4 zimní kávové drinky, které stojí za hřích
Dáte si kávu nebo něco ostřejšího? A co obojí? Okořenit kávu hřejivým kořením pomůže rozproudit krev. Když přidáte kvalitní alkohol a víte, co a jak, vykouzlíte drink, který v zimě zaručeně zahřeje nebo zpestří silvestrovskou oslavu. Jak na to, vám povíme právě teď.
1. Irská káva – obyčejná klasika. Nebo ne?
Irskou kávu známe všichni. Opravdu? A víte jak na ni, aby to nebyla tuctovka, ale skutečná delikatesa? Nebudeme vás napínat, je to hlavně o kvalitních surovinách.
Co potřebujete:
- 150 ml čerstvě uvařené kávy
- 50 ml (nebo velký panák – 40 ml) irské whiskey (třeba Jameson)
- 2 lžičky hnědého cukru
- šlehačka – nejlépe domácí
Doporučená sklenice: vyšší sklenice na nožce s ouškem.
Postup:
- Zahřejte sklenici: nalijte do ní horkou vodu a nechte 2 minuty stát.
- Uvařte si svou oblíbenou kávu. Espresso nebo filtr, záleží na vás. Espresso vynikne se šlehačkou a whiskey nejlépe.
- Smíchejte ve sklenici whiskey, kávu a cukr. Cukr dobře rozmíchejte, aby se zcela rozpustil.
- Navrch dejte šlehačku, jestli máte domácí, plus pro vás, protože s takovou chutná irská káva nejlépe.
Extra tipy k přípravě irské kávy
1. Tmavě pražená káva
Irská káva má být bohatá a krémová. Se šlehačkou a whiskey podle nás nejlépe hraje tmavěji pražená káva. Zkuste například kávu Fuerte Espresso vyladěnou pro kávovary s nulovou aciditou nebo Vánoční kávu Navidad speciálně stvořenou pro zimní kávové radovánky.
#produkty#/kava-do-kavovaru/
2. Javorový sirup
Místo cukru použijte javorový sirup. Přinese zajímavější chuť a lépe se rozpouští.
3. Zkuste to s Baileys
Pro extra krémový zážitek zaměňte celou porci whiskey nebo její část za irský likér jako je Baileys. V takovém případě oslaďte až potom, co smícháte likér s kávou, protože narozdíl od whiskey je o poznání sladší.
4. Šlehačka vyšlehaná napůl
Šlehač vypněte o něco dříve, než kdybyste chystali šlehačku na dort. Na irské kávě nemusí sedět tuhá čepice. Šlehačka by měla být pevná tak akorát, aby se nespojila s kávou, ale ne tužší.
5. Ozdoba navrch
Vršek šlehačky dozdobte muškátovým oříškem, skořicí anebo strouhanou čokoládou.
6. Nemíchat
Irská káva se pije přes šlehačku. Tu nevmíchejte do nápoje, ale nechte si ji hezky nahoře.
Příběh irské kávy
Irskou kávu podle legendy vymyslel šéfkuchař Joe Sheridan ve Foynes v Irsku. Ve městě bylo jedno z největších civilních letišť té doby a sloužilo především pro mezipřistání nebo doplnění paliva pro transatlantické lety. Touto trasou cestovali zejména významné hollywoodské a politické osobnosti a pro jejich pohodlí zde vznikla restaurace.
Jednou v noci se na letiště pro nepřízeň počasí musel vrátit jeden z letů a cestující tak museli přečkat noc tady. Joeovi se zželelo unavených a zmrzlých lidí, proto připravil speciální kávu. Jeden z cestujících se prý pak zeptal, jestli je to „brazilská káva“ a Joe odpověděl, že ne, že je to káva irská.
2. Mexická káva – přiostříme
Mexickou kávu si můžete uvařit s kombinací koření, cukru a mléka. Anebo si ji pěkně přiostřit a vyšperkovat tequilou a kávovým likérem. Ukážeme vám obě verze.
Nealkoholická mexická káva s kořením
Na opravdu tradiční mexickou kávu potřebujete jen vodu, tmavý cukr a skořici, které svaříte. Jakmile se cukr rozpustí, přidáte čerstvě mletou kávu a necháte chvíli stát pod pokličkou. Přecedíte přes sítko a je to. I tuto variantu lze doplnit mexickým likérem Kahlúa, vyrobeným z kávových zrn.
