„Pijete kávu jen ráno? Budete zdravější,“ říkají vědci
Někteří kávomilové si bez ranní kávy neumí představit start do nového dne. Jiní si ji raději dopřejí až po snídani. Jak to máte vy? Jedna americká studie nedávno přišla s překvapivým tvrzením, které ranní kávu staví do nového světla. Na co vědci přišli? A kdy pít kávu v průběhu dne, aby vás nejen povzbudila, ale i prospěla vašemu zdraví?
Nová studie přináší překvapivé závěry
Zmíněnou studii vedl Dr. Lu Qi z Tulane University, New Orleans, USA, v letech 1999 až 2018. Sledoval vzorek 40 725 dospělých. Mimo jiné se jich ve výzkumu dotazoval na veškeré jídlo a pití, které konzumovali alespoň jeden den. Skupina 1 463 jedinců pak podrobně popisovala svůj jídelníček během celého jednoho týdne.
Účastníci odpovídali také na otázky, zda, kolik a kdy pijí kávu. 48 % respondentů kávu nepilo vůbec, 36 % jen ráno a 16 % po celý den. Zjistilo se, že ti, kdo pili kávu jen ráno, měli o 16 % nižší pravděpodobnost úmrtí z jakékoli příčiny a o 31 % nižší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
Zásadní je načasování
Možná si říkáte, že na zjištění, že je káva zdravá, není nic až tak převratného. To zajímavé ale přichází dále: Lepší výsledky se totiž týkaly jen ranního a dopoledního pití kávy. U těch, kdo kávu pili v průběhu celého dne (ráno, odpoledne, k večeru), se tento benefit neprokázal.
Jako možnou příčinu vědci uvedli narušení cirkadiánního rytmu a přirozeného průběhu hladin hormonů, které zodpovídají za kvalitu spánku. A kvalitní spánek, jak víme, je alfa a omega pevného zdraví.
Kávomil Cornelis radí....
Možná nejsem ve svých 26 letech úplně ideální testovací subjekt, ale moje ráno již několik let pravidelně doplňuje střídavě filtrovaná káva Buendía, Eño Ñuño a Kenya Karibuni. A, radši zaťukám, ale zdraví se mě zatím drží pevně. Teď ale ve vší vážnosti, dobrá káva po ránu opravdu dělá den lepším. Za mě osobně je k první kávě dne nejlepší filtrovaná káva, kterou můžu popíjet klidně až do oběda.
Příčiny studie neřeší
Zda je ranní, případně dopolední, pití kávy prospěšnější kvůli vlivu kofeinu na produkci hormonů, studie ve skutečnosti neřeší. Vědci se pouze domnívají, že by to mohlo souviset s narušením přirozeného rytmu těla.
Doktor Qi na závěr dodává: „K ověření našich zjištění na jiných populacích jsou zapotřebí další studie. Potřebujeme klinické výzkumy, abychom otestovali potenciální dopad změny denní doby, kdy lidé pijí kávu.“
Ranní káva hned po probuzení? Raději ne
Jestliže studie říká, že ranní nebo dopolední káva je nejzdravější, měli byste ji tedy vypít hned, jakmile otevřete oči? Protože přece čím dříve, tím lépe, ne? Neukvapte se. Věda totiž přináší ještě další poznatky. Vezmeme vás teď na malou, ale podnětnou, exkurzi do světa hormonů a chemie.
Kortizol a káva: jak spolu souvisí?
Káva obsahuje kofein, také proto po ní sáhneme, když potřebujeme zahnat únavu nebo povzbudit. Kofein jako stimulant dokáže naše tělo nastartovat, potlačit potřebu spánku, zlepšit koncentraci a motivaci.
Motivovaný, odpočinutý a svěží by se člověk měl cítit také po kvalitním spánku. Takové naladění zařizuje naprosto přirozeně hormon kortizol. Možná jste o něm ale slyšeli spíše v negativní souvislosti, protože se někdy označuje jako stresový hormon. Jak přesně funguje kortizol? Je to náš nepřítel, nebo spojenec?
Co dokáže kortizol
Svou popularitu u široké veřejnosti získal kortizol hlavně proto, že se vyplavuje z nadledvinek v reakci na stres a uvádí naše tělo do módu „boj nebo útěk“. Dodává tělu okamžitou energii pro vypořádání se s nebezpečím.
Dlouhodobý stres, a tedy dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu a dalších stresových hormonů, může vést ke vzniku zdravotních potíží, jako jsou infarkt, mrtvice, úzkosti, deprese, oslabená imunita, potíže s trávením, žaludeční vředy, únava, migrény a řada dalších. Proto máme možná pocit, že čím méně kortizolu, tím lépe.
