Jak správně připravit kávu ve french pressu

Jak připravit kávu ve french pressu

Ve french pressu za pár minut připravíte spoustu skvělé kávy. Navíc oproti jiným alternativním druhům přípravy nabízí zajímavé výhody. Zajímá vás jaké? Jaká káva se pro přípravu v tomto jednoduchém zařízení hodí nejlépe? Podívejte se na náš recept, který vás krok po kroku dovede k vynikající kávě. Navíc dostanete několik tipů, abyste si ji vyladili přesně podle své chuti.   

Recept na přípravu kávy ve french pressu

Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou se vrhneme na recept. Tento recept obsahuje kávu Frenchído z naší pražírny Café Montaña. Náš pražič Honza totiž miluje pořádný kotel kávy z french pressu, a tak tuhle směs kolumbijské a honduraské arabiky dovedl k dokonalosti. Vyzkoušejte.

Co potřebujete: 

  • 25 g kvalitní zrnkové kávy Frenchído
  • 300 ml vody (vyjde přibližně pro 2 osoby)
  • mlýnek na kávu
  • french press 

French_pressJak postupovat:

  1. Kávu si namelte na hrubší mletí, aby strukturou připomínala krystalový cukr.
  2. Uvařte vodu. Použijte vodu o teplotě 93–95 °C, nikoli vroucí. Pokud nemáte teploměr, nechte vodu v konvici půl minuty až minutu odstát. Tím docílíte požadované teploty.
  3. Nasypte namletou kávu na dno nádoby french pressu.
  4. Nejprve zalijte vodou v poměru 1:3 (na 25 g kávy 75 ml vody).
  5. Nechte kávu extrahovat po dobu 45 vteřin.
  6. Dolijte zbytek vody a nechte kávu stát další 3 minuty. 
  7. Kávu lehce promíchejte a nechte v klidu odstát ještě 30 vteřin.
  8. Nasaďte na nádobu píst a jemně stlačte až dolů. 
  9. Kávu poté ihned přelijte do připravených hrnků nebo do konvice, abyste předešli další nežádoucí extrakci.  

Několik praktických vychytávek k přípravě: 

  • French press dopředu předehřejte. Například horkou vodou, kterou vylijete těsně před přípravou. 
  • Pozor na stlačování pístu. Netlačte na něj příliš rychle, aby káva nevytryskla ven a nespálila vás. 
  • Jednodušší verze receptu: Vodu nemusíte nalévat nadvakrát. Můžete rovnou zalít kávu celým množstvím vody, zamíchat, nasadit vrchní díl s filtrem a po 4 minutách stlačit. 
  • Poměr vody a kávy přizpůsobte své vlastní chuti podle toho, jak silnou kávu preferujete. Nám se osvědčil poměr mezi 1:12 až 1:13, který doporučujeme jako startovní, pokud s french pressem začínáte. 
  • Pokus nevlastníte baristickou váhu, nezoufejte. Vystačíte si s klasickou kuchyňskou váhou nebo lidovou pomůckou, že 1 lžička = přibližně 3 g kávy. 

French_press_servirovani

Co když to není úplně ono? 

Chuť kávy z french pressu lze popsat jako plnou a bohatou. Nemá být vodnatá a nevýrazná. Co když se stane, že váš pokus nedopadne, jak jste očekávali? Hlavu vzhůru, zaměřte se na tyhle možné nedostatky:

  • K nevýrazné chuti může přispět nízký poměr kávy vůči vodě. 
  • Pokud vám káva připadá nepříjemně kyselá a vodnatá, zkuste o něco jemnější mletí. 
  • Naopak když cítíte spíše hořkost, umelte kávu o něco hruběji. 
  • Pokud ani experimentování s hrubostí mletí nepřináší kýžený výsledek, zkuste prodloužit nebo zkrátit dobu extrakce. 
  • Další změny dosáhnete také výběrem jiné kávy do french pressu

Jakou kávu vybrat na french press

Příprava kávy ve french pressu probíhá naprosto odlišně než příprava espressa. Nefiguruje v ní žádný tlak a extrakce probíhá o dost delší dobu. Stejná káva, na které si běžně pochutnáváte z kávovaru, dostane najednou úplně jinou tvář. 

#produkty#/kava-na-french-press/

Ideální pro french press se nám jeví káva pražená na střední stupeň. Ten obecně nejlépe vybalancuje hořkost i kyselost v profilu kávy. Některé kávě pak sluší o něco tmavší, jiné trochu světlejší profil pražení. Tp ladíme s každým druhem zvlášť.

V úvodním receptu zmiňujeme kávu Frenchído, která od nás z pražírny vyšla přímo na tento druh přípravy. Najdete u nás ale i mnoho jiných káv vhodných pro french press.