Kořeněná mexická káva má mnoho podob a nám nejvíce chutnala takto:
Co potřebujete:
- 1 lžíci hnědého cukru
- 1 lžíci neslazeného kakaového prášku
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ⅛ lžičky kajenského pepře
- ⅓ hrnku mléka – nejlépe kvalitního plnotučného, případně z poloviny nahrazeného smetanou
- ⅓ hrnku čerstvé kávy
Postup:
- Smíchejte ohřáté mléko s kořením a cukrem v uzavíratelné sklenici.
- Důkladně protřepejte, aby nezůstala ani jedna hrudka.
- Nalijte do hrnku nebo sklenice a přidejte horkou kávu.
- Na závěr můžete ozdobit šlehačkou.
Mexická káva – ostřejší verze s alkoholem
Co potřebujete:
- 150 ml kvalitní kávy – nejlépe mexické kávy.
- 15 ml zlaté tequily
- 30 ml likéru Kahlúa
- šlehačku na ozdobu
Doporučená sklenice: hrnek bez ucha nebo sklenice bez nožky.
Postup:
- Uvařte kávu podle svého výběru.
- Do hrnku nalijte oba alkoholy a dobře promíchejte, aby se spojily.
- Přidejte kávu.
- Ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.
TIP: Pro velký hřích rozpusťte kopeček vanilkové zmrzliny a dejte ho na dno hrnku.
V čem je mexická káva výjimečná
V Mexiku kávu pěstují na malých rodinných plantážích a často nese označení fair trade nebo organická. Chutná intenzivně a plně. Až se rozhodněte přichystat si bohatě kořeněné mexican coffee, ať už s alkoholem, nebo bez něj, dopřejte si 100% mexický zážitek s kávou Mexico Ejido la Piña.
3. Espresso Martini – na Silvestr jako stvořené
Ačkoli se tento drink podává vychlazený a na ledu, neznamená to, že není zimní. Naopak. Na silvestrovské párty s ním zaručeně zazáříte. Díky kávě společnost vydrží vzhůru do půlnoci a díky vodce navíc pěkně veselá.
Nenechte se poplést názvem, espresso Martini neobsahuje ani kapku martini. Jen se servíruje ve stejných sklenicích jako zmíněný koktejl.
Co potřebujete:
- 25 ml espressa
- 50 ml vodky
- 15 ml kávového likéru Kahlúa
- cukrový sirup – recept níže
- uzavíratelnou sklenici nebo shaker
Doporučené sklenice: V-shape – sklenice na martini.
Postup:
- Nechte nachladit sklenice v lednici.
- Připravte si espresso – 1 shot (25 ml) podle toho, jaké máte rádi. Nechte ho vychladnout v lednici.
- Do shakeru nebo sklenice se závitem dejte led, lžíci cukrového sirupu a všechny ostatní ingredience.
- Důkladně protřepejte, dokud sklenice nebude úplně studená.
- Přeceďte přes sítko do vychlazené sklenice a ozdobte několika kávovými zrny.
Recept na cukrový sirup:
Cukrový sirup se lépe rozpouští ve studeném nápoji než cukr krystal.
Potřebujete:
- 100 g cukru
- 50 ml vody
Nebo jiné množství ve stejném poměru.
Postup:
- Cukr nasypte do vody a zahřívejte na sporáku, dokud se nerozpustí.
- Nechte vychladnout. V lednici sirup vydrží nejméně měsíc, takže na spoustu drinků :)
4. Káva Negroni – odlehčete od sladkostí
Už se vám po Vánocích stalo, že jste nemohli ani vidět nic sladkého nebo tučného? A představa šlehačky v kávě vás vůbec nelákala? Dejte šanci kávě Negroni. Skvěle se s ní blýsknete i na silvestrovské oslavě. Ale nečekejte až na poslední den v roce. Zjistit, co udělají různé poměry kávy a alkoholu s chutí koktejlu vyžaduje více pokusů. Začněte klidně hned.
