5 způsobů, jak zchladit kávu, abyste zachovali její chuť + recept na coffee granitu
Ledová káva poskytuje první pomoc v parných dnech. Neobejde se bez ní žádný letní kávový drink. Věděli jste, že chuť ledové kávy závisí mimo jiné na tom, kdy a jak ji zchladíte? Nyní se dozvíte, jak se při chlazení dopracovat k jemné kávě plné intenzivní chuti. A bonus nakonec: povíme vám, jak udělat ledovou tříšť z kávy podle tradiční sicilské receptury. Vyzbrojte se na opravdu žhavé léto.
Království ledové kávy
Espresso vyhledávají kávomilové pro jeho intenzivní a silnou chuť. Jakmile ho čímkoli prodloužíme, výrazná chuť se zjemňuje a vznikají různé espresso variace nebo nápoje na bázi espressa kombinované s mlékem, jako cappuccino, latté, nebo espresso tonic. Když do kávy přidáme led a ten začne tát, přirozeně kavu také prodlužuje.
Totéž se děje také s filtrovanou kávou, která je sama o sobě jemnější. Možná se vám to už stalo: Protože je vážně hic, hodíte do svého oblíbeného šálku kávy přes dripper čtyři kostky ledu. Za chvíli je po ledu, káva je vlažná a nechutná vůbec tak dobře, jak jste si představovali.
- Nyní vám ukážeme způsoby, jak kávu zchladit, aby si zachovala svou charakteristickou chuť a intenzitu a nestala se z ní nevýrazná, vodová tekutina.
- Zjistíte, jaký je rozdíl mezi ledovou kávou a cold brew.
- A nakonec dostanete návod na opravdu mrazivou kávu pro ty nejparnější dny.
Jdeme na to.
1. Kostky ledu zajistí okamžité zchlazení, ale také kávu naředí. Co s tím?
Jak pracovat s ledem, aby kávu ochladil, a zároveň v sobě nerozpustil veškerou její chuť? Stačí k tomu dva kroky.
1. Káva přímo na led
Tenhle fígl je naprosto jednoduchý. Okamžité zchlazení espressa, které vytéká z páky přímo na kostku ledu pomůže zachovat jemnější a příjemnější chuť. Zároveň se led rozpouští pomaleji a nenaředí espresso tolik jako v případě, že ho do hotového espressa následně přidáte.
S filtrovanou kávou to funguje naprosto stejně. Ačkoli u filtru se s jemnější chutí přirozeně počítá, ani jeho příznivci nemají zájem pít kávu bez chuti. Do šálku nebo sklenice pod filtr umístěte několik kostek ledu a nechte na něj kávu odkapat. Filtrovaná káva zůstane plnější i intenzivnější.
2. Přizpůsobte podmínky extrakce
Extrakce je proces, při kterém přes mletou kávu prochází voda a z kávy do ní přecházejí aromata, kávové oleje, cukry, kofein a vše, co kávu dělá kávou. Extrakci proto rozhodně nepodceňujte. Je stejně důležitá jako správný výběr kvalitní kávy.
Extrakci mimo jiné zásadně ovlivňují hrubost mletí a poměr kávy a vody. Do hry vstupují i další faktory, ale tyto dva lze nejsnáze upravit, abychom dosáhli intenzivnější chuti. Proto když připravujete kávu na led, zvyšte poměr kávy vůči vodě, případně namelte kávu jemněji. Zkoušejte, co vám zafunguje lépe a vylaďte si chuť po svém.
2. Led + espresso v šejkru = skvělá ledová káva s pěnou
Opět led, ale v trochu jiné roli. Tento styl se nejlépe hodí pro chlazení espressa. Jak na to:
- Do šejkru nebo uzavíratelné sklenice vložte několik kostek ledu.
- Přilijte čerstvě připravené espresso.
- Asi minutu intenzivně třepejte.
- Kávu přelijte přes sítko do sklenice a – voilà!
