ale neumíte si představit, že se vzdáte svého oblíbeného nápoje. Nebojte se, nemusíte! Existuje totiž káva bez kofeinu.  

prazeni_kavy

Je káva bez kofeinu 100% bez kofeinu?

Káva bez kofeinu, také se můžete setkat s názvem decaf, je káva zbavená 97–99,9 % kofeinu. 

Obsah kofeinu v bezkofeinové kávě:

porce

obsah kofeinu

filtrovaná káva 

250 ml

> 100 mg

bezkofeinová filtrovaná káva

250 ml

2–12 mg

 

Bezkofeinová káva neobsahuje úplně 0 % kofeinu, ale jeho množství lze z hlediska vlivu na organismus považovat za zanedbatelné.

TIP: Pět důvodů proč pít bezkofeinovou kávu.

#produkty#/kava-bez-kofeinu/

Metody dekofeinizace

Poprvé se kofein z kávy podařilo izolovat v 1. polovině 19 století. Tehdy se ale ještě o výrobě kávy bez kofeinu neuvažovalo. S touto myšlenkou přišel až na začátku 20. století Ludwig Roselius. Přemíře kofeinu totiž kladl za vinu předčasnou smrt svého otce. Rozhodl se proto učinit svět lepším místem tím, že ho odstraní z kávových zrn. 

Kávomil Cornelis radí....

Bezkofein piju spíš profesně než dobrovolně, ale všechny tři bezkofeiny co pražíme jsou za mě na sto procent. Osobně mi asi nejvíc chutná Natur Decaf, ale to je tím že mám rád lehkou ovocnost v kávě. Pokud máte rádi kávu hlavně jemnou a bez kyselosti, sáhněte určitě po Swiss Water Bio Decafu.

Vynalezl postup jejich namáčení v kyselinách a následnou extrakci kofeinu pomocí benzenu. Zní to pro nás dnes možná trochu strašidelně, ale metoda se uchytila a řadu let se tak bezkofeinová káva vyráběla. 

Jak_se_vyrabi_bezkofeinova_kava_

Naštěstí jde věda kupředu a proto vznikly další způsoby dekofeinizace. V současnosti  známe několik způsobů, o kterých víc zjistíte v článku Jak se vyrábí bezkofeinová káva. Některé pracují s chemickými látkami, jiné na přírodních principech. 

Nyní se dozvíte více o švýcarské metodě a metodě na bázi výtažku z cukrové třtiny. Obě se řadí mezi přírodní a my věříme, že jsou nejšetrnější jak ke kávovým zrnům, tak k životnímu prostředí i našemu zdraví

Švýcarská vodní metoda (swiss water process)

Vznikla ve 30. letech 20. století jak jinak než ve Švýcarsku. Jde o patentovaný proces, při kterém káva přichází o 99,9 % kofeinu bez použití chemických látek. Jak uvádí kanadská společnost  Swiss water, která je držitelem certifikátu výrobního procesu, metoda využívá jen vodu, teplotu a čas

Díky tomu zachovává kvalitu zrn v nezměněné podobě. Jen tímto jediným procesem lze vyrobit bezkofein z bio kávových zrn, protože nejsou vystavena žádné chemii ani jiným látkám, byť by byly na přírodní bázi.  

Postup a výhody švýcarské metody 

Swiss_water_dekofeinizaceZákladem procesu jsou zelená kávová zrna a voda. A ne jen tak ledajaká voda. Pochází z horských ledovců Britské Kolumbie

Švýcarský metoda využívá difúzi. To je proces, kdy molekuly z jedné látky, ve které je jich více, pronikají do jiné látky, kde je jich méně. 

Pro ilustraci: Představte si, že se chcete naučit látku k maturitě. Pod polštář umístíte učebnici, lehnete si, usnete, a do rána máte všechny vědomosti v hlavě. To je princip difúze. Škoda, že v tomhle případě nefunguje :)

Namočení zrn

Zrna zelené kávy se namáčí, aby se otevřely jejich póry a difúze probíhala lépe. Zároveň se tu zrna zbaví nečistot a prachu. 

