Jak vybrat kávu podle způsobu přípravy: Od kávovaru po filtr

Jak vybrat kávu podle způsobu přípravy

Dáváte přednost espressu z kávovaru, nebo fandíte spíš filtru? Zzjistěte, která káva se ke zvolené metodě nejlépe hodí. Jaký vybrat profil pražení, jak zrna umlít a z jak chutnají kávy z jednotlivých zemí? Jděte na to s rozmyslem a dostatkem informací.

V článku se dozvíte:

  • Jaké faktory ovlivňují chuť kávy při přípravě.
  • Jakou roli hraje kyselost.
  • Jaká káva se hodí na filtr, french press, do moka konvičky, do kávovaru.
  • Naše tipy na kávu pro jednotlivé druhy příprav.
  • Přehled kávy z jednotlivých zemí a jejich chuťové profily

Filtr není espresso

Pro pořádek si pojďme ujasnit pojmy: espresso z kávovaru teď zjednodušeně nazveme klasickou metodou přípravy. Ostatní metody považujme za alternativní. Patří sem například french press, moka konvička, chemex, vacuum pot nebo překapávaná káva

Jaké hlavní rozdíly v přípravě ovlivňují výslednou chuť?

Espresso

Alternativní metody

doba extrakce

v řádu vteřin

v řádu minut

poměr vody vůči kávě

menší

větší

tlak

ideálně 9 barů

bez tlaku [mimo moka konvičky]

hrubost mletí

jemná

hrubší [liší se dle metody]

profil pražení

střední, tmavý

střední, světlý

Kyselost ano, nebo ne? 

Hlavní roli při výběru kávy i metody hrají vaše osobní chuťové preference. Máte raději silnou a intenzivní chuť? Zvolte espresso, a k tomu i vhodnou kávu na espresso. Upřednostňujete lehčí a komplexní nápoj? Zkuste překapávanou kávu. 

French press kávaJste-li zarytým odpůrcem jakékoli kyselosti v kávě, doporučujeme vybírat si kávové směsi s robustou. Pokud totiž zvolíte čistou arabiku, zpravidla v ní nějakou kyselinku vždy budete cítit.

I výběr odrůd arabiky je ale dost široký na to, abyste mezi nimi našli kávu s minimem kyselinek a zároveň zajímavým chuťovým profilem. 

Kyselost vedle odrůdy kávovníku ovlivní i způsob zpracování zrn a profil pražení

Filtrovaná káva: Jak na ni?

Filtr nebo také překapávaná káva se opět vrací do módy. Nejen v domácnostech, ale také v kavárnách. Nejlépe si ji vychutnáte, pokud neradi pijete kávu na ex a upřednostňujete pomalé popíjení pořádného kotle kafe. 

TIP: V kavárně se můžete setkat s pojmem batch brew. Jde o typického zástupce filtrované kávy. 

Proč je káva z filtru jemnější?

Filtrované kávy připravené v mocca masteru, aeropressu, chemexu nebo hario V60 se vyznačují oproti espressu lehčí chutí. Z velké části to má na svědomí větší poměr vody vůči kávě. Zatímco u espressa je to 7–10 g na 30 ml vody, u filtrované kávy cca 15–18 g na 250 ml. Tedy oproti poměru 1:3 u espressa je to u filtrované kávy poměr cca 1:15.

Filtrado_zrnkova-kava

Navíc voda při přípravě přes filtr prochází přes mletou kávu přirozeně pouze působením gravitace, bez jakéhokoli tlaku. Tím se ze zrn neuvolní tolik intenzivní aroma a chuť. 

Jaký profil pražení vybrat na filtr?

Na filtr se nejlépe hodí střední a světlý profil pražení. Proč? Tmavý stupeň pražení utlumí některé jemné detaily v aromatu, které milovníci překapávané kávy oceňují nejvíce. Tmavý profil podtrhuje spíše hořčí chuť. 