Co potřebujete:
- 40 ml Campari
- 40 ml ginu
- 40 ml sladkého vermutu
- 20 ml espressa
- pomerančové kolečko na ozdobu.
Doporučená sklenice: whiskovka – protože v ozdobném skle drink získá řádnou noblesu.
Postup:
- Vychlazenou whiskovku naplňte ledem.
- Do vyšší sklenice dejte led a všechny tekuté přísady. Krátce promíchejte lžící.
- Přeceďte do whiskovky s ledem a ozdobte plátkem pomeranče.
Tipy ke kávě negroni
Pokud hledáte drink, co pořádně přiloží k silvestrovské náladě a bude více alko než kávový, držte se původního receptu. My si ho rádi dáváme i s dvojnásobnou dávkou kávy. Chutná pak více kávově a je méně zabijácké, ale nám to nevadí. Upravte si ho podle svého aktuálního rozpoložení.
Když se pustíte do pátrání, najdete řadu receptů, ve kterých kávu nahrazuje kávový likér kahlúa. I tudy vede cesta. Jenže my jsme kávomilové a proto preferujeme v koktejlu opravdové kafe. Navíc kahlúa je sladký likér a ubírá negroni jeho příjemnou hořkost.
Jakou kávu do kávy negroni?
Jakou máte rádi. Když nemáte kávovar, použijte kávu z moka konvičky, french pressu nebo filtrovanou kávu, jak je ctěná libost. Doporučujeme takovou kávu, která vám osobně vyhovuje, v případě tohoto drinku dostatečně silnou. Se slabou se oberete o kus chuťového zážitku. Opět sáhněte spíše po středně a tmavěji pražené kávě, která nabízí plnější chuť a podtrhuje hořkost drinku.
TIP: Do kávy negroni nám chutná naše káva Eño Ñuño s tóny čokolády a oříšků. Druhým favoritem je káva Colombia Asotbilbao s nádechem pomerančů, které k negroni pasují dokonale.
#produkty#/mirne-ovocna-kava/
Další hřejivé drinky z kávy
Některé recepty nemají profesionální strukturu a pevně dané poměry ingrediencí, ale v kávovém světě zdomácněly natolik, že je nemůžeme nezmínit.
Námořnická káva
Jak název napovídá, vtip tohoto drinku spočívá v rumu. Recept je jasný: káva a rum. Čím kvalitnější, tím lepší zážitek pro vás. Káva a rum jsou jediné „povinné“ přísady. Zbytek si přizpůsobte podle sebe – mléko, cukr, med – vše je dovoleno. Zaručeně se zahřejete.
Alžírská káva
Kdo by ji neznal – klasika se šlehačkou a vaječňákem. Vyrobíte opět velmi snadno, do lunga nalijete malou štamprli vaječného koňaku, ozdobíte domácí šlahačkou a posypete muškátovým oříškem nebo hoblibkami čokolády.
Chcete-li alžír trochu sofistikovanější, ohřejte plnotučné mléko spolu s vaječným koňakem přibližně na 55 °C a vyšlehejte šlehačem na mléko do pěny. Tou pak prolijte espresso a získáte tzv. eggnog latté, které se v anglicky mluvících zemích připravuje zejména v období Vánoc.
Pařížská káva
Co se stane, když do kávy přidáte libovolný kakaový likér a ozdobíte šlahačkou? Získáte hřejivou kalorickou bombu, velmi příhodnou pro zimní období a také budete moci prohlásit, že pijete pařížskou kávu.
Nechte pracovat vlastní fantazii
Té se meze nekladou. Dlouhé zimní večery a pohoda vyhřátého domova přímo volá po vyzkoušení něčeho nového. Káva je skvělá sama o sobě a poslouží také jako kvalitní základ pro různé úpravy.
Jestli můžete alkohol, ale vyhýbáte se kofeinu, veškeré drinky jde připravit i v bezkofeinových verzích. Například naše káva Natur Decaf získává při procesu zbavování kofeinu extra sladkost, takže se k výrobě drinků báječně hodí.
Máte svůj recept na drink, kterým se v zimě zahříváte nebo se vám osvědčil při silvestrovském veselí? Jsme zvědaví, podělte se o něj s námi :)