Tipy na kávy do french pressu od Café Montaña

  • Colombia San Augistín: Kávy z Kolumbie ve french pressu vyniknou náramně. Mají plné tělo, které tahle příprava zvýrazní, intenzivní chuť a aroma. Vyvážená kyselost zdůrazňuje jemné tóny karamelu a oříšků. 
  • Bio Espresso 80÷20: nenechte se zmást slovem espresso. Tuhle kávu v bio kvalitě si užijete i z french pressu. Hodí se pro každého, kdo hledá kávu s nulovou kyselostí, jemnou, sladkou a silnou. 
  • Cuba Primavera: Plná káva z Kuby s minimální aciditou, tóny kakaa a tabáku. Skvělá do kávovaru i na french press, můžete je střídat podle nálady a chuti. 
  • Natur Decaf: Ať už podstupujete kofeinový detox, jste těhotná, kojíte nebo máte jakýkoli jiný důvod pro vyřazení kofeinu z jídelníčku, tuhle kávu si s klidem dopřát můžete. Kofein je to jediné, co v ní nenajdete. Vychutnáte si sladkost cukrové třtiny, tóny pomerančů a medu.

French_press_1

Pro začátečníky i pokročilé

Ačkoli většina kávomilů oceňuje především kávu s nižší nebo nulovou kyselostí, tu a tam se najdou tací, kteří si rádi dopřejí ovocnější či svěžejší kávu. Takovým kávám sedí místo kávovaru spíše příprava přes filtr. I těm má french press co nabídnout. Kávu, kterou znají z dripperu, totiž mohou díky němu poznat v její plnější a jaksi hutnější podobě. 


Patříte-li k takovým pokročilým fajnšmekrům, vyzkoušejte třeba naší kávu Buendía s bohatým ovocným tělem praženou na světlý profil.

Máte rádi turka? Zkuste french press

V naší zemi máme turka stále rádi, i když si můžeme vybrat z mnoha jiných a zdravějších způsobů, jak si připravit kávu. French press nabízí perfektní alternativu pro všechny vyznavače této české klasiky. Kávu v něm připravíte velmi podobně, jen ji nezalijete vroucí vodou a po 4 minutách odstraníte lógr. 

Kávomil Cornelis radí....

Kromě kratší extrakce je velký rozdíl oproti turku také v hrubosti mletí. Zatímco na turka se káva mele na velmi jemnou hrubost, v případě french pressu je potřeba mlít hrubě. 

 

A kterou kávu na french press vybrat? Za mě vede rozhodně Frenchído, kterou jsme už od základu připravovali pro tuhle metodu. Ale můžu prozradit, že hodně zákazníků se nám pro přípravu ve french pressu vrací také pro espresso směs 70÷30, u které v chuti ucítíte více hořké tóny.

Díky tomu se french press vypořádá právě s těmi stránkami českého turka, které z něj dělají nezdravý nápoj. Ze sedliny se totiž po 4 minutách začínají uvolňovat škodlivé látky a nadměrné množství kofeinu a vroucí voda způsobuje přílišnou hořkost. S french pressem máte po starostech. 

Proč si pořídit french press

Říkáte si, že příprava kávy ve french pressu vypadá jednoduše? Máte pravdu, ale výhod má french press mnohem více. 

Výhody

  • Jednoduchá příprava.
  • Snadná údržba. Stačí opláchnout nádobu a sítko a máte hotovo.
  • Jedinečná chuť kávy. Káva se zalévá horkou, ne však vroucí, proto nevyniknou hořké chutě. Zároveň sítko french pressu není tak jemné jako papírový filtr, takže nezadrží kávové oleje, které tak proniknou do kávy a dodají jí plnější chuť. 
  • Žádné papírové filtry, žádný odpad
  • Dlouhá životnost a odolnost. Zejména, pokud si pořídíte nerezovou variantu.
  • Připravíte najednou kávu pro více lidí. Můžete zvolit objem podle toho, pro kolik lidí budete kávu připravovat. I ten nejmenší model ale minimálně dva hrnky zvládne. 
  • Kromě kávy se hodí i na přípravu sypaného čaje
  • Výborně poslouží při přípravě osvěžujícího domácího cold brew

French_press_rozebrany

Nevýhoda

Hrubší sítko vás nezbaví sedliny tak dokonale jako například papírový filtr u Hario V60. Kromě olejů, které dodají nápoji chuť, také počítejte s lehkou sedlinou, kterou kovové sítko nezachytí. 

Trocha historie: Kdy a kde se vzal french press

Předchůdce french pressu sice údajně původně vymysleli ve Francii, patentovat si ho však nechali až v roce 1928 Italové Attilia Calimaniho a Giulia Monety. Největší popularity dosáhl v 60. letech 20. století ve Francii, a zřejmě proto se vžil název french press. 

Setkáte se ale také s názvy cafétière à piston (kávovar s pístem), coffee plunger, press pot nebo coffee press. Záleží, kde na světě o něm zrovna budete mluvit. French press se totiž těší celosvětové oblibě od Evropy po Ameriku.

French press patří do výbavy každého kávomila

Protože takové chuti kávy, jakou v něm připravíte, jiným způsobem nedocílíte. Nejlevnější french press vyjde jen na pár stovek, takže nepředstavuje žádnou výraznou investici. A co vy víte, třeba si ho zamilujete natolik, že si pak pořídíte i kvalitnější verzi s rafinovanějším designem, který esteticky doplní váš kávový koutek. 

Dejte nám vědět, jestli french press používáte a jaká káva vám z něj nejlépe chutná. Budeme rádi.