Nejlepší káva na turka: Jak vybrat tu pravou?
„Dáš si rozpustný, nebo turka?“ Kdo tuhle otázku na návštěvě nikdy nedostal, ať se přihlásí. Možná si říkáte, že dnes už přece každý vlastní kávovar nebo alespoň moka konvičku. Opravdu to tak je? Pojďte se podívat na zoubek tomu, jak se u nás pije káva a proč turka jen tak něco z českých domácností nevytlačí. A když už to tak je, jakou kávu na turka vybrat, aby chutnal co nejlépe.
Turek jako národní tradice
Hned na úvod si ujasněme pojmy. Český turek rovná se zalití přibližně 2 lžiček jemně mleté kávy téměř vroucí vodou. Bez následné filtrace ho pak vypijete v jakémkoli časovém horizontu. Nejčastější přísady: cukr, mléko, smetana.
Žádné raketové inženýrství. Proč takhle kávu pijeme?
Obě světové války a následný komunistický režim přinesly velmi podstatná omezení dovozu zboží na naše území. Kvalitní káva samozřejmě nebyla v těchto dobách prioritou. Přesto si lidé kávu, v podobě, v jaké byla k dispozici, oblíbili. V konzumu se dal koupit jeden druh zrnkové kávy, káva měla univerzální chuť a nebylo co vymýšlet.
Pokrok nezastavíš
Časy se mění. Dnes si dopřáváme kvalitní výběrovky z celého světa, plné rozmanitých chutí. Kromě obrovské nabídky druhů káv z různých koutů světa zažívají boom i nové metody přípravy. Pojem „barista“ si už nepleteme s barmanem. Barista umí vykouzlit skvělé cappuccino, batch brew, hand brew nebo filtrovanou kávu a nediví se, když požádáte o rostlinné mléko.
V kavárně, kde se věnují kávě v moderním pojetí, turka na nápojovém lístku nenajdete. To ale neznamená, že z gastro scény zmizel. Dáte si ho v mnoha restauracích, bistrech, kioscích a ve většině domácností. Jak to? Prostě ze zvyku. A zvyk je železná košile.
„Když já si to kafe bez lógru tak nevychutnám“
Jak pije kávu vaše babička? Dělá si filtrovanou přes dripper nebo cappuccino s našlehaným mlékem? Jestli ano, patří ve své generaci spíše mezi výjimky. Pravděpodobněji si totiž připraví klasického turka.
Možná jste jí k Vánocům koupili kávovar a když vám řekla, že se s tím nenaučí, zkusili jste ještě french press. Jenže i na ten se jí v kuchyni práší a když jí řeknete: „Babi, proč to nepoužíváš? Vždyť ten turek je hrozně nezdravej, máš vysokej tlak.“ Odpoví vám: „Honzíku, já si na tom bez toho lógru nepochutnám.“
A my si turka dáme taky!
Jasně, proč ne? Je v něm kus nostalgie. Hezky voní, musíte ho v pravou chvíli zamíchat, a pak si dávat pozor na lógr. Prostě mládí jako řemen. Co vlastně proti turkovi pořád všichni mají?
Kávomil Cornelis radí....
Osobně mám za to, že z velké části má ta kritika turka původ v našem sebemrskačství. Ne že by turek byl ideální způsob přípravy kávy, ale že by si zasloužil až takový "hejt", to si nemyslím.
Konec konců, když vycestujete mimo Evropu, tak se s nějakou variací kávy na způsob českého turka setkáte všude. Pouze tam to nebude něco, za co se stydí. Naopak, tam to bude jejich tradiční příprava kávy.
Turek na pranýři: proč ho neservírují moderní kavárny
Proč na turka nedáme dopustit my, už víte, a pravděpodobně i vy máte své důvody, proč si ho někdy dáte. Abychom ale byli upřímní, káva připravená jako turek po česku, má některé vady, o kterých se musíme zmínit. Avšak dají se řešit. Teď zjistíte jak.
1. Problém: Příliš dlouhá extrakce a příliš horká voda
Po extrakci delší než 4 minuty se z mletých kávových zrn začnou uvolňovat třísloviny, které neprospívají zdraví. Způsobují pálení žáhy, zatěžují žaludek a játra.
Kombinace dlouhé extrakce a téměř vroucí vody vede také k uvolnění velkého množství kofeinu. Doporučená denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je 400 mg. Pokud tuto dávku dlouhodobě překračujete, můžete se potýkat s nespavostí, zvýšeným krevním tlakem, podrážděností či úzkostí.
Ke kofeinu ještě dlužno dodat, že běžné směsi na turka, které dostanete v obchodě, obsahují významné množství kávy robusta, jenž obsahuje až 3× více kofeinu než arabika.
Mimo to, že klasickou přípravou turka dostanete nezdravou kávu, nedostanete ani příliš chutnou kávu. Vroucí voda a nekonečné louhování vyzdvihují hořké tóny a o těch oříškových, karamelových nebo čokoládových si můžete nechat zdát.
Řešení:
Turkovi se chuťově nejvíc podobá káva z french pressu, jednoduché skleněné konvice se sítkem, které snadno oddělí sedlinu od kávy. Můžete také použít obyčejné sítko a přecedit kávu přes něj. Zní to možná primitivně, ale v jednoduchosti je síla.
Problém s horkou vodou vyřešíte opět velmi snadno, nepotřebujete k tomu ani speciální teploměr. Po převaření vody v konvici ji nechte alespoň 1 minutu odstát. Tím se její teplota sníží na přibližně 95 °C, tedy optimální teplotu pro zalití kávy.