Kortizol má ale mnohem více důležitých funkcí. Reguluje metabolismus, spánek, krevní tlak a imunitu a hraje klíčovou roli v boji proti zánětu. Zdravé tělo si dokáže kortizolu vyprodukovat tak akorát, aby mu sloužil ku prospěchu.
Proč se bavíme o kortizolu v souvislosti s ranní kávou? Hladina kortizolu v těle během dne kolísá. Nejvyšších hodnot dosahuje v době kolem probuzení a do večera postupně klesá. A protože kortizol posílá do těla energii, káva těsně po probuzení jednoduše nedává smysl. Největší benefit z jejího povzbudivého účinku získáte nejdříve hodinu po probuzení.
Zvyšuje kofein hladinu kortizolu?
Často se dočtete, že ano. Odpověď ovšem není tak jednoznačná.
Mnohé studie se shodují na tom, že ráno se hladina kortizolu v reakci na přijatý kofein nezvýší o tolik jako odpoledne, kdy je přirozeně nižší. Dále vědci zjistili, že i nadledvinky kávomilů s tolerancí na kofein, na příjem odpoledního kofeinu reagují větší produkcí kortizolu než na ranní dávku.
Možná právě zde leží odpověď na otázku, proč pít kávu spíše dopoledne nebo si udělat raději kávu bez kofeinu.
#produkty#/kava-bez-kofeinu/
Pravda o kávě na lačno
Kontroverznost ranního šálku kávy posuneme ještě o kousek dál. Snídáte? A kdy si vypijete první kávu? Před snídaní nebo po ní? Slyšeli jste, že když pijete kávu na lačno, můžete dostat žaludeční vředy? A že způsobuje reflux? Opravdu káva na lačno škodí?
Káva stimuluje tvorbu žaludečních kyselin
Káva podporuje a zrychluje činnost trávicí soustavy. Tvorba žaludečních kyselin s tím jde ruku v ruce. U zdravých osob se však neprokázalo, že by káva jako taková způsobila trávicí potíže. Každý má žaludek jinak citlivý, a pokud se po vypití kávy necítíte dobře, máte několik možností:
- Vadí-li vám černá káva, zkuste ji doplnit trochou mléka.
- Vadí-li vám káva s mlékem, zkuste černou, nebo živočišné mléko vyměňte za rostlinné. Je totiž možné, že problémy nezpůsobuje káva, ale intolerance laktózy nebo jiné bílkoviny kravského mléka.
- Najezte se. Jestliže vám po kávě není úplně hej, bez ohledu na to, jestli v ní je či není mléko, snězte napřed alespoň něco malého.
Kdy nepít kávu na lačný žaludek?
Kávu si na lačný žaludek raději nedávejte v případě, že trpíte onemocněním trávicí soustavy, jako například refluxem (GERD), žaludečními vředy, syndromem dráždivého tračníku, chronickou gastritidou (zánět žaludku) nebo pankreatitidou (zánět slinivky břišní). Příznaky těchto chorob může zvýšená produkce žaludečních kyselin zhoršit.
TIP: Odhalte pravdu o dalších rozšířených mýtech o kávě.
Nejlepší ranní káva od Café Montaña
Pokud si kávu dopoledne dáváte především proto, aby vás probrala, oceníte pravděpodobně větší dávku kofeinu. Přesně tu najdete ve směsích arabiky a robusty, protože robusta obsahuje přibližně 2× více kofeinu než arabika. Zkuste například tyto kávy:
- Káva Fuerte espresso – pro milovníky tradičního espressa italského stylu. Káva s nulovou kyselostí, lehce sladkými tóny pražená na tmavší profil se skládá z 50 % z brazilské a kolumbijské arabiky a z 50 % z robusty a je tak nejsilnější z našich káv.
- Espresso směs 70÷30 – vyvážená směs arabiky a robusty, kde je robusty sice jen 30 %, i přesto ale v kávě nenajdete žádnou kyselost. Nejlépe se hodí pro tradiční espresso, nicméně zachutná i vyznavačům jiných metod přípravy, kteří oceňují nulovou aciditu a poctivou, silnou kávu.
- Káva Bio Espresso 80÷20 – jestli vám někdo řekl, že robusta je káva podřadné kategorie, nezná tuto naši směs. Dokonale vyladěná káva pro espresso ve 100% bio kvalitě vás probere a příjemně naladí čokoládovými, oříškovými a nugátovými tóny.
