Dnes je poslední den, kdy slavíme týden kávy 🎉 S kupónem "SLEVA10" tak máte jedinečnou šanci nakoupit lahodnou kávu EXTRA VÝHODNĚ ☕

Do konce akce zbývá
 

Jak vybrat tu nejlepší zrnkovou kávu: Do kávovaru i na filtr

Pohodlně se usaďte, pro výběr té nejlepší kávy jste na správném místě. Zjistěte, jakou kávu zvolit do kávovaru, co prozradí acidita, jak se vyznat v chuťovém profilu nebo z jaké země pochází ty nejlepší výběrové kávy. 

Dozvíte se:

Nejlepší káva do kávovaru

Většina kávomilů připravuje svůj oblíbený nápoj v kávovaru na espresso. Existuje sice řada dalších způsobů přípravy, espresso se však stále drží na špici. Proto u něj začneme.

Espresso a jeho variace se vyznačují silnou a intenzivní chutí, protože kávovar jemně mletá zrnka extrahuje pod tlakem. Espresso tak bez okolků odhalí vše, co ukrývají. Dokonale chuťově vyvážený šálek horké kávy v italském stylu je pomyslným svatým grálem milovníků espressa. 

Kromě toho, že je dobré vědět, jak na to, abyste v kávovaru připravili perfektní espresso, potřebujete především čerstvá zrnka, která se na espresso hodí. 

Naše tipy na espresso

Kávy vhodné pro přípravu v kávovaru jsme seřadili do jedné kategorie pro jednodušší výběr. Tady je několik našich osvědčených tipů: 

  • Espresso směs 70÷30 – směs čerstvě pražené výběrové arabiky i robusty pro vyvážené espresso bez známek acidity.
  • Káva Fuerte espresso – silná a chuťově vyvážená směs arabiky s robustou pro italské espresso v pravém smyslu slova. 
  • Káva Bio Espresso 80÷20 – jemná až sladká, lahodná a přesto silná bio směs z 80 % arabiky a 20 % výběrové robusty s nulovou kyselostí a certifikátem o bio kvalitě. 
  • Káva Swiss Water Bio Decaf – když se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte kofeinu, ale na chuti nechcete poznat rozdíl, vyberte bio arabiku s nulovou aciditou. Pochází z Peru a kofeinu ji místní zbavují šetrnou švýcarskou metodou.

TIP: Další tipy, jak vybrat kávu do kávovaru najdete v článku Jak vybrat nejlepší zrnkovou kávu do kávovaru.

Jemné kávy pro milovníky tradiční chuti

Vedle směsí arabiky s robustou do kávovaru jsou u nás oblíbené kávy s jemnou kyselostí. 

Jen okrajově se zastavíme u pojmu acidita, někdy označovaná jako kyselost. Acidita označuje jednu z hlavních chuťových složek kávy. Určuje ji obsah organických kyselin v kávových zrnech a přirozeně tak do nápoje patří. Někdy je výrazná, jindy méně. Kyseleji často působí zrnka z vyšších nadmořských výšek a světleji pražená káva, nekysele pak robusta a arabika z nižších poloh se středním až tmavým profilem pražení. 

Ačkoli acidita nemá v chuti rušit, spíše dodat jasnost a svěžest, ne každý ji v nápoji ve větší míře ocení. Většina našich zákazníků dává přednost jemnosti se sladší chutí, tóny oříšků či karamelu. Pokud s výběrovkami začínáte, doporučujeme proto vybírat z jemných káv

Jemná zrnka s jemnou aciditou

Hledáte-li jemnou chuť, můžete zkusit například tyto 100% arabiky:

  • Káva Honduras Cocafelo – jemně sladká zrnka s podtóny oříšků, sušených fíků a čokolády, vhodná na espresso i na filtr. 
  • Káva La Parada – lahodný mix výběrové arabiky z Brazílie a Kolumbie s tóny oříšků a čokolády.
  • Káva Brazil Fazenda Sertão – velmi jemná směs brazilské arabiky, vhodná zejména pro přípravu espressa.

TIP: Může se stát, že si pořídíte jemnou arabiku s minimální aciditou a přesto bude v prvním šálku působit kysele, svíravě až trpce. Stává se to vinou nevhodné extrakce. Taková kyselost se dá eliminovat správnou přípravou kávy – úpravou hrubosti mletí, poměru zrnek a vody nebo dobou extrakce. Návody, rady a tipy jak na to u jednotlivých metod přípravy najdete na našem kávovém blogu

Proč káva s podtóny čokolády nechutná jako čokoláda? Jak se vyznat v chuťovém profilu? 

