Vánoce a káva: Světové tradice + 6 tipů pro pohodový advent

Chvíle, kdy si s blízkými vychutnáme šálek dobré kávy, doslova dobíjí baterky. Káva odjakživa funguje jako prostředek k propojení a sdílení. To zní ideálně pro nadcházející advent, že? Prozkoumejte s námi různé vánoční a adventní rituály napříč světem a inspirujte se.
Káva hřeje a spojuje
Zdá se nám to jako včera, kdy jsme připravovali ledové espresso, a najednou spíš přemýšlíme, jak se zahřát. Taky vám rok tak rychle utíká? Zima láká k tomu, abychom zvolnili tempo, zalezli do tepla a zaměřili se na to, co máme kolem sebe nejblíž.
Setkávání a pohoda u rodinného krbu (i toho obrazného) baví celý svět. V mnoha zemích existují zvyky nebo recepty spojené s kávou, které se vážou k adventnímu času.
Caffè alla Nocciola: Italové vědí, jak si život vychutnat
Do země, odkud pochází espresso a kde je káva národním nápojem, si půjdeme pro první adventní tip. Je jím Caffè alla Nocciola – káva s krémem z lískových oříšků.

Pochází z Kampánie, pravděpodobně přímo z hlavního města Neapole. Zrodila se z umění místních baristů někdy v 90. letech 20. století. Místo rychlého vysrknutí espressa u baru si na Caffè alla Nocciola musíte vyhradit čas. A stojí to za to.
O Vánocích ho Italové popíjejí ke svému oblíbenému panettone (tradiční vánoční italské sladké pečivo). Protože cukr, který sníte na Vánoce, se do kalorických tabulek nepočítá.
Chcete si dopřát Vánoce v italském stylu a jednoduše si připravit Caffè alla Nocciola? Zkuste to takhle:
Co potřebujete
- 1 shot čerstvého espressa z kávy Fuerte Espresso
- 1–2 lžičky krému z lískových oříšků (nejlépe 100% kvalitní pasta)
- 40 ml plnotučného mléka
- 1 lžička hnědého cukru (nemusí být)
- špetka kakaa nebo mleté skořice na ozdobu
#produkty#/kava-bez-kyselosti/
Postup
- Trochu mléka ohřejte, pak ho v malém šálku smíchejte s lískooříškovým krémem, případně cukrem. Míchejte, dokud nevznikne homogenní krémová směs.
- Zbytek mléka našlehejte do pěny buď parní tryskou kávovaru, nebo pomocí french pressu opakovaným rychlým stlačováním.
- Připravte espresso.
- Do šálku nebo skleničky dejte napřed lískooříškový krém, potom espresso a navrch pěnu.
- Ozdobte kakaem nebo skořicí.
Caffè alla Nocciola se připravuje také bez pěny. A dokonce si na něj můžete místo espressa uvařit i kávu v moka konvičce, kterou v Itálii najdete skoro v každé domácnosti. Jediné, bez čeho se neobejde, je lískooříškový krém :)
Kaffemik – plný dům lidí, hromada jídla a kávy
Kaffemik je tradice, ze které by mnohé z českých hospodyněk klepla pepka. Dodržuje se především v Grónsku a na Islandu a pořádá se při různých významných událostech, jako jsou svatby, křtiny nebo narozeniny. A také o adventu jako neformální předvánoční setkání.
O čem to přesně je?
Kaffemik doslova znamená „přes kávu“. Hostitel uspořádá den otevřených dveří u sebe doma – pozve rodinu, známé, kolegy, sousedy, zkrátka všechny, na koho si vzpomene. Zastavit se může i náhodný kolemjdoucí. Hosté se pak po celý den střídají. Každý se zdrží jen tak dlouho, aby vše ochutnal, prohodil pár slov a pak odešel a uvolnil místo dalším příchozím.
Pohoštění zajišťuje hostitel, nabízí všelijaké tradiční pochoutky a především neustálý přísun kávy. Umíte si takovou akci doma představit? Bylo by určitě zajímavé, kdyby to někdo vyzkoušel. Jestli se do toho pustíte, dejte nám vědět, jak to dopadlo.
Dáte si kávový svařák? Ve Švédsku mu říkají coffee glögg
Pro další kávový tip se vydáme do Švédska. Původní švédský glögg je vážně ostré pití, které spojuje portské víno, bílý rum a bourbon nebo whisky se zimním kořením, citrusy a rozinkami.