#produkty#/espresso-smesi/
Kdy je tedy ideální čas na kávu
Kdybychom chtěli odpovědět v souladu s výsledky odborných studií a doporučeními odborníků na výživu, poradili bychom vám, abyste si kávu dali přibližně mezi 9:30 a 11:00. Ne hned po probuzení, ne do prázdného žaludku a ne pozdě odpoledne.
Co kávomil, to originál
Každý organismus reaguje na kofein jinak a obecné rady často v konkrétních případech neplatí. Jen pozorováním sami sebe a zkoušením toho, co vám sedí a nesedí, zjistíte, jak to s kávou máte vy osobně.
Co o ranní kávě říká nutriční terapeutka
Na naše zvídavé otázky ohledně pití kávy po ránu odpovídala také Zuzana Machoňová, nutriční terapeutka:
ČT v novém článku nedávno přišla s tím, že ranní káva pomáhá srdci víc než celodenní popíjení. Jaký je váš názor podle zkušeností z praxe?
Já osobně zkušenost s tím, jestli ranní káva pomáhá srdci víc než v jiné denní době, nemám.
Odborných studií a výzkumů ohledně kávy bylo uděláno mnoho a stále se dělají další.
Snášenlivost kávy je ovšem individuální záležitostí. Kofein se metabolizuje v játrech enzymem s genem CYP1A2. A někteří lidé mají variantu tohoto genu, který metabolizuje kofein pomaleji.
Tím kofein zůstává déle v krevním oběhu a může narušovat spánek a snižovat jeho kvalitu tím, že snižuje tvorbu melatoninu, spánkového hormonu. Někdo si nemůže dát kávu po poledni, protože by nemohl usnout, jiný si vypije poslední kávu večer a usne bez problémů.
Jiné zdroje naopak varují před pitím kávy na lačný žaludek. Prý kofein zvyšuje tendenci žaludku produkovat kyseliny a žluč, což mimo jiné zhoršuje příznaky refluxu. Je to pravda? Jak tedy kávu ráno správně pít?
Kofein se v lidském těle rychle vstřebává. Je rozpustný ve vodě a v tucích, takže se dostává do všech tělesných tkání, což do značné míry vysvětluje, proč působí v mnoha různých částech těla.
Po vypití kávy dochází i ke stimulaci trávení. Kofein vyvolává sekreci žaludeční kyseliny a oslabuje svěrač mezi jícnem a žaludkem, který brání zpětnému toku kyselého obsahu žaludku do jícnu.
Zvýšené množství kyseliny v žaludku může urychlit reflux, což je právě zmíněný zpětný tok kyselého obsahu žaludku do jícnu, kde pak způsobuje pálení žáhy neboli pyrózu.
Většinou se tak děje u osob, které trpí refluxní chorobou, ale pálení žáhy po kávě se může objevit i u zdravých jedinců. Pokud si ale někdo není jistý, zda nepříjemné zažívací potíže souvisí s kávou, může vyzkoušet na několik týdnů kávu vysadit.
Kávu po ránu doporučuji pít až po snídani. Případně vyzkoušet kávu s nižším obsahem kofeinu.
Někteří odborníci varují před pitím kávy ihned po probuzení, protože může narušovat přirozenou hladinu kortizolu, která je prý po probuzení nejvyšší. Je to pravda? Jak se hladina kortizolu v těle mění v závislosti na příjmu kofeinu a co to může způsobit?
Kortizol je hormon, který vylučují nadledviny. Mimo jiné je zodpovědný za procesy v těle související s energií, kterou zvyšuje. Hladina kortizolu je ráno nejvyšší a postupně během dne přirozeně klesá.
Kofein stimuluje nadledviny a ty produkují stresové hormony kortizol a adrenalin, tudíž jeho hladinu ještě zvýší. Krátkodobě zvýší bdělost, soustředění a energii.
Dlouhodobé zvýšení hladiny kortizolu ale vede k chronickému stresu a hormonální nerovnováze, může způsobit vyšší hodnoty glukózy v krvi, což potenciálně vede k diabetu 2.typu. Vysoké hladiny kortizolu způsobují např. nervozitu, stres, poruchy soustředění.
Káva patří do zdravého jídelníčku
Moderní poznatky vědců se shodují na tom, že káva prospívá zdraví. Jak moc s tím souvisí její načasování v průběhu dne, se pravděpodobně ještě stane předmětem zkoumání. Pokud kávu pijete rádi, a my věříme, že ano, dbejte na to, abyste vybírali kvalitní kávu.
To, jestli si ji pak dáte s mlékem nebo ochucenou kořením, jestli si ji raději vychutnáte dopoledne nebo večer, už záleží na vaší osobní preferenci. Studie jsou totiž skvělé, ale nejlepší vodítko pro každého člověka je jeho osobní pocit.