Výroba GCE

GCE – green coffee extract (extrakt ze zelené kávy) vznikne namočením první várky zelených zrn do vody. Právě díky difúzi přejdou do vody veškeré molekuly chuti i kofeinu. Zelená zrna z první várky se vyhodí a roztok dále zpracovává. 

Prochází uhlíkovými filtry, které zachytí molekuly kofeinu, příliš velké na to, aby prošly skrz. Výsledné tekutině plné kávové chuti a bez obsahu kofeinu, se říká GCE a je alfou a omegou švýcarské metody. 

Zbavení zrn kofeinu

V extraktu ze zelené kávy se pak namáčí další várky zelených nabobtnalých zrn. Protože obsahuje všechny vyextrahované látky kromě kofeinu, je zajištěno, že při dalším máčení se do něj uvolní pouze kofein. Cukry, oleje a aroma zůstanou v zrnech. Káva si tak zachová svůj původní profil. Tato fáze trvá asi 10 hodin. 

Sušení 

Následuje sušení, balení a cesta do pražírny. 

A to je vše. I přes zdánlivou jednoduchost je švýcarská metoda velmi nákladná.

Suseni zrn

Postup nenarušuje původní chuť a aroma a zachovává též veškeré antioxidanty. To je velká výhoda právě u organické kávy. 

Potenciální nevýhody zbavení kávy švýcarskou metodou

Zlí jazykové tvrdí, že při švýcarské metodě káva přichází o chuť a aroma, které se pak musí dodat chemicky. Tak by to opravdu bylo, kdyby se zrna kofeinu zbavovala v čisté vodě. Díky namáčení v extraktu ze zelené kávy se ale tento nešvar vytrácí.

Natur decaf: Co na to cukrová třtina?

Princip

Pro navázání kofeinu z kávových zrn využívá přírodní rozpouštědlo které vzniká při fermentaci cukrové třtiny. 

French press káva

Postup dekofeinizace u přírodní metody

  1. Zelená zrna se napařují při nízkém tlaku, aby zvětšila své póry a usnadnila tak prostupnost látek během následného procesu zbavení kofeinu.
  2. Dále jsou pak zrnka promývána a proplachována vodou s rozpouštědlem z výtažku z cukrové třtiny tak dlouho, než zmizí 97 % kofeinu. Poté se opět napařují, aby se odstranily zbytky přírodního rozpouštědla a dále suší na požadovanou vlhkost (mezi 10–12 %)

Touto cestou se dekofeinizace provádí především u kolumbijských káv, zejména díky tamní dostupnosti cukrové třtiny. U nás pražíme ale kromě kolumbijského bezkofeinu Natur Decaf i brazilskou bezkofeinovou kávu Decaf Puro, taktéž zbavenou kofeinu touto šetrnou metodou.

Zajímavost: Věděli jste, že kolumbijská káva a cukrová třtina si velmi rozumí i za jiných okolností? Kolumbijci kávu pijí nejraději právě se zde vypěstovaným třtinovým cukrem.

Bezkofeinová káva z Café Montaňa: Vyzkoušejte obě varianty čisté dekofeinizace

V našem sortimentu  najdete pouze bezkofeinové kávy zbavené kofeinu přírodní a šetrnou cestou, a to oběma zde popsanými způsoby. Vybrat si můžete ze zrnkové i mleté varianty.

Omezujete kofein? Žádný problém

Ať už pro snížení konzumace kofeinu máte jakýkoli důvod, můžete se spolehnout, že na trhu už najdete kvalitní bezkofeinovou náhradu za svou kávu. Doporučujeme se zajímat o to, jak byla káva kofeinu zbavena, aby vás její chuť nezklamala.

Dávno neplatí, že by kvalitní káva bez kofeinu na chuti výrazně utrpěla. Naopak. Dokonce i znalci tvrdí, že u bezkofeinové kávy téměř nepoznají rozdíl. Je to převážně právě šetrnou metodou dekofeinizace a velmi kvalitními zrnky vhodnými přímo na tuto úpravu.

Máte už zkušenost s naší bezkofeinovou kávou nebo s nějakou jinou? Podělte se o ni s námi