Voňavé dýňové latté: kávový hit pro chladné dny
Podzim a zima patří koření a dýním a to platí i pro kávu. Dýňové latté pravidelně vídáme v nabídce českých kaváren a už se mu nikdo nediví. Nápoj se těší velké oblibě i u lidí, kteří kávu v čisté podobě nevyhledávají. Také jste si jeho kořeněnou vůni a chuť oblíbili? Ukážeme vám, že si ho snadno připravíte i doma a získáte tak nástroj, jak zahnat špatnou náladu ze sychravého počasí, kdykoli se vám zachce.
Recept na nejlepší dýňové latté
Dýňové latté vychází z klasického latté, které obohatíte o dýňový sirup a pro podle chuti ještě šlehačku. Sirup si můžete pořídit již hotový, třeba od Moninu. Protože se to ale okolo nás na podzim dýněmi jen hemží, můžete si připravit výborný dýňový sirup i sami. Níže vám poradíme, jak na to :)
Kávomil Cornelis radí....
Pokud si na kávě chcete opravdu pochutnat, doporučuju připravit si sirup domácí. Není to až tolik práce navíc, a lze si ho připravit do zásoby. S domácím sirupem totiž káva chutná naprosto dokonale.
Ingredience na dýňové latté:
- Espresso z kvalitní kávy, třeba naší Vánoční kávy (a nebojte se dát si klidně dvojité),
- ¾ hrnku plnotučného mléka vyšlehaného do hladké mikropěny,
- 3–4 lžíce dýňového sirupu.
#produkty#/vanocni-kava/
Postup
- Začněte tím, že na dno větší sklenice nebo hrnku dáte dýňový sirup. Dýňové latté je husté a hutné, zasytí a rozhodně nepatří do malého šálku.
- Připravte espresso tak, jak ho máte rádi, nebo využijte náš návod na přípravu espressa. Počítejte s tím, že množství mléka a sirup jeho chuť naředí.
- Do hrnku k dýňovému sirupu nalijte espresso a zamíchejte.
- Z horkého mléka vyšlehejte pěnu.
- Navrch celé této parády umístěte šlehačku (máte-li domácí, plus pro vás, protože ta rostlinná ze spreje jednoduše nebude ono).
- Dílo posypte skořicí nebo dýňovým kořením a pijte ideálně horké.
Domácí dýňový sirup – jak na něj
Dýňový sirup si vylaďte podle svých mlsných jazýčků, ať vám sedne. Návod na přípravu který je za nás ověřený:
Co potřebujete na dýňový sirup:
- 1 ½ hrnku vody
- 1 ½ hrnku cukru krystal
- 6 ks tyčinek skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička zázvoru
- 2 lžičky muškátového oříšku
- 4 lžíce dýňového pyré
Jak uvařit dýňový sirup:
- Cukr a vodu přiveďte k varu.
- Když se cukr rozpustí, přidejte koření a pyré a vařte ještě dalších 20 minut, až začne směs houstnout.
- Hotovou směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.
Tento krok můžete vynechat a pouze vyjmout velké kusy koření. Získáte tak dýňovou omáčku, která latté pěkně zahustí. Někdo na tuto krémovou konzistenci nedá dopustit. Zkuste, co zachutná vám.
Tipy k dýňovému sirupu
Podzimní a zimní koření je velmi pestré. Vyzkoušejte například kardamon, badyán, vanilku, pepř, nové koření nebo pomerančovou kůru.
Místo klasického cukru jde použít třtinový cukr, med anebo javorový sirup.
A jak na dýňové pyré?
Dýňové pyré připravíte snadno. Nejlépe chutná z dýně hokaido.
- Zbavte dýni semínek a vydlabejte, nakrájejte na kousky a dejte péct do měkka. Nebo lze kousky povařit s cca 200 ml vody.
- Následně rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
- V lednici vydrží přibližně 1 měsíc.
- Zbylé pyré zamrazte nebo zavařte do sklenic. Rozhodně se neztratí.
Tipy, na co použít dýňové pyré
Jestli máte dýní hodně, neváhejte z nich nadělat pyré ve velkém. Jeho využití v kuchyni je široké, tady najdete několik tipů od nás:
1. Koláč
Klasický pumpkin pie s křupavým okrajem vás nadchne, jestli si libujete v podzimním koření.
2. Dýňová polévka
Se smetanou, kokosovým mlékem a indickým kořením anebo jen tak s bramborem? Fantazii se meze nekladou.
3. Smoothie
Přidejte si do zeleninového smoothie dýňové pyré. Dýně obsahují vitamíny C, A, B, K, E, minerální látky železo, hořčík, draslík, mnoho vlákniny a zároveň málo kalorií. Do zdravého jídelníčku určitě patří.
4. Do pečení
Pečete rádi? Dýňové pyré zvláční chleba, sušenky, muffiny i bábovku.
5. Do ovesné kaše
Posnídejte ovesnou nebo jinou obilnou kaši s dýňovým pyré a dopřejte si extra dávku vitamínů. Obzvlášť na podzim a v zimě je velmi oceníte.
6. Dresingy a omáčky
Hledáte novou inspiraci pro dresingy a omáčky? Použijte jako základ dýňové pyré a dál uvidíte, kam vás chutě povedou.
7. Náplň do raviol nebo základ do těstovin
K plněným raviolám netřeba složitých omáček, aby přinesly dokonalý gastro zážitek. A jestli si dokonce vyrábíte vlastní domácí těstoviny, doplňte je o dýňové pyré. Dodá nejen novou chuť, ale i pestrou barvu.
Kde se vzalo dýňové latté
Dýňové latté neboli pumpkin spice latté vzniklo v roce 2003 v dílně amerického řetězce kaváren Starbucks. Ve snaze zařadit do sezónní nabídky nějakou novinku zkombinovali oblíbené dýňové koření a dýňovou omáčku s kávou a našlehaným mlékem. Pumpkin spice latté se rychle stalo hitem a dočkalo se mnoha verzí.
Vytvořte si vlastní recept
Dýňové latté zahřeje a zasytí. Když si ho připravíte v lehčí verzi s menším množstvím cukru, získáte vcelku zdravý nápoj.
Plnotučné mléko s klidem nahraďte například ovesným, mandlovým nebo jiným rostlinným mlékem. S medem ho vyšleháte do pěny raz dva. Dopřát si tak dýňové latté mohou i vegani.
A jestli se nepřátelíte s kofeinem, připravte si dýňové latté z bezkofeinové kávy. Zkuste například naši skvělou bezkofeinovou kávu Natur Decaf. Tóny pomerančů do dýňového latté skvěle sedí.
Zimní potěšení pro tělo i duši
Jestli jste ještě dýňové latté nezkusili, ochutnejte ho čistě ze zvědavosti. Když vás osloví, možná zjistíte, že ani obří úroda dýní na vaší zahrádce nebude dost velká, aby vystačila na celou sezónu :)
Dejte nám vědět, jestli vám dýňové latté chutná a prozraďte své tajné tipy. Nikomu je nepovíme, jen vyzkoušíme v naší pražírně 😉