Spojení kávy, ledu a šejkru může připomínat frappé, ale nenechte se zmást. Pravé řecké frappé se servíruje s ledem. V tomto případě však kávu ledem pouze ochladíme a tím jeho úloha končí.
3. Ledové kostky z kávy: náš oblíbený letní kávový hack
Jak na to, aby se led nestal hrozbou, která oslabí chuť vaší oblíbené kávy? Udělejte led přímo z ní. Nejlépe se pro tvorbu ledu osvědčila filtrovaná káva, protože jí připravíte víc najednou. Nechte ji vychladnout, nalijte do tvořítek na led a šoupněte do mrazáku.
Poté ji jen dávkujte do ledové kávy a užívejte si, jak jste na to letos vyzráli. Navíc můžete do kávy před zmrazením přidat třtinový cukr, alternativní sladidla, ochucené sirupy nebo cokoli, čím si přejete chuť ledových kostek zpestřit.
4. Nechte kávu vystydnout
Když máte čas a nepotřebujete kávu nutně zchladit do minuty, můžete se vydat cestou prostého vystydnutí. Záleží na vás, jestli ji necháte trochu zchladnout a pak ji dochladíte v lednici nebo vám stačí zchladnutí na pokojovou teplotu. (Pokud je v místnosti 30 °C, možná ji přece jen chvíli necháte odpočívat v lednici).
I prosté přirozené vystydnutí si ale vybírá daň na chuti: čím déle káva stojí bez povšimnutí, tím více z ní vyprchávají aromata – a káva se stává chuťově plošší a nevýraznou.
Zkuste vodní lázeň
Rychlejší variantu představuje lázeň z ledové vody. Kávu nalijte do kovové nebo nerezové nádoby a postavte do mísy či většího hrnce s ledovou vodou. Právě kov nejlépe vede teplo, takže káva vychladne rychleji. V keramickém hrnku by tento efekt nastal za mnohem delší dobu.
5. Cold brew, to je úplně jiná káva
Rozdíl mezi cold brew a klasickou ledovou kávou spočívá v extrakci. Zatímco ledová káva prochází při extrakci horkou vodou a následně ochlazuje, při přípravě cold brew se káva s horkou vodou vůbec nesetká – celá extrakce probíhá za studena.
Správně tušíte, že cold brew znamená úplně nový chuťový zážitek. A to i v případě kávy, kterou dobře znáte. Vyniká jemností, prakticky nulovou aciditou a hladkými tóny oříšků a čokolády.
Záleží také na kávě, ze které cold brew „uvaříte“. Pokud sáhnete po kávě s výraznější aciditou, jako je například naše káva Colombia Asotbilbao, čeká vás šťavnatější a ovocnější profil. Naopak z jemné kávy Honduras Cocafelo získáte sametově jemné cold brew s tóny oříšků a karamelu.
#produkty#/mirne-ovocna-kava/
Cold brew obsahuje pořádnou dávku kofeinu – přibližně stejnou jako filtrovaná káva. Pokud ho vytvoříte jako koncentrát (brew ratio 1:4 až 1:8), doporučuje se při podávání zředit vodou v poměru 1:4.
Cold brew není žádná rychlovka a pokud na něj dostanete chuť, musíte si ho přichystat den předem. Doba extrakce ve studené vodě se totiž pohybuje mezi 12–24 hodinami.
TIP: Připravte si cold brew podle našeho receptu krok po kroku.
Coffee granita: ledová tříšť z kávy
Coffee Granita pochází ze Sicílie. Je to příznačné. Italové bez kávy nedají ani ránu a jestli milujete opravdu kvalitní espresso, v Itálii budete ve svém živlu. Zatímco u nás máme v létě kolem 30 °C jen nárazově, Sicilané v takových teplotách v létě přežívají běžně. Brání se siestami a také ledovou kávou.
Granitu vynalezli původně v různých ovocných příchutích, dát ale ledovou tříšť dohromady s kávou byl logický krok. A tak vznikla kávová granita. Granita není totéž co frappé, nepotřebujete na ni mixér ani šejkr, zato čas a trpělivost.