U popisů jednotlivých zrnek se setkáte s termíny jako tóny a podtóny. Označují jemné chuťové nuance, které můžete při pití kávy vnímat. Rozhodně si ale nepředstavujte, že by káva s podtóny karamelu chutnala jako čistý karamel. Spíše rozlišíte jemný náznak karamelu, který celkovému vyznění nápoje dodá sladší chuť.  

Tyto drobné chuťové nuance se do zrn propisují už při jejich růstu. Záleží na odrůdě, podloží, nadmořské výšce nebo oblasti pěstování. Například zrnka pěstovaná v nižších polohách bývají méně výraznější než ty z vysokohorských oblastí. 

Profil pražení a vliv na chuť

Dále se chuťový profil formuje při zpracování kávových zrn a následném pražení. Právě profil pražení může zdůraznit nebo potlačit jejich přirozený potenciál. Světleji pražené kávy mívají ovocné nebo květinové tóny, tmavěji pražené zase oříškové, karamelové nebo čokoládové. 

U nás v Café Montaña pražíme většinu zrnek na střední profil s drobnými rozdíly, protože zvýrazňuje celé spektrum chutí, tónů a podtónů. Kávy na espresso pražíme o trochu tmavěji. Kávám na filtr naopak sedí mírně světlejší pražení.

Káva bez kofeinu, která chutná jako opravdová káva? U nás ano

Už jste se setkali s názorem, že kávu bez kofeinu poznáte na první dobrou? Tak to je mýtus. Možná to platilo dříve, při prvních pokusech o jejich výrobu. Dnes dáme ruku do pražičky za to, že u našich bezkofeinových káv nepoznáte, že tady kofein chybí. 

Naše zrnka zbavují farmáři kofeinu přírodními metodami. Například káva Swiss Water Bio Decaf prochází velmi šetrnou patentovanou švýcarskou metodou dekofeinizace, která plně zachovává atributy bio kávy

Kávy Natur Decaf a Decaf Puro nesou sladkost cukrové třtiny. Decaf puro ji kombinuje s oříšky a čokoládou, Natur decaf zase s ovocem a medem. 

Chráníte životní prostředí? Dejte si bio kávu

Říká se jí také organická a pochází z ekologického zemědělství. Aby dostala nálepku „bio“, musí vyrůst bez podpory průmyslových hnojiv a další chemie. Kávovníky, ze kterých se sklízí bio zrnka, rostou v lesnatých oblastech, kde mají přirozenou možnost bránit se škůdcům a chorobám. Díky tomu je pěstování bio kávy naprosto šetrné k životnímu prostředí.  

Kromě toho, že podporujete ochranu životního prostředí, děláte i něco pro sebe. Kvalitní káva obsahuje řadu antioxidantů a výzkumy potvrzují, že prospívá zdraví o něco víc než z běžné produkce.

O certifikátech bio kvality

Získat bio certifikát není jen tak a to pro pěstitele ani následné zpracovatele kávy. Celá cesta organických zrnek je pod přísným dohledem. Dokonce i my jako pražírna jsme museli získat řadu oprávnění a každoročně procházíme řádným auditem, ale vyplatilo se. Díky nim u nás najdete několik druhů bio arabiky a dokonce i jednu extra směs arabiky a robusty (také v bio kvalitě) Bio Espresso 80÷20 pro perfektní espresso. 

Výběr podle lokality: Zrnka z vyhlášených pěstitelských oblastí

Kávovníky rostou v tzv. Kávovém pásu, který vede kolem rovníku v hornatých oblastech a poskytuje ideální prostředí pro jejich růst. To zahrnuje mimo jiné nadmořskou výšku nad 600 m n. m., stálou teplotu a dostatek srážek. 

Výběrová arabica pochází hlavně z následujících lokalit: Jižní Amerika, Afrika a část Asie. V Evropě máme smůlu. Mezi hlavní kávové velmoci se řadí Brazílie, Kolumbie a Vietnam, lídr v produkci robusty. 

Každá oblast nabízí pěstitelům trochu jiné podmínky, proto se zrnka z jednotlivých zemí liší. Obecně platí, že kávy z Brazílie jsou jemnější a méně kyselé, kolumbijské kávy výraznější a plnější. Například kávy z Afriky vynikají výraznými květinovými a ovocnými tóny. I v jednotlivých zemích se ale najdou rozdíly a dokonce zrnka ze dvou sousedních farem mohou chutnat jinak.