Moka MasterSvětlý profil nejlépe nechává více rozehrát ovocné tóny. Střední profil zvýrazní to nejlepší z obou pólů, vybalancuje hořkost i ovocné aroma. 

Zajímá vás vliv pražení na výslednou chuť? Podívejte se na článek Vliv pražení kávy na chuť.: Jak vybírat? 

A jak na mletí kávy na filtr? 

S mletím zrn na překapávanou kávu si můžete vyhrát podle svého, abyste vše vyladili přímo pro své chuťové pohárky. Voda nesmí přes filtr protékat příliš rychle, aby nebyla mdlá a zároveň ani moc pomalu, aby nebyla přeextrahovaná a nepřevážila hořkost. 


TIP: V kavárně se můžete setkat s pojmem batch brew. Jde o typického zástupce filtrované kávy. 


Proč je káva z filtru jemnější?

Filtrované kávy připravené v mocca masteru, aeropressu, chemexu nebo hario V60 se vyznačují oproti espressu lehčí chutí. Z velké části to má na svědomí větší poměr vody vůči kávě. Zatímco u espressa je to 7–10 g na 30 ml vody, u filtrované kávy cca 15–18 g na 250 ml. Tedy oproti poměru 1:3 u espressa je to u filtrované kávy poměr cca 1:15.

Dripper_

Navíc voda při přípravě přes filtr prochází přes mletou kávu přirozeně pouze působením gravitace, bez jakéhokoli tlaku. Tím se ze zrn neuvolní tolik intenzivní aroma a chuť. 

Jaký profil pražení vybrat na filtr?

Na filtr se nejlépe hodí střední a světlý profil pražení. Proč? Tmavý stupeň pražení utlumí některé jemné detaily v aromatu, které milovníci překapávané kávy oceňují nejvíce. Tmavý profil podtrhuje spíše hořčí chuť. 

Světlý profil nejlépe nechává více rozehrát ovocné tóny. Střední profil zvýrazní to nejlepší z obou pólů, vybalancuje hořkost i ovocné aroma. 


Zajímá vás vliv pražení na výslednou chuť? Podívejte se na článek Vliv pražení kávy na chuť.


 

S mletím zrn na překapávanou kávu si můžete vyhrát podle svého, abyste vše vyladili přímo pro své chuťové pohárky. Voda nesmí přes filtr protékat příliš rychle, aby nebyla mdlá a zároveň ani moc pomalu, aby nebyla přeextrahovaná a nepřevážila hořkost. 

Kolumbijska_zrnkova_kava_Buendia_zrnka

Mezi naše další oblíbené kávy na filtr patří:

French press: Zdravější alternativa pro milovníky turka

French press je jednoduché a nenákladné zařízení, které vykouzlí výbornou kávu chutí připomínající českého turka, jen bez logru. Hrubě mletou kávu zalijete vodou a po několika minutách stlačením sítka oddělíte sedlinu. Nalijete do hrnku a máte hotovo. 

French_press_1

Ve french pressu vyniknou kávy s plnou chutí a výrazným tělem z vyšších nadmořských výšek. Vyloženě se nabízí například káva z Kolumbie

Mezi naše další tipy na kávy pro french press patří:

Hrubost mletí kávy na french press

Doporučujeme rozhodně hrubší mletí, které připomíná cukr krystal. Tím zajistíte, že se přes sítko nedostane kal. Extrakce trvá několik minut, takže na to, aby se do vody dostalo to správné aroma, bude i při takové hrubosti mletí času dost. 

Pražení kávy pro french press

Výběrem středně pražené kávy neuděláte chybu. Milovníci ovocnějších tónů pak volí světlé pražení. Tmavé pražení pro french press příliš nedoporučujeme. Vyniká v něm hořkost a komplexní chuťový profil zaniká. 


TIP: Chcete tu nejlepší kávu? Přečtěte si náš návod jak na kávu ve french pressu. 


Moka konvička: Pro vyznavače silné chuti 

Moka konvička je oblíbená klasika pro přípravu domácí kávy. Vynalezli ji Italové, jak jinak, protože právě oni milují kávu silné chuti. 

