Roční období a spotřeba kávy: Jak se mění chuť na kávu během roku
Pro milovníky kávy neexistuje období, kdy by si svůj oblíbený nápoj odepřeli. Touha po šálku kávy ale přeci jen kolísá v závislosti na počasí. Řekněte sami – máte v mrazivém zimním dni chuť na ice coffee? Zřejmě dáte přednost pěkně horkému espressu. Dnes se podíváme na zoubek tomu, jak si kávu vychutnáváme v jednotlivých ročních obdobích.
Káva jako součást života
Káva není nápoj, kterým zaháníme žízeň. Má společenský a kulturní význam a různorodé účinky na náš organismus.
Společenský význam kávy
Káva spojuje. V kavárnách se vždy scházeli obchodníci, umělci, spisovatelé, filozofové či politici a debatovali nad šálkem kávy. I dnes se v kavárnách setkáváme, abychom probrali všední starosti i velká životní rozhodnutí. S kávou v ruce se lépe přemýšlí i mluví.
Společné pití kávy doma nebo v kavárně navozuje pocit blízkosti a pohody. A to i v partnerském vztahu. Vyšetřit si v nabitém programu chvíli, kdy si společně s drahou polovičkou vypijete kávu a nenecháte se ničím rušit, může posílit vzájemné pouto.
Vliv kávy na naše zdraví
Navzdory dřívějším tvrzením moderní vědecké poznatky potvrzují blahodárný vliv kávy na naše zdraví. Mimojiné pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocnění, mrtvici, infarktu a některým nádorovým onemocněním. Obsahuje řadu užitečných látek, zejména antioxidanty, hořčík a vitamíny.
Chcete-li svému tělu skutečně prospět, pijte vždy kvalitní kávu. Třeba z naší pražírny 🙂. Všem zrnkům věnujeme náležitou péči, aby při pražení nepřišla o své nejcennější látky a zároveň skvěle chutnala. Zpracováváme pouze kávu s ověřeným původem, abychom si byli jistí, že byla pěstována s respektem k přírodě a maximální pečlivostí.
Věděli jste například, že káva z Kolumbie pochází v drtivé většině z malých farem, kde se kávovník pěstuje a ošetřuje tradičními postupy úplně bez chemie nebo jen s jejím minimálním použitím? Přečtěte si víc o výjimečnosti kolumbijské kávy.
A jestli sázíte na bio kvalitu, potěšíme i vás. Ochutnejte například kávu bio Ñuño nebo zkuste některé další bio kávy z naší nabídky.
Káva po celý rok
Když zvážíte pozitivní dopady na svůj život spojené s kávou a to, že jednoduše skvěle chutná, zřejmě si ji budete chtít dopřát celoročně. Způsob i četnost konzumace kávy se v průběhu roku mění v souvislosti s počasím, společenskými událostmi i denním rytmem.
Počasí, nálada a káva
Platí, že konzumace kávy se přibližně od poloviny září zvyšuje a klesá zase od poloviny března. To koreluje s chladnějším obdobím roku. Další statistiky říkají, že největšími konzumenti kávy na světě jsou Finové a Norové.
Obě tato fakta potvrzují, že když je zima, dáme si kávu raději než v horkém počasí. Souvisí to ovšem nejen s chaldem jako takovým, ale také s tím, co v nás zima vyvolává za pocity.
V zimě ubývá denního světla a slunečních paprsků. Přepadají nás chmury a únava. Ubývá energie. Káva nejen zahřeje, ale také zlepšuje náladu. I proto se poptávka po kávě zvyšuje v zimních měsících.
Teď se podíváme na to, jak si kávu lze vychutnat v jednotlivých ročních obdobích a dopřát si tak její účinky nezávisle na tom, jestli se brzy stmívá nebo mrzne.
Zahřejte se v zimě kávou
Zima nás přirozeně stahuje z venku domů nebo někam, kde je teplo. My o tom v pražírně víme své. V zimě se u našich pražících strojů cítíme přímo blaženě. Podle vědců vzrůstá u lidí v chladném počasí chuť na tučné, kalorické jídlo a pití s výraznější chutí. Zřejmě to souvisí s potřebou organismu vypořádat se se zimou.
Káva a koření
Někdo rád černou, někdo s mlékem a někdo si kávu rád okoření. Zima se pojí se skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem nebo zázvorem. A zkusili jste někdy kávu s kardamonem? Tohle orientální koření se přidává do tradičně připravené turecké kávy v džezvě. Klidně ho ale zkuste umlít spolu se zrnky kávy i při jiném druhu přípravy.
Vánoce a káva
Vánoce symbolizují svátky klidu a setkání s nejbližšími v teple rodinného krbu. Vybízejí k tomu, dát si horký šálek kávy, nohy na stůl, odpočinout a užít si zasloužené volno. A co víc – vánoční cukroví kávu dokonale doplňuje.