Naše tipy na vyhlášené kávy z proslulých oblastí

Obecné pravdy o rozdílných chutích podle zemí dobře reprezentují například:

  • Káva Brazil Paradiso Estate – hledáte-li jemný nápoj s lehkým tělem a podtóny nugátu a karamelu, tahle volba je přesně pro vás. Typický zástupce lehké a jemné brazilské kávy.
  • Káva Colombia San Augustín – klasická kolumbijská káva s plným, sametovým tělem, přesto jemná s chutí oříšků a karamelu.
  • Káva Kenya Karibuni – reprezentant svěžích afrických káv s bohatě ovocnou chutí s tóny červeného rybízu. 

TIP: Vyberte si u nás kávu podle země původu.

Pro fanoušky alternativních metod přípravy kávy

Někteří kávomilové upřednostňují před espressem jiné metody přípravy. Buď je pro ně espresso příliš intenzivní, nebo si chtějí vychutnat jemnější chuť zrnek a poznávat je v méně výrazné podobě. Mezi nejoblíbenější alternativní způsoby přípravy patří french press, moka konvička nebo Hario V60.

TIP: Přečtěte si podrobný návod, jak vybrat kávu podle typu přípravy.

Je velmi zajímavé, že když vezmete jednu a tu stejnou kávu a připravíte ji různými způsoby, pokaždé dostanete jinou chuť. Vyzkoušejte to sami! 

Kávy podle metody přípravy

Pro jednodušší orientaci jsme naši nabídku roztřídili podle osvědčených metod: 

  • Kávy do moka konvičky – v moka konvičce uvaříte výborný silný nápoj, který připomíná espresso, ale bez cremy. Má bohaté tělo, nižší kyselost a pokud zrnka namelete příliš jemně, má sklon k výraznější hořkosti. 
  • Kávy na filtr – filtrovanou kávu milují vyznavači lehkých, ovocnějších chutí a ti, kdo se rozhodnou si dopřát pořádný hrnek na celé dopoledne. Dá se pít ve větším množství, protože má menší koncentraci kofeinu. Filtr při přípravě zachytí kávové oleje, výsledný nápoj je lehký, „měkký“ a bez sedliny. Hrnek filtru je ideální společník pro dlouhé posezení s přáteli, jak postupně chladne, otevírá nové a nové chutě. 
  • Kávy na french press – french press zastupuje pomyslný mezičlánek mezi filtrem a moka konvičkou. Káva je více hutná než přes filtr, ale jemnější a lehčí než z moka konvičky; zemitější, se stopami sedliny. Pokud přecházíte na jiný styl přípravy z klasického českého turka, zřejmě vás tato příprava osloví nejvíc. 

Káva pro fajnšmekry

Libujete si v nevšedních chutích, vyhledáváte světle pražená zrnka s výraznější aciditou, kolumbijské kávy velmi dobře znáte a jen tak něco vás už v šálku nepřekvapí? V takovém případě se poohlédněte po ovocných kávách

Z kolumbijských doporučujeme kávu Colombia Asotbilbao nebo světle praženou kávu Buendía s bohatým ovocným tělem. Jestliže si na vyloženě ovocné tóny nepotrpíte, vyzkoušejte naši kávu Eño Ñuño, která tak akorát vyváženě balancuje mezi hlubšími tóny čokolády a ovocnou lehkostí.  

Vždy pouze a jedině výběrovou kávu

Pokud si chcete si každý den pochutnat tak, jako když si dáváte espresso v dobré kavárně, pak hledejte v každém případě výběrovou kávu

Pojem výběrová káva není přesně definovaný normou, zákonem nebo směrnicí, mezi odborníky je ale ustálený a jasný. Poznáte ji podle následujících znaků: 

  • Bodové skóre: výběrová káva má cupping skóre vyšší než 80 bodů. 
  • Dohledatelný původ: prodejce uvádí odrůdu zrn, lokalitu pěstování včetně farmy a nadmořské výšky i metodu zpracování.
  • Čerstvé pražení: výběrová káva je vždy čerstvě pražená. Datum pražení se dozvíte na obalu.  

Přejeme vám dobrou chuť

Právě jste se seznámili se základem pro to, abyste si pro sebe dokázali vybrat tu nejlepší kávu podle způsobu přípravy, do kávovaru i podle země původu. Vždy vybírejte především podle své chuti. Doporučujeme začít u méně kyselých a jemných káv a k těm výraznějším se propracovat časem. Objevujte je postupně.

Znalci říkají, že ve víně je 400–500 různých sloučenin, zatímco v kávě 800–1000. Jen kávu nejsme zvyklí tolik vychutnávat a zkoumat. Doba se ale mění a poptávka po výběrové kávě roste. Stále více lidí už nepije kávu jen pro její účinek, ale začíná vnímat také její různorodost. 


Jestli jste se ani teď nerozhodli, jaký druh zkusíte, a rádi byste se poradili konkrétně, napište nám, nebo pro začátek zkuste některou z našich degustačních sad.