Latte art: Průvodce pro začátečníky krok za krokem

Taky v kavárně obdivujete krásu obrázků na svém cappuccinu nebo latte? Obrázkům z mléčné pěny v kávě říkáme latte art. Dnes se tomuto umění podíváme na zoubek. Když zjistíte, co a jak, můžete si ho zkusit i sami doma.
Jaký je smysl latte art?
Kávu vychutnáváme všemi smysly. No dobře, se sluchem je to těžší (kromě toho, že slyšíme, jak cvakne konvice, když se uvaří voda). Chuť je jasná, čich také. Hmat nám pomůže vnímat, jak teplý hrnek hřeje v rukách.
A co když dostaneme v kavárně cappuccino s dokonalou labutí? Kromě toho, že ji hned vyfotíme, abychom ji mohli sdílet ve stories, získáme pocit, že pijeme něco opravdu exkluzivního a káva bude chutnat ještě o špetku lépe.
Pro zákazníka znamená obrázek v cremě příjemný benefit, pro baristu zase výzvu. S dovedností zvládnout latte art se člověk nerodí. K ovládnutí vede cesta přes mnoho nepovedených pokusů. Takže nezoufejte, když se vám hned napoprvé nepovede obrázek, jak byste si přáli.

Kde se vzalo latte art
Mlékem zdobili kávu už dříve v Itálii. Původní obrázky v 80. letech 20. století inspirovaly Davida Schomera v Seattlu (USA). Zdokonalil techniku výroby mikropěny a obrázkům podobu, jakou známe dnes.
Od té doby se na cappuccinu či latte objevují rozličné květiny, ornamenty a zvířata. Základní tvary – srdce, rozeta nebo labuť – se dají namalovat jen konvičkou (této technice se říká free pour). Pokročilejší technika se jmenuje etching. Při něm se k domalování ornamentu používají jehly nebo špejle.
Co potřebujete na latte art
Abyste mohli začít trénovat, potřebujete základní vybavení, teoretické znalosti a dobré suroviny. Ale vše pěkně popořadě.
1. Plnotučné mléko
S mlékem pod 3,5 % tuku s latte art nezačínejte. Obsah tuku je základním předpokladem pro vyšlehání ideální mikropěny. Ano, jde to i s ovesným mlékem a dokonce i s polotučným mlékem, ale na to potřebujete už jistou zručnost.
2. Čerstvě připravené espresso s cremou
Může to být klidně i dvojité espresso. Hlavně ale takové, jaké vám nejvíc chutná. V latte art kreslíme napěněným mlékem do cremy, jakou nejlépe tvoří čerstvě pražená káva.
#produkty#/jemna-kava/
TIP: Vychytejte pravé espresso s návodem na přípravu espressa.
3. Konvička na mléko
Prodávají se přímo nerezové konvičky na mléko o objemu 350 nebo 600 ml se zobáčkem pro pohodlné a přesné nalévání.

4. Kávovar s parní tryskou
Ano, mikropěnu vytvoříte i jinak, ale naprosto upřímně – s parní tryskou od kávovaru na espresso to půjde nejlépe.
5. Správný hrnek
Šálek na espresso nebo cappuccino s mírným sklonem stěn vám usnadní nalévání.
6. Teploměr
Kuchyňský nebo baristický. Časem odhadnete teplotu i pouhým dotykem, ale pro začátek si ho raději vezměte na pomoc. Ideální teplota mléka je totiž 65 °C, ale 70 °C už je moc.
Kávomil Cornelis radí....
Na cappuccino či latte doporučuju volit kávu s jemnou aciditou i v případě, že kyselost v kávě jinak vůbec nemáte rádi. Proč? Protože káva je pak opravdu jemná, a kyselost díky mléku a mléčné pěně není absolutně cítit. Celý zážitek je pak takové jemné kávové pohlazení.
Krok první: mikropěna
Mikropěna není jen obyčejná pěna. Je to lehká kompaktní mléčná hmota poskládaná z mikroskopických bublinek. Dokonale se spojí s kávou, místo aby na ní ležela jako poklice. Abyste úspěšně zvládli latte art, potřebujete nejprve vytvořit právě mikropěnu.
Mikropěna krok za krokem
- Vychlaďte mléko: na začátku tvorby mikropěny stojí dobře vychlazené plnotučné mléko z lednice.
- Naplňte mlékem konvičku do poloviny objemu.
- Ponořte parní trysku asi 0,5 cm pod hladinu. Dno konvičky držte rovnoběžně s deskou stolu. Tryska kávovaru svírá v tu chvíli s hladinou mléka potřebný úhel 45 °. Ústí trysky umístěte asi 1–2 cm od stěny konvičky.
- Spusťte trysku. V první fázi uslyšíte praskání a obsah konvičky začne nabývat. Nyní se tvoří velké bubliny. Jak hladina stoupá, tryska se sama noří hlouběji, takže s ní nemusíte hýbat. Po chvíli ustane praskání a velké bubliny se začnou ve vířícím mléce rozpadat na mikropěnu.
- Jakmile dosáhnete teploty 65 °C, vypněte trysku.
- S hotovou pěnou jemně zakružte, tím získá potřebný lesk. Pro jistotu s konvičkou jemně bouchněte o stůl, abyste vyhnali případné větší bubliny.
- Nejhustější pěnu z vrchu odlijte – ke kreslení se moc nehodí.

Krok druhý: malování
Jakmile máte espresso a vyleštěnou mikropěnu, můžete jít na věc.
- Začněte nalévat mléko krouživým pohybem z výšky asi 5 cm do lehce nakloněného šálku. Kružte od krajů do středu, po celé ploše.
- Jakmile je hladina asi v polovině šálku, zastavte. Přibližte konvičku těsně k hladině a pokračujte v nalévání. Souběžně s tím hrnek postupně rovnejte do vodorovné polohy. V začátcích vám pomůže opření hrnku o stůl.
Gratulujeme, právě jste možná nakreslili svoje první „jablko“. Kdybyste ještě na závěr konvičkou udělali tah přes střed vzniklé mléčné skvrny, a na konci elegantně konvičku přizvedli, namalovali byste srdíčko.

Ani všichni baristé to neumí
Popis zní celkem jednoduše, stačí mikropěna, nalévat zeshora, potom níž a hotovo. To jsme si také mysleli, než jsme si to šli poprvé zkusit. Ani vám nebudeme popisovat, jak dlouho nám to trvalo a kolik cappuccina jsem vypili bez obrázku.
A dokonce ani všichni baristé latte art neovládají na jedničku. Jen se na to zaměřte, až si příště někde objednáte cappuccino. Tím vás nechceme odrazovat od toho, abyste se do latte artu pustili. Naopak. Chceme vám dodat optimismus, že ze začátku to nejspíš nepůjde tak snadno. Ale jak se říká, trénink dělá mistra.
Hlavně ať vám chutná
Vaše káva je jen vaše. Jestli si ji vychutnáte s tulipánem nebo labutí, na tom až tolik nesejde.
Možná ani kávu s mlékem nepijete a dáváte přednost čistému espressu. Ať tak či tak, dopřejte si vždy kvalitní, čerstvě praženou kávu. Povzbudí tělo, potěší mysl a hned se budete cítit líp.
#produkty#/kava-bez-kyselosti/