Abyste si užili to nejlepší, co moka konvička umí, zvolte směs 100% arabika, anebo směs s robustou pokud preferujete více hořké tóny. Nedoporučujeme sáhnout po čisté robustě z důvodu velké hořkosti, kterou intenzita přípravy ještě podtrhne. 

Kava_v_moka_konvicce

Jaký profil pražení kávy do moka konvičky?

Za nás rozhodně střední. Protože tento způsob přípravy extrahuje do kávy veškeré aroma velmi intenzivně, světle pražená káva by byla kyselá a tmavě by vás nemile překvapila přílišnou hořkostí. 

Jak kávu umlít? 

Do moka konvičky namelte kávu středně, aby připomínala hrubě mletou mouku. Příliš jemnou směsí ucpete sítko a přes hrubou proběhne extrakce moc rychle a výsledek bude vodnatý a mdlý. 

Jste zvědaví na naše favority do moka konvičky?


TIP: Přečtěte si rady a návod na přípravu skvělé kávy z moka konvičky


Kávovar: Jak na nejlepší espresso pod sluncem?

Sto kávomilů, sto chutí. Ke své nejlepší kávě se budete muset propít sami. Nicméně máme pro vás pár postřehů, které vám cestu o něco zkrátí. Ucelený přehled doporučení jsme sepsali do článku: Jak vybrat nejlepší kávu do kávovaru.

Kava_na_espresso

Kávovar na rozdíl od předchozích metod žene vodu přes kávu tlakem. Extrakce trvá okolo 30 vteřin. Je nasnadě, že výsledná chuť stejné odrůdy kávy bude úplně jiná, než když ji připravíte třeba ve french pressu.

Kávomil Cornelis radí....

Já osobně mám rád kávu s lehkou ovocností v chuti. Spousta zákazníků ale hledá kvalitní kávu bez jakékoli kyselosti. Vytvořili jsme proto speciální kategorii s kávami které tyto požadavky splňují: výběrová zrnka, ale bez kyselosti.

Jestli také hledáte kávu na espresso bez kyselosti, rozhodně vybírejte z káv v téhle kategorii.  

Poměr vody u espressa je nižší, proto chuť kávy bude proti alternativním metodám intenzivnější. Chcete-li si užít kávu z kávovaru, ale preferujete nápoj menší intenzity, zkuste spíš než čisté espresso připravit lungo nebo americano

Pražení pro kávovar

Rozhodně vždy co nejčerstvější, to ostatně platí u všech metod. Podle našich zkušeností rozvíjí kávová zrna svůj potenciál nejlépe při středním profilu pražení, spousta lidí ale preferuje i profil mírně tmavší. 

#produkty#/espresso-smesi/

Opět záleží na osobním vkusu. Světlejší pražení přináší více kyselosti, tmavší více hořkosti. A oba póly mají své vyznavače. 

Jak umlít kávu na espresso?

Jemně, aby připomínala polohrubou mouku. Experimenty jako u alternativních metod se tu moc nevyplácí. Správná hrubost mletí je důležitá nejen pro správnou extrakci, ale také pro vytvoření dokonalé cremy. A jako vždy – melte nejlépe těsně před přípravou. 

Naše tipy pro kávovar:

Pokud nejste v kávě starší a pokročilí, doporučujeme zkusit nejdříve některou ze směsí s robustou:

Jestli ale ale již máte v kávě něco upito a lehká ovocnost vám nevadí, určitě zkuste oblíbenou kávu Eño Ñuño. Velmi populární na espresso je i brazilská káva Fazenda Sertao.

Žok

Na původu záleží

Nejen odrůda napoví, co od kávy čekat. Důležité je i to, v jaké výšce nad mořem vyrostla, na jakém podloží a v jakém podnebí. Obecně platí, že káva z vyšších nadmořských výšek je výraznější a plnější

Jednotlivé země původu mají svá specifika, která usnadní základní orientaci v kávovém světě. Nedržte se jich však dogmaticky. Různé regiony v zemích plodí zrna s různými profily. 

