Jak vybrat tu nejlepší zrnkovou kávu: Do kávovaru i na filtr
Nejlepší káva je jednoduše ta, která vám chutná. Máme pro každého něco – ať už si připravujete espresso v kávovaru, klasického českého turka nebo si ji vychutnáváte jinak, pojďme najít právě tu vaši, na kterou se budete těšit každý den.
Dozvíte se:
- Výběr pražice Honzy
- Káva do kávovaru
- Jemné kávy pro milovníky tradiční chuti
- Tipy na moderní kávy bez kofeinu
- Bio káva šetrná k životnímu prostředí
- Nejlepší kávy podle země původu
- Pro fanoušky alternativních metod přípravy kávy
Výběr nejlepších káv podle pražiče Honzy
Pražič Honza stojí u zrodu každé kávy, která vychází z našich pražiček, proto má k tématu výběru hodně co říct. Co vám Honza doporučuje?
„Pokud si potrpíte na kávu bez známek kyselosti jako většina našich zákazníků, zkuste kávu Fuerte espresso – silnou směs arabiky a robusty s podtóny karamelu a lískových oříšků.
Jestliže vám lehká kyselinka v kávě nevadí, zachutná vám speciálně vyladěná káva Eño Ñuño s jemně ovocnou chutí. V roce 2024 získala v Anglii prestižní ocenění Great Taste, které udělují odborníci z oblasti gastronomie, šéfkuchaři i food kritici .
Občas se stane, že kávu milujete, ale vyhýbáte se kofeinu. U nás jste v pohodě. Dejte si jednu z našich bezkofeinových káv, třeba bezkofeinovou kávu Swiss Water Bio Dedaf zbavenou kofeinu patentovanou přírodní metodou. Nenechá vás ani na vteřinu pochybovat, že pijete skutečnou kávu.“
Honza by povídal ještě dál, kávu rád pije a také o ní rád mluví. O tom, jakou kávu si pořídit do kávovaru, která káva je jemná, nebo jaké zkušenosti máme s bio kávou, se dozvíte dále.
Nejlepší káva do kávovaru
Podle naší zkušenosti většina kávomilů upřednostňuje silný a intenzivní zážitek z espressa v italském stylu. A protože kávovar už běžně patří do výbavy domácnosti, nemusíte na něj jen do kavárny, pravé espresso připravíte v pohodlí domova.
Aby vaše espresso bylo přesně takové, jak si přejete, potřebujete na něj čerstvě praženou kávu. Pro přehledný výběr u nás najdete kategorii káv vhodných pro přípravu v kávovaru.
Jemné kávy pro milovníky tradiční chuti
Různé kávy jsou různě výrazné. Záleží na mnoha faktorech – od odrůdy, přes způsob a lokalitu pěstování, zpracování zrnek až po stupeň pražení.
V kategorii jemných káv najdete ty méně výrazné, které chutnají většině kávomilů.
TIP: Může se stát, že si pořídíte jemnou arabiku, a přesto bude v prvním šálku působit kysele. Nezoufejte, pravděpodobně jste nevybrali špatně. Jen si trochu pohrajte s přípravou. Zkuste upravit hrubost mletí, poměr kávy a vody nebo dobu extrakce. Podrobnější vysvětlení najdete v článku Proč je káva někdy kyselá? Jak s kyselostí pracovat. Případně mrkněte na řadu tipů a návodů k přípravě kávy na našem kávovém blogu.
Káva bez kofeinu, která chutná jako opravdová káva? U nás ano
Už jste se setkali s názorem, že kávu bez kofeinu poznáte na první dobrou? Tak to je mýtus. Možná to platilo dříve, při prvních pokusech o jejich výrobu. Dnes dáme ruku do pražičky za to, že u našich bezkofeinových káv nepoznáte, že tady kofein chybí.
Naše zrnka zbavují farmáři kofeinu přírodními metodami. Například káva Swiss Water Bio Decaf prochází velmi šetrnou patentovanou švýcarskou metodou dekofeinizace, která plně zachovává atributy bio kávy.
Kávy Natur Decaf a Decaf Puro nesou sladkost cukrové třtiny. Decaf puro ji kombinuje s oříšky a čokoládou, Natur decaf zase s ovocem a medem.
Dbáte na své zdraví? Dejte si bio kávu
Říká se jí také organická a pochází z ekologického zemědělství. Aby dostala nálepku „bio“, musí vyrůst bez podpory průmyslových hnojiv a další chemie. Celá cesta organických zrnek od pěstování po pražení je pod přísným dohledem.
Získat bio certifikát není jen tak a to pro pěstitele ani následné zpracovatele kávy. Dokonce i my jako pražírna jsme museli získat řadu oprávnění a každoročně procházíme řádným auditem, ale vyplatilo se. Díky nim u nás najdete několik druhů bio arabiky a dokonce i jednu extra směs arabiky a robusty (také v bio kvalitě) Bio Espresso 80÷20 pro perfektní espresso.
Výběr podle lokality: Zrnka z vyhlášených pěstitelských oblastí
Výběrová káva pochází hlavně z následujících lokalit: Jižní Amerika, Afrika a část Asie. V Evropě máme smůlu. Mezi hlavní kávové velmoci se řadí Brazílie, Kolumbie a Vietnam, lídr v produkci robusty.
Každá oblast nabízí pěstitelům trochu jiné podmínky, proto se zrnka z jednotlivých zemí liší. Obecně platí, že kávy z Brazílie jsou jemnější, kolumbijské kávy výraznější a plnější. Například kávy z Afriky vynikají výraznými květinovými a ovocnými tóny.
TIP: Vyberte si u nás kávu podle země původu.
Pro fanoušky alternativních metod přípravy kávy
Někteří kávomilové upřednostňují před espressem jiné metody přípravy. Mezi nejoblíbenější alternativní způsoby přípravy patří french press, moka konvička nebo filtr.
TIP: Přečtěte si podrobný návod, jak vybrat kávu podle typu přípravy.
Je velmi zajímavé, že když vezmete jednu a tu stejnou kávu a připravíte ji různými způsoby, pokaždé dostanete jinou chuť. Zkuste to.
Přejeme vám dobrou chuť
Tak co, už víte, jakou kávu zkusíte jako první? Teď už máte vodítko, podle čeho se při výběru orientovat. Konečný verdikt vždy vynesou vaše vlastní smysly. Nedejte se přesvědčit žádným bodováním nebo škálou. Káva má především vonět a chutnat vám osobně. Můžete zkoušet různé druhy a testovat různé typy přípravy, ale nikdo nemá patent na to, aby řekl, jaká káva je nejlepší.
Jestli jste se ani teď nerozhodli, jaký druh zkusíte, a rádi byste se poradili konkrétně, napište nám, nebo pro začátek zkuste některou z našich degustačních sad.