Pro seveřany je velmi zásadním adventním nápojem a jít domů omámený tímto národním pokladem tak nějak patří k předvánočnímu času.
Jenže seveřané také milují kávu, dokonce celosvětově vedou žebříček konzumace. Není divu – nějak proti únavě z věčné zimy a nekonečně dlouhých večerů bojovat musí. A proto si vymysleli kávovou verzi svého populárního svařáku.
Jak si doma uvařit coffee glögg
Co potřebujeme

- 250 ml silného espressa nebo velmi silné filtrované kávy z vánoční kávy Navidad
- 250 ml červeného vína (např. Merlot, Shiraz nebo nealkoholická varianta s hroznovým džusem)
- 1 lžíce třtinového cukru nebo medu
- 1 skořicová tyčinka
- 4 hřebíčky
- 2 lusky kardamomu
- 1 proužek pomerančové kůry
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce mandlových plátků
- 20–30 ml tmavého rumu nebo portského vína (v nealkoholické verzi vynechejte)
Postup
- Víno a koření smíchejte v hrnci a na mírném plameni zahřívejte asi 15 minut, ale nevařte.
- Přidejte horkou kávu a promíchejte, aby se propojily chutě.
- Přilijte rum nebo portské víno, rozinky a mandlové plátky.
- Podávejte ozdobený plátkem pomeranče nebo několika kávovými zrnky.
A teď adventní tradice hezky česky
I my Češi máme své oblíbené zimní kávové nápoje, které navozují sváteční atmosféru. Už roky mezi ně patří dýňové latté, které se v sezónních nabídkách kaváren objevuje, jakmile se po létě ochladí. S blížící se zimou roste popularita skořicového cappuccina. To se nebojíme označit za vlajkovou loď českých Vánoc v oblasti kávy.

Jak si kávou zpříjemnit advent
Přidejte ji k typicky adventním činnostem a proměňte je ve výjimečnější chvíle. Máme pro vás pár tipů, které jsme sami zkusili a skvěle nám fungují.
Káva k pečení vánočního cukroví
Cukroví rozhodně chutná nejlépe s kávou. Zpříjemněte si už samotné pečení cukroví. Když si k ruce postavíte šálek filtrované kávy (my si ho připravujeme z Vánoční kávy Navidad) a budete ho mezi vykrajováním lineckého postupně popíjet, půjde vám to od ruky úplně samo. Nebo si uvařte své oblíbené espresso, jakmile strčíte první plech do trouby.
Udělejte si pauzu při vánočním úklidu
Vánoční úklid dá zabrat. Ale Vánoce mají být především o pohodě, ne? Proto se nebojte chvíli odhodit hadr a leštěnku a vychutnejte si třeba právě skořicové cappuccino. A zobněte si k němu i pár rohlíčků. Nebojte, smí se to, Ježíšek nad tím určitě přimhouří oko.
Kdybyste naopak potřebovali povzbudit, abyste se do úklidu vůbec vrhli, doporučujeme rychlé espresso na stojáka a pak se chopit koštěte.
Běžte ven a uvařte si kávu
Už jste si někdy vařili kávu venku? Ne? Tak to určitě zkuste. Zimní adventní víkendy jsou ideální příležitost stmelit rodinu výletem do přírody a tam si uvařit kávu. Zatímco děti zkoumají les, vy si vychutnáváte lahodnou kávu a zahříváte si ruce. Dobře, možná to nebude tak romantické, ale zažitek to určitě bude.

Kávu venku zvládnete s moka konvičkou i french pressem. My máme skvělou zkušenost s aeropressem, který je lehký a skladný. Espresso si v lese nepřipravíte, ale o to víc se na něj budete těšit domů.
Pozvěte na kávu kamaráda
Abyste jen neuklízeli, nepekli cukroví a nenakupovali dárky, dopřejte si čas na oddych. Pozvěte na kávu a krátkou řeč někoho, s kým si můžete popovídat o čemkoli a uvolnit se – kamaráda, sousedku, někoho, s kým je vám fajn.
Udělejte si „besídku“ s kolegy
Potkáváte se v kanceláři, ale moc času na kus řeči nemáte. Napravte to. Káva a talíř s vaším cukrovím je skvělý icebreaker. Domluvte se s kolegy, nanoste pečivo, uvařte kávu a dejte si pohodový přesčas, kdy se pobavíte i o něčem jiném než o termínu uzávěrky.
Uvařte si svůj sirup
Do zimní kávy se hodí hřejivý karamelový nebo oříškový sirup a špetka skořice. Vytvořte si vlastní sirup, který pro vás bude symbolizovat adventní pohodu. Přidejte si ho do kávy, kdykoli budete potřebovat pohladit po duši. Inspirujte se v našem článku s recepty na sirupy do kávy.
Udělejte si advent po svém
Advent si máte užít, o to jde především. Jestli to bude s espressem, cappuccinem nebo filtrovanou kávou, to už záleží na vaší chuti.
Kdybyste měli pocit, že se všemi adventními kávovými tipy bude na vás kofeinu trochu moc, doplňte svou sbírku o dobrou kávu bez kofeinu.
Přejeme vám pohodový předvánoční čas plný radosti, klidu a kávy, jak vám chutná.
#produkty#/kava-bez-kofeinu/
