Lungo, ristretto, americano: Nejznámější variace na espresso
Dnes vás seznámíme se základními variantami kávy z klasického kávovaru. Zjistíte, v čem se liší lungo a americano, nebo proč ristretto chutná intenzivně a není hořké. Uvařte si šálek dobré kávy a propátrejte s námi svět espressa do hloubky.
Společní jmenovatelé variant espressa
Začneme základní definicí espressa:
Espresso je nápoj ze 7–9 g mleté kávy, připravený pod tlakem 9 barů, s dobou extrakce mezi 20–30 vteřinami. Výsledný objem espressa se pohybuje v rozmezí 25–35 ml. Teplota vody při extrakci by měla být mezi 90–96 °C. [Zdroj: SCAA]
Lidé po celém světě vyhledávají espresso ve všech obměnách pro jeho intenzivní chuť, výrazné aroma a cremu. Dotváří typický vzhled i chuť.
Různá délka, různá intenzita
V baristické mluvě se setkáte s pojmem délka nápoje. Co to znamená? Jednoduše objem vody, který proteče kávou při extrakci, a tedy i objem výsledného nápoje. Aby to bylo ještě zajímavější, hotový nápoj můžete tzv. prodloužit. Prodloužit se dá vším možným – vodou, mlékem, tonicem atd.
Poměr vody a kávy určuje spolu s dobou extrakce intenzitu chuti. Pokud máte raději méně výraznou chuť, pravděpodobně upřednostňujete před klasickým espressem lungo nebo americano. Víte, že rozdíl mezi nimi spočívá ještě v něčem jiném než jen v prostém objemu? Za chvíli zjistíte, v čem je zakopaný pes.
V tomto článku se budeme zabývat jen variacemi espressa, které se prodlužují vodou. Ne že by ostatní nestály za zmínku, naopak. Patří sem latté, cappuccino, flat white nebo espresso tonic. Věnujeme se jim v jiných článcích.
Kávomil Cornelis radí....
Často je v téhle "délce kávy" schovaný celý problém. Jednou vám ta samá káva může dokonale chutnat, a podruhé vám může přijít kyselá, či naopak příliš hořká. Stalo se něco se zrnky kávy? Nikoli. Jediný rozdíl je v poměru vody vůči kávě.
Tak jako je ve všech receptech klíčový poměr použitých surovin, stejně tak je tomu i u kávy. Někdo má radši více slané, někdo méně. A podobně má někdo radši kávu "delší" s jemnější chutí, a někdo jiný naopak dává přednost kávě intenzivnější.
Espresso – víte, jak je skutečně velké?
Základní parametry:
Objem: 25–35 ml
Množství kávy: 7–9 g
Doba extrakce: 25–30 vteřin
Pokud si kdekoli objednáte espresso, měli byste dostat o trochu méně kávy, než kolik se vejde do velkého panáka. A dokonce se i podobně pije – rychle.
Pro největší požitek doporučujeme shot espressa zamíchat, aby se oleje z cremy propojily se zbytkem kávy, a pak bez okolků vypít. Samozřejmě ne úplně horké, abyste se nespálili, ale dlouho nečekejte. Espresso není káva na celé dopoledne, ale rychlá vzpruha.
Espresso obsahuje přibližně 60–80 mg kofeinu. Záleží na tom, jestli pijete arabiku nebo robustu, případně na konkrétní odrůdě. To platí v případě jakékoli kávy.
Doppio, double shot, dvojité espresso, zkrátka káva, která vás nakopne
Objem: 50–60 ml
Množství kávy: 14–18 g
Doba extrakce: 25–30 vteřin
Doppio znamená italsky dvojitý. Kdybyste se bavili s profesionálním baristou, dal by vám dlouhou přednášku o tom, že poměr vody a kávy (tzv. brew ratio) se při přípravě double shotu nejčastěji pohybuje mezi 1:1,5 až 1:2,5.
Také by pravděpodobně zmínil, že se obvykle doppio připravuje z 18–20 g kávy a tím pádem dostanete 27–50 ml hotové kávy. To už ale zabíháme do detailů. Pro základní představu vycházejme z toho, že v dvojitém espressu je všeho dvakrát víc – vody i kávy.
V některých částech světa, například v USA, Velké Británii, na Novém Zélandu nebo ve skandinávských zemích, dostanete doppio automaticky, když si objednáte espresso.
Dvojité espresso slouží také jako základ pro některé nápoje prodloužené mlékem, například flat white.