Recept na kávovou granitu
Ingredience
- 500 ml filtrované kávy z Letní kávy La Playa
- 50–100 g třtinového cukru (nevynechat, dietní verze neexistuje)
- volitelně ochucený sirup
- Širší nádobu – vyšší a kompaktnější plech, pekáč, nebo nejlépe skleněnou zapékací mísu
- 4–5 hodin času
Jak postupovat
- Nachystejte si filtrovanou kávu. Nejlépe chutná silnější káva, takže se nebojte trochu zvýšit poměr kávy vůči vodě, než to děláte běžně.
- Do horké kávy přidejte cukr a míchejte, aby se zcela rozpustil. V tuto chvíli případně přidejte i sirup.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté nalijte do širší nádoby.
- Nádobu s kávou umístěte do mrazáku. Přibližně každých 30–60 minut ji vyndejte a vidličkou rozdrťte ledovou krustu na malé kousky.
- Opakujte tak dlouho, až v nádobě zůstane pouze ledová tříšť a žádná tekutina. Trvá to asi 4–5 hodin.
- Hotovou tříšť ihned podávejte s plátkem pomeranče, nebo klidně s troškou šlehačky.
Kávomil Cornelis radí....
Tenhle recept je trošku delší, ale stejně tak jsou letní dny tak trochu delší. A čím jiným je vyplnit než přípravou lahodné kávy.
Pokud máte kávu radši trochu sladší - ikdyby jen v létě, kdy už nějaké ideály o hubnutí do plavek dávno padly - doporučuji doplnit tento recept troškou domácího vanilkového sirupu. Chutná to pak opravdu parádně.
Co se ještě hodí vědět o kávové granitě
- Kávová granita z espressa? Žádný problém. Uvařte větší množství espressa z kávy Fuerte Espresso a nařeďte ho horkou vodou na požadované množství. Dál se postup neliší.
- Granitu lze vyrobit i z cold brew, bude pak jemnější.
- Granita nejlépe chutná z opravdu silné kávy. Abyste docílili tohoto výsledku, zvyšte brew ratio (poměr kávy a vody).
- Cukr nepatří do granity jen kvůli chuti – potřebujete ho tam hlavně pro správnou krystalickou texturu. Dietní verze granity není možná, takže pokud držíte redukční dietu, běžte si třeba v podvečer nebo ráno, než začne slunce pražit, zaběhat :)
Zchlaďte se a hlavně se neošiďte
S létem vždy přichází záplava různých receptů na ledové kávy. S rostoucí možností dostat se ke kvalitní kávě se zlepšuje i kvalita těchto návodů. Přibývá nápadů, které pracují s dobrou výběrovou kávou, podtrhují její chuť a nesnaží se ji přebít hromadou dochucovadel.
Abyste se neošidili o skvělou chuť výběrové kávy, pamatujte:
- Pokud kávu budete chladit ledem, vždy se více či méně naředí. Upravte extrakci jemnějším mletím nebo vyšším poměrem kávy vůči vodě, aby výsledná káva zůstala dostatečně intenzivní.
- Když necháte kávu pouze přirozeně vystydnout, ztratí se z ní část chuti a aroma.
- Pro jemnější chuť kávy a zachování chuťového profilu nechte vytékat kávu z kávovaru nebo filtru rovnou na led.
- Zkuste si „uvařit“ cold brew – kávu připravenou za studena.
- Pro extra ledové osvěžení si udělejte kostky ledové kávy nebo zkuste kávovou granitu.
#produkty#/letni-kava/
Ledovou kávu nebo cold brew můžete použít jako perfektní základ mnoha letních drinků. A víte, že kávu lze velmi nápaditě kombinovat také s ovocnými šťávami? Jak pijete kávu v létě nejraději vy? Chladíte ji, nebo si ji dáváte horkou bez ohledu na počasí?
Napište nám, zajímá nás, co máte rádi.