Brazílie

Jemná káva s minimální kyselostí, podtóny oříšků, čokolády nebo karamelu. Skvěle se hodí do espresso směsí nebo samostatně do kávovaru. Je ideálním adeptem pro dochucování. 

Neprávem je brazilská káva někdy považována za nudnou a nevýraznou. I zde najdete skutečné skvosty, které potěší znalce. 

Kolumbie

Káva z Kolumbie je pro fajnšmekry jako stvořená. Plné výrazné tělo, bohatá sametová chuť. Tóny oříšků, vanilky, kakaa. Vyvážená acidita. 

Kolumbijské plantáže se zpravidla rozprostírají ve vyšších nadmořských výškách na sopečném podloží. To dodává kávě nezaměnitelné chuťové profily, které se farma od farmy i výrazně liší. 


Víte, že kávy pěstované ve výšce nad 1200 m.n.m nesou označení strictly high grown a mezi kolumbijskými druhy jich najdete celou řadu? Tím že rostou v chladnějším podnebí, dozrávají pomaleji a obsahují vyšší koncentraci živin a také aromatických látek. Znalci je tak obzvlášť cení.


Kuba

Kubánci umí vyrobit skvělý rum a vypěstovat kvalitní kávu. I když místní režim jim k tomu netvoří ideální podmínky, podnebí to vynahrazuje náramně. Sklízí zde pouze arabiku, konkrétně odrůdu typica. 

Kubánská káva je jemná, zemitá, s bohatou chutí. Její minimální kyselost má ovocitý nádech. Rozpoznáte v ní tóny tabáku, karamelu a  kakaa.

Mexiko

Patří mezi top 10 největších světových producentů kávy. Protože je to země rozlehlá, v kávě z různých oblastí najdeme mnoho rozdílů. Obecně mívá tenčí až střední tělo, ale výraznou chuť s tóny čokolády a koření

Mezi mexickými kávami najdete velké množství s označením bio a fair trade.

Afrika

Afrika je kolébkou kávy. Zde se zrodila a odtud se rozšířila do celého světa. Zdejší podnebí je stálé, půda bohatá na minerály z vulkanické činnosti a kávovým zrnům dodává nezaměnitelnou chuť. 

Kenya_1

Africká káva tvoří protipól kávě z Jižní a Střední Ameriky. Ocení ji opravdoví znalci. Vyniká vyšší aciditou. V jejích tónech poznáte ovoce, jako rybíz, citrusy či lesní plody. Dále pak květinové podtóny, koření nebo černý čaj. 

Jestli se domníváte, že v kávě už nemáte co objevit, zkuste etiopskou nebo keňskou a možná se budete divit. A možná se do nich zamilujete. 

Honduras 

V této malé zemi Střední Ameriky pěstují skvělou arabicu a řadí se mezi největší kávové producenty. Plantáže leží ve vyšších polohách, ve stálém podnebí s dostatkem vláhy.

Ačkoli se kávy z jednotlivých regionů od sebe odlišují, očekávejte v nich sladkost a šťavnaté ovocné tóny, tóny čokolády a oříšků a nízkou aciditu

Káva z Hondurasu často končí ve směsích, obvykle s chuťově těžšími odrůdami. Když ji vyzkoušíte samostatně, určitě na ni nezapomenete. 

Závěr: Jakou kávu tedy vybrat?

Hlavní kritérium pro výběr kávy je vaše chuť. Najděte si tu správnou, která vás ráno postaví na nohy, znovu aktivuje po obědě i tu, kterou si rádi vychutnáte při povídání s přáteli. Ke každé příležitosti může sednout jiná odrůda i jiná forma přípravy. 

Váháte-li s výběrem, poraďte se ve své pražírně nebo informujte na jejím webu. U nás si můžete vybrat hned podle několika kritérií:

Nebo nám rovnou napište. Poradíme vám na míru vaší chuti.