Hrnek Cafe Montana_100_cHrnek Cafe Montana_100_cSoutěžíme o ikonické hrníčky z našeho loga!

Nakupte nad 1 600 Kč a hrníček máte od nás jako dárek zdarma!

Výběrová Káva: v čem se liší a co ji dělá výběrovou?

Na pojem výběrové káva lze dnes narazit na každém rohu. V čem se ale liší výběrová káva od kávy nevýběrové?

A je pojem výběrová káva vůbec nějak jasně ucelen? V tomto článku se vše pokusíme zodpovědět!

~ ~ ~

Původ kávy ~ Hodnocení kávy ~ Výběrové espresso směsi

~ ~ ~

Pojem výběrové kávy se obecně váže ke kávám prémiové kvality.

Bohužel však není pojem výběrová káva jednotně specifikován a tak se lze často setkat s kávami které kritéria výběrové kávy nesplňují, a přesto jsou takto popisovány.

První podmínkou výběrovosti kávy je jasný původ kávy.

Původ kávy

Káva by měla mít dohledatelný původ buďto k jednotlivým farmám ze kterých pochází, anebo alespoň mikroregionu kde byla vypěstovanám. Bývá totiž standardem, že káva pochází od skupiny farmářů v daném regionu. Ti pak mezi sebou navzájem spolupracují a káva má stejný chuťový profil napříč farmami, neboť postupy jsou shodné a přírodní podmínky rovněž.  

Jednodruhova_kava

Z naší produkce se lze setkat s kávami jak od jednotlivých farmářů *brazilská káva Fazenda Sertão*, tak s kávami od uskupení farmářů *kolumbijská káva AsotBilbao*, tak i od více farmářů v daném mikroregionu *kubánská káva Primavera* či *kolumbijská káva San Agustín*

Naopak kávy, které jsou plošně vykoupené z celé země (klasicky Brazil Santos, Colombia Supremo), a nelze blíže dohledat kde byly vypěstovány, by správně neměly být nazývány výběrovými kávami. Definice výběrové kávy však není doposud úplně zakotvena, a tudíž se lze často setkat s označením těchto káv taktéž jakožto výběrových.

Současně s jasným původem kávy se výběrová káva odlišuje pochopitelně i svou  kvalitou.

Kvalita kávy se hodnotí v rámci bodového hodnocení SCA (Specialty Coffee Association), přičemž kávy jsou pak rozdělovány následovně:

  • kávy na bodové škále mezi 50 až 70 body SCA jsou považovány za komerční kávy,
  • kávy na bodové škále mezi 70 až 80 body SCA jsou považovány za průměrné až nadprůměrné kávy,
  • kávy na bodové škále nad 80 bodů SCA jsou považovány za výběrové kávy.

Z toho tedy plyne, že aby káva mohla být uváděna jako výběrová káva, její hodnocení musí dosáhnout alespoň 80 bodů.

Hodnocení Kávy

Hodnocení káv probíhá formou tzv. cuppingu.

SCAA_cupping

Cupping je forma posuzování kvality kávy, při kterém se pozoruje aroma, vyrovnanost, chuť, tělo, sladkost, acidita a pachuť.

Káva je hodnocena na základě přiřazení bodového ohodnocení pro každou sledovanou charakteristiku.

Součet bodů pak tvoří bodové hodnocení SCA. Čím vyššího bodového hodnocení káva dosáhne, tím vyšší cenovku má poté na trhu.

Aby tedy káva mohla být právem považována a označována za výběrovou kávu, je nutné splnit podmínku jasného původu kávy v rámci farmy či mikroregionu a zároveň splnění podmínky bodového hodnocení kvality kávy nad 80 bodů SCA.

SCA

Výběrové espresso směsi

Velmi často se lze u mikropražíren setkat se směsmi káv. Třebaže káva v těchto směsích již není jednodruhová, stále ji však lze považovat za výběrovou. Podmínkou ale je, aby kávy do směsi použité byly taktéž výběrové.

Pro tvorbu espresso směsí je u nás v pražírně postup takový, že jednotlivé jednodrhuové kávy upražíme vždy zvlášť, a až po upražení je dokonale promícháme, tak aby se jejich specifické chutě navzájem doplňovaly. Každá káva totiž vyžaduje unikátní způsob pražení, abychom z ní dostaly jen to nejlepší. Pokud hledáte kávu na espresso a nápoje z espressa vycházející (lungo, cappuccino, a další), určitě doporučujeme naší nejoblíbenější kávu Eño Ñuño. Jedná se o směs výběrových káv z Kolumbie, z Brazílie a z Keni.