2. Problém: Špatná kvalita kávy
Ti, kdo pijí turka denně, většinou příliš neřeší, z čeho si ho připravují. Možná se drží původního receptu, který obsahuje kávu z konzumu. Ta bývá často velmi tmavě pražená, čímž maskuje svou nízkou kvalitu. Zrnka nejasného původu, někdy nedozrálá, jindy přezrálá či nahnilá, do černa upražená, aby to na nich nešlo poznat. Navíc jsou předem mletá a dlouho skladovaná v nevhodných obalech. Tak končí pohádka o kávě z konzumu.
Řešení
Vybírejte si kvalitní kávu na turka z dobré pražírny, kde milují své řemeslo. Každá zelená káva má jiné vlastnosti a hodí se pro ni jiný způsob pražení, aby vynikla co nejlépe. Tohle v regálech supermarketů nečekejte.
Nevěříte, že na výběru kávy opravdu tolik záleží? Udělejte experiment: Připravte dva hrnky turka. Na jeden použijte komoditní kávu z večerky a na druhý kvalitní výběrovou kávu. Ochutnejte. Vnímáte rozdíl? Napište nám, co jste zjistili.
TIP: Sepsali jsme pro vás, jak připravit českého turka krok za krokem, abyste z něj dostali to nejlepší
Jak vybrat kávu na turka
Jakou kávu vybrat, abyste si pochutnali vy i vaše babička? Nám se osvědčily kávy z Brazílie, Kolumbie nebo espresso směsi.
Brazilská klasika
Káva z Brazílie je minimálně kyselá, jemná, s tóny čokolády a oříšků. Potěší vás, když neholdujete ovocným tónům a aciditě a pochutnáte si na milém, uhlazeném kafíčku. Přesně taková je například naše káva Brasília Agra Dabla.
Kolumbijská pro fajnovky
Pokud jste už z výběrových káv leccos ochutnali, zkuste do turka kolumbijskou kávu. Platí za chuťově zajímavější, najdete v ní vyváženou aciditu a bohaté tělo. Vyzkoušejte například kávu Colombia San Augustín z vyhlášené kávové oblasti v Kolumbii, kde kávu pěstují přímo na svazích Kordiller.
Kolumbijskou kávu velmi cení také největší kávoví znalci. Kávu zde pěstují na malých farmách ve vyšších nadmořských výškách, často na sopečném podloží. Díky tomu její zrnka získávají intenzivnější a rozmanitější chutě, které vás rozhodně nebudou nudit.
Espresso směsi
Espresso směsi pražíme speciálně pro milovníky kvalitního a silného espressa. Obsahují vyladěné kombinace brazilských a kolumbijských zrnek a také výběrovou robustu. Na turka se hodí výborně pro svou minimální nebo nulovou aciditu.
TOP káva na turka
A náš horký favorit? Káva Turkído, kterou jsme stvořili z nostalgie k tomuto způsobu přípravy. Poctivá, silná a výrazná směs, ze které uvaříte turka, jak má být.
#produkty#/kava-na-turka/
Ema mele maso, my meleme kávu. Vy nemusíte.
Ne každý se chce zdržovat mletím nebo vychytávat nastavení mlýnku. Někdo chce přijít, nasypat, zalít, vypít a jít. I na takové případy pamatujeme. V Café Montaña vám umeleme i kávu na turka.
Jiný si rád mele kávu sám. Patříte-li do této skupiny, blahopřejeme. Vychutnat si kávu čerstvě mletou přinese vždy o úroveň lepší zážitek. Jakou zvolit hrubost? Ideálně co nejjemnější, aby se sedlina hezky usadila na dně.
Český turek ve světových variacích
Ano, český turek je tuzemská specialita. Jsme asi opravdu jediní, kdo pije kávu i se sedlinou na dně. Nicméně ve světě existují způsoby pití kávy, které se k našemu turkovi mírně blíží.
Kovbojská káva – kafe pro chlapy?
Touha připravit si silnou kávu i v těch nejtěžších podmínkách s minimálním vybavením vedla honáky k vyvinutí metody, které se říká cowboy coffee. Mletá káva se při ní extrahuje v horké vodě (okolo 92–96 °C) a poté scedí do šálku.
Kokekaffe – i Norové rádi kotlíkaří
Podobně jako kovbojové i Norové našli styl přípravy kávy v náročnějším prostředí. Pro jeho jednoduchost si ho vychutnávají třeba při turistice.
Jak uvařit kávu Norovi, aby se cítil jako doma?
- Uvařte vodu a nechte cca půl minuty stát.
- Nasypte hruběji namletou kávu a nechte stát 5 minut pod pokličkou.
- Sceďte. Přítomnost malého množství sedliny se v tomto případě neřeší 🙂
Jaká káva je na turka úplně nejlepší?
Ta, která vám chutná. Jestli vám chutná kafe ze Spolku, od Žida, výběrovka z pražírny nebo směska ze supermarketu, pijte je.
Pro někoho je příprava kávy obřad od výběru zrn přes mletí po počítání vteřin při extrakci. Pro jiného rychlovka, kdy dvě lžíce čehokoliv zalije horkou vodou a má hotovo. Jsme tu pro obě skupiny. Té druhé rádi poradíme s výběrem, pokud se rozhodne testovat na svých chuťových buňkách nějaké novinky. A té první vlastně taky :)