#produkty#/vanocni-kava/
Náš osobní tip je Vánoční káva Navidad, perfektně vyladěná právě pro chvíle sváteční pohody. Zkuste ji například ve formě skořicového cappuccina, které vykouzlí sváteční atmosféru u snídaně s vánočkou i odpoledního posezení s cukrovím..
Jarní probuzení
Sice už víme, že od března poptávka po kávě klesá, neznamená to ale, že káva na jaře přestává chutnat. Jaro představuje nový začátek a káva k začátku rozhodně patří, protože dodává energii.
TIP: Zjistěte, kdy pít kávu během dne, abyste respektovali rytmus svého organismu a měla pro vás ten největší přínos.
A znáte to sami – počasí na jaře nás udržuje ve střehu, to aprílové zejména. Někdy už v dubnu běháme v šortkách a někdy oblékáme zimní bundu. Někdy rádi obejmeme dlaněmi teplý šálek kávy pro zahřátí a další týden už netrpělivě vyhlížíme na sezónním menu oblíbené kavárny něco osvěžujícícho.
Svěží kávový trend
Kdybyste v kavárně nic neotřelého nenašli, připravte si ledovou kávu sami doma. Třeba podle našeho receptu na cold brew, který zvládne úplně každý. Navíc cold brew je svěží novinka, která ještě nenašla své pevné místo ve všech kavárnách. Můžete tak s čerstvým jarním vzduchem objevit i novou inspiraci.
Léto – čas na ledové osvěžení
Někteří kávomilové razí teorii, že káva musí být horká. Ti pak přirozeně její konzumaci v létě omezují, protože když teploty atakují 30 °C, málokdo si vychutná horké espresso nebo dýňové latté.
Obliba ledové kávy roste
Svět kávy je ale velmi dynamický a baristé vynalézaví. Kdyby káva byla záležitostí zimních měsíců, mohly by kavárny v létě zavřít. Neděje se tak. Naopak sezónní nabídka nápojů se stále obměňuje a přichází nové a nové trendy.
Skončila doba, kdy jediné ice coffee, které na nápojovém lístku najdete, je z instantní kávy s nekvalitní zmrzlinou a šlehačkou ze spreje. Dnes si vychutnáte skvělé ledové kávy v mnoha variantách. Ortodoxním vyznavačům espressa zachutná ledové espresso. Nebo vás osloví frappé. Anebo jiný letní kávový drink, který si pak podle našich receptů dokážete připravit i doma.
Podzim – zpátky do školy. A domů.
Už v létě nás začínají bombardovat slogany typu ‚‚zpátky do školy‘‘. Věstí, že se blíží doba, kdy se dny zkrátí, přijdou ranní mlhy a letní bouřky nahradí vytrvalé nepříjemné mrholení. Že si zase zalezeme k topení a budeme hledat, kam jsme schovali teplé ponožky. A navíc se po letních radovánkách opět vrátíme do náročného rytmu školního roku.
Když tahle doba nastane, radíme oprášit zimní recepty. Rychlé ochlazení po létě je nepříjemné a tak uvítáte zahřátí těla i duše. Na podzim se u nás opět může projevit únava, která jde ruku v ruce s úbytkem slunečních paprsků.
Depresivní náladu v pochmurných dnech zažeňte třeba pořádným kotlem filtrované kávy. Pro rychlejší nakopnutí si dejte šálek espressa. A nezapomeňte si kávu vychutnat se svými blízkými. Na chmury a únavu pomůže kromě blahodárných účinků kávy hlavně humor a radost z přítomného okamžiku.
Jak to vidíme my v Café Montaña
My si kávu dopřáváme celoročně a způsob přípravy upravujeme dle počasí a momentální chuti. Takže si i v létě dáme espresso, třeba po ránu, kdy teploty ještě dovolují si ho plně vychutnat.
Kávomil Cornelis radí....
Prodeje kávy i u nás v pražírně jsou hodně sezónní. Přes zimu pražíme dvakrát až třikrát tolik kávy oproti letním měsícům. Velký vliv na to ale mají samozřejmě i Vánoce a období svátků.
Zimní sezóna je nicméně pro pražičku ta část roku, kdy se doslova nezastaví od rána až do večera, víkend nevíkend.
Na kávu celoročně
Kávu pijeme pro potěšení nebo jako každodenní rituál. Spojujeme si ji s chvílemi relaxu a dobrou náladou. Díky novým receptům a možnostem přípravy se v každé roční době můžeme těšit na něco speciálního a zároveň se vždy vrátit ke svým osvědčeným postupům. Možností máte nepřeberně, nebojte se zkusit něco nového.
Preferujete v jednotlivých obdobích rozdílné způsoby přípravy kávy, nebo máte jednu oblíbenou a z té neuhnete celý rok? Jsme zvědaví, napište nám :)