Doppio chutná stejně intenzivně jako espresso, ale máte ho víc, hurá :) A tím také více kofeinu. Průměrně mezi 120–160 mg.
Lungo – více vody pro jemnější chuť
Objem: 50–60 ml
Množství kávy: 7–9 g
Doba extrakce: 40–50 vteřin
Lungo v italštině znamená dlouhý, ale pozor, objem se nedohání doléváním vody jako u americana. Má jemnější chuť než espresso, ale výraznější než americano.
Při přípravě lunga proteče množstvím kávy na jednoduché espresso objem vody na dvojité espresso. Doba extrakce se tím pádem prodlouží. Díky tomu se do nápoje uvolní více složek kávy. Nešvarem lunga proto občas bývá mírně nahořklá chuť.
TIP: Chcete-li hořkosti předejít při domácí přípravě, zkuste fígl profesionálních baristů: zvolte o něco hrubší mletí a snižte teplotu vody.
V lungu očekávejte o něco více kofeinu než v klasickém espressu – kolem 70–90 mg. Může za to delší čas extrakce.
Ristretto – méně je někdy více
Objem: 15–20 ml
Množství kávy: 7–9 g
Doba extrakce: 15–20 vteřin
Doposud jsme prodlužovali, teď to pro změnu zkrátíme. Jestliže espresso se dá připodobnit k velkému panáku, ristretto je panák malý. Název ristretto v italštině znamená zkrácený. (Taky vás baví, že Italové pojmenovávají nápoje čistě popisně, ale u nás znějí jejich názvy tak melodicky? :)
Ristretto odhaluje velmi důrazně aciditu a sladkost připravené kávy, a to vše bez rušivé hořkosti. Patří proto k oblíbeným nápojům ve výběrových kavárnách. Obsahuje méně kofeinu než espresso – 50–70 mg.
Ristretto vymysleli na Sicílii, kde obyvatelé čelí vysokým teplotám. Nemají proto potřebu popíjet dlouhý horký nápoj.
Nejsnáze připravíte ristretto tak, že vypnete kávovar po uplynutí 15–20 vteřin. Druhou možností je umlít kávu jemněji než na klasické espresso. Ne každý domácí kávovar to však umožňuje.
Americano – prodlužte si espresso, jak je libo
Objem: 120–150 ml (i více)
Množství kávy: 7–9 g (nebo i dvojnásobek)
Doba extrakce: 25–30 vteřin
Americano prý dostalo svůj název po amerických vojácích v době 2. světové války. Američané, zvyklí na svůj filtr, ochutnali espresso, zjistili, že je pro ně moc silné, a tak ho dolili vodou.
Po americanu sáhněte, pokud máte rádi espresso, ale zdá se vám moc silné. Prodloužením horkou vodou ho zjemníte a obrousíte hrany chutí. Jestli použijete klasické espresso nebo doppio, je na vás. I množství přidané vody záleží pouze na vaší osobní preferenci.
Říkáte si, že připravit americano není žádná věda?
Ale jak to udělat správně? Vodu do espressa, nebo espresso do vody? Pokud pijete americano, doléváte horkou vodu do připraveného espressa. V případě, že postup obrátíte a do horké vody přidáte espresso, pijete long black, nápoj oblíbený v Austrálii a na Novém Zélandu.
Zkuste obě verze a pak nám dejte vědět, který postup přinesl lepší cremu :)
Piccolo. Je to „sprosté“ slovo?
Piccolo (z italštiny malý) se po revoluci začalo říkat espressu z klasického kávovaru. Pro nás v Československu, kde jsme byli zvyklí na poctivý hrnek turka, byl shot italského espressa podezřele malý. Jenže turisté ze západu v tom až takovou podivnost neviděli. Aby se v kavárně vyhnuli tomu, že jim na stole přistane čtvrtlitrová káva, zavedli termín piccolo.
Jinde než v Čechách s objednávkou piccola neuspějete. A protože doba se nezadržitelně řítí kupředu, už i v české kavárně si zřejmě za žádost o piccolo vysloužíte u obsluhy blahosklonný úsměv na tváři.
#produkty#/kava-bez-kyselosti/
Pokud chcete silnou kávu s malým objemem, žádejte espresso, doppio nebo ristretto.
Shrnutí pro fanoušky tabulek
Abyste už nikdy nemuseli tápat v espresso názvosloví, připravili jsme pro vás jednoduché shrnutí.
Nápoj |
Množství kávy (g) |
Objem (ml) |
Čas extrakce (vteřiny) |
Obsah kofeinu (mg) |
Chuťový profil |
Espresso |
7–9 |
25–30 |
25–30 |
60–80 |
intenzivní, výrazný |
Doppio |
14–18 |
50–60 |
25–30 |
120–160 |
intenzivní, vyvážený |
Lungo |
7–9 |
50–60 |
40–50 |
70–90 |
jemnější, lehce hořký |
Ristretto |
7–9 |
15–20 |
15–20 |
50–70 |
výrazný, sladky, |
Americano |
7–9 (nebo dvojité) |
120–150 (i více) |
25–30 |
60–80 nebo 120–160 |
jemný, méně intenzivní |
Základem všeho je kvalitní káva
Pro skutečný požitek z kávy potřebujete vědět víc, než jaký poměr vody a kávy a jaká délka nápoje vám vyhovuje. Bez opravdu kvalitní čerstvě pražené kávy se neobejdete.
Jakou kávu vybrat na espresso
Espresso odhaluje všechny jemné nuance v kávovém profilu nejvýrazněji ze všech metod přípravy. Proto je dobré výběr nepodcenit.
- Hodně našich zákazníků preferuje kávu bez kyselosti.
- V espressu vedou silnější směsi s robustou. Nezapomeňte, že robusta obsahuje 2× více kofeinu než arabica.
- Zkušenější fajnšmekři si rádi dopřávají kolumbijskou kávu. Nabízí vyváženou aciditu a plné tělo. Při přípravě v kávovaru vyniknou v celé své kráse.
Máme i něco pro ty, kteří si dávají kofeinový detox, ale po chuti kávy se jim stýská. Naše kávy bez kofeinu stesk spolehlivě zaženou.
V kávovaru se raději vyhněte světle pražené kávě. Ta se báječně hodí na filtr, ale v espressu by její acidita převládla až příliš a mohla by tak zkazit celý požitek.
Favorité na espresso od Café Montaña
- Káva Fuerte Espresso - naprostá klasika na espresso bez jakékoli kyselosti. Díky 50% podílu výběrové robusty se jedná o velmi silnou kávu, kterou si vychutnají milovníci tradičního espressa s hořkými podtóny.
- Espresso směs 70÷30 – náš bestseller do kávovaru, pro který se rádi vracíte. Silná a jemně sladká směs arabiky s robustou pro klasické espresso v italském stylu.
- Káva Eño Ñuño káva – naše vyladěná signature směs pro všechny druhy příprav. Chutná výborně v espressu i přes filtr, takže to můžete střídat podle nálady. Pokaždé v ní objevíte něco nového.
- Káva Bio Espresso 80÷20 – i když všechny naše kávy vybíráme zodpovědně s ohledem na původ i šetrné pěstování, tato směs vyladěná do kávovaru na to má i papír. Obsahuje několik odrůd bio arabiky a dokonce bio robustu (Ha! A pak že ji nejde sehnat). Těšte se na tóny nugátu a oříšků.
Aby espresso bylo zážitek
Máte doma kávovar a pořád z něj neteče taková káva, jakou byste si představovali? Podívejte se na náš návod na přípravu espressa krok za krokem a také na článek o chybách při přípravě espressa. Možná přijdete na to, co vylepšit, aby to bylo ono.
Teď už s jistotou víte, co znamená který pojem na nápojovém lístku vaší oblíbené kavárny. Můžete dát zasvěcenou řeč s místním baristou a třeba zjistíte něco, o čem jsme se nezmínili. Klidně nám napište, rádi si rozšíříme obzory :)
#produkty#/espresso-smesi/
Espresso není to pravé? Připravte si kávu jinak, možností máte mnoho
Někomu nesedí ani espresso prodloužené do nekonečna. I na takové kávomily se pamatuje. Pokud máte rádi opravdu velký hrnek kávy, kterou popíjíte průběžně celé dopoledne a spolu s tím, jak chladne, odhalujete nové, jemné nuance v chuťovém profilu, připravte si kávu přes filtr. Nabízí se například Hario V60, chemex nebo french press.
Pro trochu intenzivnější chuť pak můžete zkusit aeropress nebo moka konvičku. S těmi už to na čtvrtlitrový hrnek nebude, ale kde se píše, že si tuhle kávu nemůžete prodloužit podle svého?
Ať už si vyberete jakýkoli druh kávy, jedno je jisté: Žádná metoda přípravy se neobejde bez kvalitní, čerstvě pražené kávy.